wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków i sera. Ah i pamiętajcie dzień, w którym pierogi są na obiad to będzie dobry dzień!Smacznego(...)pamiętam z jakiej strony internetowej )0,5 kg mąkiok. 0,5 l maślankisólMąkę przesiewam, solę i dodaję tyle maślanki aż uzyskam elastyczne ciasto.Farsz:ziemniaki (ok. 2,5kg)ser biały (3 kostki)cebula 2 szt.przyprawy ( pieprz ziołowy, sól, ewentualnie przyprawa do ziemniaków)Ziemniaki jeszcze ciepłe przepuszczam przez praskę, dodaję ser, cebulkę kroję drobno i smażę na złoty kolor, dodaję do farszu
NA MOIM TALERZUDziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków.Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem.Potrzebujemy:-ok. 8 ziemniaków-2 kostki twarogu-2 łyżki śmietany-kilka rzodkiewek-przyprawa tzatziki-ząbek czosnku-olej Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smakuprzyprawą tzatziki.Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku.W naszym twarogu jest pokrojona drobno rzodkiewka.Inna wersja może być(...)drobno pokrojonym ogórkiem.Twaróg mamy gotowy. Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie.Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelnido zrumienienia. Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposóbpodamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podaćwedług uznania. Z tej ilości produktów mamy 4 solidne porcje obiadowe.Zestawienie
Maminek kulinarnyBarszcz czerwony po wiejsku...Kompozycja czerwonych, soczystych buraków, odrobiny cukru, octu i kwaśnej śmietany.Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.Niezapomniany smak wakacji na wsi.Komu talerz buraczanej ambrozji? Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2,5 l zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 średnie liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu 18%;4 łyżki cukruod 2 do 8 łyżek octu, w zależności od stopnia kwasowości barszczu jaki chce się uzyskać;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Ziemniaki;Pęczek koperku.Sposób przygotowania:Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości.Czosnek obrać.Buraki przełożyć do sporego garnka, zalać 2,5 l zimnej wody. Dodać ząbki
Gospodyni MiejskaKulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez praskę(...)Twaróg dodać do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Ja robię to za pomocą tłuczka do ziemniaków.Doprawić solą i pieprzem.Do miseczki wsypać słodką paprykę w proszku.Formułować kulki i obtaczać w papryce. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka), przez około 15 - 20 minut.Podawać z surówką jako
Gospodyni Miejskachrzanem.Nieco inny niż tradycyjny żur staropolski.Podany w domowej roboty chlebie.Niebo w gębie!Składniki:1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;4 średniej wielkości ziemniaki;2 liście laurowe;5 ziarenek ziela angielskiego;2 ząbki czosnku;2 litry zimnej wody;2 śląskie kiełbasy o wadze około 250 g + ewentualnie olej do podsmażenia;250 - 500 ml domowej roboty(...)wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku. Gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.W międzyczasie kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na gorącej patelni.Gdy ziemniaki i marchewka będą miękkie, do zupy dodać kiełbasę, chrzan, cukier, majeranek i wlać zakwas
Gospodyni MiejskaZupa zacierkowa...Pełna jarzyn. Pełna smaku.Z mocno zarumienioną cebulką i skwarkami boczku.Gęsta od zacierek.Komu talerz? Zapraszam!Składnki:5 średnich ziemniaków;100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach);2 małe cebule;2 średnie marchewki;1/4 kawałka korzenia selera;Biała część pora;1/2 średniej pietruszki;Pęczek koperku;2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;1 liść laurowy;2,5 litra(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie
Gospodyni MiejskaZapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym...Złociste, opieczone kawałki ziemniaków.Plasterki wędzonego boczku, ogórków kiszonych i cebuli.Oblane sosem chrzanowym z koperkiem.Pyszna, wiejska zapiekanka.Zapraszam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 duże cebule;400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu);200 g wędzonego boczku;150 g chrzanu ze słoika;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)chrzan, drobno posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki (większe w dużą kostkę). Natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.Na zapieczone ziemniaki wyłożyć równomiernie wymieszane ze sobą boczek
Gospodyni MiejskaTarta farmerska...Złocisty spód z kruchego ciasta.Farsz z kapusty, podsmażonej kiełbasy i cebuli.Całość zalana mieszanką śmietanowo-jajeczną.A na wierzchu cienkie plasterki ziemniaków.Pycha! Składniki:Ciasto:120 g mąki pszennej;60 g margaryny;1 żółtko jaja;1 łyżka zimnej wody;Szczypta soli.Farsz:300 g białej kapusty;250 g dobrej jakości kiełbasy;1 cebula;1 ząbek czosnku;200 ml kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 jaja;1/2 łyżeczki suszonego tymianku;3 średnie ziemniaki;2 łyżki oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Z mąki, żółtka jaja, margaryny, wody i soli zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Kapustę drobno posztkować, wrzucić do gorącego, osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut. Odcedzić. Wystudzić
Gospodyni Miejskamajeranku.Z delikatną nutą czosnku i chrzanu.Zabielony kwaśną śmietaną.Podany z jajkiem i białym serem.Polecam!Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 liść laurowy;4 ziarenka ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;1 ząbek czosnku;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ziarenek smaku lub 2 kostki rosołowe;2,5 litra zimnej(...)obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Czosnek obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, pokrojone ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać 2 czubate łyżki chrzanu
Gospodyni MiejskaZabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami...Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)litry zimnej wody + opcjonalnie jeszcze 0,5 litra, gdyby zupa okazała się zbyt gęsta. Dodatkowo:1 kg ziemniaków;1 duża cebula;Olej do podsmażenia cebuli.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Utłuc.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor.Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki
Gospodyni Miejskadodatkiem marchewki i ziemniaka.Zabielona kwaśną śmietaną i serkiem topionym.Pyszna, jesienna, domowa.Polecam! Składniki:1 kg dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu z pestek);1 duża marchewka;1 średni ziemniak;1 kostka bulionowa;1 cm kawałek korzenia imbiru;2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 g serka topionego (u mnie śmietankowy);1 litr zimnej wody;Natka pietruszki(...)Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę i ziemniaka obrać, umyć, osuszyć, pokroić w drobniutką kostkę.Dynię obrać, wydrążyć z nasion, pokroić w kostkę.Korzeń imbiru obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojoną marchewkę i ziemniaka, zalać 1 litrem zimnej wody, dodać kostkę bulionową i gotować około 15 minut.Po tym czasie dodać pokorojoną
Gospodyni MiejskaZupa z jarmużem, chorizo i czerwoną fasolą...Rozgrzewająca, delikatnie pikantna, jesienna zupa.Gęsta od ziemniaków i czerwonej fasoli.Pełna zielonych liści jarmużu i kawałków pomidorów.Z dodatkiem plasterków podsmażonego chorizo.Pyszna i aromatyczna.Smacznego!Składniki:Puszka czerwonej fasoli (waga netto po odsączeniu 240 g);1 średnia cebula;200 g liści jarmużu;4 średnie ziemniaki;3 ząbki czosnku;2 duże pomidory(...)kiełbasy chorizo;1 liść laurowy;2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety);2 łyżki oleju;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę.Jarmuż umyć, osuszyć, drobno posiekać.Pomidory umyć, naciąć na czubku w krzyż, sparzyć (zalać wrzątkiem tak, aby zakrył pomidory i odstawić
Gospodyni MiejskaZIEMNIACZANY OGRÓDSkładniki:- 5 średnich ziemniaków- 1 biała cebula- 1 czerwona cebula- 1 plasterek baleronu- 30g masła- 2 łyżeczki przyprawy "Kucharek"- 2 łyżki cukru- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego- pół łyżeczki lubczyku otartego- 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku- 1 łyżeczka poszatkowanego koperku- przyprawa "Maggi" do smakuSposób przygotowania:Nasze danie rozpoczynamy od najzwyklejszego ugotowania obranych ziemniaków w lekko osolonej wodzie. Gdy nasze ziemniaki(...)się ugotuję, odstawiamy je do lekkiego przestudzenia. Na patelni rozpuszczamy masło, ziemniaki kroimy w małe kawałki i podsmażamy. Cebule białą i czerwoną obieramy, kroimy w plastry, a następnie plastry w połówki i wrzucamy na patelnię z ziemniakami. Dodajemy cukier, przyprawę "Kucharek", pieprz czarny, lubczyk i dokładnie mieszamy. Po dłuższej chwili dodajemy odrobinę "Maggi" oraz szczypiorek i dokładnie mieszamy. Po kilku
Mentor Smakuwtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów. Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym twarożkiem? Dla mnie było to strasznie "zapychające" danie, ale było to czasy, że nie było innej alternatywy obiadu, nikt nie sugerował: jak ci nie smakuje(...)tylko pyszne ziemniaczki, z jeszcze pyszniejszym twarożkiem z cebulką i śmietaną ... Echhh życie! :) Składniki: zmielony twaróg (lub poduszony widelcem) ukwaszona śmietana 18% mała cebulka szczypiorek pieprz sól małe ziemniaki masło Wykonanie: Ziemniaki szorujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, podajemy w całości lub kroimy na poł. Obok ziemniaków, lub na przekrojone połówki kładziemy gzik czyli nasz twarożek rozrobiony
Walijskie Pichcenieduży gar: ok. 300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę(...)seler, por oraz ziemniaki i kroimy wszystko wg uznania np. w kostkę albo ścieramy na tarce na oczkach (oczywiście wszystko oprócz ziemniaków). Kaszę płuczemy w zimnej wodzie najlepiej na sicie. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojone warzywa, opłukana kaszę, opaloną nad palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję
Walijskie Pichcenie