z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:33/234)

Kremowa zupa dyniowa 177

dodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować  około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną

Gospodyni Miejska
Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą 180

Zupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą...Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo.Pyszna i aromatyczna.Smacznego!Składniki:Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g);1 średnia cebula;200 g liści jarmużu;4 średnie ziemniaki;3 ząbki czosnku;2 duże pomidory(...)kiełbasy chorizo;1 liść laurowy;2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);2 łyżki oleju;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić

Gospodyni Miejska
ZIEMNIACZANY OGRÓD 218

ZIEMNIACZANY OGRÓDSkładniki:- 5 średnich ziemniaków- 1 biała cebula- 1 czerwona cebula- 1 plasterek baleronu- 30g masła- 2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"- 2 łyżki cukru- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego- pół łyżeczki lubczyku otartego- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka poszatkowanego koperku- przyprawa "Maggi" do smakuSposób przygotowania:Nasze danie rozpoczynamy od najzwyklejszego ugotowania obranych ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Gdy nasze ziemniaki(...)się ugotuję, odstawiamy je do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło, ziemniaki kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Cebule białą i czerwoną obieramy, kroimy w plastry, a następnie plastry w połówki i wrzucamy na patelnię z ziemniakami. Dodajemy cukier, przyprawę "Kucharek", pieprz czarny, lubczyk i dokładnie mieszamy. Po dłuższej chwili dodajemy odrobinę "Maggi" oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Po kilku

Mentor Smaku
Ruskie jak u mamy 201

Składniki, 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki pszennej 370 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli 40 g masła Farsz: 400 g ziemniaków (po obraniu) 300 g sera białego półtłustego lub tłustego 1 cebula pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Masło roztopić w gorącej wodzie, ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dolewać wodę z masłem(...)całość łyżką.  połączone składniki wyłożyć na blat i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Gdyby ciasto się kleiło dosypywać mąki.  Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć na 30 minut. Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miękkości. Odlać wodę i roztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić.  Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać

cooklife
PYRY Z GZIKIEM CZYLI KLASYKA PO POZNAŃSKU 136

wtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów.  Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie,  ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje(...)tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym twarożkiem z cebulką i śmietaną ...  Echhh życie! :) Składniki: zmielony twaróg (lub poduszony widelcem) ukwaszona śmietana 18% mała cebulka szczypiorek pieprz sól małe ziemniaki masło  Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 175

duży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę(...)seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję

Walijskie Pichcenie
Knedle z mięsem 158

już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani  (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle(...)mąki ziemniaczanejile stanowi jedna część ziemniaków. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk  Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód. Formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie  do momentu

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210739

rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie(...)tutaj .Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min.Gotowe. Zyczę smacznego

Smaki Edyty
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 241

przybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków(...)wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę.  Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie:  Składniki:  ziemniaczany spód do pizzy:  350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i  1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy,  1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki

Symfonia Smaków
Sylwestrowe propozycje dla dzieci. 187

Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić.Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki:1 pierś kurczaka2 ziemniaki2-3 marchewkiolej do smażeniasól, curryketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha".Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy.Pokroić ziemniaki na plastry 5-7mm i w każdym wydrążyć małą lub większą(...)dziurkę.W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej.Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano.Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron.Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki.Podawać,  tak jak dzieci lubią, z ketchupem i w towarzystwie pszczółek. Pszczółki zimowe

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 268

niezmiennie w tym rankingu na pierwszym miejscu jest kotlet de volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób -  5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej  jarzyny, ( 2 zimne surówki  podajemy wcześniej) -  nie powinno zająć więcej niż  20 minut. Ustalmy również ile półmisków podajemy na stoły. Zasada jest(...)szerokich stołach i osobach siedzących naprzeciwko siebie) 4+4. Czyli  zakładając, że podajemy obiad na około 100 osób, przed każdą ósemką, powinno stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 232

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior, marchewki(...)masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora

głodny alergik
Sałatka ziemniaczana. 337

Ziemniaki to jeden z głównych składników do sałatek, a przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany(...)sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez ok. 20 min, aby były idealnie miękkie, oczyszczamy.   Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy.  Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 344

Plasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik(...)ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów we własnym soku 500 g gęstej śmietany 3 łyżki mleka łyżka mąki pszennej 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa Przygotowanie:  Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory (ja użyłem domowych, zmielonych w malakserze i przetartych

Kuchnia Łukasza
Francuska zupa szczawiowa 222

można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa szczawiowo-ziemniaczana (soupe à l'oseille et pomme de terre), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany(...)chleba, ale jeżeli nie lubicie gładkiej konsystencji, możecie zupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak, również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania