Lubicie ziemniaki??? przyznam, że ja bardzo. Owszem mam fazy na ryż czy kasze, lubię też makarony ale ziemniaki mogę jeść ze wszystkim i zawsze czego przykładem będzie przepis poniżej. Uwielbiam kluski z dodatkiem ziemniaków, ziemniaki są też składnikiem niektórych moich wypieków. Gotowanie, smażone, frytki czy pieczone. Lubimy je całą rodziną. Najchętniej w całości ale i w postaci puree
Dzieje kuchennej Wiewióryrobię ją chyba każdemu ważnemu mężczyźnie, który się pojawia w moim życiu. Z tym, że wtedy dodaję boczek. Ja wolę jednak wersję bez mięsa ;)Składniki:3-4 duże ziemniaki najlepiej gatunku winiety1 op. szpinaku świeżego albo mrożony w liściach1 puszka pomidorów2 serki camembert2 ząbki czosnku2 łyżki kaparówolej do smażeniasól, pieprzZiemniaki gotujemy w łupinach następnie obieramy ze skórki(...)przedzielamy na połówki. Szpinak podsmażamy z rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki układamy kolejno: po 1 łyżce szpinaku, plaster pomidora z puszki, plaster camemberta oraz łyżeczkę kaparów. Ziemniaki zapiekamy w piekarniku w 190 stopniach przez około 20 min.zapiekane ziemniaki
Bon Appetit MałgorzatyPrzepis dostałam od znajomej Czeszki.składniki (dla 4 osób)1 litr wody - można dodać kostkę lub gotować na wywarze mięsnym4 duże ziemniaki,5- 6 ząbków czosnkusólłyżeczka suszonego tymianku ( to mój dodatek)1 łyżka smalcu lub masłaprzygotowanieUmyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę . Wywar zagotować , dodać tymianek i gotować na małym ogniu przez 5 min. Jeżeli używamy wody(...)bulionu, należy ją posolić. Dodać ziemniaki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę masła lub smalcu. Gotować kolejne 10 - 15 min. W razie potrzeby doprawić solą . Jeżeli zupa wydaje się nam za mało czosnkowa, można ją zaostrzyć świeżo startym ząbkiem czosnku. Podawać z grzankami
Stare GaryPIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEMSkładniki:- 2 udka z kurczaka- 5 średnich ziemniaków- mielona czerwona papryka słodka- przyprawa "Kucharek"- lubczyk otarty- bazylia- olej do smażeniaSposób przygotowania:Udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy blachę do pieczenia, którą lekko polewamy olejem do smażenia. Z jednej strony układamy nasze dwa udka posypane z obu stron(...)przyprawą "Kucharek", czerwoną papryką słodką mieloną. Z drugiej strony blachy wysypujemy przygotowane wcześniej ziemniaki, które przyprawiamy przyprawą "Kucharek", otartym lubczykiem oraz bazylią. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy do miękkości. Smacznego
Mentor SmakuBułeczki nadziewane ziemniakami Dzisiaj zapraszam na bułeczki z mojego dzieciństwa , w naszym domu w każdy piątek babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :)Składniki :)1 kg mąki pszennej(...)drożdży1/2 kostki margaryny Kasi2 szkl mleka ciepłego5 żółtek1lub 2 łyżeczki soli Mała miseczka ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę kawałek sera żółtego szczypiorek suszony sól, pieprz, czosnek granulowany do smakuWykonanie :1.Do ciepłego mleka dodać drożdże , sól i troszkę mąki , rozmieszać . 2.Dodać żółtka , resztę mąki , wymieszać . 3.Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ciasto . Musi odchodzić od ręki . 4. Ja zawsze jeszcze
Sama słodycz i szczypta chiliTradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji.Składniki na duże naczynie:1 kg ziemniaków300 ml mleka300 ml śmietany kremówkiszczypta gałki muszkatołowej1 łyżeczka musztardy typu dijon1 łyżeczka soli1 ząbek czosnku2 łyżki miękkiego masłaewentualnie: koperek(...)natka pietruszki, posiekane Ziemniaki obrac i pokroić w plasterki o grubości 3 mm. Wrzucić do garnka z mlekiem, śmietaną, gałką, musztardą i solą. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Przeciąć ząbek czosnku na połowę i natrzeć nim ścianki naczynia żaroodpornego. Posmarować je masłem. Przełożyć ziemniaki razem z płynem, w którym
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 średnia cukinia, 3 sztuki ziemniaki surowe, 2 szklanki kurki, 1 sztuka cebula, 1 szklanka płatki owsiane, 1 szklanka tarta bułka, 3 sztuki jajka, 2 łyżeczki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3 łyżki masło cukinię utrzeć na tarce paseczki w blenderze lub na zwykłej tarce na grubszych oczkach startą ciut posolić i po 20 minutach wycisnąć dobrze(...)puszczony sok z cukinii ziemniaki utrzeć na tarce do ziemniaków w blenderze lub na zwykłej cebulę zeszklić na 2,5 łyżkach masła /reszta do wysmarowania formy/ do cebuli dodać umyte i posiekane kurki, smażyć z 5 minut mieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno
W Mojej Kuchni Lubięprzyprawa w płynie 4 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, cebula 1 duża, mąka pszenna 4 łyżkiPLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW:ziemniaki młode 1 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej do smażenia - ile potrzeba DODATKI:koncentrat pomidorowy Pudliszki(...)następnie dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, wlać wodę i zamieszać, dusić do miękkości karkówki około 30 minut, co jakiś zamieszać aby nadmiar wody odparował i nie przypalił mięsa obrane młode ziemniaki w pojemniku rozdrabniacza dobrze zmiksować i odstawić na 30 minut, odlać nadmiar soku dobrze wymieszać ziemniaki z resztą podanych składników /bez oleju/ na rozgrzanym oleju smażyć rumiane placki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki młode 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ząbki czosnku 1 główka, papryka ostra mielona 3/4, kotlety schabowe 5 małe, panierka do kurczaka Prymat, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos sałatkowy do mizerii Prymat 4 łyżeczki, jogurt naturalny 1 szklanka, ogórek zielony 2 sztuki, szczypiorek 1 pęczek młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odlać(...)sito, pokroić w plastry i na gorącym oleju je usmażyć dodać w trakcie obrane ząbki młodego czosnku, paprykę ostrą i podsmażać do podrumienienia się ziemniaków kotlety schabowe rozbić, namoczyć je w roztrzepanym jajku i obtaczać w panierce Prymat-u smażyć je na rumiano z każdej strony na gorącym oleju ogórki zetrzeć na tarce do ogórków i wymieszać je z sosem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka do kurczaka prymat - ile potrzeba, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka sadzone 2 sztuki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, natka pietruszki - ile potrzeba ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić szpinak świeży(...)kotlety, zanurzyć je w roztrzepanych dwóch jajkach, obtoczyć w panierce i na gorącym oleju usmażyć kotlety na osobnej patelni usmażyć jajka sadzone i na tym tłuszczyku podsmażyć ziemniaki podać kotlet z sadzonym jajkiem posypanym pieprzem, natką pietruszki z ziemniakami i szpinakiem............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni pieprz. U mnie tradycyjnie pieprz czarny lub pieprz bałkański, ale dla lubiących ostre smaki polecam pieprz cayenne. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań(...)majeranek sól oliwa Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno posiekaną cebulę. Masę ziemniaczaną mieszamy z cebulą, pieprzem i solą, doprawiamy tak aby farsz był pikantny. Ciasto na pierogi: 2-3 szklanki mąki pszennej1/2 łyżeczki soli2-3 łyżki olejugorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu można
Apetyczna babeczkaMoja rodzinka uwielbia ostatnio wszelkiego rodzaju placuszki. Były już placuszki z cukinii, były z cukinii i bakłażana, dziś wykombinowałam z cukinii i ziemniaków. Wyszły przepyszne, chrupiące (tak jak placki ziemniaczane). Może i nie są bardzo zdrowe ale za to baaardzo smaczne. Nadmiar tłuszczu odsączyłam na papierowym ręczniku, więc nie jest aż tak źle. Polecam bardzo gorąco, może komuś przyda się(...)przepis już na najbliższe dni.Z przepisu wyszło mi ok.20 placuszków.Składniki masy na placuszki:- 2 mniejsze cukinie (ok.-300-350g każda)- 5 większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu)- 2 jajka- 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej- 1 płaska łyżeczka soli- olej kokosowy (bezzapachowy) do smażeniaSkładniki sosu jogurtowo-czosnkowego:- 400g jogurtu greckiego- 1 łyżka majonezu
Smaczne ZdroweFritz Perls Składniki:2 duże ziemniaki1 duży, świeży ogórek10 łyżek mleczka kokosowego1 niepełna łyżka mąki pszennej1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanejkilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu)Przyprawy:koperekpapryka słodkaczosnek rozmarynzioła prowansalskiesólPrzygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie, lecz nie do końca(...)nich słodką paprykę, rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie i ewentualnie skrapiamy je oliwą. Mieszamy, aby przyprawy równomiernie się na nich rozprowadziły. Podgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni C. Kawałki ziemniaków wykładamy na papier do pieczenia/folię/wysmarowaną olejem brytfannę lub coś innego, co może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były
Weganizm infantylnyKtóż z nas nie kocha pierogów? :) A przepisów na pierogi , prawdopodobnie tyle , ile gospodyń. Ja Was zapraszam na wyproszone pierogi ( przez córkę ) z ziemniakami. Farsz taki jaki w moim rodzinnym domu :) Pierogi najlepsze na świecie :) Pamiętajmy , że dodatek jajka w pierogach powoduje że są troche twardsze- więc dodawanie jajka jest opcjonalne, zależne co lubimy :)Zaczynamy: Składniki na ok 80 szt6(...)szkl mąki0,5 l ciepłej wody1 jajka *2 łyżki oliwy lub rozpuszczonego masłaok 3/4 łyżeczki soliSkładniki na farsz:ok 1-1,5 kg ziemniakówcebulaoliwapieprz* opcjonalnie Wykonanie:Gotujemy ziemniaki. Na rozgrzany olej na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę- smażymy na złoty kolor.Cebulkę z olejem dodajemy do ziemniaków I dodajemy ok 0,5 łyżeczki pieprzu. Dusimy na pure. Farsz gotowy. Wykonanie
Smaki Edytyzawiera sporo (przynajmniej w sensie objętościowym) dodatków i jako taki może stanowić całkiem syty posiłek. Zgodnie z tym co wynika z nazwy potrawy, kluczowym składnikiem tortilla de patatas są ziemniaki. Do podstawowej jego wersji dodaje się też zwykle cebulę, ale niewiele więcej. W praktyce jednak każdy może wybierać dodatki w sposób niemal dowolny, więc nie ma jednego konkretnego przepisu(...)Jakby nie patrzeć, dodawany przeze mnie podsmażany wędzony boczek jest już istotną modyfikacją wersji bazowej. Jeśli jednak go w poniższym przepisie pominiecie, otrzymacie „gołą” hiszpańską tortillę, w dodatku wegetariańską. Ziemniaki do hiszpańskiego omleta przygotowujemy w dość specyficzny sposób. W gruncie rzeczy, zanim zabierzecie się za jego przygotowanie, powinniście przeczytać… poradnik robienia frytek . Wynika to z tego, że ziemniaki przed
Kulinarna Pokusamłode ziemniaki czeka chyba każdy. Od razu mam dzieciństwo przed oczami i obraz, jak z mamą idę na ogród i motyczką podkopujemy krzaczki, może gdzieś już będą młode ziemniaki....Najczęściej wystarczyło do nich roztopione masełko, świeży koperek i szklanka kwaśnego mleka.Mama czasami "podbijała" je śmietaną, ale ja nie umiem powtórzyć tej sztuczki. Młode ziemniaki są delikatne i mają
bistro mamaobrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc na gładkie puree z mlekiem i śmietanką.Mięso z warzywami przełożyć do naczynia do zapiekania, a na nim rozłożyć warstwę ziemniaków. Na wierzchu połóż kawałki masła i posyp tarkowanym serem. Całość wstaw na około 30 min do nagrzanego do 200°C piekarnika. Smacznego :)Inspiracja: przepisy-biedronka
Świat Domowej Kuchnipodudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut.Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy. Odcedzamy. Następnie dodajemy około 60 g masła, chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Dodajemy 1 i 1/2 łyżki kwaśnej
Smakowity Blog KulinarnyBaked potato. Składniki: 1 duży ziemniak 10 dag twaróg biały 1 łyżeczka czerwona czubryca 4 suszone włoskie pomidory 1 mała posiekana drobno cebulka 1 łyżka śmietana 18% 4 zielone szparagi 6 oliwek zielonych kiełki rzodkiewki Sos żurawinowy: 2 łyżki żurawina suszona 2 łyżki jogurt 2 łyżki śmietana sól, pieprz 2 łyżki sok z pomarańczy 0,5 łyżeczki(...)cytryny Wykonanie: Ziemniak ugotować, przekroić wzdłuż, wydrążyć środek. Obsmażyć najlepiej we frytkownicy, ew. na patelni. Twaróg wymieszać z pokrojoną cebulą, suszonymi pomidorami, łyżką śmietany i czubrycą. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Nałożyć na ziemniak, ułożyć po dwa zielone szparagi. Całość polać sosem żurawinowym, udekorować kiełkami rzodkiewki i zielonymi oliwkami. Sos żurawinowy szybki - wszystkie składniki wymieszać blenderem
Kulinarny karnet Christopheravent" with potatoes and mushrooms Składniki. 50 dag ziemniaki 1 żółtko 30 dag pieczarki 1 cebula 100 ml. śmietana 36% 2 łyżki natka pietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać(...)nałożyć do rękawa. Na papierze do pieczenia narysować kółka, papier odwrócić, kółka będą widoczne. Lekko natłuścić papier i wyciskać spiralnie ziemniaki po zaznaczonych liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić
Kulinarny karnet ChristopheraRoulade with potatoes Składniki. 1 kg ziemniaków 1-2 marchewki 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła sol pieprz Farsz. 10 dag kaszy gryczanej 2 cebule 2 łyżki masła 1 jajko 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Ziemniaki obrać i ugotować razem z obranymi, całymi marchewkami. Ziemniaki utłuc na puree, dodając stopniowo mąkę, następnie
Kulinarny karnet ChristopheraLubię takie dania jednogarnkowe...pomysł podpatrzony gdzieś w necie , ale lekko zmieniony. 1 kg żeberek 1 kg ziemniaków cebula marchewka 3/4 szkl.coli 3 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka magi 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta chili szczypiorek Ze wszystkich(...)drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki i marchewki obrać i pokroić.Żeberka wraz z ziemniakami , cebulą i marchewką ułożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym.Wstawić do piekarnika i piec 1,5 godziny w temperaturze
Moje domowe kucharzenie