Tarta farmerska...Złocisty spód z kruchego ciasta.Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić
Gospodyni Miejskamajeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej(...)obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu
Gospodyni MiejskaZabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami...Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo:1 kg ziemniaków;1 duża cebula;Olej do podsmażenia cebuli.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki
Gospodyni Miejskadodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną
Gospodyni MiejskaZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą...Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo.Pyszna i aromatyczna.Smacznego!Składniki:Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g);1 średnia cebula;200 g liści jarmużu;4 średnie ziemniaki;3 ząbki czosnku;2 duże pomidory(...)kiełbasy chorizo;1 liść laurowy;2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);2 łyżki oleju;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić
Gospodyni MiejskaZIEMNIACZANY OGRÓDSkładniki:- 5 średnich ziemniaków- 1 biała cebula- 1 czerwona cebula- 1 plasterek baleronu- 30g masła- 2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"- 2 łyżki cukru- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego- pół łyżeczki lubczyku otartego- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka poszatkowanego koperku- przyprawa "Maggi" do smakuSposób przygotowania:Nasze danie rozpoczynamy od najzwyklejszego ugotowania obranych ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Gdy nasze ziemniaki(...)się ugotuję, odstawiamy je do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło, ziemniaki kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Cebule białą i czerwoną obieramy, kroimy w plastry, a następnie plastry w połówki i wrzucamy na patelnię z ziemniakami. Dodajemy cukier, przyprawę "Kucharek", pieprz czarny, lubczyk i dokładnie mieszamy. Po dłuższej chwili dodajemy odrobinę "Maggi" oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Po kilku
Mentor SmakuSkładniki, 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli 40 g masła Farsz: 400 g ziemniaków (po obraniu) 300 g sera białego półtłustego lub tłustego 1 cebula pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Masło roztopić w gorącej wodzie, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dolewać wodę z masłem(...)całość łyżką. połączone składniki wyłożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Gdyby ciasto się kleiło dosypywać mąki. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać
cooklifewtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów. Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie, ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje(...)tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym twarożkiem z cebulką i śmietaną ... Echhh życie! :) Składniki: zmielony twaróg (lub poduszony widelcem) ukwaszona śmietana 18% mała cebulka szczypiorek pieprz sól małe ziemniaki masło Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony
Walijskie Pichcenieduży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę(...)seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję
Walijskie Pichceniejuż miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle(...)mąki ziemniaczanejile stanowi jedna część ziemniaków. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód. Formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie do momentu
W kuchennym oknie Ewyrzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie(...)tutaj .Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min.Gotowe. Zyczę smacznego
Smaki Edytyprzybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków(...)wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód do pizzy: 350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i 1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki
Symfonia SmakówNowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić.Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki:1 pierś kurczaka2 ziemniaki2-3 marchewkiolej do smażeniasól, curryketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha".Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy.Pokroić ziemniaki na plastry 5-7mm i w każdym wydrążyć małą lub większą(...)dziurkę.W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej.Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano.Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron.Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki.Podawać, tak jak dzieci lubią, z ketchupem i w towarzystwie pszczółek. Pszczółki zimowe
Kulinarny karnet Christopheraniezmiennie w tym rankingu na pierwszym miejscu jest kotlet de volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób - 5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej jarzyny, ( 2 zimne surówki podajemy wcześniej) - nie powinno zająć więcej niż 20 minut. Ustalmy również ile półmisków podajemy na stoły. Zasada jest(...)szerokich stołach i osobach siedzących naprzeciwko siebie) 4+4. Czyli zakładając, że podajemy obiad na około 100 osób, przed każdą ósemką, powinno stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi
Kulinarny karnet ChristopheraDanie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki(...)masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora
głodny alergik