z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:64/234)

Kotlety ryżowe z serem 163

Dziś na obiad u mnie wegetariańskie kotlety ryżowe z serem i ziemniakami. Pychota! Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego 4 jaja ¼ szklanki ryżu sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać

Tradycyjna Kuchnia
Kartoflanka na bogato 99

blogu przepis na tradycyjną kartoflankę - innymi słowy mówiąc na zupę ziemniaczaną. Tym razem w bogatszej formie :) Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka(...)pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą.  Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak w sosie koperkowym 194

dzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)szklanka wody sól, pieprz do smaku jako dodatek pieczona marchewka lub ziemniaki Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę wykrawając niefajne kawałki przyprawiamy solą i pieprzem wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnie i smażymy (bez tłuszczu i wody), aż się zrumieni (i nie będzie już surowy), około 15-20 minut, (w tym czasie możemy obrać i pokroić marchewkę

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Zupa czosnkowa 115

Uwaga- po tej zupie nie ma oddechu smoka! Zupa gotowa w 20 minut. Składniki na 4 porcje: 2 główki czosnku 5 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) kilka liści laurowych sól, biały pieprz chleb na grzanki wegański ser typu mozzarella Przygotowanie: ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i pokroić ząbki(...)części, wrzucić do garnka w którym zostało roztopione masło. Smażyć około 15 minut. Zalać 1,5 l wrzącej wody, doprawić i gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (zajęło to w moim przypadku dokładnie 15 minut). W między czasie przygotować grzanki w piekarniku, a gdy warzywa będą miękkie zblendować zupę. Polecam podawać z pietruszką i kilkoma kroplami oliwy truflowej (moja najnowsza

greenscarf
Botwinka z czerwoną kapustą. Zupka dla dziecka 151

prostu delikatniejsza i nie zawiera soli. ;) Potrzebujemy: mały kawałek mięsa z uda kurczaka wolnowybiegowego botwinka z jednego buraczka 1/4 marchwi 2 "szczypty" poszatkowanej czerwonej kapusty plaster cebuli pół 1 ziemniak 1 liść laurowy 1 ziele angielskie kilka kropel soku z cytryny łyżeczka jogurtu naturalnego *wywar z mięsa może uczulać Mięso gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, przez około(...)minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, czerwoną kapustę, marchew pokrojoną w plasterki, bądź słupki, pół posiekanego ząbka czosnku i plaster cebuli, wedle uznania można cebulę poszatkować. Gotujemy przez kolejne 15 minut, aż marchew i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy teraz botwinkę pokrojoną w mniejsze kawałeczki i po 5 minutach dolewamy sok z cytryny i jogurt. Można zajadać :) Skomentuj

MamaOskarka
Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 215

kotletach będzie zupełnie akceptowalna. Tak usmażone będą z zewnątrz lekko chrupiące, a w środku wyjątkowo soczyste, aromatyczne i kruche. Tak przygotowane kotlety mielone najlepiej spożywać na ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki(...)kości 3 szalotki 1 duże jajko 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek bułki tartej ok. 30-40ml oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki kiszone ogórki marynowane patisony, grzyby lub papryka Instrukcje Boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy lub tniemy w blenderze na dość gładką masę. Z jajka odlewamy samo żółtko. Szalotki obieramy

Kulinarna Pokusa
Młoda marchew z ziemniaczkami - dla niemowląt po 4 miesiącu 101

powinien dostawać obiadku "po 8 miesiącu", ale nadal może jeść takie "po 5 miesiącu". Składniki: 3-4 marchewki 2-3 ziemniaczki 1 łyżka masła klarowanego Sposób przygotowania: Marchewkę i ziemniaki dokładnie myjemy, następnie obieramy i płuczemy. Kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy trochę wody i wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy ziemniaki i również gotujemy do miękkości(...)Jako ostatnie dodajemy masło, mieszamy. Zupkę miksujemy lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków (do uzyskania pożądanej konsystencji - odpowiedniej do wieku Maluszka). Lekko studzimy. Z tych proporcji (w zależności od wielkości warzyw) otrzymamy 2 porcje zupki dla Dziecka. Jedną należy jeszcze gorącą włożyć do słoiczka i wstawić do lodówki na następny dzień. (UWAGA - nie do słoiczka po gotowym obiadku

Kolorowy Przepisownik
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 235

obiad - to tylko około 300 kcal, a nie wygląda i już na pewno nie smakuje jak 300 kcal.   Potrzebujesz: 100 g mięsa z piersi indyka 1 średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek  można dodać dowolne(...)zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach. 2. Nagrzać piec do 170C w opcji góra dół. 3. Ziemniaka obrać i pokroić w cienkie plastry. Paprykę pokroić w kostkę. 4. Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę i ułożyć plastry ziemniaków, posolić, następnie dodać kolejno mięso z indyka, paprykę, pomidorki i ser. 5. Piec pod przykryciem

Matka Żywicielka
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 215

cebula, pokrojona kostkę 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2 marchewki, pokrojone w kostkę 1 średnia główka młodej kapusty,posiekanej plus garść drobno posiekanej do podania 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 6 posiekanych listków szałwii 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego ½ szklanki ulubionego ciemnego piwa 1 liść laurowy ½ szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego sera(...)garnek na średnim ogniu wraz z 1 łyżką oliwy, włóż cebulę i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie wmieszaj marchewkę, kapustę i czosnek, a po 5 minutach dodaj ziemniaki i szałwię, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około

karmelowy
Golonka z indyka pieczona z warzywami 160

można pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr(...)płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, małe cząstki ziemniaków czy buraków mogą być surowe). Warzywa posypujemy solą, papryką, granulowanym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dodajemy 3-4 łyżki oleju

Poezja smaku
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 115

traktowanym niemalże na równi z tymi potrawami prawdziwie góralskimi takimi jak np. moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami(...)zapartą kamieniem....  Życzę Wam smacznego, sama się zajadam i tęsknię..... tęsknię do moich Tatr... corocznie odwiedzanych i corocznie z trwogą opuszczanych...   Składniki 0,8 kg niewielkich ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża

Kuchenne aromaty
Knedle ze śliwkami 153

prykać" podczas przekrajania, bo jak nie "pryknął" nie był knedlem ;) - ot takie moje wspomnienie z dzieciństwa ;) Przepis na knedle jest banalny. Należy pamiętać, żeby zawsze dać dwa razy więcej ziemniaków, niż mamy mąki, do tego 2 jajka i voila!. 'knedle ze śliwkami' Składniki: - 500g ugotowanych ziemniaków - 250g mąki pszennej - 2 jajka - śliwki - cukier z cynamonem (proporcja wg. Waszego smaku) - sól(...)Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajka i sól. Wyrobić jednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego

CookYourself
Knedle z truskawkami + film 121

znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag  ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru do truskawek + cukier do posypania knedli 1/2 szklanki śmietany lub roztopione masło do polania(...)knedli przepis Obrane z szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy do miski i posypujemy cukrem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając

Smakowite Dania
Zupa z kurkami + film 121

Aromatyczna i smaczna zupa z kurkami będzie wyborną potrawą dla wielbicieli grzybów. Ta prosta i szybka w wykonaniu zupa podana z ziemniakami lub makaronem doskonale zaspokoi nasz apetyt i będzie doskonałym daniem obiadowym dla całej rodziny. składniki na 3 porcje 400 g kurek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki masła 200 g śmietany 18% 1 litr rosołu 2 gałązki(...)natki pietruszki 60 dag ugotowanych ziemniaków lub 200 g makaronu sól i czarny pieprz przepis Cebulę siekamy a ząbki czosnku kroimy w plasterki. Oczyszczone, opłukane i osuszone kurki dzielimy na niezbyt drobne kawałki. Na małym ogniu, w garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek od czasu do czasu mieszając. Następnie kurki łączymy ze zrumienioną cebulą

Smakowite Dania
Kopytka 206

kopytka sprawdzają się idealnie jako pyszny dodatek do dań mięsnych, a także jako samodzielne jarskie danie :)   Składniki: -1 kg ugotowanych ziemniaków -2 jajka -2-2,5 szklanki mąki pszennej -1 łyżka mąki ziemniaczanej -sól do smaku -20 g masła -1 średnia cebula Wykonanie: Ciepłe, ugotowane ziemniaki rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy,  kroimy w drobną kostkę(...)podsmażamy na maśle do zrumienienia. Na stolnicy mieszamy ziemniaki z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy sól i zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i odchodzić od dłoni. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy i na ukos kroimy kopytka. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Podajemy

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania