z ziemniakami - 3500 przepisów (strona:76/234)

Krem brokułowy – przepyszny! 142

aromatyczny , łatwy do zrobienia , sycący i pyszny!W sam raz na szybki obiad w upalny dzień!Polecam! SKŁADNIKI:* bulion warzywny – 1,5 l* brokuły – 0,5 kg* ziemniaki – 2 szt* śmietana 18% słodka – 100 ml* ser żółty np. ementaler -1 garstka* płatki migdałowe – 2 łyżki* szczypiorek – 1 mały pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brokuły dzielimy na różyczki(...)ziemniaki obieramy, szczypiorek bardzo drobno siekamy.Do gorącego bulionu wrzucamy ziemniaki, po ok. 15 minutach dodajemy brokuły.Wszystko gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu , a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy szczypiorek i miksujemy na gładki krem.Wlewamy śmietanę , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wsypujemy płatki migdałów, starty żółty ser i dokładnie mieszamy.Podajemy gorące!Smacznego

Ostra na Słodko
Kotlet jagnięcy w posypce ze świeżych ziół i pistacji 175

przy pomocy pędzelka i obtaczamy w posypce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy na kilka minut, żeby mięso odetchnęło.3. Ziemniaki i seler obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugniatamy z masłem i mlekiem, doprawiamy gałką muszkatołową.4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż popęka(...)skórka.5. Na talerzu układamy mięso, puree i pomidorki. Pomidorki polewamy sosem octowym, a ziemniaki i mięso odrobiną oliwy z oliwek. Smacznego

My Culinary Art
PIEROGI RUSKIE 153

chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie(...)Składniki :około 400 g mąki1 jajko1 szklanka ciepłej wodyokoło 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki roztopionego masła lub olejuokoło 0,5 kg ziemniaków ugotowanych 200 g sera białego przeciśniętych przez praskę1 duża cebulasól, pieprz do smaku1 serek topiony  Wykonanie :)Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe Paluszki Rybne 183

tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze. Domowe Paluszki Rybne - Składniki:450 g filetów z białej ryby2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g)2-3 łyżki bułki tartej1 łyżka kaszki mannyduże jajkopieprzvegeta koperekpietruszkabazylia(ewentualnie gotowa przyprawa do ryb)Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania:Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę(...)obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty

Słodka Strona
Tradycyjne Pierogi Ruskie 185

szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli farsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków250 g białego seraduża cebulamasłosól pieprz cebula + masło (do okraszenia)  Pierogi Ruskie - Sposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki

Słodka Strona
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 148

angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie godziny.2. Po dwóch godzinach wyławiamy mięso i marchewkę, zupę przecedzamy (resztę warzyw wyrzucamy). Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ogórki kiszone ucieramy na tarce o dużych oczkach - wrzucamy do przecedzonej zupy. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.3. W między

My Culinary Art
Pierogi ruskie 125

ciasto:3 szklanki mąki pszennej1-1,5 szklanki wrzątku1/2 łyżeczki soli3 łyżki olejuSkładniki na farsz:0,8 kg ziemniaków400 g białego półtłustego sera2 średnie cebulesól, pieprzSposób przyrządzenia farszu:Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności

upichcic
Polędwiczki w sosie borowikowym 215

gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.Placki ziemniaczane:6 dużych ziemniaków duża łyżka mąkijajkopół łyżeczki soliolej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn wylewamy zostawiając tylko mętny(...)osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.Smacznego!Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę na więcej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana sałatka 232

czasie kroimy cebulę i skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Szynkę kroimy w kostkę, a seler w pół księżyce. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem i przyprawami. Chłodne ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, jajka również obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy cebulę, szynkę, seler i majonez z przyprawami. Mieszamy odstawiamy w lodówce do przegryzienia.Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Placki ziemniaczane 166

Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  Polecam!Składniki:1 kg ziemniaków,cebula, jajko, sól,pieprz,olej do smażeniaSurowe, obrane ziemniaki ścieram(...)cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię z dużą ilością pieprzu) mieszam. Jeśli masa jest mało gęsta dodaję bułki tartej około dwóch łyżek (można dodać mąki). No i smażę na złoty kolor z dwóch stron, po usmażeniu kładę na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.   Smacznego

NA MOIM TALERZU
Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 178

Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni, próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona.Proste, szybkie. Polecam!Składniki:1 dynia (około 1,2 kg)łyżka masła1 cebula, drobno posiekana4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml wodysól morska(...)ilość uzależniona od upodobań1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy. 3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. 4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze

NA MOIM TALERZU
Sałatka ziemniaczana 265

Kolejna prosta sałatka.Równie dobrze smakuje jako samodzielne danie, ale można ją wykorzystać jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.Bazą są ziemniaki ugotowane "w mundurkach" w dobrze osolonej wodzie a do tegododane będą kiszone ogórki, szczypiorek, gęsty jogurt, niewielka ilość majonezu,sól i pieprz do smaku.   My robimy z dwóch ugotowanych ziemniaków, które po obraniu kroimy(...)tego pokrojonyszczypiorek.   Dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy pół łyżeczki posiekanego koperku, sól i pieprz do smaku.Mieszamy składniki i łączymy z ziemniakami.   Sałatka jest gotowa:Smacznego

Maminek kulinarny
Krupnik z grzybami 188

Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego.Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity.Wystarczy:- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu- kilka ziemniaków-10 dkg kaszy jęczmiennej-0,5 szklanki słodkiej śmietany-10-15 dkg mielonego mięsa-marchewka-natka pietruszki-garść suszonych grzybów-pieprz   Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.Z mięsa formujemy małe kuleczki(...)gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.   Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.Gotujemy ok. 5 minut.Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku.Mieszamy i krupnik gotowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Zupa fasolowa 120

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej.Wystarczy:- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu- 5-6 ziemniaków- puszka fasoli- 2 ząbki czosnku- kawałek wędzonej kiełbasy- tymianek i majeranek- 2 łyżki ketchupu- marchewkaDo rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek.Wsypujemy fasolkę.Gotujemy do miękkości ziemniaków.Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy.Zagotowujemy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Jarzynka duszona z mięsem 155

się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu(...)pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania