farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki.Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn KopytowaPrzepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farszSkładniki-ziemniaki ugotowane-twaróg-cebula-olej-sól,pieprzZiemniaki ugotowałam dzień wcześniej, na drugi dzień przemieliłam w maszynce do mięsa. Następnie zmieliłam twaróg. Usmażyłam pokrojoną na drobniutkie kawałeczki cebulkę, na złoty kolor. Ziemniaki
Z Kuchni Do Kuchniorientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem.Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego.Dzielimy na trzy.Do kaczki potrzebujemy:-kacze udka-cydr; szklanka-wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę-cukier brązowy-majeranek, sól, pieprz-tymianek(...)piekarniku w temperaturze 140 stopni.Jabłka smażymy na patelni na łyżce masła dodajemy tymianku i mięty, i zasypujemy łyżką cukru, aż się wszystko ładnie połączy i skarmelizuje.Ziemniaki-kilka dużych ziemniaków-tymianek, mięta cytrynowa-oliwa-pieprz i sólZiemniaki zostawiamy w skórce; kroimy na 6-8 części. Przekładamy do foli aluminiowej, skrapiamy oliwą i dodajemy soli, pieprzu i ziół. Zamykamy w foli
BaRepasnigdy nie jest dla mnie straconym.Przychodzi jednak taki moment, kiedy żona ma mówi STOP. Chce coś normalnego. I wczoraj właśnie był taki dzień. Wymyśliła sobie tradycyjne jajko sadzone z ziemniakami i kefirem, ale nie byłbym sobą...Czego użyłem:-ziemniaki; gotujemy pożądaną ilość, zgniatamy w prasce na peere z jogurtem naturalnym-cebula; -bazylia; kilka świeżych listków-skórka z cytryny-jajka-świeży(...)chili -ogórek zielony-liście kapusty pekińskiejDwie główki cebuli szklimy na klarowanym maśle, solimy i lekko brązujemy. Dodajemy kilka listków tymianku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy świeżym posiekanym szczypiorkiem.Łączymy z ziemniakami., mieszamy.Wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy posolone jajko sadzone, które posypujemy chilli.Kefir.Do kefiru wrzucamy kilka lisków bazylii, startą skórkę cytryny; miksujemy ze szczyptą soli.Surówka.Posiekaną i zgniecioną
BaRepasChociaż dzieci mam już duże to jeszcze czasami robię takie gwiazdeczki :)Składniki :około 60 dag ugotowanych ziemniakówsól do smaku1 jajkomąka ziemniaczana Wykonanie :Ziemniaki przecisnąć przez praskę i posolić.Na stolnicy utworzyć z nich kulę , ręką podzielić na 4 części .4 część odsuwamy i w to miejsce dosypujemy mąkę ziemniaczaną tyle ile odłożyliśmy ziemniaków.Wbijamy jajko i dokładamy odłożone ziemniaki
Sama słodycz i szczypta chilipikantną. Dodajemy zielonej pietruszki oraz mieszankę ziaren Ziarenkowo Piekło Niebo. Skrapiamy troszkę vinaigrette pomarańcza i limonka. Posypujemy cebulą suszoną Skworcu.I dajemy do piekarnika na 200 stopni , i pieczemy ziemniaki ,aż do miękkości.Wyciągamy i rybę i ziemniaki.Wykładamy na talerze, serwujemy .Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniskładniki* 50 dag kapusty kiszonej* 1 kg ziemniaków* 30 dag cienkiej kiełbasy* 30 dag żeberek lub kości wędzonych* mały kawałek biodrówki wieprzowej ( z kostką), żeberek surowych, lub kości na zupę* opcjonalnie plaster łopatki, wielkość według uznania* marchewka, pietruszka, seler, por* cząber* sól, pieprz* papryka słodka mielona* papryka ostra mielona* przyprawa typu vegeta ( niekoniecznie)* mąka uprażona za złoty kolor na suchej(...)włożyć do garnka, marchewkę, pietruszkę, cebulę, kawałek selera i pora obrać, umyć i również włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem.W między czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę, kiełbasę pokroić w ćwierć plasterki i podsmażyć na oleju. Kapustę odcisnąć z soku, zachowując go, nieco pokroić, umieścić w pojemniku, zalać zimną wodą (czynność
Mix smakujuż więcej skupić się na pracy i niespokojnie patrzyła na zegarek.Po godzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO(...)polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy
Smaki Brazyliiteż pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone(...)pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę poddusiłam, wlałam bulion. Doprowadziłam do wrzenia. W międzyczasie opłukałam na sicie, pod bieżącą wodą – soczewicę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Opłukaną soczewicę dodałam do garnka razem z ziemniakami. Całość gotowałam 15-20 minut. Do gotującej się zupy starłam na drobnej tarce imbir. Doprawiłam solą, pieprzem, chilli, curry
mojewypiekiinietylkopowstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną. Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji. Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g)- 1 kg ziemniaków sałatkowych- 1 cebula- 2 średnie główki czosnku- 2 papryki – czerwona i pomarańczowa- sól, pieprz- papryka słodka- papryka wędzona- chilli w płatkach- otarty tymianek- olej arachidowyDodatkowo na surówkę:- sałata lodowa(...)kawałku papryki czerwonej i pomarańczowej- zielona cebulka- wino ryżowe Mirin- sól, pieprz- olej sezamowy Ziemniaki myjemy i gotujemy „w mundurkach”, nie do końca je dogotowując – odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu, wkładamy do woreczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (połowę przewidzianej ilości w przepisie), trochę tymianku, paprykę słodką, wędzoną i chilli w płatkach. Zamykamy szczelnie
mojewypiekiinietylkoZgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który(...)surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka stołowa kminku- kilka ząbków czosnku- 4 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku- majeranek (daję, bo lubię)- ziemniaki- 1 - 2 cebule- jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą
mojewypiekiinietylkonowe, niestandardowe sałatki, to po pewnym czasie nachodzi mnie ochota na taką najzwyklejszą, najprostszą sałatkę jarzynową z jajkiem. Dodatkowo ogórek kiszony i groszek konserwowy podkręcają smak jarzyn. Pycha! :-)Składniki:Ziemniaki - 8 małych lub 6 średnich6 marchwi6 ogórków kiszonych6 jajek1 puszka groszku konserwowego5-6 łyżek majonezusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki ugotować do miękkości w mundurkach w osolonej wodzie. Marchew obrać i ugotować(...)całości do miękkości. Jajka ugotować na twardo. W międzyczasie gdy ziemniaki, marchew i jajka się gotują kroimy na kosteczkę ogórki i wrzucamy do miski.Dodajemy odsączony na sitku groszek. Po ugotowaniu ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w kosteczkę, tak samo postępujemy z marchwią. Jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski
Anielska Kuchnia AniJest to tanie danie obiadowe. Potrawa pochodzi z łódzkiego.Składniki:1 kilogram ziemniakówokoło pół szklanki mąki pszennej (zależny od gatunku ziemniaków)1 cebula20 - 30 dag wędzonego boczkusól, pieprzolej Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy
Bon Appetit Małgorzatyząbki czosnku (możemy dodać więcej) szczypta szafranu dla koloru (ewentualnie pół łyżeczki kurkumy)sól2 listki laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz cytrynowyCebule obieramy i kroimy w mniejsze cząstki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, ząbki czosnku obieramy. W garnku rozgrzewamy masło, następnie smażymy na nim cebulę, po chwili wrzucamy ziemniaki oraz czosnek i znowu chwilę smażymy. Później dodajemy(...)włoszczyznę i zalewamy wszystko bulionem. Dodajemy listki laurowe i ziela angielskie. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy chrzan (ilość wg uznania oraz otartą skórkę z połowy cytryny, serki topione oraz szczyptę szafranu (albo pół łyżeczki kurkumy dla ładniejszej barwy). Gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Na sam koniec wyciągamy listki
Bon Appetit Małgorzatyrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :) Składniki:1 mała cukinia4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode)4 jajka1/4 zielona część porakopereksól, pieprzświeży tymianek do dekoracjiNa dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.frittata z cukinią i z ziemniakami
Bon Appetit MałgorzatyDanie bardzo proste do zrobienia, ponieważ powstaje z "niczego". Chyba wszyscy zazwyczaj mają w domu ziemniaki, jajka i cebulę. Więc to pyszne danie jest w zasięgu ręki każdego :) Oryginalnie nie ma w nim mięsa, ale ja dodałam od siebie 4 plasterki salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera. Składniki:5 małych ziemniaków2 cebule3 jajka3 łyżki mlekasól, pieprzzioła prowansalskieplasterki(...)salami, wędzony boczek (opcjonalnie)olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na patelni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy.2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy
Kuchnia domowa Ani