z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:74/234)

Zupa potrójnie czosnkowa 142

jednak zajmiemy się jego aspektem kulinarnym. Zupa potrójnie czosnkowa. Dlaczego aż potrójnie? Bo do zupy użyłam czosnek pieczony, smażony i surowy.  Składniki:  - ok. 250g czosnku- 1 czerwona papryka- ziemniaki- ok. 2,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 ml)- młode części pora- 5 szalotek- 500g pieczarek- sól, pieprz- tymianek- natka pietruszki- łyżka oleju rzepakowego(...)rzepakowego. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190°C i piekłam przez ok. 15 minut (aż czosnek będzie miękki i lekko się zrumieni). Do gorącego bulionu dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. W międzyczasie, na oleju kokosowym przesmażyłam pieczarki. Gdy odparowała woda, dodałam pokrojoną – jedną z pozostawionych główek czosnku oraz szalotki. Całość smażyłam jeszcze chwilę, aż się zeszkliły szalotki. Gorącą, upieczoną

mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie 133

nazwę na pierogi ruskie.   Składniki na ciasto:  - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz Ugotowane ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Boczek przesmażamy, dodajemy pokrojone cebule oraz czosnek. Smażymy(...)chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą i pieprzem – dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, jogurt i zalewamy wrzątkiem. Wyrabiamy ciasto (najlepiej drewnianym widelcem, aby się nie poparzyć, potem w rękawiczkach – po co sobie brudzić ręce). Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut

mojewypiekiinietylko
Zupa z porów 159

polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli w płatkach- olej kokosowyDodatkowo- grzanki z chleba wieloziarnistego Pory bardzo dokładnie myjemy, kroimy na plasterki. Obrane marchewki – w półkrążki, seler ścieramy(...)tarce jarzynowej. W dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i  chilli (dałam

mojewypiekiinietylko
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 151

pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie z rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane(...)umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora, por pokrojony w półtalarki, drobno pokrojony czosnek (nie przeciśnięty przez praskę

mojewypiekiinietylko
Wegetariański kapuśniak 159

kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko.     Składniki:  - ok. 3,5 l bulionu warzywnego- średnia główka młodej kapusty- 2 marchewki- 2 cebule- mała główka czosnku- ziemniaki (młode)- por- 1 pomidor- słodka papryka w proszku- majeranek otarty- sól- pieprz- olej z pestek winogron- 2 łyżki mąki pszennej  Cebulę szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron(...)startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy

mojewypiekiinietylko
Prawdziwe knedle ze śliwkami 131

razem, kierując się nazwą – prawdziwe knedle ze śliwkami – postanowiłam przetestować przepis Izy z bloga Smaczna Pyza. Składniki i wykonanie podaję za autorką.    Składniki:  - 1 kg ziemniaków- ok. 250g mąki pszennej luksusowej- 3 jajka- szczypta gałki muszkatołowej- 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne  dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów(...)laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy od wielkości jajek i wilgotności ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto za luźne

mojewypiekiinietylko
Sałatka winogronowa z kurczakiem 416

końcu jest to ulubiona sałatka mojej babci. Niemal zawsze gości na rodzinnych imieninach, urodzinach, parapetówkach czy na sylwestra.Sałatka winogronowa z kurczakiem:pierś z kurczaka (podwójna)ugotowane ziemniaki (objętościowo tyle co kurczaka)ciemne winogrona (objętościowo tyle co kurczaka lub więcej)1 puszka kukurydzymajonez lightodrobina soku z cytrynygarść rodzynkówcurry w proszkusól morskaświeżo mielony pieprz Pierś kurczaka gotujemy w osolonym wrzątku(...)łyżeczką curry (ok. 15 minut). Po wystygnięciu kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm). Ziemniaki także gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości (15-20 minut) i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Winogrona kroimy w poprzek, wyjmujemy pestki, a potem przekrawamy jeszcze raz (powstaną ćwiartki). Do winogron dodajemy rodzynki, aby wchłonęły nadmiar soku

Poezja smaku
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 190

tradycyjne placki ziemniaczane plus typowe dodatki do pizzy. Teraz zrobiłam małe placuszki ale następnym razem zrobię na dużej blasze jak tradycyjną pizze :)  Może nawet jutro? :)Składniki:4 - 5 ziemniaków (u mnie winiety) 1 jajko 1 ząbek czosnkuczubata łyżka mąki2 cebuletarty żółty ser (albo mozzarella) pół papryki1 papryczka chili (można pominąć)4 pieczarki2 pomidorygarść zielonych oliwekświeża bazyliasól, pieprzkoperek(...)natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko  energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej i je rozsmarujemy. Wkładamy

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniaczany koszyk w kruchym cieście z warzywnymi kwiatami 153

suche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem(...)ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz

Bon Appetit Małgorzaty
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 188

stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat(...)naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Warstwowe purée warzywno - rybne 207

zielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę(...)ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej  miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 227

sera żółtego goudy2 łyżki oleju  sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki kaszy manny szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowejSposób przygotowania:1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki.2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie, dodajemy koncentrat(...)pomidorowy, doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami.3. Do ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość

Kuchnia domowa Ani
Zupa z kapustą włoską i pomidorami 145

kapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwoda Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść(...)laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy  kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory

Kuchnia domowa Ani
Kurczak z warzywami pieczony w rękawie 198

słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec w 200 st. przez 1 godzinę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Krokiety a'la ruskie 382

tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania