świątecznym stole do którego zasiadam. Jak mało która sałatka zawsze kojarzy mi się ze świętami . śledzie marynowane w occie 4 sztuki jabłko twarde - 1 sztuka ziemniaki - 3 sztuki ogórki z zalewy octowej - 3 sztuki majonez - 3 łyżki buraczki - 5 sztuk ocet jabłkowy - 4 łyżki fasolka czerwona z puszki(...)sztuka cebula - 2 sztuki pieprz, sól, cukier Buraczki i ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie w mundurkach (nie rozgotować). Po ugotowaniu obrać ze skórki. Ziemniaki pokroić w kostkę a buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do buraczków dodajemy poszatkowaną cebulę i przelaną zimną wodą fasolkę. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Jadło i czytadłoPowiem krótko, odkąd pierwszy raz skosztowałam puree ziemniaczane z chrzanem innego już nie chcę. 1 kg ziemniaków 4-5 czubate łyżeczki chrzanu ok 1 szklanka mleka 2 łyżki masła masła 2 łyżeczki soli Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy na cztery części. Do gotującej wody dodajemy 1 łyżkę soli i wrzucamy ziemniaki. Gotujemy do całkowitej miękkości. Odcedzamy ziemniaki, dodajemy chrzan
Jadło i czytadłomoja wariacja na temat tradycyjnej, wielkopolskiej potrawy tzw. pyry z gzikiem. Są ziemniaki i jest serek, jednak wykonanie i sposób podania absolutnie inny. Chrupkość ziemniaczanej skórki (niczym frytki) fantastycznie współgra ze świeżym farszem z serka, oleju rydzowego, cebulki i ogórka. 5 ziemniaków 1 serek Almette śmietankowy 1 cebula 1 ogórek zielony 3-4 łyżki oleju rydzowego sól, pieprz(...)szczypiorek lub koperek olej do smażenia Ziemniak ugotować w osolonej wodzie, przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając skórki (około 0,5 cm grubości). Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać do nich serek, olej rydzowy, ogórek i cebulę pokrojone w kostkę oraz pokrojony koperek lub szczypiorek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Skórki ziemniaczane usmażyć na głębokim oleju
Jadło i czytadłoprzygotowania tej potrawy zainspirowała mnie Ania Starmach. Jednak w jej przepisie, dynię, ziemniaki i wołowinę wkłada się do garnka jednocześnie. Ja nie chcąc rozgotowania warzyw na papkę włożyłam ja na pół godziny przed końcem duszenia wołowiny. Słodka dynia i kmin nadaje potrawie smakowitego charakteru. Pycha. Na dwie porcje: 0,5 kg wołowiny na gulasz 1 cebula(...)dyni hokaido 3 ziemniaki 200 ml wina wytrawnego 300 ml bulionu 5 ząbków czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka kminu ostra papryka pieprz sól Wołowinę pokroić w kostkę 2 cm, tak samo dynie i ziemniaki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek, kmin i paprykę a po chwili mięso. Smażyć około 15 minut a następnie
Jadło i czytadłopajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona słodka - papryka mielona ostra - kminek mielony - sól, pieprz, ( ew.domowa wegeta ) - czosnek 2 duże ząbki - majeranek - cebulka w kostce 1 szt. - sos sojowy ciemny - olej(...)niego w kolejności: pokrojoną w większą kostkę paprykę, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Kiedy mięso i papryka jest już prawie miękkie, dodaję pokrojone w kosteczkę, surowe ziemniaki. Dolewam przegotowana gorącą wodę, tyle aby przykryła ziemniaki. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie kosztuję i ponownie doprawiam papryką ostrą i słodką, kminkiem mielonym, pieprzem, cebulką w kostce i sporą łyżką
Kuchnia z widokiem na ogródchłodne wieczory, znakomicie rozgrzewa, jest dla miłośników ostrzejszych smaków. Jej smak sprawia, że ciągle nam mało i byśmy mogli ją jeść bez końca;) Składniki: 40 dag boczku, 80 dag ziemniaków, 5 parówek, 4 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 5 listków laurowych, 5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, chilli Przygotowanie(...)pietruszkę, selera, por , a następnie obieramy. 2. Do 2 litrów wody dodajemy wyżej wymienioną włoszczyznę . Dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angiel skiego. Gotujemy wywar. 3. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do przygotowanego wywaru. 4. Czosnek obieramy, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy go na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Szklimy aż będzie miała złoty
Kuchnia Pełna PasjiMoja propozycja na dzisiejszą kolację to tortilla ziemniaczana. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Tortillę można wzbogacić kawałkami boczku lub kiełbasy. SKŁADNIKI: 7 jajek, 5 średnich ziemniaków, 2 cebule, sól, pieprz czarny mielony, masło, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki i cebulę obieram. Ziemniaki kroję w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Razem podsmażam na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Jajka wybijam(...)miski. Dodaję przyprawy. Ubijam jajka trzepaczką lub widelcem. Dodaję podsmażone ziemniaki oraz cebulę. Mieszam. Masę wylewam na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażę na małym ogniu na rumiano. Następnie tortillę przewracam na drugą stronę przy pomocy płaskiego talerza i smażę z drugiej strony. Przygotowaną tortillę kroję na porcje i układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasismażenia 2 łyżki, majeranek 3 łyżki, papryczka chilli 1 mała, kucharek 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, ziemniaki 10 sztuk, pory 2 większe, fasolka szparagowa 1 puszka udka kacze ponacinać na skórze i w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" podsmażyć na maśle(...)kucharka, przyprawy w płynie, czosnku, wody odlać wodę z puszki z fasolką do kubka i wlać do szybkowaru zamiast wody do tluszczyku po udkach wsypać pokrojone w grubsze talarki ziemniaki i pokrojone pory, wszystko wymieszać, na wierzchu poukładać natarte przyprawą udka kacze zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 35 minut, następnie spuścić ciśnienie
W Mojej Kuchni LubięObiecana kilka dni temu szybka i tania sałatka Składniki: -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -100g boczku -4 łyżki majonezu -łyżka oleju -sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie (bardzo uważamy żeby się nie rozgotowały) a następnie czekamy aż ostygną i kroimy w grubą kostkę. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej(...)kostkę boczek. Po dłuższej chwili gdy boczek zacznie już się smażyć zmniejszamy nieco ogień i smażymy aż cebulka będzie zeszklona, może być lekko brązowa. Dorzucamy cebule z boczkiem do ziemniaków odsączając w miarę możliwości wytopiony z boczku tłuszczyk. Dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku. Sałatka ta nie należy do najzdrowszych ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, nie jest też
Tanie przepisy studenckieDziś zapraszam na kolejne danie bez mięska - kotlety z ziemniaków. Do kotletów podałam sosik pieczarkowy i surówkę z białej kapusty w wersji delikatnej bez czosnku i koperku. składniki: 1 kg wystudzonych ugotowanych ziemniaków 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku gałka muszkatołowa słodka papryka biały pieprz bułka tarta olej do smażenia(...)pieczarek masło do smażenia 1/2 szklanki wody 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól,pieprz Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju. Do ziemniaków dodać zarumienioną cebulkę, jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy do smaku. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy uformować kotlety, jeśli masa jest zbyt
Monia miesza i gotujenaprawdę powinniśmy powiedzieć "SWOJSKIE JADŁO" Każdy z nas pamięta domowe jedzenie u mamy :) Na samą myśl zapewne przypominają się Wam najlepsze smaki. Naszym takim smakiem są młode ziemniaki z kalafiorem. Najczęściej podawane z jajkiem sadzonym i kefirem itp. W rożnych domach rożnie. Oto nasza dzisiejsza wersja : Młode ziemniaki z kalafiorem i panierowanymi boczniakami. Co Wy na to ?? Przepis oczywiście(...)jest niezwykle prosty. Chyba nie musimy szczegółowo go podawać. Zapewne każdy z Was dokładnie wie, jak ugotować młode ziemniaki i kalafior z bułką tartą :) Do tego panierujemy boczniaki i opiekamy z każdej strony na złoty kolor. Warto szukać boczniaków z dużymi kapeluszami, łatwiej się je opieka. Ziemniaki posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem, jak kto lubi. Naszym smakiem do tego jest
vegetanieProste, smaczne, a to tego efektownie wyglądające zdrowe jedzenie :) Co Wy na to ? Jak wam się podoba ? Zielone kluski śląskie z warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu(...)Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować z niego wodę i również studzimy. Teraz przypomnimy sobie prace ręczne ze szkoły :). Na stolnicę wysypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, robimy dołek i wbijamy żółtka, pieprzymy, dodajemy szpinak i ziemniaki. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy
vegetaniewięc dlaczego nie z jabłkami :) Poszperaliśmy w naszych starych przepisach i znaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi z ziemniakami z dodatkiem jabłek i sosem z musu jabłkowego na styl indyjski :) Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :) Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby) Farsz: 6-7 średnich ziemniaków 1 winne jabłko(...)zbyt soczyste 1 por 3 łyżki płatków owsianych 1 jajko pieprz, kmin rzymski, cayenne, tymianek Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach na tarce i dodać do ziemniaków. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy
vegetanieZobaczcie co nam wyszło z tych pomysłów i zróbcie sobie to w Waszych domach :) Poduszeczki ze szpinakiem i czerwony kalafior na dodatek (4 osoby) Składniki na poduszeczki: 1 kg ziemniaków 2 jajka mąka pszenna 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 opakowanie serka twarogowego 1 por 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek bułka tarta otręby żytnie pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa, ostra(...)papryka, tymianek Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie zrobimy farsz do poduszeczek. A więc szpinak przesmażamy na patelni, aby odparować wodę. Por dobrze myjemy i kroimy w kostkę, po czym przesmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Teraz w misce rozdrabniamy ser twarogowy, dodajemy szpinak, por, przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy gałką
vegetanie