Mały eksperyment :) Niekonfliktowa kolacja :) Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaZiemniaki - kilka wskazówek i porad. Zawierają w 10 dkg około 22mg witaminy C, śladowe ilości witamin A i B, mało białka oraz tłuszczu. Dzięki obfitości węglowodanów dostarczają organizmowi sporo energii. Składniki odżywcze zgromadzone są w bulwie ziemniaka, tuż pod skórką , dlatego obieramy je bardzo cienko, posługując się nożem lub skrobaczką z stali nierdzewnej. Ziemniaki będą smaczniejsze, jeżeli wrzucisz(...)wrzątku, wtedy zachowają więcej składników odżywczych. Na wiosnę puszczają one pędy, które są szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego aby takie ziemniaki nadawały się do spożycia, należy je starannie oczyścić z pędów, dość grubo obierać, wykroić miejsca po pędach ( oczka ), gotować w dużej ilości wody, wodę odcedzić i wylać, gdyż nie nadaje się ona do spożycia. Najlepiej jednak nie dopuścić
Przepisy i porady kulinarneBrrrr... ależ ja dzisiaj zmarzłam latając z wózkiem po wsi. Odprowadziłam Córcie i jej kumpelkę do szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna wariacja na temat zupy, którą kocham miłością bezgraniczną, a mianowicie czerwonego barszczu. Tym razem pikantna wersja tej pysznej i zdrowej zupy. Pikantna od
Walijskie Pichceniebardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam(...)mojej głowie był to produkt raczej na nie... Aż natknęłam się na ten przepis i mnie zamurowało, bo nigdy nie pomyślałam, że kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować i nie przygotować
Smaczne ZdroweKiedy ogarnia mnie leń smażę jajka sadzone, piekę ziemniaki, dlaczego nie smażę? Bo po pieczonych jest mniej mycia naczyń :D A jak pieczone, to z twarogiem, tak jak jadałam na ogniskach. Dziś więc prosty i szybki przepis, pewnie bardzo popularny w każdym domu. W moim też. Jakiś czas temu kupiłam sobie wykrawacz do nadziewanych ziemniaków , nie drogi(...)bardzo funkcjonalny. Cholernie ostry szpic i to kółeczko, które wycina spirale. Łatwy w myciu. No i przede wszystkim mało skomplikowany w użyciu, nie trzeba nic umieć, tylko wbić w ziemniaka o kręcić, a potem wykręcić i gotowe :) Sprawdziłam go na małych ziemniakach, czy da radę, bo w dużych to żadna filozofia. Spokojnie dał radę! Przejdźmy do rzeczy. Składniki: jajka
Blondynka GotujeTakie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc mięso mielone i wypełniłam nim ziemniaki:) Do tego podsmażona pieczarka i sałata z jogurtem naturalnym. Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania(...)cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków bazylii ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comByła Małopolska, teraz czas na Wielkopolskę, mój rodzinny dom.Kuchnia wielkopolska ziemniakiem słynie, a dokładniej pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęłykrólować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni,mniej jadano mięsa czy ryby.Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM(...)czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Według mnie, najlepszy obiad na świecie!Prócz tego, popularnością odznaczały się także: zupa ŚLEPE RYBY (czy też RZADKIE PYRKI), a więc zupa z ziemniaków, bądźteż PLYNDZE - placki ziemniaczane. Zajadamy się też SZAGÓWKAMI (inaczej KOPYTKA czy też SZARE KLUSKI). Są to kluseczkiz mąki i ugotowanych ziemniaków, które
W kuchni Karmel-itkidwójkę nie zjadamy aż tyle słodyczy, żeby tylko ciasta wypełniły moją potrzebę pieczenia...? Nieistotne. Ważne, że na blogu Domowe wypieki znalazłam przepis na chleb z ziemniakami. Hmm... Z ziemniakami? Ale jak?Otóż bardzo prosto - ugotowane w mundurkach ziemniaki traktujemy dokładnie tłuczkiem, i taką papkę dodajemy do pozostałych składników. Brzmi prosto i bezproblemowo. Ale... Ziemniaki? Do chleba...? Hmpf...Jako(...)poprzednie bułeczki zostały pochłonięte. Ciasto nie nastręcza żadnych problemów - jest łatwe w wyrabianiu i formowaniu (moje było nieco lepkie przed wyrastaniem, ale podejrzewam, że dużo zależy od ziemniaków), rośnie po prostu pięknie, a w piekarniku osiąga rozmiary wręcz gigantyczne. Nic nie szkodzi - jest tak smaczny, że zniknie bardzo szybko. Ziemniaków nie czuć wcale, i C. nie mógł zgadnąć, cóż takiego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBataty – odmiana słodkich ziemniaków, ze względu na wysokie wartości odżywcze i niepowtarzalne walory kulinarne, coraz częściej królują na naszych stołach. Obecność beta-karotenu, witamin z grupy B oraz średni indeks glikemiczny sprawiają, że są one świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Słodkie ziemniaki pochodzą z Ameryku Środkowej. Istnieje około 400 odmian batatów. Różnią się one zarówno kolorem skórki(...)rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Bataty stanowią bardzo dobre źródło energii. W głównej mierze wynika to ze zgromadzonych węglowodanów. Słodkie ziemniaki zawierają również polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, co wpływa na walkę z czasem, oraz na szkodliwe działanie wolnych rodników na organizm. Dodatkowo bataty zawierają ok. 50% więcej składników odżywczych niż
Ciasna Kuchniapieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj. Smacznego! English version Sweet potato gratin (4-6 servings) Ingredients: 800 g sweet potatoes, peeled and cut into(...)mixture over the potatoes. Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve. Enjoy! Przypominam też inne ziemniaczane pyszności: Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables Ziemniaki
karmelowyStamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak dużo(...)więcej a każdy może stworzyć własną Do takich tłuczonych ziemniaków tradycyjnie podaje się pęto wędzonej, podgrzanej w wodzie kiełbasy (rookworst) i koniecznie sos (nazywany: stamppot jus), przygotowywany na bazie ciemnej zasmażki z mąki, dużej ilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki
Sztuka gotowania w/g Samiry