z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:24/234)

Zupa szpinakowa z jajkiem 347

Zupa szpinakowa z jajkiem...Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.Aromatyczna i pyszna!Smacznego! Składniki:450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);2 średnie marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3 ząbki czosnku;1,5 litra zimnej(...)wody;Sól;Pieprz.Dodatkowo:4 średnie ziemniaki;1 średnia cebula;1 czubata łyżka masła;Jaja  - po 1 na talerz.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 459

Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi...Kawałki ziemniaków.Kosteczki ogórków konserwowych.Drobno posiekany koperek.I sos majonezowo-śmietanowy.Prosta, szybka i tania.Idealna do dań z grilla.Polecam!Składniki:1 kg młodych ziemniaków;2 średnie ogórki konserwowe;Pęczek koperku;4 łyżki majonezu;4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki wyszorować pod bierzącą wodą (jeśli są młode(...)obierać). Większe poprzekrajać na pół lub na ćwiartki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić .Ogórki odsączyć z zalewy. Pokroić w drobną kostkę. Dodać do ziemniaków. Wymieszać.Koperek umyć, osuszyć. Drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Smak sałatki można wzbogacić o czosnek, cebulę, czerwoną

Gospodyni Miejska
Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym 327

Zupa ze świeżych ogórków z serkiem topionym...Kremowa, delikatnie kwaśna, wyjątkowa w smaku.Z wiórkami świeżych ogórków i koperkiem.Syta, z dodatkiem ziemniaków.Zabielona serkami topionymi i odrobiną śmietany.Idealne rozwiązanie w sezonie ogórkowym.Polecam!Składniki:750 g świeżych ogórków (gruntowych lub szklarniowych);1 średnia cebula;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;3 średnie ziemniaki;Sok wyciśnięty(...)Ogórki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja miałam gruntowe i nie obierałam ich ze skórki).Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na rozgrzane na patelni masło wrzucić cebulę i zeszklić.Do zeszklonej cebuli dodać starte ogórki i całość razem podsmażać

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z resztek 5138

Często się zdarza że zostają nam z obiadu resztki kurczaka, pieczarek .Proponuję wykorzystanie ich w takiej oto zapiekance z ziemniaków, kurczaka , pieczarek i jajek .                             Zapraszam :)Składniki Ziemniaki resztki kurczaka np udko , noga(...)bazylia Skworcu oregano Skworcu sól selerowa Skworcu kilka jajek ser żółty cebula , pieczarki Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiarteczki , dodać przyprawy : sól selerową  , pieprz , bazylię , oregano. polać oliwą i wymieszać. 2. Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na maśle . 3. Kurczaka pokroić w grubą kostkę. 4. Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , na spód ułożyć plastry

Sama słodycz i szczypta chili
Łódeczki ziemniaczane faszerowane boczkiem i cebulą 1612

Ziemniaki to fenomenalne warzywo! Z tej niepozornej bulwy można wyczarować mnóstwo kulinarnych wariacji :)W sezonie letnim piekliśmy wieczorami pieczonki, a zimą zastępujemy ognisko żarem kuchennego piekarnika. Na blogu pojawił się już przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem - dziś zapraszamy na kolejną odsłonę tego klasycznego połączenia :) SKŁADNIKI:Porcja dla 3 - 4 osób.10 średniej, równej wielkości ziemniaków300 g wędzonego boczku2(...)drobno posiekanej natki pietruszki150 g sera żółtego (np. gouda)ok. 180 g kwaśnej śmietany 12 - 18% (do podania)garść drobno posiekanego szczypiorku (do podania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, NIE obieramy ze skórki.2. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.3. W tym czasie boczek kroimy w drobna kostkę, a cebulę w piórka.4. Smażymy boczek

W kuchni Katie
Gnocchi, czyli Włoskie Kopytka 184

pięknej małżonce Ani. Oboje mieli okazje skosztować tej przystawki lub dodatku do dania głównego.Do podstawowegociasta potrzebujemy ziemniaki.Myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.Gdy ziemniaki są już rozpadające się,odcedzamy i czekamy 2-3 min. aż chwilę ochłoną, czyli przeschną.Teraz, jeszcze gorące mielimy w maszynce do mielenia, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków(...)już całość mamy zmieloną,ważymy nasze ziemniaki i ostudzamy.Na 1 kilogram przeciśniętych ziemniaków potrzebujemy - 2 żółtka(białka można wykorzystać do jajecznicy) - 300 gr. mąki pszennej - 1/3 szklanki startego parmezanu lub sera bursztyn - kawałeczki masła(ja ścieram na tarce o grubych oczkach)ok. 30 gr.oraz gałka muszkatułowa, bez której kopytka włoskie nie istnieją, w ilości

Pasje Jolki
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 256

Też macie odwieczny dylemat co robić z ziemniakami, które pozostały od obiadu? Niestety, ja nie umiem ugotować ich nigdy "akurat" :( i zawsze zostają od obiadu jakieś 2-3 ziemniaki. Staram się wtedy ponownie przetworzyć je na jakieś smaczne danie np. kluski czy krokiety. A ponieważ ostatnio oprócz ziemniaków zostały mi brokuły i podsmażone pieczarki - dodałam starty(...)mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami. Składniki:3 średnie ziemniaki1 brokuł200g pieczarek2 cebule15dkg sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1 jajko2 łyżki mąki3-4 łyżki bułki tartejolejWykonanie:Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu

Walijskie Pichcenie
Nogi z kurczaka po sycylijsku 197

podudzia. Kurczaka w ten sposób droga Lucia robiła zawsze na niedzielę. Kurczak na Sycylii generalnie zawsze jest w niedzielę, jeśli nie z rożna, to z piekarnika. Z dodatkiem ziemniaków. Bo ziemniak na Sycylii to rarystas. Ze względu na cenę, pochodzenie.I kurczaczka marynuje się przez całą noc. Nie ma opcji- kupię kurczaka i go sobie zrobię od razu!Nie! Kurczak sycylijski(...)chciała. Jednym słowem wiejska kurka. Kilka kurek. Moje nogi z kurczaka podzieliłam na dwie części. Zostały zamarynowane w brytfannie Toscana od Florina. Składniki-nogi z kurczaka-ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony lub z puszki-włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki-bazylia-oliwa z oliwek-sok z cytryny-sól-sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ-ocet winny z czerwonego

Z Kuchni Do Kuchni
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 166

cold and hot - France-Sweden Paryski chłodnik z porów.  Składniki. 20 dag porów 20 dag ziemniaków 1 jabłko winne 1 łyżka masła 600-700ml bulionu warzywnego 100ml jogurtu naturalnego 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz Wykonanie. Dokładnie oczyszczone pory pokroić w plasterki i dusić 5 min na maśle. Można podlać 2 łyżkami bulionu. Ziemniaki i jabłko obrać , pokroić(...)jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju

Kulinarny karnet Christophera
Szybko, zdrowo, ekspresowo, czyli kolejny posiłek "w biegu" 1534

chwili doszłam do wniosku, że skoro wyznaję zasadę prostych posiłków to będę się jej konsekwentnie trzymać. Podstawą dzisiejszego posiłku jest mrożona mieszanka warzywna. Dobrze, aby znalazły się w niej ziemniaki. Tak. Ziemniaki. Dlaczego? Są dobrym źródłem węglowodanów złożonych i dzięki ich obecności w miksie zaoszczędzimy na czasie, bo nie będziemy musieli gotować kaszy czy ryżu. Wbrew powszechnym opiniom- ziemniaków(...)trzeba się ich bać. Ciągle słyszy się, że są wysokokaloryczne, mają wysoki indeks glikemiczny i po prostu- tuczą. W rzeczywistości sytuacja wygląda inaczej- ziemniaki nie tylko można, ale wręcz warto jeść. Dlaczego? Są sycące, mają pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową organizmu, mało kalorii i dużo witamin oraz minerałów.  W 100 gramowej porcji znajduje się

peanutbuttermonster
Szwajcarskie rosti 167

Rösti -czyli szwajcarskie placki ziemniaczane, potrawa narodowa. Przygotowywane z podgotowanych, grubo startych ziemniaków lub z surowych ziemniaków z dowolnymi dodatkami lub bez .. Placek zazwyczaj smażony jest na całej patelni , ale można smażyć i pojedyncze placki..Moje placki są z surowych ziemniaków z dodatkiem sera i pomidora.,,po usmażeniu polane kwaśną śmietaną. ziemniaki ser żółty pomidor sól, pieprz szczypiorek  tłuszcz(...)smażenia  Umyte oraz obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte ziemniaki przełożyć na chwilę do zimnej wody.Osączyć, dodać pieprz , sól, posiekany szczypiorek, pokrojony ser żółty i pomidor.Starannie wymieszać. Na gorący tłuszcz wykładać łyżkę ciasta, rozpłaszczyć łopatką i smażyć 2 min z każdej strony.Można także usmażyć jeden duży na całej patelni

Moje domowe kucharzenie
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 226

jest to zupa, która nie ma jednego konkretnego przepisu! Trochę historii…. Minestrone to treściwa zupa jarzynowa, pochodząca z Włoch, przygotowywana zazwyczaj na bazie bulionu z dodatkiem cebuli, selera, marchewki, ziemniaków, pomidorów, fasoli, często z użyciem drobnego makaronu lub ryżu. Podobno wywodzi się jeszcze z czasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką  z mąki gotowanej w osolonej wodzie(...)dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie należące do nurtu kuchni biedoty zwanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 175

również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki(...)plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g  pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam boki mięsa do środka i zwinęłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyzy "gumki" 331

ciasta (mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną cebulką ze skwarkami.Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że ziemniaki można odcedzić przez sitko, zamiast wyciskać przez ścierkę, postanowiłem wypróbować ten sposób. Eksperyment uważam za średnio udany – odcedzone ziemniaki były zbyt mokre i musiałem dodać do nich trochę mąki. Pyzy(...)niestety nie wyglądały tak dobrze jak te, które robiła Babcia, ale smakowały całkiem nieźle. Następnym razem odcisnę jednak porządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:) Składniki: ugotowane ziemniaki: 0,5 kg surowe ziemniaki: 1 kg mąka pszenna – 5 łyżek cebula – 2 szt. olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Zalewajka 229

smak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy(...)ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, majeranek Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy np. w półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku

Ratunku obiad