Nadszedł czas młodych ziemniaków. Dla mnie to wspaniały czas, gdyż ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią. Do młodych ziemniaków wspaniale pasuje delikatne grillowane mięsko lub ryba. Ja dzisiaj na elektrycznym grillu przygotowałam filet z łososia. W połączeniu z opiekanymi ziemniakami wyszło aromatycznie i pysznie :)Ziemniaczki:ziemniaki,sól, pieprz,zioła prowansalskie,olej.Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą. Jeśli nie są to młode(...)ziemniaki i mają grubą skórę, można je obrać. Dokładnie osuszyć i przekroić na 4-6 części mniej więcej jednakowej wielkości. Posypać przyprawami i solą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub żaroodporną brytfankę wysmarować olejem - przełożyć ziemniaki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia.W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę.Ryba
Codzienna kuchnia niecodziennaPora wykopków ziemniaków wywołała u mnie smak na ziemniaki pieczone. Do moich ulubionych zaliczam szwedzkie ziemniaki Hasselback. Do nas dotarły ze sztokholmskiej restauracji Hasselbocken. Ziemniaki te pięknie prezentują się na talerzu. Przygotowuje się je bardzo prosto i przede wszystkim smakują prawie tak, jak pieczone w ognisku. Są chrupiące, a wewnątrz delikatne, miękkie.Kilka średniej wielkości ziemniaków z cienką skórką.Oliwa(...)posmarowania ziemniaków.Masło do polania ziemniaków.Zioła, rozmaryn lub ulubione, sól.Umyte osuszone ziemniaki układamy między dwiema deseczkami i kroimy cienkie, 3mm, plasterki , zatrzymując nóż na desce. W ten sposób plasterki będą się lekko rozwarstwiać ,ale trzymać razem. Oczywiście robimy to po kolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Układamy na blasze
Kulinarny karnet ChristopheraZapiekane ziemniaki...Cienkie plasterki ziemniaków zapieczone w śmietanie i mleku.Wierzch oprószony posiekanym szczypiorkiem.Idealne jako dodatek do dania głównego czy samodzielne danie.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 ml mleka;Sól;Pieprz;Margaryna do wysmarowania blachy;1/2 pęczka szczypiorku. Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Śmietanę(...)wymieszać z mlekiem i przyprawić solą i pieprzem.Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać.Formę do pieczenia wysmarować margaryną.Na wysmarowanej formie ułożyć plastry ziemniaków i zalać płynem śmietanowo-mlecznym.Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Zapieczone ziemniaki posypać posiekanym koprekiem i podawać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Czas pieczenia może ulec zmianie
Gospodyni Miejskadostępny ser Chaource (kupiłam w Tesco pod marką własną). Do tego chrupiące ziemniaczki z pieczoną cebulką i cytryną (tak, tak – cytryną :) ). Polecam na świąteczny obiad. Składniki na pieczone ziemniaki: (5 porcji) 1 kg ziemniaków 2 łyżki suszonego majeranku (lub oregano) 6 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki kminku 1-3 łyżki posiekanego świeżego tymianku 2 czerwone cebule 1 cytryna dobrze sparzona(...)posiekanego świeżego tymianku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200°C (termoobieg). Grzyby umieść w rondelku lub miseczce i zalej gorącą wodą. Ostaw na 30 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut. Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Przełóż
Moja DelicjaBaardzo dobre ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie I am a food blog, dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych.składniki (dla 3 osób)6 ziemniaków podobnej wielkości80 g boczku pokrojonego50 g żółtego sera (np chedar) startego 2 duże łyżki śmietany pęczek szczypiorkusólpieprzoliwaprzygotowanieZiemniaki umyć(...)garnka z wodą . Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą , obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć, poczekać aż ostygną. Boczek podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący
Stare GaryWiosenna kuchnia nieodmiennie kojarzy mi się z młodymi ziemniakami i nowalijkami. Kiedyś mimo wszystko smakowały one inaczej, lepiej. No, ale jak się nie ma co się lubi...Namawiam dziś Was na tworzenie najróżniejszych kombinacji ziemniaków i twarogu. W ubiegłym roku częstowałam Was pyrami z gzikiem, dziś nieco inna ich wersja. Bardziej fantazyjna(...)inaczej podana. Kto nigdy nie jadł ziemniaków i twarogu razem, niech to szybko nadrobi. Nie znam nikogo, komu taki zestaw nie smakuje :)Składniki:młode ziemniaki,szczypiorek, rzodkiewka,twarożek,gęsta śmietana lub naturalny jogurt,sól i świeżo zmielony pieprz,odrobina oleju.Ziemniaki wyszorować i podgotować, żeby były na wpół miękkie. Ostudzić, przekroić na pół i posypać odrobiną soli
Codzienna kuchnia niecodziennaPikantne ziemniaki z chili, cebulą i marchewką...Ostre, aromatyczne i delikatnie podsmażone ziemniaki.Oprószone kawałeczkami cebuli i wiórkami marchewki.Z dodatkiem ostrych papryczek chili i curry.Posypane koperkiem.Smacznego!Składniki:1,5 kg ziemniaków;1 duża marchewka;2 duże cebule;2 ząbki czosnku;2 czerwone papryczki chili;1/2 pęczka koperku;1/2 łyżeczki chili;1 i 1/2 łyżeczki curry;1 łyżeczka pieprzu;2 łyżeczki(...)soli;2 czubate łyżki masła.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie mogą się rozgotować i rozpadać. Odcedzić.Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę.Chili umyć, osuszyć, pozbawić nasion (pozostawić, jeśli ktoś lubi bardzo ostre potrawy
Gospodyni MiejskaPropozycja smacznej przystawki wywodząca się z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki z piekarnika z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii(...)pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy pędzelka nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/ -Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do czasu / można wykorzystać funkcję grilla/ -Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszaną z papryką
Zakamarki mojej kuchniczerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na ok. 2 osoby: 1/2 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej cytryny, ale można dodać mniej 1 łyżka listków świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego 6 małych ząbków czosnku sól świeżo zmielony pieprz(...)kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do ok. 10 minut, po tym czasie odcedzić. W sumie chodzi o to aby nie rozgotować ziemniaków, mają być pół twarde. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać rozmaryn i czosnek. Włożyć ziemniaki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut
Blondynka GotujePieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków...Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie.Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!Zapraszam! Składniki:500 g pieczarek;4 średnie ziemniaki;2 białe cebule;2 ząbki czosnku;1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;1 łyżka musztardy;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany(...)zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka jasnego sosu sojowego;1 łyżka słodkiej papryki w proszku;1 łyżka oleju;1/4 pęczka natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.Ząbki czosnku
Gospodyni MiejskaSłońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. Na tę okoliczność polecam zwykłe pieczone ziemniaki w niezwykłym wydaniu. Nie wymagają wiele zachodu i funduszy, a Wy będziecie odpoczywać i dobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering.Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy(...)ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach.Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem)Porcje: 3 Składniki:6 ziemniaków podobnej wielkości,150 g serka Almette z ogórkiem i ziołami,150 g serka Almette z chrzanem
SzczyptaSmaQPyszny dodatek do wielu dań - alternatywa dla zwykłych ziemniaków - pieczone ziemniaki z czosnkiem i ziołami.SKŁADNIKI5 ziemniakówtymianek suszonyrozmaryn suszonyczosnek granulowanypapryka słodkasól, pieprzoliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki (ósemki, szesnastki - w zależności od wielkości ziemniaków). Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Od momentu wrzenia zostawiamy na małym ogniu na 5 minut. Odcedzamy i przekładamy(...)żaroodpornego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżką słodkiej papryki. Dosypujemy łyżeczkę czosnku i po 2 łyżeczki ziół. Zalewamy 4 łyżkami oliwy i mieszamy łyżką, tak by ziemniaki dobrze pokryły się przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Świetny dodatek do mięs - smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePieczone ziemniaki z ulubionymi przyprawami, idealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie. 2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka soli (dodaje do gotowania) 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżka tymianku szczypta oregano, bazylii opcjonalnie łyżeczka przypraw do grilla, przyprawy do kurczaka Ziemniaki obrać umyć, wykrawać kulki(...)podzielić na ćwiartki, wypłukać przełożyć do garnka i gotować w osolonej wodzie około 10 minut ale nie dłużej. Podgotowane ziemniaki należy odcedzić. Oliwę dokładnie wymieszać z przyprawami. Mieszanką przypraw zalać ziemniaki i delikatnie wymieszać tak aby ziemniaki były pokryte mieszanką. Ziemniaki przełożyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku około 25-30 minut
RAROSSANajprostszy i chyba najzdrowszy sposób przygotowania ziemniaków,ponieważ zjadamy je razem ze skórką,a pod skórką tak jak w owocach gromadzą się najwartościowsze składniki ziemniaka. Zima to najlepsza pora na ten pieczony w piekarniku specjał .Zresztą młode ziemniaki ze względu na sporą zawartość wody nie nadają się do pieczenia.Składniki : ziemniaki średniej wielkości(...)przymrozku wycinam wszystkie pozostale gałązki, obrywam igielki,drobno siekam i do zamrażarki.Nie traci koloru,smaku,ani zapachu.Polecam ten sposób.Smakuje zupelnie jak świeży.Zimą wprost niezastąpiony. Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować,przekroić na pół.Przekrojoną stroną jak pieczatką nabierać posiekany drobno rozmaryn i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.Wszystkie ziemniaki klaść przekrojoną stroną do spodu blaszki.Wstawić do nagrzanego piekarnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Gęsi do tej pory nie piekłam. Zaczęłam więc od pieczenia ptaka w kawałkach - na całego , być może, przyjdzie kiedyś pora. Pieczone w gęsim tłuszczu ziemniaki, może mało dietetyczne, ale bardzo dobre. I jeszcze mała uwaga - dużo przydatnych informacji nt pieczenia gęsi znalazłam na blogu Smacznej Pyzy, tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia.składniki: (na 4 osoby)4 gęsie(...)dołu w żaroodpornym naczyniu, dodać główkę czosnku, gałązkę tymianku, podlać kieliszkiem wina i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C na ok 3 - 3,5 godziny. Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. W połowie czasu pieczenia do gęsi dorzucić posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ponieważ
Stare Gary