czas nie piekłam chleba za zakwasie, ale zapewniam, że Stefan ma się dobrze. Dokarmiam go regularnie i dzielę z chętnymi do pieczenia własnego chleba.Dzisiaj chleb bardzo ciekawy bo z ziemniakami. Piekłam już kiedyś taki, do którego dodałam ugotowane kartofle, ale nie było ich później widać i ciężko się domyślić ich dodatku. W dzisiejszym chlebie spore kawałki ziemniaków są zatopione
Smaczna Pyzauwielbiałam ten smak barszczu na zakwasie i skwarki z cebulką z tłuczonymi ziemniakami.Tak mnie sentymentalnie naszło by przypomnieć sobie nutkę smaku z dzieciństwa. Kopiec ziemniaków i bruzda barszczu Składniki: żeberko wędzone 1/2 czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1/2 cebuli 1 szklanka żuru z butelki 2 łyżki mąki 1 łyżka musztardy 1 lyżka chrzanu sól(...)dokładnie mieszamy do pozbycia się grudek i zalewamy gotujący się wywar na żeberku. Gotujemy razem aż mięsko będzie miękkie (będzie odchodzić od kości), doprawamy solą i pieprzem.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami (można je okrasić skwarkami - wysmażone kawałki boczku wraz z cebulką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJest w kuchni niderlandzkiej i w pewnym stopniu północnoniemieckiej specyficzne (przynajmniej dla nas) danie składające się z ziemniaków, jabłek (i ew. gruszek) oraz cebuli. Może mieć różne odmiany, ale w najprostszej podstawowej postaci łączy właśnie te składniki, gotowane w wodzie z minimalnym dodatkiem przypraw. Podawane jest z rozmaitymi dodatkami, zwykle mięsnymi, poczynając od różnych rodzajów kiełbas, poprzez smażoną wołowinę(...)nawet na smażonej kaczce kończąc. Ogólna nazwa tej mieszanki ziemniaków z jabłkami nosi nazwę hete bliksem [ ˈheɪtə ˈ blɪksəm ] , czyli dosł. „gorąca błyskawica”. Pochodzi ona podobno stąd, że z racji dużej zawartości wody w jabłkach i gruszkach danie długo utrzymuje wysoką temperaturę. Podpowiemy, że naprawdę „coś w tym jest”. Wśród innych znanych nazw (i możliwych wariacji) są hemel en aarde
Kulinarna PokusaPIECZONE ZIEMNIAKI HASSELBACK (NACINANE) Jak głoszą legendy, ponad 200 lat temu w szwedzkiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano te cudne, aromatyczne ziemniaczki, które łączą w sobie tyle smaku - cieniutkie, pachnące, plasterki pełne ziół, kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę... Okazały się one tak pyszne, że z czasem zyskały wielką sławę na całym świecie :) A ich najwierniejszą fanką ever jestem(...)Ziemniaki przyrządza się niezwykle prosto, nacinając je pionowo w cieniutkie plasterki - im cieńsze i im jest ich więcej, tym ziemniaki smakują lepiej. Następnie wystarczy posmarować je oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Możecie tu dowolnie eksperymentować, by za każdym razem uzyskać zupełnie inny smak :) Najlepiej nadają się tu ziemniaki z cienką skórką, ale jeśli najdzie Was ochota na pieczone
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny pomysł na obiad przywieziony z wysp. Pieczone ziemniaki, rozmaryn, białe kiełbaski, cebula i pomidorki cherry :) troszkę zmodernizowałam, zrobiłam podpatrzone u Nigelli ziemniaczki hasselback, zamiast klasycznych pieczonych: http://www.nigella.com/recipes/view/hasselback-potatoes-226Czytaj więcej
bistro mamaryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree z ziemniaków pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeserwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE Jeśli robicie też sos zacznijcie od ziemniaków. Jeśli interesują Was tylko kluski, przewińcie na dół przepisu. GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW NA KLUSKI (20 min): ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały i wrzucamy do osolonej wody(...)Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso
Nerds Kitchenjest specjalistą i nawet nie próbuję w tym temacie z nim konkurować ;) Obecnie leżę przeziębiona i wracam myślami do tego obiadu - pysznej, idealnie wypieczonego kawałka mięsa wołowego z pieczonymi ziemniakami i warzywami, glazurowaną marchewką i sosem ze zredukowanego czerwonego wina. Niebo w gębie, po prostu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!włoszczyzny2 listki bobkowe3 ziela angielskie2 ząbki czosnkususzony tymianeksól morskaświeżo mielony pieprzZiemniaki obieramy i kroimy w plastry, pory również. Na wcześniej ugotowanym i odcedzonym bulionie gotujemy aż do miękkości ziemniaki i pory. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. W tym czasie cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do zupy i wciąż gotujemy. Gdy zupa jest
Bon Appetit Małgorzatyjuż chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd. Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzygotowane ziemniaki pierwszy raz spróbowałam na Ukrainie. Są one całkowicie inne, w smaku, jak znane nam wszystkim frytki. Połączenie przypraw, z cebulką i ziemniakami da nam prostą, smaczną, a zarazem sycącą potrawę. Składniki : 5 dużych lub 10 małych ziemniaków 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku(...)listki laurowe olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy i dokładnie obieramy, z nich skórkę. 2. Oczyszczone ziemniaki kroimy w plasterki lub w słupki (tak jak na frytki). 3. Do pokrojonych ziemniaków dodajemy nasze przyprawy, przy czym listek laurowy łamiemy na małe kawałki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 4. Cebule obieramy, z łupiny i kroimy, w kostkę
Kulinarnie z Polką na KresachObiad na życzenia męża, inspirowany (i mąż, i obiad) kuchnią Nigelli.Przyrządzony przeze mnie, choć był moment - dlatego warto o tym wspomnieć - kiedy mąż chciał pomóc
bistro mamaCześć :) Jednym z głównych naszych noworocznych postanowień jest jedzenie zup. Już przy okazji innego wpisu, mówiłam Wam, że za nimi nie przepadam, ale powoli zaczynam się
Pora coś zjeśćlubi pieczonych ziemniaczków? Wszyscy lubią :) A wersji szwedzkiej i z dodatkiem żółtego sera są po prostu wyśmienite :) Ilość składników dopasowujemy do ilości ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z sera :) SKŁADNIKI kilka średniej wielkości ziemniaków czosnek pokrojony w plasterki oliwa z oliwek roztopione masło kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty(...)sól morska pieprz majeranek, oregano PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i nacinamy w cieniutkie plasterki na drewnianej łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo ziemniaka do końca. Myjemy ziemniaki (by wypłukać skrobię, aby się nie sklejały) i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do każdego wkładamy około 5 plasterków czosnku pomiędzy plastry ziemniaka. Przy pomocy pędzelka smarujemy ziemniaki oliwą - tak by powchodziła do środka. Przyprawiamy
Moje Kuchenne Rewelacje