piekarnika, to lubię. Każdy chyba lubi. Przygotujemy w kilka chwil, a po niecałej godzinie już możemy spokojnie zajadać. Dziś podaję karczek w ziołach , z ziemniaczkami. I sosem cygańskim. Składniki -ziemniaki -marchewka- opcjonalnie- dekoracja -sos kielecki cygański Nowość od Społem Kielce -pieprz i sól do smaku -oliwa z oliwek Ziemniaki umyj , obierz, pokrój na cząstki, posól, dosmacz pieprzem, wymieszaj(...)oliwą z oliwek i upiecz na złoty kolor. Jednocześnie upiecz karczek .Ziemniaki upiekłam na patelni grillowej, a karczek w piekarniku. Wyłóż na talerze, dodaj sosu cygańskiego, który idealnie się komponuje w tym daniu i smakuje wyśmienicie tak na karczku jak na ziemniakach. Szybko. Bez stresu. Soczyście. Polecam i życzę wszystkim smacznego
Z Kuchni Do Kuchni100g świńskich uszu wędzonych krojonych, 800 g ziemniaków, 600 g kapusty włoskiej, 2 cebule, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny ziarnisty, tłuszcz do smażenia (najlepiej gęsi), sól, 100 ml bulionu wieprzowego Cebule pokroić w półplasterki. Kapustę pokroić na kawałki – na ćwiartki a potem każdą ćwiartkę na 4 części. Ziemniaki obrać, wrzucić do wrzącej, osolonej wody na 10 minut. Wyjąć, pokroić(...)minuty. Cebulę poddusić na tłuszczu, dodać do niej świńskie uszy, ziele, listek laurowy. Razem dusić 2 minuty. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć połowę kapusty, na niej połowę ziemniaków, cebulę z uszami, przykryć resztą ziemniaków i kapusty. Zalać bulionem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. zastawa
królestwo garówtureckie danie, które nie jest zbyt popularne w naszym kraju. Wielka szkoda, bo jest bardzo smaczne i pełne aromatycznych przypraw, zupełnie inne. Tradycyjne Kofty występują tutaj w towarzystwie ziemniaków i papryki, a całość zapiekana jest w sosie pomidorowym. Podaje się je z ryżem lub pieczywem. Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego(...)ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia dodatkowo: 5 ziemniaków 2-3 czerwone papryki w zależności od wielkości na sos: 500 ml passaty pomidorowej 1/3 szklanki wody ¼ ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki oregano sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przygotowanie
Fabryka pomysłówpewno jeszcze nie raz zagości na moim stole, gdyż było przepyszne! Kurczak z pieczoną papryką, marchewką i cebulą w gęstym sosie na bazie pomidorów z dodatkiem cukinii, pieczarek i ziemniaków doskonale sprawdzi się w roli rodzinnego obiadu. Pięknych i soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z pieczonymi warzywami(...)białego wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 400 g puszka krojonych pomidorów 60 g koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą
karmelowyśrodowy poranek mam dla Was przepis na pyszną zapiekankę z ziemniaczkami. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje ze szklanką zsiadłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 20 dag cienkiej kiełbasy, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzam. Ziemniaki kroję w plastry. Cebulę(...)obieram i kroję w piórka. Kiełbasę kroję w plasterki. Koperek drobno siekam. Na dno naczynia żaroodpornego wrzucam masło. Nakładam porcję ziemniaków, cebulę, kiełbasę i koperek. Czynność powtarzam, aż do wyczerpania składników. Całość oprószam solą i pieprzem. Naczynie przykrywam i zapiekam około 40 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasigotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk - łyżka masła klarowanego - łyżka startego parmezanu Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na małą kosteczkę. Dodaj majonez, jogurt, sól, pieprz do smaku oraz ocet(...)masz to daj łyżeczkę musztardy). Szparagi obierz. Białe po całości, a zielone około 3-4 cm od końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około
Pasje Jolkikukurydza, coś wspaniałego :) Składniki: 400 g wędzonego udka z kurczaka 7 szklanek wody 5 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy 30 dag włoszczyzny – marchew, pietruszka, seler, por 35-40 dag ziemniaków sól puszka 400 g czerwonej fasoli konserwowej puszka 425 g kukurydzy konserwowej pieprz majeranek cząber 50 g koncentratu pomidorowego 30% Wykonanie: Mięso zalałam zimną wodą, doprowadziłam do wrzenia, dodałam liść(...)laurowy i ziele angielskie i gotowałam na wolnym ogniu do miękkości. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam, marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce z dużymi oczkami, pora pokroiłam w drobną kostkę. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do rondla z mięsem. Zupę posoliłam do smaku i gotowałam do miękkości ziemniaków. Z rondla wyjęłam mięso, a dołożyłam osączone z zalewy
Kuchenne zapiski Edytyśrednich ziemniaków 300g dowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma(...)mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy
Kuchenna Kontrrewolucyadaniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek 6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego Sól Pieprz oregano Puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować(...)osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Na koniec dodać odsączonego z puszki tuńczyka. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówdziałania w trakcie dnia i bardzo brakuje ciepłych promieni słońca. Przy tak brzydkiej, szarej pogodzie postanowiłyśmy zaserwować Wam odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem uda nam się przegonić(...)brzydkie chmury (: Zapraszamy do przepisu: Składniki: 800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy 300g mrożonego(lub świeżego) szpinaku 1 duży ziemniak (ok.90g) 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1-2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 pełna łyżeczka świeżo startej gałki muszkatolowej zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia -dodatkowo: śmietana, oliwa
Symfonia Smakówstres najlepsze jest gotowanie. Stres redukują warzywa. Mam dla was antystresową zupę. Czystą, mocno aromatyczną i wegańską. Potrzebujemy: 2 młode marchewki 1 młody seler 1 młodą pietruszkę 4 fioletowe ziemniaki truflowe lub ½ batata kilka młodych ziemniaków lub garść makaronu drobnego (mąka i woda, bez jajek) 1 cukinię kilka szparagów kilka różyczek kalafiora kilka różyczek brokuła 2 łyżki oliwy dwie gałązki(...)świeżego tymianku ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 szalotkę sól, pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Marchewkę, cebulę, czosnek, seler, pietruszkę i młode ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (cebulę i czosnek drobniej). Jeśli macie fioletowe ziemniaki ugotujecie je osobno bez obierania, strasznie farbują wodę i ręce. Dodacie je na końcu do zupy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek
ladykitchenSmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu(...)łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni. Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso
wyzwania kuchennesąsiadka ,wiekowa pani . Z pewnością będę próbowała zrobić równie smaczną ,ale nie wiem czy kiedykolwiek mi się uda.Dzisiejsza jest z dodatkiem szparagów ,idealna na szybki obiad . Składniki: 300 g ziemniaków cebula szparagi 150 g ,ugotować 3 minuty i przelać zimną wodą oliwa z oliwek 4 jajka (duże ) sól ,pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki ,smażyć na oliwie(...)rozgrzanej patelni do miękkości ,od czasu do czasu mieszając. Dodać cebulkę i smażyć razem z ziemniakami. Doprawić . Jajka roztrzepać ,wymieszać z ziemniakami , cebulką i szparagami i wlać na gorącą patelnię natychmiast zmniejszając jej płomień na minimalny.Smażyć około 5 minut z każdej strony .Przy przewracaniu na drugą stronę można sobie pomóc talerzem .Upieczoną stronę zsunąć ostrożnie na talerz ,przykryć drugim
Ladylaura.lubię najbardziej – wszystkie składniki wystarczy pokroić, przełożyć do naczynia lub formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika, z którego następnie wyłania się pyszne danie, wypełniające swoim aromatem cały dom. Do ziemniaków i świeżych pomidorków dodałam też przyjemnie kwaskowate kąski pomidorów suszonych i wiosenny powiew w postaci krążków cebulki dymki. Tymianek ma fantastyczny zapach i smak, który nie sposób porównać z niczym(...)innym, a jego urocze, drobne listki pięknie ozdobią każde danie. Składniki: 800 g młodych ziemniaków 200 g pomidorków daktylowych 4 cebulki dymki 6 sztuk suszonych pomidorów (nie w oliwie) 1-2 łyżki oliwy Sól, pieprz kilka gałązek tymianku Ziemniaki dokładnie umyj, przekrój na połówki i podgotuj na parze (lub w wodzie) przez 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Pomidorki
Roślinna - blog wegańskiMłode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw(...)pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także
Kuchnia Beaty