 KUGIEL 276
KUGIEL 276tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza w tym wszystkim jest skórka, która jest mocno wypieczona w piecu do chrupkości. W Polsce mamy również odpowiednik kugla, czyli babka ziemniaczana(...)mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem. Składniki: 10 ziemniaków 2 małe cebule 5 łyżek mąki z pełnego przemiału 2 duże jaja sól, pieprz odrobina gałki muszkatołowej i majeranku olej oraz: łosoś wędzony, sos tzatziki
pieprzny smaczek Zupa jarzynowa z jajkiem 207
Zupa jarzynowa z jajkiem 207Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Gotuję 45 minut na małym ogniu(...)Marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Pora kroję w plasterki. Fasolkę kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, pora, fasolkę oraz groszek dodaję do wywaru. Gotuję 20 minut. 3. Śmietany razem mieszam i wlewam do zupy. Gotuję jeszcze przez 3 minuty. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 4. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasi Krupnik na żeberkach 268
Krupnik na żeberkach 268krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 szklanka drobniutkiej kaszy jęczmiennej kilka łyżek mleka sól,pieprz 3 listki laurowe Żeberka zalać wodą zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać cebulę, listek laurowy, włoszczyznę oraz(...)sól,pieprz i ugotować wywar. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy żeberka będą już miękkie wyłowić je z wywaru i odstawić do wystudzenia. Wywar przecedzić lub wyłowić włoszczyznę. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę. Gotować do miękkości. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. Gdy warzywa będą już miękkie dodać
Monia miesza i gotuje Zupa krem z cukinii 250
Zupa krem z cukinii 250Zamiast mięty możemy także użyć świeżej bazylii, wedle upodobań. Przepis na tę zupę jest bardzo prosty. Potrzebujemy (składniki na 3 porcje): 2 cukinie 1 cebula 1 średni ziemniak garść liści szpinaku 2 ząbki czosnku kilka łyżek jogurtu greckiego 2 szklanki wywaru z warzyw kilka listków mięty/bazylii sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek(...)posiekać. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek, dusić przez chwilę (nie za długo, czosnek może stać się gorzki). W wywarze warzywnym gotować około 15 minut ziemniaki i cukinię, dodać szpinak, cebulę i czosnek. Odrobinę zupy zmieszać z jogurtem, następnie dodać do zupy (dzięki temu nie zważy się). Dodać liście mięty, odrobinę soli
Powiedz dietom nie Zupa krem z selera 212
Zupa krem z selera 212przede wszystkim bo... jest pyszna :) A do tego łatwa i szybka w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Składniki (ok.5 porcji) 1,5-2 l wywaru z warzyw 5 małych ziemniaków Seler naciowy – 1 szt. (około 400g) Por 180 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy(...)minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących się ziemniaków, trzymamy na ogniu do miękkości warzyw. Zdejmujemy z ognia, rozrabiamy w chochli odrobinę jogurtu z zupą, dolewamy do reszty jogurtu, po czym dodajemy do zupy. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji, doprawiamy
Powiedz dietom nie Zupa krem z czosnku 246
Zupa krem z czosnku 246czosnku - nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna i subtelna. Składniki: kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku 1 cebula pokrojona w kostkę 3- 4 ziemniaki ok. 150 g jogurtu greckiego 1,5 litra wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki), olej, sól, pieprz Cebulę szklimy na oleju w garnku, po chwili dodajemy czosnek. Trzymamy kilka minut(...)następnie zalewamy wywarem i dodajemy ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy i dodajemy powoli jogurt wymieszany z odrobiną zupy. Doprawiamy wg uznania;) Całość (bez dodatków) zawiera: 490 kcal, 16,3 g białka, 14,5 g tłuszcze, 80,6 węglowodany, 8,3 błonnik
Powiedz dietom nie Pierogi RUSKIE 320
Pierogi RUSKIE 320Składniki: ciasto: 2 kubki mąki poznańskiej 1 kubek gorącej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli farsz: 25 dkg twarogu 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz 2- 3 ziemniaki Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy kulkę ziemniaki obieramy, gotujemy cebule obieramy, kroimy w kosteczkę ziemniaki zgniatamy widelcem lub tłuczkiem jeśli posiadacie, mieszamy z serem margarynę roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę
Luźna Kuchnia Faszerowane Kieszonki 261
Faszerowane Kieszonki 261kurczaka 1 op świeżej rukoli 1 op sera feta 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego pieprz słodka papryka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Purée kukurydziane: 1 kg ziemniaków 1 puszka słodkiej kukurydzy 0,5 kubka słodkiej śmietany pieprz sól Przygotowanie: filety myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż tak aby powstały kieszonki, nacieramy pieprzem ziemniaki obieramy, gotujemy rukolę, czosnek oraz(...)fetę blendujemy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, oraz starty twardy ser, mieszamy, tak przygotowane nadzienie nakładamy do kieszonek ziemniaki zgniatamy, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy odsączoną kukurydzę, stopniowo dolewamy śmietanę nafaszerowane filety spinamy wykałaczkami i smażymy na złoty kolor z obu stron, następnie wstawiamy do piekarnika podajemy z purée kukurydzianym lub penne:) SMACZNEGO! P.S z purée możemy łyżką
Luźna Kuchnia Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 253
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 253litr wody 2 cebule liść laurowy 1 duża śmietana 32 % 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu 10% łyżka miodu szczypta kolendry 1 ząbek czosnku 1 kg ziemniaków łyżeczka kopru świeżego łyżka masła pieprz świeżo mielony do smaku Wykonanie: Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc. Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje(...)desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy. Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą śledziową. Smacznego
kgwjanczewo Matjas na postny obiad 220
Matjas na postny obiad 220obiadowa propozycja z matjasem w roli głównej.Podałam śledzia-matjasa z puree ziemniaczanym i musem jabłkowym.Obiad prosty,expresowy i niezwykle smakowity.Jedyne co musisz zrobić to w trakcie gotowania ziemniaków przygotować puree z jabłek,bo sam śledź nie wymaga żadnych zabiegów kulinarnych - jest gotowy do konsumpcji. Składniki: Matjas po 2-3 sztuki na osobę puree z ziemniaków cebula czerwona(...)jabłek: jabłka obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki.Zalej sokiem jabłkowym i gotuj około 15 minut do miękkości.Następnie zblenduj,by powstał mus jabłkowy ugotuj ziemniaki i ubij je z dodatkiem mleka i kawałka masła cebulę pokrój dowolnie,a przed podaniem ugnieć ją z odrobiną soli i odstaw przynajmniej na kilka minut,by zmiękła podawaj matjasa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Zapiekanka z polędwiczek, ziemniaków i brokułów 248
Zapiekanka z polędwiczek, ziemniaków i brokułów 248potrzebujemy: - 4 średniej wielkości ziemniaki - 1 polędwicę wieprzową (można ją zastąpić innym mięsem) - różyczki brokułów - sól, pieprz - ser do posypania Ziemniaki ugotować na pół twardo. Mięso pociąć w grube plastry i podsmażyć na patelni W naczyniu żaroodpornym układać plastry mięsa i ziemniaków na przemian. U mnie była to tylko jedna warstwa. Na wierzch poutykać różyczki podgotowanych brokułów. Całość posypać serem
Szybko Tanio Smacznie Kluski śląskie 179
Kluski śląskie 179KLUSKI ŚLĄSKIE to super dodatek do różnych mięs. KLUSKI ŚLĄSKIE SKŁADNIKI: ziemniaki - 1,5 kg maka ziemniaczana - 3 łyżki jajko - 1 sztuka WYKONANIE: Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżka soli). Odcedzamy ziemniaki, czekamy aż wystygną, przeciskamy przez praskę Uklepujemy, dzielimy na cztery części, jedną część "wyciągamy" i do powstałej dziurki wsypujemy mąkę ziemniaczaną(wyciągnięta część jest oczywiście
Kuchnia Beaty Krupnik 179
Krupnik 179wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki(...)koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu. Do zupy dodać cebulkę z grzybkami i pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, majeranek Doprawić do smaku i gotować do miękkości ziemniaków
Kuchnia Beaty Zupa pieczarkowa. 196
Zupa pieczarkowa. 196własny, ale pyszny. SKŁADNIKI: 1/2 kg żeberek wieprzowych, 0,80 dag. pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać(...)Ugotowane żeberka wyjąć i pokroić, pieczarki usmażyć na łyżce oliwy z pieprzem, solą i cebulką pokrojoną w kostkę, Do wywaru dodać pokrojne w plasterki pieczarki i ziemniaki w kostkę, Gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać drobny makaron, Gotować jeszcze 10 min. Wrzucić mięsko i posiekaną pietruszkę. Śmietanę wyłożyć do miseczki, wlać gorącej zupy i dobrze
Kuchnia Beaty