Smaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera(...)mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 800 g ziemniaków 300 g liści szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szklanki śmietanki 30% 100 + 50 g fety około 60 g sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkiem kalafiora i delikatnego filetu łososia. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, a całość wspaniale podkreśla charakterystyczna nuta czosnku. Składniki (na 5-6 porcji) : zapiekanka - ok. 800 g ziemniaków - 300 g filetu z łososia (można nieco więcej) - 200 g porów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki(...)masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę
Kuchnia EllieDzięki temu frytki pozostają chrupiące i na pewno nie będą nasiąknięte tłuszczem. Ważne jest również, by frytki smażyć partiami , jeżeli wrzucimy od razu dużą porcję ziemniaków, to zbytnio obniżymy temperaturę oleju, a frytki wchłoną większą ilość tłuszczu. Będą potrzebne: 500 g pokrojonych w grube słupki ziemniaków 1 łyżka cukru sól morska olej do smażenia(...)przynajmniej 1l ) majonez czosnkowy lub sos aïoli do podania Przygotowanie: Uprzednio obrane i pokrojone ziemniaki zanurz w zimnej wodzie z łyżeczką cukru i odstaw na pół godziny . (To tajemny sposób na uzyskanie idealnych frytek belgijskich szefów kuchni). Następnie wodę odlej, a ziemniaki bardzo dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W wysokim naczyniu zagrzej olej
Food Squarejajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się stosować zasadę 1:1, czyli(...)ziemniaków, tyle samo i sera białego. Oczywiście te proporcje można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów
Kulinarnie z Polką na KresachWitajcie :) Po ostatnich powiewach jesieni natchnęło nas na niezwykle prostą potrawę, na pewno kojarzącą się z pierwszymi oznakami jesieni. Ziemniaki ! to właśnie jesienią królują na wykopkach :) Zapewne każdy z Was miał okazję zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające(...)gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :) Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko. Co Wy na to ? Oczywiście to nie to samo co ziemniaki z ogniska, ale smaczna namiastka w wersji domowej. To takie wspomnienie z wypraw do lasu czy w młodych latach wypraw
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj piątkowe szybkie danie. Wspaniałe ziemniaki z dodatkami w sosie imbirowym. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1/2 młodej średniej cukinii 1/2 opakowania mrożonego groszu z marchewką 1 łodyga selera naciowego 1 słodka śmietanka 12 % ok. 200 ml. szczypior tymianek, imbir, pieprz, ostra papryka Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przyrządzamy(...)będą już kruche dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię i zalewamy śmietanką. Wody powinno być niewiele ! Dodajemy sporo tymianku, sporą ilość imbiru, pieprz i ostrą paprykę. Teraz czas na ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy do reszty warzyw i mieszamy. Wszystko powinno zgęstnieć. Na koniec doprawiamy nieco solą lub sosem sojowym do smaku oczywiście. Danie jest gotowe, a minęło
vegetanieprzedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam tych ostatnich(...)tłuszczu 2 szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem
Powiedz dietom nieSkładniki 6- 8 średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 1 czerwona cebula sól pieprz 3 łyżki słodkiej papryki 0,5 kubka słodkiej śmietany 30% pęczek szczypiorku z dymką 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżej kolendry Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki paprykę filetujemy, kroimy w kosteczki cebulę obieramy, białą szatkujemy, czerwoną kroimy w talarki(...)szczypiorek i dymkę drobniutko kroimy żaroodporne naczynie smarujemy masłem na dno wykładamy część ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, układamy czerwoną cebulę oraz paprykę, przykrywamy kolejną porcją plasterków ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około
Luźna KuchniaSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko
w mojej kuchnisokiem z cytryny i miodem. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny.Ziemniaki obieramy, kroimy i myjemy. Wkładamy do brytfanki, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia 2 razy mieszamy ziemniaki, żeby się równo upiekły.W dużym żaroodpornym naczyniu, które następnie wstawimy do piekarnika podsmażamy piersi(...)piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu dodajemy śmietanę i mieszamy. Gęś musi odpocząć 7 minut.Kroimy pierś w plasterki, polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami
W kuchni wieczoremkońcem lata, kiedy dojrzewały śliwki węgierki moja Mama robiła przepyszne knedle. Zawsze mnie intrygowało to połączenie. Jak można jeść ziemniaki ze śliwkami? Pewnie znajdzie się wiele osób, dla których to pytanie nadal pozostaje bez odpowiedzi. Wychodząc temu naprzeciw poświęcę kilka minut na opis tej potrawy. Najlepiej dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków do obiadu, a na drugi dzień przygotować knedle(...)śliwkami. Składniki: - 1 kg ugotowanych ziemniaków- śliwki- 15 dag mąki tortowej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 3 żółtka- 1 łyżeczka miękkiego masła- sól- cukier- cynamon- do wyboru masło z bułką tartą, jogurt lub śmietana Ugotowane, dzień wcześniej, ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Nastawiłam posoloną wodę w dużym garnku. Umyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance
mojewypiekiinietylkoBardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée…, a może tym razem dufinki? Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki fresh(...)double cream- gałka muszkatołowa- sól, biały pieprz- koperek (świeży lub suszony) Obrane ziemniaki gotujemy w posolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy i jeszcze ciepłe mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę, razem z masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy
mojewypiekiinietylkoJedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej. Przepis oryginalny trochę zmieniłam. Początkowo miałam zamiar użyć masła, ale uznałam je za zbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki(...)osobę (mniej więcej)- sól morska- świeżo mielony pieprz- oliwa z oliwek (wygodna jest w sprayu)- boczek (opcjonalnie)- szczypiorek- jogurt grecki naturalny Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10-15 minut (od chwili zagotowania wody). Odlewamy wodę i gorące przekładamy na ręcznik papierowy. Przykrywamy drugim ręcznikiem i delikatnie naciskamy ręką, uważając, aby całkiem ich nie rozpłaszczyć. Blaszkę
mojewypiekiinietylkożurawinę również suszoną :) W Boże Narodzenie postanowiłem zrobić obiad z wykorzystaniem tych wygranych produktów :)Padło na roladkę ze schabu z suszonymi owocami.Składniki : 4 plastry schabu3 ziemniaki 2 ogórki konserwowe 4 łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki żurawiny suszonej Przyprawy : papryka ostra czosnek granulowany(...)bazylianatka pietruszki przyprawa do ziemniaków Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce każdego suszonego owocu, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczkami.Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i natką pietruszki.Układamy mięso i ziemniaki
Parowar FacetaBiałe kluski zrobione są z gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dlatego przedi po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych ziemniaków-mąka ziemniaczana-1/2 kg pieczarek-2 cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach. Cebulę(...)kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła. Ziemniaki mielimy w maszynce. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz musi mieć zdecydowany smak.Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy. Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części
Maminek kulinarny