z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:17/234)

Barszcz mieszany z ziemniakami 230

Barszcz mieszany z ziemniakami... Na bazie czerwonych buraków. Z dodatkiem barszczu białego. Przyprawiony czosnkiem i majerankiem. Podany z ziemniakami z cebulką. Pyszna odmiana tradycyjnych przepisów. Smacznego!   Składniki: 3 średnie, czerwone buraki; 1 opakowanie barszczu białego (u mnie Winiary), rozpuszczonego w 200 ml zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2 litry wody; 1/2 łyżki(...)majeranku; 1 łyżka octu spirytusowego; 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;  Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz.   Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor

Gospodyni Miejska
Rogaliki z ziemniaków 141

Ogólnie uwielbiam rogaliki. Do tej pory moje ulubione to rogaliki drożdżowo- kruche , zastanawiałam się, czy szybko się moje upodobania zmienią, ale chyba jednak nie. Rogaliki z ziemniaków nie są złe, ale nie podbiły moich kubeczków smakowych do tego stopnia, żebym się nimi zachwycała, ale na pewno moja przygoda z różnymi rogalikami się na tym nie skończy. Dzieci zajadały się nimi(...)ogromnym apetytem i pochłonęły całą porcję, co mnie niezwykle cieszy. Starsza córeczka nawet brała je do szkoły. Składniki: - 350 g mąki pszennej - 250 g ugotowanych ziemniaków - 150 g cukru pudru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Ziemniaki zmielić, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i jajko. Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części

dom-agi.pl
Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree 195

Jest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha(...)Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól i pieprz ¾ szklanki śmietanki 30% Przygotowanie: Włóż ziemniaki do większego rondla i zalej wodą

karmelowy
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 384

okazji 130-lecia istnienia marki.Nożyk dotarł, a ja zastanawiałam co przygotować. Kuchnia szwajcarska obfituje w moje ulubione smaki, bo są to głównie potrawy z serów, ziemniaków czy TEŻ słynne czekolady. I co tu wybrać, skoro wszystko takie smaczne? :)W końcu zdecydowałam się na moją własną, swobodną interpretację placków ziemniaczanych rösti. Część źródeł (i samych(...)Szwajcarów) podaje, że robi się je z podgotowanych ziemniaków, a część że z surowych. Ja postanowiłam zrobić z surowych i troszkę po swojemu. Znacie mnie na tyle, żeby wiedzieć, że jeśli coś modyfikuję to w taki sposób, aby było szybciej i prościej. Mam więc nadzieję, że spróbujecie rösti, bo naprawdę warto :)Składniki:ziemniaki,zielona pietruszka,czosnek,sól,olej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczki Zdzisia 184

Dziękujemy za pomysł.Danie faktycznie jest smakowite.W dobrze osolonej wodzie gotujemy 12-15 ziemniaków "w mundurkach".W innym garnku, też w osolonej wodzie gotujemy 10 dkg ( jedna torebka) kaszy jęczmiennej.Kroimy w kostkę 25 dkg boczku i jedną średnią cebulę.   Z wystudzonych ziemniaków ścinamy wierzchołki.   Środki ziemniaków wydrążamy (podpowiadamy: z pozostałych z wydrążenia ziemniakówmożna zrobić sałatkę(...)ziemniaczaną).   Rozbieramy ziemniaki z "mundurków".   Boczek i cebulkę lekko podsmażamy na patelni i łączymy z kaszą.Nasz farsz przyprawiamy do smaku a ten musi być wyrazisty, więc pieprz i sól.   Doły ziemniaków ścinamy, aby się nie przewracały.Napełniamy naszą kaszą ze skwarkami.  Ustawiamy armię ziemniaków na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 324

Sałatka jarzynowa...Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki.Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo.W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej.Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą.Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem.Pycha! Składniki:5 średnich ziemniaków;3 średnie marchewki;3 średnie ogórki kiszone;3 jajka ugotowane na twardo;1 mała, czerwona cebula;Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu(...)waga netto po odsączeniu 285 g);Pęczek szczypiorku;2 płaskie łyżki majonezu;3 płaskie łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka musztardy;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki i marchewkę umyć. Marchewkę obrać. Ziemniaki i marchewkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę.Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać

Gospodyni Miejska
Wiejskie Quiche 5360

nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad albo kolacja, a składniki znajdą się w każdym domu. No to co do dzieła :)Składniki:ciasto200 g mąki100 g miękkiego masłaszczypta soli5-7 łyżek ciepłej wodyfarsz0,5 kg ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebulepęczek(...)łyżeczka słodkiej paprykiszczypta papryki ostrejsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty. Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor. Ziemniaki odcedzić, przelać zimną

Niezły Młynek
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 206

przygotowania dania użyłem: 1 polędwiczki wieprzowej, 5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,  1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram pieczarek, 15 suszonych borowików, 3 średnich cebul, 1 łyżki musztardy, 1/2 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 główki czerwonej kapusty, oliwy, 1 łyżki smalcu, 50 gram masła, 2 łyżek mąki pszennej(...)odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed jego pokrojeniem. Po tym czasie pokroiłem ciasto w plastry o grubości około 2,5 cm. 150 gram ziemniaków starłem na tarce o drobnych oczkach i uzyskany przecier odcisnąłem z nadmiaru wody przy użyciu ściereczki. Uzyskany z odciskania ziemniaków płyn zebrałem do miski i odstawiłem na bok. Pozostałe

Wyprawy kulinarne
Koszyczek wątróbek. 140

Koszyczki z ziemniaków:   Składniki: 2 duże ziemniaki 1 jajko Tymianek Sól Olej do przesmarowania foremek Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry, a następnie plasterki pokroić a’la julienie, czyli w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy taką obieraczkę , to sprawa jest bardzo prosta. Pokrojone ziemniaki wrzucić do miski z zimną osoloną wodą i dobrze wypłukać. Przełożyć na sito do ocieknięcia(...)następnie osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem. Jajko roztrzepać w misce, dodać osuszone ziemniaki, posypać tymiankiem. Wszystko razem dobrze wymieszać i poukładać ziemniaki wokół ścianek i na dnie  wysmarowanych olejem foremek. Dobra do tego jest forma do pieczenia muffinek. Ziemniaki trochę powinny wystawać powyżej brzegu blachy. Piec około 20 minut w temp. 190 – 200 oC. Zaglądać do piekarnika, żeby się

Kulinarny karnet Christophera
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 235

danie główne stanęło na tejże ekspresowej w wykonaniu zapiekance. Połączenie żurawiny i wędzonego, białego sera chodziło mi po głowie już od dawna. Smaki te połączyłam z ciastem kruchym, plasterkami ziemniaków, świeżym szczypiorkiem i czosnkiem, a całość zapiekłam pod pierzynką jajeczno-śmietanową. I wszystko się udało, wszyscy się najedli i byli zadowoleni - dowodem na to są zdjęcia na których widnieje tylko(...)jeden uchowany do następnego dnia kawałek.Gorąco zachęcamy Was do wypróbowania i gwarantujemy Wam, że upieczone ziemniaki w towarzystwie podpieczonej żurawiny i roztopionego twarogu wędzonego smakują razem naprawdę przepysznie i zaskakująco. Zapraszamy na nasz ekspresowy mini-eksperyment:  Składniki i przygotowanie: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm)na półkruche ciasto: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej,170g zimnego masła

Symfonia Smaków
Puree ziemniaczane 182

Dzisiaj naszła Nas ochota na wspaniałe, jedwabiste i delikatne puree ziemniaczane. Przygotowanie takiego danie jest niezwykle proste, a efekty zdumiewające. Jeśli jesteście fanami ziemniaków koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Czas przygotowania: 25 minut na ugotowanie ziemniaków + 3 minuty Ilość porcji: 3 Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1/3 szklanki mleka Łyżka masła Sól i świeżo zmielony pieprz Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, wykonujemy tę czynność dokładnie, by nie została żadna woda w garnku. Następnie dodajemy do ziemniaków masło i mleko, posypujemy solą i pieprzem. Całość przeciskamy przez praskę. Jeśli chcemy by nasze ziemniaki miały aksamitną konsystencje zamiast praski używamy blendera. Podajemy na ciepło, jako danie samodzielne albo dodatek do mięsa

Kolizje Smaków
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 162

charakteru dodając pyszny, ziołowy sos z czosnkiem i musztardą, czyli salsa verde. Czy ten zielony kolor nie jest piękny?Muszę Wam powiedzieć, że taki sos naprawdę nieźle pasuje do ziemniaków! Jest bardzo aromatyczny, nieco kwaśny i pikantny, przenosi ziemniaki na zupełnie nowy poziom smaku;) Wyobraźcie sobie, że wrzucanie parujące ziemniaki do tego sosu, pod wpływem ciepła nad miską zaczyna unosić(...)się intensywny aromat czosnku i ziół, zaś ziemniaki powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam!P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny, która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos, ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte, w Niemczech Grüne Soße, a w Hiszpanii

Chilli Czosnek i Oliwa
Wyjątkowa kolacja 246

tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Można przygotować do tego jeszcze jakąś prostą sałatę, można podać świeżego pomidorka lub inne warzywa, jednak tym razem pozostałam przy łososiu i ziemniakach, które i tak jadamy bardzo rzadko. Dziś zapraszam na wyjątkową kolację, którą ugotowałam (a właściwie upiekłam ;)) dla wyjątkowej osoby w nasz wyjątkowy dzień... Łosoś w papilotach z pieczonymi ziemniaczkami porcja(...)dwóch osób Będziemy potrzebować: 2 filety z łososia (wielkość wedle zapotrzebowania, nasze były naprawdę duże i stąd również taki czas zapiekania) 6 niewielkich ziemniaków dobrej jakości masło cytryna przyprawy: sól morska, świeżo mielony, kolorowy pieprz, suszony tymianek) Mój łosoś niestety posiadał ości, a ja nie zjem ryby, która ma ości. Jest jednak na to prosty sposób. Ości w łososiu

Ratunku obiad
PIERÓG BIŁGORAJSKI 177

krupniakiem, pierogiem gryczanym lub rekczakiem. Pochodzi ze staropolskiej kuchni Biłgoraja i jego okolic (woj. lubelskie). A oto przepis na jedyny w swoim rodzaju autentyczny Pieróg Biłgorajski Składniki: 75 dag ziemniaków  1 woreczek kaszy gryczanej 1 / 4 szklanki śmietany  7,4 dag sera białego 6,5 dag margaryny 1 jajko + 1 jajko do posmarowania pieroga sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Surową kaszę gryczaną mieszamy z ziemniakami, a następnie dokładnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, by powstała masa o jednolitej konsystencji, bez grudek.  W garnku roztapiamy margarynę na małym ogniu. Wbijamy jajko, dodajemy pokruszony ser biały i dokładnie mieszamy.  Masę serową dodajemy do ziemniaków z kaszą, wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą do smaku i mieszamy

Ciastka - domowe słodkości
Grillowana Pierś z Kurczaka w Rewelacyjnej Marynacie z Pieczonymi Marynowanymi Ziemniaczkami i Spaghetti z Cukinii z Pesto alla 269

wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Często mięso marynuję wieczorem i wstawiam do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso usmażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu . ZIEMNIACZKI: kilka niedużych ziemniaków Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam w ósemki. Każdy kawałeczek ziemniaka posmarowałam marynatą i ułożyłam na teflonowej blasze. Odstawiłam na kilkanaście minut(...)Potem piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków ziemniaków. Jeśli nie jesteśmy pewni czy już są gotowe, można przecież wyciągnąć jedną ćwiarteczkę i spróbować. Jeśli Wasz piekarnik grzeje mocniej i widzicie,  że ziemniaki dość szybko się rumienią zawsze możecie delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pesto alla Genovese: 2 szklanki lisków

Blondynka Gotuje