z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:33/234)

Knedle z mięsem 172

już miękkie ostudzić i przekręć przez maszynkę. Dodać uduszoną jedną cebulę - łączymy mieszamy . Do smaku sól , pieprz . Farsz gotowy, przystępujemy do robienia ciasta na knedle SKŁADNIKI 2 kilogramy ugotowanych ziemniaków. maka ziemniaczani  (1/4 część zmielonych ziemniaków ziemniaków) 4 jajka mąka pszenne do posypania pół łyżeczki sol WYKONANIE Ziemniaki ugotowane przekręcamy przez maszynkę. Dzielimy na cztery części. Dodajemy tyle(...)mąki ziemniaczanejile stanowi jedna część ziemniaków. Dodajemy 4 jajka posypujemy mąką pszenną, dodajemy trochę soli i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste i nie kleić się do rąk  Wielkość knedli dowolna. Ja biorę garstkę ciasta , nakładam farsz i zlepiam. wychodzą dość duże, ale tym samy dwa knedle wystarczą, by zaspokoić głód. Formujemy kulki. Gotujemy w osolonej wodzie  do momentu

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym 210772

rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.Smażymy na niewielkiej ilości oleju . Farsz do naleśników:1,5 kg ziemniaków1 czerwona cebulapieprz, sól,2 łyżki masłaoliwa do smażenia. Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie(...)tutaj .Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min.Gotowe. Zyczę smacznego

Smaki Edyty
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 258

przybywa więcej osób niż przewidziano pizza jest naprawdę fajną alternatywą. U nas taka sytuacja miała miejsce właśnie dziś, ale żeby nie było schematycznie spód do pizzy sporządziłyśmy z dodatkiem ziemniaków. W kuchni włoskiej nie jest to może niecodzienna propozycja, ale musimy się przyznać,że my taki spód kosztowałyśmy po raz pierwszy. Jego smak można porównać tych dobrze nam znanych placków(...)wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę.  Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie:  Składniki:  ziemniaczany spód do pizzy:  350g ugotowanych ziemniaków, 250g mąki pszennej i  1łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oliwy,  1 łyżka masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki

Symfonia Smaków
Sylwestrowe propozycje dla dzieci. 198

Nowy Rok .Od jedzenia bardziej lubią zabawy, dlatego proponuję danka ,które mogą polubić.Danie główne: Kurczaczek z "łasuchem". Składniki:1 pierś kurczaka2 ziemniaki2-3 marchewkiolej do smażeniasól, curryketchup Ziemniaki i marchewki obrać i robimy "łasucha".Wzdłuż ziemniaka wyciąć klin, taką literę V, dochodząc do połowy bulwy.Pokroić ziemniaki na plastry 5-7mm i w każdym wydrążyć małą lub większą(...)dziurkę.W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej.Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano.Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron.Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki.Podawać,  tak jak dzieci lubią, z ketchupem i w towarzystwie pszczółek. Pszczółki zimowe

Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 288

niezmiennie w tym rankingu na pierwszym miejscu jest kotlet de volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób -  5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej  jarzyny, ( 2 zimne surówki  podajemy wcześniej) -  nie powinno zająć więcej niż  20 minut. Ustalmy również ile półmisków podajemy na stoły. Zasada jest(...)szerokich stołach i osobach siedzących naprzeciwko siebie) 4+4. Czyli  zakładając, że podajemy obiad na około 100 osób, przed każdą ósemką, powinno stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 245

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior, marchewki(...)masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora

głodny alergik
Sałatka ziemniaczana. 356

Ziemniaki to jeden z głównych składników do sałatek, a przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany(...)sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez ok. 20 min, aby były idealnie miękkie, oczyszczamy.   Jajka gotujemy przez ok. 14 min, potem zanurzamy w lodowej wodzie i oczyszczamy.  Ziemniaki, jaja, cebulę kroimy w kostkę, a dymkę siekamy. W dużej misie łączymy majonez, śmietanę, sól, pieprz, dodajemy pokrojone produkty i dokładnie mieszamy. Serwujemy. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. 365

Plasterki ziemniaków przełożone mięsem mielonym i pysznym sosem na bazie gęstej śmietany. Danie bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a smakiem zachwyci na pewno wszystkich. U nas w rodzinie takie zapiekanki są bardzo lubione, bo wszyscy uwielbiają ziemniaki i sosy z mięsa mielonego, a więc takie dania znikają ze stołu jeszcze ciepłe. Gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: 8-10 średnik(...)ziemniaków 500 g mięsa mielonego 6 średnich pomidorów lub puszka pomidorów we własnym soku 500 g gęstej śmietany 3 łyżki mleka łyżka mąki pszennej 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa Przygotowanie:  Na średnik ogniu obsmażamy mięso mielone przez ok. 10 min, po tym dodajemy pomidory (ja użyłem domowych, zmielonych w malakserze i przetartych

Kuchnia Łukasza
Francuska zupa szczawiowa 239

można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa szczawiowo-ziemniaczana (soupe à l'oseille et pomme de terre), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany(...)chleba, ale jeżeli nie lubicie gładkiej konsystencji, możecie zupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak, również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Danie jednogarnkowe i rosołek 255

Kolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka(...)marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki  makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać

Moje domowe kucharzenie
Pierwsza przeprawa przez bardzo polską kuchnię. 256

może być udziec. Świetnie biorę, poproszę pół kilo, Pani się nałożyło 0,8 kg, uznałam że już nie warto odkrawać - BACH! 32zł!!! No dobrze. Dokupiłam kapustę, grzyby suszone, ziemniaki i na szczęście... płatność kartą została zaakceptowana. Ze wszystkich udałam się do domu - działamy. Bitki przygotowane (jak widziałam to mięso przypomniała mi się scena z Julie & Julia, gdy przygotowywała beef(...)łącznie z jedzeniem, natomiast później okazało się, że było warto. W związku że obiad skończyłam przygotowywać o 22, światło diabli wzięli i zdjęcia są słabiutki. :( Składniki: kopytka: 1 kg ziemniaków ok 150-200g mąki duże jajko trochę soli kapusta podsmażana (idealnie pasowałyby jeszcze buraczki): kapusta kiszona trochę kiełbasy, wędliny, boczku (ja akurat miałam zesmażoną wędlina i użyłam jej) pół

Brzuszki Łakomczuszki
Zupa porowa z pulpecikami 7412

chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami   Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego(...)wyjmujemy je z bulionu i na razie odkładamy. Warzywa najlepiej pokroić sobie wcześniej, zanim zajmiemy się pulpetami, ponieważ po ich ugotowaniu będziemy mogli od razu zająć się powstałym wywarem. Ziemniaki kroimy w kostkę, pory w krążki, cebulę w drobniutką kosteczkę, a pieczarki w ćwiartki (chyba, że są spore, to w szóstki lub ewentualnie w ósemki, ale nie mogą być zbyt

Ratunku obiad
Chłopskie szaszłyki 201

przerwie świątecznych wpisów podrzucę Wam przepis na pyszne sycące szaszłyki. Chrupiące ziemniaki, soczysty boczek i kapusta. Całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Do tego jakaś pyszna warzywna sałatka i smaczny obiad gotowy:) Składniki: 5 dużych ziemniaków,3 liście kapusty,200g świeżego boczku,ostra papryka,sól morska,pieprz młotkowany z kolendrą,rozmaryn,bazylia,oregano. Przygotowanie Ziemniaki obrać, gotować w całości około 10minut(...)wrzątku. Odcedzić i pokroić w ósemki.  Boczek pokroić w kostkę. Po 1/3 łyżeczki wszystkich przypraw dokładnie wymieszać, mieszanką posypać mięso i ziemniaki.  Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian ziemniaki, boczek i pokrojone w paski, zwinięte liście kapusty.  Szaszłyki piec około 25-30minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
placki ziemniaczane- potato pancakes 215

Nawet moj mąż się zakochał- a placków - nie lubił :)  Składniki:ok 1-1,5 kg ziemniaków1 cebula3-4 ząbki czosnku2 jajka2 łyzki mąki2 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzWykonanie:Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy sok z ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc(...)Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę. Mieszmy.Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy placki. Smażymy z obu stron.  Podajemy ze śmietaną lub z sosem. Polecam i życzę smacznego

Smaki Edyty
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 240

spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo 1,5 litra zimnej wody 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew  i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy(...)drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję  warzywa prócz ziemniaków i chwilę  podsmażam, następnie zalewam wodą.  Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam. Kiełbasę kroję w plasterki, dorzucam do warzyw. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe. Kapustę kroję drobniej, a jeśli jest zbyt słona, przepłukuję wodą. Kapustę wraz

W kuchni Karmel-itki