wiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja(...)świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :)))Polecam, są fantastyczne!Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g* mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)** ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe
Kraina Miodem Płynącaplacuszków ziemniaczanych. Placki z cukinią są troszkę delikatniejsze, jednak w smaku zbytnio nie wyczuwa się jej dodatku. Mimo to są na pewno mniej kaloryczne niż te tradycyjne - z samymi ziemniakami, a przy tym bardzo smaczne. Placuszki przepyszne w smaku i z pewnością warte skosztowania. Placki Ziemniaczane z Cukinią - Składniki:1 kg ziemniaków (po obraniu)- jakie wybrać ziemniaki na placki(...)przeczytać 600 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu)2 duże cebule3 ząbki czosnku2 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennejsól pieprz Placki Ziemniaczane z Cukinią - Sposób przygotowania:Ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy.Smażymy z obu stron
Słodka Stronażur. Zapiekanki lubię, żurek jeszcze bardziej, więc postanowiłam stworzyć coś podobnego.Zapiekanka okazała się bardzo delikatna w smaku i konsystencji, zatem zakwas na żurek będę wykorzystywać częściej :)Składniki:młode ziemniaki,boczek parzony - najlepiej chudy,mielone mięso - użyłam karkówki,niewielka cebula,orzechy nerkowca - prażone i solone - użyłam Kresto,sól, pieprz,gęsta, kwaśna śmietana,odrobina oleju.Cebulę obrać i posiekać na drobną kostkę(...)pokroić w cienkie plasterki.Zapiekankę można przygotować w jednej, większej formie do zapiekania. Ja użyłam mniejszych, pojedynczych.Formę (lub foremki) wyłożyć plastrami boczku.Na boczku w podobny sposób ułożyć plastry ziemniaków, a na nie mięso. Na mięso resztę ziemniaków i przykryć kolejną warstwą mięsa. Z zakwasu na żurek odlać wodę, pozostawiając gęsty "osad". Wymieszać go ze śmietaną i odrobiną soli
Codzienna kuchnia niecodziennanaprawdę wyjątkowy. Wprowadza hiszpańskie nuty smakowe, a wymieszany z jogurtem nie rozpływa się w trakcie zapiekania. Czas przygotowania: 60 minutPorcje: 9 Składniki: 9 ziemniaków,9 plastrów prosciutto,2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki(...)białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć olejem rzepakowym. Każdy ziemniak przeciąć wzdłuż na pół, ułożyć skórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
SzczyptaSmaQoryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup.Składniki na ok.15 sztuk:- 1kg surowych, obranych ziemniaków- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- sól i pieprz do smaku- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba)- olej kokosowy lub oliwa do smażenia- 2 cebule- 2-3 ząbki czosnku(...)plastry boczku (opcjonalnie)Ziemniaki ugotować, odcedzić, jeszcze gorące rozdusić lub przecisnąć przez praskę, dodać gorącą kaszę jaglaną i wymieszać.Na rozgrzanej patelni wysmażyć drobno pokrojony boczek, przełożyć go do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć na oleju (lub oliwie) pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszać i zdjąć z ognia. dodać do miski
Smaczne Zdrowejest lżejszą formą tradycyjnej babcinej opcji. Dodatkowo olej rzepakowy jest źródłem kwasów omega - 3, dlatego też nie zawahałam się go użyć również i w tym przypadku. Składniki: 2 kg ziemniaków młodych 2 cebule 1 szklanka mleka 1 jajko kawałek kiełbasy jałowcowej GTS 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy sól, pieprz czarny jelita cienkie (najlepszą(...)jelitach dziurek. Moja babcia zawsze robiła kiszkę w jelitach grubych i tylko taką się jadało. Osobiście wolę i bardziej preferuję jelita cienkie ;). Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce na oczkach do ziemniaków. Kiełbasę kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy razem z posiekaną cebulą. Zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Gorącym zaparzamy nasze ziemniaki ( dzięki temu zabiegowi farsz nie będzie siny). Doprawiamy
Malinowe Pocałunkiczymś co się jada bez żadnej okazji. W innych regionach uchodzi to za przysmak, za który płaci się niemałe pieniądze. Składniki: 2,5 kg młodych ziemniaków 2 cebule 300 g kiełbasy (kiełbasa myśliwska GTS) olej rzepakowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka 1 szkl mleka sól, pieprz do smaku Wykonanie:Ziemniaki ścieramy na tarce(...)papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu
Malinowe PocałunkiSkładniki:2 ziemniaki50 gr czarnego kawioru2 plastry bekonusos cytrynowy Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko wydrążyć i napełnić czarnym kawiorem. Na kawior położyć po 1 łyżeczce sosu śmietanowo – cytrynowego z odrobiną szafranu. Ozdobić koperkiem i plastrem pieczonego bekonu. Jak wykonać taki bekon, czasami może przydać się(...)wkładamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Kładziemy na blachę, obciążamy drugą blachą i pieczemy w piekarniku, aż do uzyskania właściwej twardości bekonu. PS. Pamiętam czasy kiedy podawałem takie ziemniaki z kawiorem oraz bliny z kawiorem i śmietaną w kultowym sopockim klubie Sfinks. Jego właściciel Robert F. był smakoszem kawioru. Obecnie cena 50 g. kawioru z jesiotra syberyjskiego
Kulinarny karnet Christopheranaszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki:1 kg młodych małych ziemniaków3 ząbki czosnku3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosok z połowy cytrynysólświeżo zmielony pieprz1 łyżka posiekanej natki pietruszkiWykonanie:Ziemniaki w mundurkach gotujemy na parze(...)kroimy na pół.W moździerzu ucieramy czosnek z solą i połową natki.W misce mieszamy majonez, jogurt, sok z cytryny i resztę natki, dodajemy utarty czosnekMieszamy razem z ziemniakami i przyprawiamy do smaku. Podajemy schłodzone
Kulinarne przygody Gatitytrochę nie powymyślała ;) Powstało coś na kształt zapiekanki farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku(...)przyprawy: sól i pieprz do smaku, oregano, suszony/granulowany czosnek, gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy, kroimy na równe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W czasie gdy będą się gotowały, przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli
Ratunku obiadLubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej Wiewióryrobię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;)Składniki:3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach1 puszka pomidorów2 serki camembert2 ząbki czosnku2 łyżki kaparówolej do smażeniasól, pieprzZiemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki(...)przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min.zapiekane ziemniaki
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis dostałam od znajomej Czeszki.składniki (dla 4 osób)1 litr wody - można dodać kostkę lub gotować na wywarze mięsnym4 duże ziemniaki,5- 6 ząbków czosnkusólłyżeczka suszonego tymianku ( to mój dodatek)1 łyżka smalcu lub masłaprzygotowanieUmyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę . Wywar zagotować , dodać tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min. Jeżeli używamy wody(...)bulionu, należy ją posolić. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami
Stare GaryPIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEMSkładniki:- 2 udka z kurczaka- 5 średnich ziemniaków- mielona czerwona papryka słodka- przyprawa "Kucharek"- lubczyk otarty- bazylia- olej do smażeniaSposób przygotowania:Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą lekko polewamy olejem do smażenia. Z jednej strony układamy nasze dwa udka posypane z obu stron(...)przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy do miękkości. Smacznego
Mentor Smaku