zdrowy jest niezmiernie, może uratuje mnie od zguby:) Przepis z jarmużowej strony dostosowany do potrzeb jednej osoby (i ilości jarmużu w ogródku:)) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z JARMUŻEM 2 średnie ziemniaki sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 cebuli 2 łyżki tartego sera np. Bursztynu duża garść (ok.50g) jarmużu łyżeczka mąki Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę(...)gotujemy około 10 minut, aż zmiękną. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Odcedzamy ziemniaki i ubijamy z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zeszkli (można podsmażyć bardziej). Dodajemy do ziemniaków, na wierzch sypiemy Bursztyn, dobrze mieszamy i zostawiamy do przestudzenia. Jarmuż myjemy, usuwamy grube nerwy, kroimy w paski i gotujemy na parze 4 minuty
les mirabellesDziś nie będzie przepisu na daną potrawę napiszę o zagęszczaniu zup, sosów. Jak chodziłam do szkoły kucharskiej na okrągło mieliśmy "wpijane" do głowy o mące, maśle, ziemniakach itd. Różne sposoby zagęszczania przerabialiśmy na pierwszym roku. Pomyślałam, że podzielę się ta wiedzą bo podstawy to ważna rzecz, która nie raz nam się przyda. Prawie każdy z nas gotuje(...)zasmażkę. CHLEB Tradycyjne sosy bardzo dobrze smakują z chlebem. Kawałki chleba bez skórek i okruszki można wrzucić do sosu i pogotować. Całość nam się zagęści i nada głębi smaku. ZIEMNIAKI Ziemniaki można zetrzeć na tarce lub ugotowane rozgnieść widelcem dodać do zupy lub sosu i zagotować. Wykorzystuję ten sposób do zup jarzynowych. Surowy ziemniak również może nam uratować przesoloną zupę
Basia w kuchnipiękny, jednak to już nie to samo miasto. Będąc w Kijowie pierwsze kroki skierowaliśmy do tradycyjnej restauracji na wypróbowanie lokalnych specjałów. Najbardziej utkwiły nam smakowo pierogi z kapustą i ziemniakami. Niezwykle smakowały, a do tego wspaniałe lokalne piwo :) Można je czasem kupić w Polsce (Tesco,) nazywa się "Obołon", tak samo nazywa się dzielnica Kijowa. Obołon to jedna z dzielnic Kijowa(...)pomnik osoby, którą my znamy głównie z "Ogniem i mieczem". Tam można spotkać największą ilość naszych rodaków. Teraz wrócimy do tytułowych pierogów ukraińskich :) Nasza wersja to pierogi z kapustą, ziemniakami i cebulką. Pychotka :) Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy ich nie zmodyfikowali. No to teraz przepis : Pierogi ukraińskie (4 osoby) Składniki na farsz : 1/2 kg dobrej kiszonej kapusty 5-6 średniej
vegetanieZiemniaki po cabańsku to potrawa regionalna Ziemi Chrzanowskiej. Powszechnie znane są jako prażone, duszonki lub pieczone. Latem potrawę przygotowuje się w żeliwnym kociołku ustawianym na ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy(...)kiełbasy cienkiej, 20 dag boczku wędzonego, 1 pęczek natki pietruszki, 4 łyżki smalcu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram. Ziemniaki kroję w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroję w plastry. Cebulę kroję w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucam smalec. Nakładam porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypuję posiekaną natką pietruszki. Oprószam solą i pieprzem
Tradycyjna kuchnia Kasicórka ma dwie ulubione zupy i jest to właśnie kartoflanka lub serowa. I właśnie zrobiłam taką kartoflankę. Jest to zupa gęsta i bardzo sycąca. Dodaję do niej dużą ilość ziemniaków w końcu sama nazwa mówi, że jest to zupa składająca się z ziemniaków :) Składniki: około 300g żeberek 0,5-1kg ziemniaków(...)dużym garnku), po podsmażeniu dolewamy około 2 litry wody i gotujemy aż żeberka zmiękną. Następnie dorzucamy pokrojoną w pół plasterki marchewkę, całą pietruszkę, seler, por. Ziemniaki obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę. Gdy nasza włoszczyzna jest już prawie miękka (gdy pietruszka, por i seler są już miękkie wyciągam je z garnka) dorzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy. W między
Amatorka kuchennacieszy się powodzeniem wśród moich dzieciaków a dodatkowo pozwala wykorzystać to co akurat nam zostało dzięki czemu jest tanie. PYZY Z MIĘSEM I WARZYWAMI CIASTO 1 i 1/2 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (zależnie od gatunku ziemniaków dosypywana wg potrzeby) FARSZ warzywa i mięso z rosołu, u mnie: 1/4 selera 2 marchewki 1 pietruszka skrzydło z indyka pierś kaczki(...)szponder Łącznie około 50 dkg mięsa 1 cebula 2 łyżki oliwy Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę i odstawiam do przestygnięcia. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przygotowuję farsz. Mięso i warzywa mielę w maszynce do mięsa. Cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Do zmielonego mięsa dodaję podsmażoną
Magiczna kuchnia DariiBardzo prosta w wykonaniu przekąska, ale trzeba poświęcić trochę czasu na ugniecenie ciasta. A ciasto jest z gotowanych ziemniaków, które zostały np. po obiedzie, mleka lub jajka oraz mąki. Składniki dokłada się "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające(...)się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek. Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko (lub mleko). Wymieszać Dokładać mąkę małymi ilościami i mieszać - czynność powtarzać. Ciasto nie powinno kleić się do rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo fajne danie z wykorzystaniem ziemniaków ugotowanych na obiad w nadmiarze. Kiedyś pokazywałam inny sposób , na słono z wykorzystaniem ziemniaków z obiadu. Dzisiaj będzie na słodko, więc dzieci też na pewno chętnie zjedzą:) Danie bardzo szybkie w przygotowaniu. Placuszki z ziemniaków i twarożku wyglądają tak: Składniki: ugotowane ziemniaki (u mnie to było ok. 4 łyżek) twarogu tyle samo(...)ziemniaków (u mnie to był twaróg tłusty Piątnicki) 1 jajko 1/2 opakowania cukru waniliowego, ale można też dać całe - będzie słodsze 5 łyżek mąki 3-4 łyżki cukru bułka tarta Ziemniaki, twarożek, jajko, cukier waniliowy, mąkę i cukier mieszamy w malakserze lub miksujemy. Ma powstać ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk Z powstałej masy formujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaki inne niż ugniatane czy gotowane bowiem zapiekane w kształcie różyczek :) Kiedyś robiłam zapiekane, krojone w plasterki, wraz z warzywami i takie zapiekane w całości . Te są troszkę inne. Gdy przytrzymamy dłużej w piecyku - zrobią się chipsy ;) Składniki: 2-3 ziemniaki na osobę przyprawa do ziemniaków zioła prowansalskie Vegeta oliwa z oliwek do polania różyczek z wierzchu Ziemniaki obrać, umyć(...)Układać plasterki warstwowo ale w pionie tak, żeby powstała różyczka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Różyczki skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi, Vegetą i dodać przyprawę do ziemniaków Piec ok. 20-30 minut do zarumienienia się ziemniaków Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe , polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką do podsypania blatu 1 jajko sól (jeśli ziemniaki były(...)wcześniej solone, do obiadu, to nie przesadzajmy z ilością soli przy robieniu kopytek) Do ziemniaków dodajemy jajko - mieszamy. Można dodać sól - ale ostrożnie z ilością! Następnie dosypujemy mąkę powoli, mieszając i sprawdzając konsystencję. Nie można dodać za dużo mąki (szklanka mąki na 1/2 kg ugotowanych ziemniaków powinna być w porządku), ponieważ po ugotowaniu kopytka będą gumowe. Lepiej, żeby ciasto było
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commasła1 łyżka mąki1 szklanka mlekaserek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)3 łyżeczki musztardy francuskiej15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;)Kopytka:Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy. Szpinak rozmrażamy, podsmażamy na odrobinie masła, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Jeśli(...)macie praski do ziemniaków, po ugotowaniu, ale przed wystudzeniem, można je rozdrobnić za pomocą tłuczka do ziemniaków lub... widelca- student w potrzebie poradzi sobie ze wszystkim ;))Do wystudzonych ziemniaków dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.Formujemy wałeczki i wycinamy nasze kopytka o długości 3-4cm.Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch.Odcedzamy na sitku i wykładamy
Czerwona Porzeczkaszklanka, majeranek 1 łyżka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 1 łyżka, olej rzepakowy 10 łyżek, woda 1 szklanka, ziemniaki 12 większe, surówka - jaką lubisz wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować(...)lodówki na całą noc do szybkowara wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki
W Mojej Kuchni Lubięskładniki* 1 kg ziemniaków* mąka ziemniaczanaSposób wykonaniaZiemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc, a następnie przecisnąć przez praskę. Jeżeli nie ma to może wystarczyć kilkakrotne tłuczenie w odstępach czasowych w trakcie stygnięcia ziemniaków.Jeżeli okaże się, że ziemniaki są zbyt sypkie to najlepiej w trakcie tłuczenia dolać do nich nieco zimnej przegotowanej wody.Wystudzone ziemniaki lekko ubić w garnku(...)następnie podzielić na 4 części, jedną ćwiartkę ziemniaków wyjąć na pozostałe, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Zagnieść na jednolitą masę.Z powstałej masy odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć w rękach w kulkę, lekko spłaszczyć, a w środku każdej kulki zrobić dziurkę palcem. Jeżeli by się okazało, że masa się kruszy lub pęka w trakcie robienia dziurki należy
Mix smakuDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na banalnie prostą i bardzo smaczną fasolówkę- w postaci gęstego i sycącego kremu z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i chrupiącą kiełbaską.Nie oszczędzajcie tylko na przyprawach: majeranku, cząbru, ponieważ to one nadają fasolówce aromatycznego smaczku, no i dzięki nim zupa nie jest wzdymająca- a to bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola(...)biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże szt.* marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 sporej wielkości* czosnek- 1 ząbek* kiełbaska- wedle uznania* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek i cząberFasolę namoczyć dzień wcześniej (minimum 8 godzin).Do garnka
Kraina Miodem Płynącakażdą postacią… jako samodzielne danie, ale także w tartach czy zapiekankach. Jest dobry na okazyjne/wyjątkowe kolacje a także na codzienne posiłki. Dzisiaj proponuję zapiekankę z łososiem, ziemniakami, szpinakiem i brokułami. Uwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem (i pomyśleć, że w dzieciństwie za nim nie przepadałam… delikatnie mówiąc ;)), a dodatek ziemniaków i brokułów sprawia, że danie jest super smaczną(...)jajkasól, pieprz, oliwa Łososia myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Oprószam solą, pieprzem i skrapiam sokiem z cytryny. (Najlepiej wstawić go do lodówki na kilka godzin.)Ziemniaki obieram i kroję w cienkie talarki. Opłukuję i wrzucam do gorącej osolonej wody na kilka minut, aż będą miękkie. Odcedzam i przelewam zimną wodą, odstawiam do osuszenia. Dzielę na dwie porcje.Broku
UgotujmyTo.pl