towarzystwie pieczonych warzyw na Noworoczny obiad. Uwielbiam takie dania jednogarnkowe, które wzajemnie przenikają się smakami i aromatem przypraw. Składniki: 1,2 kg karczku wieprzowego b/k 5 dużych ziemniaków 250 g mimi marchewek 3 czerwone papryki 3 czerwone cebule 6 twardych jabłek 1 cytryna suszony tymianek suszona bazylia Marynata : 1/2 główki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól pieprz czerwona(...)Goździki i ziele zmieliłam, połączyłam z pozostałymi przyprawami i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam olej i wymieszałam.Tak przygotowaną miksturą natarłam mięso i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie na półtwardo, przestudziłam obrałam i przekroiłam na mniejsze kawałki. Na brytwance do pieczenia ułożyłam mięso, polałam marynatą, przykryłam folią i piekłam w piekarniku nastawionym
Gosia gotujełyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1/3 łyżeczki skórki pomarańczowej krojonej, 6 średniej wielkości ziemniaków, 150 g marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo(...)łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, a cukinię w średniej wielkości kostkę. Warzywa mieszamy z pozostałą oliwą i posypujemy solą. Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii
Moniki Smakołykipyszne wspomnienie uruchomiło mózgownicę. Połknęłyśmy haczyk. Przyszła chętka na kukurydziane danie. Powstała rozgrzewająca zupa. Krem kukurydziany. SKŁADNIKI: - wywar mięsno-warzywny, szklanka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji.) - kukurydza - 2 kolby/puszka, - ziemniak, 2 - marchew z wywaru, - cebula, 1 mała czerwona, - śmietana 30% - 1/2 kubeczka (+/- do uzyskania odpowiedniej konsystencji i odpowiedniego smaku), - mascarpone, 2-3 łyżki, - przyprawy do smaku: pieprz cayenne, pieprz czarny(...)łyżce tłuszczu cały czas mieszając (my stawiamy na masło). Dorzucamy kukurydzę i chwilę trzymamy na ogniu, mieszając. Kukurydza zacznie pęcznieć. Zawartość patelni dorzucamy do gotującego się wywaru z ziemniakami. Kiedy ziemniaki zmiękną dorzucamy sporą marchew (pozostała z odcedzenia wywaru). Blendujemy. Zabielamy śmietaną i serkiem i doprawiamy. Finito. Co to za wynalazek? Zupa kukurydziana nie jest
Wypisz Wymalujtych co chcą zjeść tanią zupę na obiad, bez dużego nakładu pracy. Składniki: -Jedna ćwiartka z kurczaka -300 g kapusty kiszonej -300 g ziemniaków -dwie kostki rosołowe -łyżeczka smalcu -łyżeczka mąki -ziele angielskie, liść laurowy, magii, pieprz Przygotowanie: Do umytej ćwiartki kurczaka dolewamy około półtora litra zimnej wody, dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy i stawiamy na ogniu. Po około(...)dodamy go pod koniec jeśli kapuśniak będzie mało kwaśny. Gotujemy kolejne 30 minut a w międzyczasie w osobnym garnku gotujemy także pokrojone w kostkę o boku około 1 cm ziemniaki. Po upływie tego czasu wyciągamy z zupy udko, obieramy dokładnie mięsko i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy kostki rosołowe, ziemniaki i jeśli trzeba przyprawiamy. Teraz zajmujemy się przygotowaniem zasmażki
Tanie przepisy studenckiezupy, w tym przypadku barszczu ukraińskiego. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jabłka też do niego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka(...)myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy. 2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody
Szefowa kuchniSkładniki: udka kurczaka 4 duże, przyprawa do kurczaka 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, ziemniaki 10 średnie, cebula 1 duża, ząbki czosnku 8 sztuk, kucharek 2 łyżeczki, woda 1 szklanka uda umyte natrzeć dobrze przyprawą do kurczaka - ziemniaki obrane pokroić w talarki grubsze, wymieszać z pokrojoną drobniej cebulą i czosnkiem na patelni na gorącym oleju zrumienić uda z każdej strony(...)przełożyć na talerz ziemniaki wsypać do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" dodać trochę tłuszczu z patelni i wymieszać, poukładać uda kurczaka i wlać wodę zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na ,mniejszym ogniu gotować z 30 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie podać np. z surówką z buraczków na obiad..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębędzie więc obiadowe wspomnienie... Weekend obfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam pyszną i sycącą zapiekankę. Jeśli lubicie boczek, ser i ziemniaki polecam! Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków po 1 łyżce listków tymianku(...)startego cheddara Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Boczek wkładamy na patelnie i wysmażamy na rumiano i chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę oraz zioła dodajemy do ziemniaków. Wlewamy mleko, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem. Pieczemy ok 15-20 minut
Dzieje kuchennej WiewióryKotleciki ziemniaczane z czerwoną fasolą i brokułowym sosem (4 osoby) Kotlety : 8 średnich ziemniaków puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie bułka tarta oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły(...)podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Przygotowanie kotletów : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli
vegetaniedanko. Zresztą wszystkie nasze propozycje są bardzo smaczne :) Propozycja na dzisiaj : Krokiety ziemniaczane z meksykańskim sosem. Krokiety ziemniaczane z sosem w stylu meksykańskim: (4 osoby) Krokiety : 8 dużych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki mąki pszennej bułka tarta otręby żytnie lub gryczane olej ryżowy pieprz, ostra papryka, kmin rzymski, kolendra, świeżo starta gałka muszkatołowa, cząber Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie(...)Ugotowane przeciskamy przez praskę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej, albo z samego rana i włożyć do lodówki. Do ziemniaków dodajemy surowe jajko, mąkę, przyprawy i bułkę tartą, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Formujemy podłużne krokiety, obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych
vegetanieelastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej wielkości ziemniaków 20 dkg twarogu 1 cebula oliwa z oliwek przyprawy: świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, sól Ziemniaki ugotować, gorące przecisnąć przez praskę wraz z twarogiem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć(...)złoty kolor na oliwie. Dodać do ziemniaków, dodać przyprawy, dobrze wymieszać na gładką masę. Farsz powinien być mocno pikantny. Nakładać farsz na ciasto, sklejać pierogi. Zagotować w dużym garnku wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, zamieszać. Gotować po wypłynięciu ok. 2 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z podsmażoną na maśle cebulką. Smacznego i miłego weekendu
vegetaniedania, to zapraszamy do lektury i wypróbujcie w domu nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować(...)osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Z mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu
vegetanieoczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez(...)praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2 cm., lekko spłaszczyć. Pokroić na niewielkie ukośne kawałki. W dużym
vegetanieWitajcie :) Dziś rano obudziliśmy się z wielkim smakiem na sałatkę warzywną. Taką klasyczną jak u mamy :) Więc szybkie wstawienie do gotowania kilku ziemniaków, fajnie bo nie trzeba obierać ufff :P więc szybko poszło, bo ok. 20 min. i ziemniaki gotowe :) Garnek wystawiamy za okno, żeby szybko przestygły, a w tym czasie skok do lodówki i co my tam mamy :) Ogórki(...)zabieramy się do pracy. 3 średnie marchewki wstawiamy do gotującej wody i gotujemy do miękkości :) Resztę składników wrzucamy do miski pamiętając, żeby groszek dobrze wypłukać po wyjęciu z puszki. Ziemniaki już przestygły i nadają się do obierania, tak więc obieramy ze skórek i kroimy wszystko w kosteczkę, oczywiście pomagamy sobie sitkiem do krojenia. Będzie szybciej :) Teraz cebula i ogórek również
vegetaniewersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski, cayenne olej ryżowy do smażenia Ugotowane ziemniaki przepuszczamy(...)przez praskę i studzimy (najlepiej ugotować dzień wcześniej). Masło ucieramy z żółtkami i mieszamy z ziemniakami. Następnie dodajemy mąkę, płatki owsiane i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy przyprawami. Uważajcie na kmin rzymski, bo jest dość intensywny w smaku, więc posypujemy ostrożnie. Wszystko mieszamy razem i w razie potrzeby
vegetanieostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem z przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Co do ziemniaków to gotujemy kilka na pół twardo, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną
vegetanie