z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:27/234)

Fuśka (prażucha ziemniaczana) 399

Czym jest fuśka?To dla nas danie - wspomnienie z dzieciństwa - zawsze kojarzone z wiosną i latem.Fuśka lub prażucha ziemniaczana to ugotowane ziemniaki, utłuczone na gorąco z mąką pszenną. Idealny dodatek do chłodników, ale nie tylko.   Składniki:-1 kg ziemniaków-10 łyżek mąki pszennej-15 dkg wędzonego boczku   Na chłodnik:-1/2 l jogurtu(...)naturalnego lub zsiadłego mleka-pęczek rzodkiewki-szczypiorek-koperek-sól, pieprz   Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowujemy chłodnik.Rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę.   Siekamy szczypiorek i koperek.Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowane warzywa i mieszamy.   Boczek kroimy w kostkęi smażymy na patelni na skwarki.   Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody

Maminek kulinarny
Gratin Dauphinois 154

Zapiekanka z cienkich plasterków ziemniaków zatopionych w gęstym, kremowym sosie śmietanowym. Prawdziwy przysmak z prostych składników. U mnie w wersji mini, zapieczony w małych naczyniach, można też zapiec w formie dużej zapiekanki. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo.Składniki:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany 30%szczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy Dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2(...)łyżki miękkiego masłaPrzygotowanie:Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki trzymilimetrowej grubości (najlepiej za pomocą krajalnicy). Wrzucamy do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, musztardą i solą. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przecinamy ząbek czosnku na połowę i nacieramy nim ścianki naczyń lub. naczynia żaroodpornego, następnie smarujemy je masłem.Przekładamy ziemniaki razem

Smakowity Blog Kulinarny
O nie gotowaniu obiadów. I krem z pora 238

piekę, C. gotuje - taki panuje podział zajęć w naszym domu. Gdy C. robi obiad, troszkę pomagam - obieram ziemniaki, gotuję ryż, kroję marchewki czy mięso, mieszam sos w garnku. Ustawiam minutnik. A potem zmywam, a C. wyciera naczynia. Oboje uważamy to za sprawiedliwy system, nikt nie narzeka i nie ma obiekcji. Jeśli C. pracuje po południu, dzień wcześniej zazwyczaj robi(...)był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje jej wyjątkowości - koniecznie musi spróbować, póki jest jeszcze ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 156

chipsami serowymiSkładniki:(na 4 porcje)1 kalafior1 pietruszka3 ziemniaki1 cebula2 ząbki czosnku1,5 l bulionu1,5 łyżki masłasólpieprzserowe chipsy:200 g ostrego żółtego sera3 ziemniakisólpieprzdodatkowo:świeży tymianekNajpierw przygotować chipsy:Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki(...)pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące.Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz.Pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrać czosnek.W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, chwilę podsmażać. Dodać warzywa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alternatywna zupa dyniowa 147

zeszłym roku chciałam ją przygotować, ale dynia mi się skończyła. Bo tu, moi drodzy, potrzeba dyni w kawałku! Trzeba pokroić ją w kosteczkę, i wrzucić do garnka z ziemniakami. A później nie miksować, tylko podawać właśnie taką - zwykłą zupę z kawałkami warzyw. Do tego plasterki usmażonego na chrupko bekonu, i można się delektować wyśmienitym obiadem.Tutaj małą dygresja - na zdjęciu bekonu(...)skóry4 ziemniaki200 g pomidorów z puszki2 łyżki masła2 cebule3 ząbki czosnku2 l bulionulistki z 2 gałązek bazylii1 łyżeczka suszonego tymiankusólpieprzdodatkowo:200 g bekonu w plasterkachDynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kartoflami, serem blue i wędzonka 149

Ziemniaki, kartofle, pyry, można by rzec, że jesień nimi się zaczyna :-) Pewnie nie jednej osobie kojarzą się z tą porą roku . Ja jak byłam mała, piekłam kartofelki w popiele z ogniska po jesiennym sprzątaniu   podwórka...ale to były czasy :-)  Także z sentymentem do ziemniaków pieczonych  zapraszam na  bardzo sytą sałatkę, która śmiało może(...)służyć jako obiad. Składniki:1,5 kg ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka pieprzu 2 czerwone cebule 3/4 szklanki majonezu połączonego z jogurtem, proporcje wg uznania 4 łyżki balsamico 2 łyżeczki musztardy diżońskiej kilka plastrów wędzonki garstka posiekanej natki pietruszki 10 dag sera typu blue 4 średniej wielkości ogórki

pieprzny smaczek
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 157

odrobinę oleju i obsmażamy z dwóch stron zamarynowane kotlety jagnięce. Wyjmujemy i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Ziemniaki:Ziemniaki dokładnie myjemy (młodych nie trzeba obierać), osuszamy i kroimy na ćwiartki (lub ósemki w zależności od wielkości ziemniaków). Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i mieszamy

Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 154

chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni (tłuszczu nie wylewamy!) i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 175-180′C na 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy żeby odpoczęły. Ziemniaki:Ziemniaki obieramy, nacinamy, uważając aby ich nie przeciąć do końca i smarujemy olejem. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce

Oryginalny smak
Szaszłyki z ryżem z parowaru 228

przepisu :)Składniki :  (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego  Przyprawy :1 łyżka oliwy z oliwek z oreganopieprz czarny papryka wędzona słodka curryPlaster schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, kroimy(...)odrywam nóżki, ale możecie równie dobrze zostawić. Kroimy na pół, lub dajemy ich 8. Cebule czerwoną kroimy w 8 plastrów. Cukinie myjemy i obierakiem kroimy 4 czy 8 plasterków. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy na plasterki, które można przeciąć na pół. Im mniejsze kawałki ziemniaka, tym szybciej się paruje. Po czym posypujemy je curry.       Wyjmujemy schab

Parowar Faceta
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 168

cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów.  Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie po prostu więcej bulionu.  Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Ugotuje ją każdy, nawet(...)najmniej wprawny kucharz. A może zachęcicie do zajrzenia do kuchni Wasze dzieci ? Ziemniaczana zupa krem z brokułami Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki ziemniaczano - cukiniowe 244

miesięcznej rozłące! i serdecznie za nią przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na mojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów :) Dzisiaj propozycja "oszczędnej gospodyni". Wykorzystam w niej pozostałe po obiedzie ziemniaki, które zazwyczaj następnego dnia odsmażam na patelni, robię kopytka (jeśli jest ich odpowiednio dużo) lub wyrzucam, gdy jest ich mało by cokolwiek z nimi zrobić. Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 3 surowe(...)ziemniaki 1 cukinia koperek cebula pieczarki ser żółty jajka mąka przyprawy Wykonanie: Ugotowane ziemniaki rozdrabniam ugniatając je, surowe wraz z cebulą ścieram na tarce (drobne oczka).  Cukinię również możemy zetrzeć, bądź drobno posiekać, jednak pamiętajcie o konieczności posolenia jej i pozostawienia na minimum 15 minut, by pozbyć się nadmiaru wody. Koperek i pieczarki (3 szt) drobno siekamy, grzyby przesmażamy

Taste Of My Day
Sałatka z matiasów 215

trwać cały okrągły rok :) Dziś pomysł na prostą warstwową sałatkę, która na każdej imprezie robi furorę. Dla fanów śledziowych nowości pozycja obowiązkowa!Składniki:- 800 g matiasów- 5 marchewek- 5 ziemniaków- 4 cebule- majonez- kostka rosołowa (można zastąpić solą)- pieprz Zanim zabierzemy się za komponowanie naszego gwoździa wieczoru, w ruch idą dwa garnki - w jednym będziemy gotować ziemniaki w mundurkach(...)drugim zaś obrane całe marchewki z dodatkiem kostki rosołowej, lub zamiennie soli. W międzyczasie kroimy matiasy w małą kostkę, tak samo traktujemy cebulę. Gdy ziemniaki będą ugotowane, obieramy je ze skórki, marchewkę studzimy. Teraz przygotowujemy tarkę, gdyż pierwszą warstwą naszej sałatki będzie potarta marchewka.  Na niej rozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna ;)  Następnie

Kulinarne zapędy Kokosa
Gnocchi 137

Włoskie kluski z ziemniaków i mąki. U mnie w wersji pełnoziarnistej na mące pszennej typu 1850 graham stąd ten beżowy kolor. Składniki: na 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki łyżeczka soli Ziemniaki ugotowane w mundurkach obieramy póki ciepłe, coby się nie poparzyć trzymamy ziemniaczka na widelcu a ostrym nożem ściągamy skórkę. Jeśli mamy ziemniaki pozostałe z obiadu, czyli już(...)posolone trzeba będzie dodać więcej mąki a przez to kluski wychodzą twardsze. Przeciskamy ziemniaki przez praskę lub zgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy mąkę i sól, ugniatamy elastyczne ciasto. Gdy zbyt lepi się do rąk dosypujemy więcej mąki. Nie zagniatamy zbyt długo bo zrobi się papka. Z ciasta urywamy spore kawałki i tworzymy wałeczki. Kroimy je na kawałki i formujemy kluseczki

prawdziwe jedzenie
Jajko w gniazdku. 206

Ziemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze smaczniejsze i atrakcyjnie podane.2 ziemniaki4 jajka2 łyżeczki masłasól, pieprz2 łyżeczki posiekanego szczypiorkuUgotować ziemniaki w mundurkach, ale uważać aby się nie rozgotowały.Przeciąć wzdłuż na połowę i wydrążyć miąższ, zrobić gniazdko, oprószyć solą i pieprzem.Do gniazdka(...)grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło.Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy rybZapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity

Kulinarny karnet Christophera
Marokańska sałatka ziemniaczana. 295

pęczek posiekanej dymki2 łyżki posiekanej ,świeżej kolendry lub pietruszkisól, pieprzZiemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i każdy przekroić wzdłuż na połowę lub ćwiartki.Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę.Ziemniaki połączyć z papryką, dodać dymkę i świeżą kolendrę, wymieszać.Polać przygotowanym sosem, dobrze wymieszać ,przykryć i odstawić na 30min.Przygotowanie sosu.Do małego rondelka włożyć przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry

Kulinarny karnet Christophera