również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki(...)plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska i pieprz czarny Kamis duże ziemniaki 2 łyżki oleju rzepakowego Rapso zioła prowansalskie czerwona papryka w proszku Plastry mięsa z indyka doprawiłam solą i pieprzem, posmarowałam obficie pastą z bakłażana, zawinęłam boki mięsa do środka i zwinęłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta (mięso było na kartki). Robiła wtedy z tego ciasta małe pyzy z dziurką, które jedliśmy polane podsmażoną cebulką ze skwarkami.Ponieważ w przepisie na „szare kluchy” przeczytałem, że ziemniaki można odcedzić przez sitko, zamiast wyciskać przez ścierkę, postanowiłem wypróbować ten sposób. Eksperyment uważam za średnio udany – odcedzone ziemniaki były zbyt mokre i musiałem dodać do nich trochę mąki. Pyzy(...)niestety nie wyglądały tak dobrze jak te, które robiła Babcia, ale smakowały całkiem nieźle. Następnym razem odcisnę jednak porządnie ziemniaki przez ścierkę. Mam nawet gdzieś taką zszytą w rożek – specjalnie do odciskania ziemniaków:) Składniki: ugotowane ziemniaki: 0,5 kg surowe ziemniaki: 1 kg mąka pszenna – 5 łyżek cebula – 2 szt. olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz Czytaj dalej
Gotuj z Misiemsmak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy(...)ziemniaków 1 sporą cebulę 4 ząbki czosnku 20 dag wędzonego boczku 1 pętko mocno przyprawionej kiełbasy 0,5 l zakwasu 200 ml kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziarenek pieprzu, majeranek Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy np. w półplasterki. Ziemniaki wraz z kiełbasą umieszczamy w sporym garnku
Ratunku obiaddomieszką drożdży i pięknego rumianego odcieniu, kruchości i niecodziennych połączeń smakowych w postaci farszu. A mianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?)Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy(...)szczypta soli szczypta cukru 3 łyżki oleju pół łyżeczki / 1 łyżeczka curry w proszku odrobina kurkumy - dla koloru 1 jajko - do posmarowania pierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo
Symfonia Smakówpapryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry szczypta cukru odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę dokładnie opłukujemy pod bieżącą wodą. Umieszczamy w misce i zalewamy ją zimną wodą w proporcji 1:3. Ciecierzycę namaczamy minimum 12godzin(...)preferuję moczyć ją całą dobę. Kolejno namoczoną już ciecierzycę gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 210*C. Ziemniaki myjemy i obieramy lub nie, wedle gustu - te w mundurkach będą bardziej chrupiące niż te pozbawione skórki. Dokładnie osuszone bulwy nakłuwamy z każdej strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli lub innych ulubionych przyprawach (u mnie
Symfonia SmakówPlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaBardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do przygotowania, nie mają ostrych ości. Tłuściutkie i bogate w kwasy Omega-3 idealnie smakują z delikatną nutą wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion(...)półcentymetrowe plasterki. W miseczce lub zamykanym plastikowym pojemniku mieszamy ocet z musztardą, cukrem i solą. Wrzucamy ogórka i marynujemy go – wystarczy mu tyle czasu, ile będą się gotowały ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy żeby równomiernie chłonął zalewę. Ziemniaki zalewamy wodą, dajemy im się chwilkę namoczyć i oskrobujemy je dokładnie ze skórki. Zalewamy w garnku wrzącą wodą, solimy i gotujemy
Karo in the Kitchendziwnego, gdyż greckie jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej(...)jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków
W kuchni KatieTradycyjne pierogi ruskie z nadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego(...)boczku 1 mała cebula (100g) Instrukcje Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości (25 minut), po czym ubijamy na gładką masę. Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki
Kulinarna Pokusagorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami. Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych(...)gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie wlewamy bulion
mojewypiekiinietylkoDziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)English Młode ziemniaki po węgiersku (4-5 porcji) Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności
karmelowyroślinnej śmietanki lub mleka sojowego, dodać chrzan i przyprawy), jednak moim zdaniem nie jest to konieczne. Pasztet ma delikatną, wilgotną konsystencję, a łódeczki ziemniaczane są cudownie chrupiące. Pieczone ziemniaki: kilka średnich ziemniaków łyżka oliwy ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków: kminek, kolendra, tymianek, kurkuma, słodka papryka, sól i pieprz Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki(...)dodaj do niej przyprawy i wymieszaj. Za pomocą pędzelka równomiernie rozprowadź aromatyczną mieszankę na ziemniaczanych łódeczkach. Wstaw do piekarnika na ok. 1 godz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ziemniaki upiec razem z pasztetem i wyjąć je trochę wcześniej. Buraczki: 3 średnie buraki 1 mała czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny łyżka syropu klonowego sól
Roślinna - blog wegańskiSmaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera(...)mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 800 g ziemniaków 300 g liści szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 1/3 szklanki śmietanki 30% 100 + 50 g fety około 60 g sera żółtego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka
Słodko-Słony Świat Ilonydodatkiem kalafiora i delikatnego filetu łososia. Wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponują, a całość wspaniale podkreśla charakterystyczna nuta czosnku. Składniki (na 5-6 porcji) : zapiekanka - ok. 800 g ziemniaków - 300 g filetu z łososia (można nieco więcej) - 200 g porów (biało i jasnozielone części) - 1 duża marchew lub 2 mniejsze - ok. 200 g kalafiora (u mnie mrożone różyczki(...)masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz Przygotowanie : Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę
Kuchnia EllieDzięki temu frytki pozostają chrupiące i na pewno nie będą nasiąknięte tłuszczem. Ważne jest również, by frytki smażyć partiami , jeżeli wrzucimy od razu dużą porcję ziemniaków, to zbytnio obniżymy temperaturę oleju, a frytki wchłoną większą ilość tłuszczu. Będą potrzebne: 500 g pokrojonych w grube słupki ziemniaków 1 łyżka cukru sól morska olej do smażenia(...)przynajmniej 1l ) majonez czosnkowy lub sos aïoli do podania Przygotowanie: Uprzednio obrane i pokrojone ziemniaki zanurz w zimnej wodzie z łyżeczką cukru i odstaw na pół godziny . (To tajemny sposób na uzyskanie idealnych frytek belgijskich szefów kuchni). Następnie wodę odlej, a ziemniaki bardzo dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W wysokim naczyniu zagrzej olej
Food Square