z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:52/234)

Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 127

Składniki: ugotowane ziemniaki 1 kg mąka ziemniaczana kilka łyżek Przygotowanie:Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przecisnąć przez praskę, zmielić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem. Jeśli używamy dopiero co ugotowanych, to trzeba je ostudzić zanim dodamy mąkę. Rozdrobnione ziemniaki przełożyć do dużej miski, wsypywać po łyżce mąki ziemniaczanej i wyrabiać. Mąkę dosypywać do momentu(...)ciasto stanie się gładkie i nie będzie się kleić. Ilość potrzebnej mąki zależy od wilgotności masy ziemniaczanej a ta od odmiany ziemniaków, czasu jaki upłynął od ich gotowania, stopnia odparowania z nich wody itd. Z ciasta uformować wałki grubości około 2 cm, pokroić skośnie aby otrzymać kształt kopytek. W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku, dodać

głodny alergik
Placki cukiniowo-ziemniaczne 204

Pyszne i chrupiące mieszane placuszki z cukinii i ziemniaków. Podałam je z sosem czosnkowym z dużą ilością koperku. Smakowały rewelacyjnie.składniki:750 g młodej cukinii750 g obranych ziemniaków1 jajko3 łyżki mąkiolej do smażeniaCukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i odstawić na sicie na ok 30-60 minut aby puściła sok. Ziemniaki(...)również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię dobrze odcisnąć z soku w dłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru

Monia miesza i gotuje
Pieczeń rzymska 1001

Chciałabym się dzisiaj podzielić przepisem na pieczeń rzymską. Dodatek zmielonych ziemniaków do pieczeni , powoduje że pieczeń można zjeść z samą surówką lub sałatą. Ja jednak upiekłam pieczeń z ziemniakami bo moje dzieci je uwielbiają a duet ten w połączeniu z pyszną surówką smakuje rewelacyjnie.   Składniki: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 80 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu (może być(...)łyżki musztardy 2 jajka 2 duże cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawy tłuszcz do wysmarowania brytfanny 2 gałązki świeżego rozmarynu  Wykonanie:Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy(z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Na posmarowaną tłuszczem brytfannę kładziemy uformowany

Gorący kąsek
Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 144

Lasange w wydaniu bez makaronu, który został zastąpiony ziemniakami. Do tego dania fantastyczne aromatyczne przyprawy od www.owocowyraj.euSkładniki na lasange na duże naczynie żaroodporne ok 45x25 cm : 1200 dag obranych ziemniaków puszka pomidorów w zalewie  2 średnie cebule 500 dag dobrego wędzonego boczku  500 dag startej mieszanki serów żółtych 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki(...)proszku  3/4 łyżeczki  pieprzu bałkańskiego sól Obrane ziemniaki gotować przez 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić i pokroić na plastry. Cebulę, pomidory z zalewy i boczek pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Formę naczynia posmarować oliwą i układać warstwami. Ułożyć na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę

Apetyczna babeczka
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 220

zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego 600g pora (2 dość duże sztuki) 200g pietruszki (1 dość duża sztuka)  3 średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej(...)gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni surowego pora do ozdoby Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy (pora przecinamy wzdłuż idokładnie opłukujemy przestrzenie między półpierścieniami), obieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek równiez obieramy i siekamy na bardzo drobno. Pory kroimy w średniej grubości półpierścienie, a obraną pietruszkę w ćwiartki. Koperek siekamy na bardzo

Symfonia Smaków
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 192

śledziowe matias ok. 1 kg mleko 1 l 3 duże cebule białe 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren gorczycy kilka ziaren kolendry 0.5 l oleju rydzowego ziemniaki ugotowane w mundurkach (połowa ziemniaka na osobę) kilka wędzonych śliwek łyżeczka pieprzu w ziarnach słoik z weką lub szklana miska Filety moczymy w mleku około 3 godzin. Wyciągamy, nie opłukujemy(...)Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami wędzonymi śliwkami i dodatkowo skropić olejem rydzowym. Smacznego

ladykitchen
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 187

regionalną. Na kuchnie regionalną Podkarpacia. Bardzo spodobała mi się nazwa BAŁABUCHY. I tą dziś bardzo łatwą przekąskę postanowiłam odkurzyć i chciałabym aby wróciła do łask. Składniki: -około 15 dużych ziemniaków, -mąka- ile wejdzie...musicie sami do tego dojść.Nie ma miary w przypadku mąki gdyż rodzaje ziemniaków są różne... -jajko, -olej rzepakowy 5 łyżek -sól -ser żółty do posypania(...)Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, olej rzepakowy, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.  Na koniec dodajemy masę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy

Z Kuchni Do Kuchni
Ogórkowa małosolna 150

Zupa ogórkowa zabielana jogurtem Zupa ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Czy jest jakiś uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podawana w różnych konfiguracjach z ziemniakami, ryżem, z dodatkiem papryki. A tym razem jest ogórkowa małosolna zupa zmiksowana z różnymi warzywami. Zupa ogórkowa małosolna jest bardzo smaczna. Ma delikatnie kwaskowy smak. Polecam. Składniki: 1 litr rosołu(...)kurczaka 10 szt małosolnych ogórków, 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 50 ml słodkiej śmietany 30 % 3 szt. ziela angielskiego, 2 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku grzanki PRZYGOTOWANIE: 250 ml wody zagotowujemy z niewielką ilością soli, ziela angielskiego i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 229

śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik. Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa  1 jajko sól szczypta śliwki Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej(...)śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie:Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków  przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg  dosypywać stopniowo mąki. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk. Z śliwek

Ala piecze i gotuje
Placki ziemniaczane inaczej 171

Składniki : 1/2 kg ziemniaków - u mnie było to 5 średnich ziemniaków 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 duże jajko 2 dag drożdży, sól mała marchew 2 łyżki roztopionego masła olej do smażenia jogurt, cukier do placków Przygotowanie: Obrane ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody Drożdże rozkruszyć, włożyć do garnuszka, wsypać łyżeczkę cukru i mąki(...)zalać letnim mlekiem,tak by je dobrze rozmieszać, pozostawić do wyrośnięcia Gdy drożdże wyrosną dodać je do ziemniaków, wsypać pozostałą mąkę, sól, masło, jajko i dokładnie wymieszać Smażyć na gorącym oleju z obydwu stron do zrumienienia, ja wlewałam 2-3 łyżki masy, nie mogą być za grube, bo się nie przesmażą Posypujemy cukrem lub polewamy jogurtem czy keczupem. Placki mają

Proste Potrawy
Wareniki 183

przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml 1/2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć  śmietany(...)łyżeczka sody 750 gram ziemniaków około 15 pieczarek 1 cebula mała główka czosnku  sól oraz pieprzolej lub masło do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy.Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku.Mąkę z solą przesypujemy

NaKońcuJęzyka
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 194

Trzeba przyznać że zapiekanka którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku. Ponieważ w lodówce miałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone. Udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek.dla 3-4 osóbSkładniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki(...)oleju jadalnego  pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie:Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól  , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty ser gouda , wszystko dokładnie wymieszamy.Ca

Gorący kąsek
Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 208

piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć.  Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji.  Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas(...)przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym 140

przygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę(...)proszku.Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę. Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo.Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym Przepis własnyna 4 porcjeSkładniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki 2 ostre papryczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 193

ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na  rosole wołowym.  Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa była podana z ziemniakami, oraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam.   Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé(...)ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże liście laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym.  Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię