Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać(...)ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję pierogi wcześniej, dlatego po ich przygotowaniu rozkładam na tackach, zamrażam pojedynczo i zamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych
Kuchnia Beatychyba jedno z tych da ń , które każdy z nas bardzo lubi. Ja osobiście jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła placków ziemniaczanych. Składniki: 1 kg ziemniaków (ok 6-8 szt. w zależności od wielkości) 2 jajka 1 średnia cebula 1-2 łyżki mąki sol pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy(...)ścieramy na bardzo drobnej tarce, na tzw. papkę. 2. Cebule obieramy z łupiny i mielimy lub także ścieramy na tarce, po czym dodajemy do startych ziemniaków. 3. Do naszej ziemniaczano-cebulowej masy wbijamy cale jajka i dodajemy mąkę. 4. Na koniec masę przyprawiamy sola i pieprzem. 5. Na rozgrzany tłuszcz, łyżką nakładamy niewielkie porcje, naszej masy ziemniaczanej i smażymy
Kulinarnie z Polką na Kresachgęsta i sycąca. Chips z szynki szwarcwaldzkiej to istna wisienka na torcie. Potrzebne nam (na 3-4 talerze): - 500 g buraczków startych (ze słoika) - pół cebuli - mała marchewka - duży ziemniak - 2 małe ząbki czosnku - liść laurowy - 3 ziela angielskie - kwasek cytrynowy (bardzo mała szczypta) - pół łyżeczki cukru - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka oleju rzepakowego - po 1 plasterku szynki(...)szwarcwaldzkiej na osobę - grzanki czosnkowe Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i ziemniak oraz buraczki i zalać wodą tak, żeby ledwo przykrywała warzywa. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i szczyptę soli. Gotować do miękkości ziemniaków. Doprawić do smaku, przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę. Na suchej
W poszukiwaniu inspiracjismakiem ciężkiej kaszanki.Całość przybrana jest smażoną cebulką z boczkiem,która dopełnia całość smakowo.Pierwsza część członu nazwy dania "Himmel"odpowiada jabłkom zerwanym z drzewa,natomiest "Erde" odnosi się do ziemniaków.Danie jest obecne nie tylko w kuchni Nadrenii,Westwalii i Dolnej Saksonii,ale również w kuchni śląskiej.Bardzo polecam,bo jest to naprawdę przesmaczne jedzonko. Składniki na 2 porcje(...)ziemniaków 1/4 szklanki mleka sól,gałka muszkatałowa 1 łyżka masła 300 g kaszanki 1 cebula 1 łyżka mąki kilka plastrów boczku 4 jabłka 100 ml soku z jabłek majeranek Wykonanie: przygotuj puree ziemniaczane.Ugotowane,odcedzone ziemniaki ubij tłuczkiem,dodaj podgrzane mleko,masło oraz przyprawy.Wymieszaj do otrzymania gładkiego puree jabłka obierz,usuń gniazda nasienne,pokrój na drobne kawałki, zalej sokiem jabłkowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórki kiszone. Dobrym pomysłem jest od czasu do czasu "rzucic okiem" na zawartość lodówki:) Z części ogórków zrobiłam zupę ogórkową , a część zużyłam właśnie do zrazów. Do tego podałam ziemniaki zapiekane razem z mięsem i surówkę z kapusty . Składniki: 3 kotlety 3 ogórki kiszone 1 marchewka ziemniaki w ilości po ok. 3-4 szt. "na głowę" - zależy od wielkości trochę(...)chodzi o usmażenie mięsa, a jedynie o delikatne podmsażenie - nie wylewamy oleju, na którym mięso było smażone, ponieważ... ... przelewamy tłuszcz do żaroodpornego naczynia i układamy w nim mięso Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Lepiej, żeby były bardziej grubsze, niż cieńsze - przekładamy do naczynia i posypujemy ziołami prowansalskimi Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki lub paski
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodałam na talerze, a to, co zostało zużyłam na sałatkę jarzynową. Sałatka jest jednak "biedna", ale smaczna :) I bardzo szybko się ją robi. Dlaczego biedna? Bo nie ma ziemniaków i ogórka kiszonego. Do warzyw z bulionu dodałam tylko puszkę groszku i skroiłam białą część pora. Składniki: marchew i pietruszka z rosołu: biała część pora puszka zielonego groszku(...)część pora dzielimy wzdłuż na cztery części, następnie drobno kroimy Majonez łączymy - jeśli chcemy - z łyżką jogurtu naturalnego i przekładamy do salaterki z warzywami. Całość delikatnie mieszamy Nie dodawałam ziemniaków i ogórków, ale sałatka wyszła smaczna. Warzywa "przeszły" wywarem, co spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną pieprzu. Bardzo lubię taką sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLubię. Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa drobiowa - opcjonalnie (ja dodałam(...)woreczek kaszy jęczmiennej - opcjonalnie (ja, mimo ziemniaków dodałam, bo lubię) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa kalafiorowa musi być bogata w...? Kalafior :) Dlatego nie żałujmy go. Jak się ugotuje będzie miękki i przepyszny! Do tego marchewka, ziemniaki, białe warzywa: pietruszka i seler. I dużo przypraw. Tym razem bez kostki rosołowej... Zdrowo zatem:) Składniki: 1,5 litra wody 1/2 główki większego kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki 2 ziemniaki 1 marchew 2 małe pietruszki(...)łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy sól, 3 ziarenka pieprzu 4 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię) Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z marchewką - przekładamy go garnka Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki kalafiora Przyprawiamy: lubczykiem, kurkumą, listkami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgrypa nie odpuszcza i nie ma nic w lodówce oprócz echa, to trzeba gotować ze składników, które akurat są pod ręką. Tak powstała zupa z fasolki szparagowej żółtej, 4 ziemniaków i dosłownie 5 cm (!) marchewki :) Składniki: 450 gramów (1 opakowanie) mrożonej fasolki szparagowej żółtej 1 marchewka 4 ziemniaki 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka(...)śmietany do zabielenia zupy 4 ziarenka ziela angielskiego 4 listki laurowe sól i pieprz do smaku Fasolkę przekładamy do garnka (całe opakowanie) Marchewka obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę Warzywa przekładamy do garnka z fasolką, dodajemy kostkę rosołową i przyprawiamy Wstawiamy na duży ognień, a od momentu zagotowania wody - ogień zmniejszamy i gotujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMiałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)kromki czerstwego chleba (ale nie zupełnie suchego!) + łyżka masła Kalafior przekładamy do garnka Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do kalafiora Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw Całość zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową gotową lub robioną przez nas Gotujemy do miękkości, a następnie przelewamy do malaksera i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego - miksujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commięsa wołowego 1 cebula 60 g boczku wędzonego musztarda sarepska koncentrat pomidorowy ½ litra bulionu wołowego 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany sól, pieprz Kluski śląskie: 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana sól Modra kapusta: ½ główki czerwonej kapusty 50 g boczku wędzonego ½ cebuli ocet liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz smalec Sposób przygotowania: Przygotowujemy modrą kapustę: na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojone(...)płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy wyjęte uprzednio ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Formujemy
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaFajny dodatek do dań z grilla i nie tylko : ziemniaki zapiekane z masłem i rozmarynem. Miłego weekendu dla Was wszystkich ! Składniki : 6 ziemniaków sól morska oliwa masło gałązka rozmarynu Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Najlepiej wcześniej je podgotować do miękkości w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować ! Gdy trochę ostygną nacinamy po całości i wkładamy pomiędzy
noteskulinarnyfigazależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata gotowa. Szybko, smacznie i ekonomicznie :). składniki na 2 frittaty: 10 ziemniaków 1 duża biała cebula 2 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 200 g jarmużu pół papryczki peperoni 12 jajek pęczek koperku sól, pieprz Ziemniaki obieramy, kroimy na grubą kostkę(...)peperoni. Przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko razem smażymy aż warzywa zmiękną. W osobnej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Przygotowujemy płaskie naczynia żaroodporne, smarujemy olejem. Wykładamy na nie ziemniaki oraz warzywa z patelni. Całość zalewamy masą jajeczną wymieszaną z posiekanym koperkiem. Pieczemy w piekarniku: temp. 170 stopni C / czas
noteskulinarnyfigadomu przynajmniej dwa razy w tygodniu są podawane, a tym razem zapiekliśmy je z mozzarellą. Świetnie pasują do drobiu jak i wieprzowiny. Ziemniaczki zapiekane pod mozzarellą SKŁADNIKI: 6-8 ziemniaków 125 - 150 g mozzarelli 1 łyżka masła natka pietruszki sól morska PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałeczki. Naczynie do zapiekanek(...)smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, całość posypujemy pokrojoną w paski bądź kostkę mozzarellą. Całość zapiekamy przez około 15 minut w 200 stopniach, na koniec zapiekania ustawiamy grzanie od góry by pięknie się przyrumieniło. Podajemy posypując posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 400 g mięsa mielonego (miałam wieprzowe) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano przyprawa jarzynka 1 łyżka sosu chili słodko-kwaśny 2 ziemniaki 1 mała marchewka przyprawa do grilla mix sałat do podania kukurydza konserwowa 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mięso, dodajemy mąkę ziemniaczaną, oregano, jarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą(...)masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około 30 - 35 minut do uzyskania złocistego koloru
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki