obrane z 4 gęsich nóg lub z 1/2 gęsi, pokrojone na mniejsze kawałki500 g dużej białej fasoli niepełna szklanka pęczakugłówka czosnku + 1/2 główki podzielona na ząbkiok 300 g ziemniaków, najlepiej małych6 listków laurowychsólpieprzziele angielskieprzygotowanie:Dzień wcześniej namoczyć fasolę. Obraną cebulę, marchew i ziemniaki pokroić na duże kawałki. Jeżeli używamy ziemniaków małych , zostawiamy je całe. Do dużego naczynia
Stare Garywywar - gotować tak długo aż żeberka będą miękkie. Grzyby zalać 1/2 szklanki wody, gotować parę minut. Obrane i umyte warzywa pokroić w drobną kostkę. Warzywa, za wyjątkiem ziemniaków zalać wodą, tak aby były nią całkowicie zakryte i zagotować. Po ok 10 minutach dodać ziemniaki, gotować aż wszystkie będą miękkie. Ugotowany wywar przecedzić, wlać do garnka(...)przyznaję, używam kostek ). Wygodnie jest również ugotować pietruszki, seler i marchewki w dużych kawałkach a dopiero po ugotowaniu pokroić je w drobną kostkę. W tym przypadku pokrojone w kostkę ziemniaki i por gotujemy już po wyjęciu tych warzyw
Stare Garytradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin.składniki230 -250g golonka parzona, peklowana300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna)3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkękilka suszonych grzybów1500 ml bulionu mięsnego1 listek laurowykilka ziarenek pieprzupo kilka ziarenek jałowca(...)ziela angielskiegoolej do smażeniaprzygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić
Stare Garypiekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory(...)wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków i bakłażan. Wolnowar przykryć i ustawić na program low (80 - 90 st C) i gotować 8 - 10 godzin. Przygotować wierzch. wymieszać jajka, jogurt i pokruszoną
Stare GaryMiały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła - 1 opakowanie1(...)jest moim zdaniem najlepsza na knedle. Próbowałam kiedyś zrobić ciasto z innego puree, ale nie było smaczne. Robione z "Perły", nie różni się smakiem od takiego z ziemniaków, a czasu zaoszczędzimy sporo. Muszę dodać, że o ile takie puree świetnie nadaje się na knedle czy kopytka, o tyle nigdy nie zastąpiłabym nim zwykłych ziemniaków do obiadu
Stare Garyczarny pieprz1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte 3 ząbki czosnku, drobno posiekane ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka4 szklanki bulionu z kurczakaok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę 1 szklanka śmietany kremówkiok 350 g ziaren kukurydzy1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 liść laurowyprzygotowanieJeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby(...)dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane
Stare Garysmakowych.Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody"i zachowuja wiecej wartości odżywczych.Sa słodkie,soczyste i bardzo aromatyczne.Pysznie,zdrowo,kolorowo - bardzo polecamSkładniki:podgotowane wcześniej ziemniaki (okolo 10 minut)2 papryki2 pomidory1 cukinia1 główka czosnkusól,pieprzoliwarozmaryn,tymianekWykonanie:ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minutpapryki umyć,usunać gniazda nasienne i pokroić(...)paskipomidory pokroić w ćwiartkicukinie pokroić w grube słupkiczosnek przekroić w poprzek na pół ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,dołożyć przygotowane warzywa,skropić całość oliwą lub olejem,sola,pieprzem dołożyć ziołapiec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut,az sie Ladnie zrumienią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!por1 średnia cebula 1 ząbek czosnku4 łyżki kukurydzy z puszki2 średnie ziemniaki1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wodysól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperekPrzygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło i dodajemy: pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystko podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojony(...)dlatego uważajcie, aby nic się nie przypaliło.Gdy tłuszcz odparuje, a por jest wciąż twardawy, dodajemy kilka łyżek wody. Do garnka z porem i cebulą wlewamy bulion z ziemniakami i gotujemy. Ilość bulionu zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Ja zawsze dodaję mniej (nie wlewam wszystkiego) i w trakcie gotowania decyduję o ewentualnej dolewce.Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy
Kitchens Alphabetmożna również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Tak przygotowane warzywa z połową ilości
Świat Domowej Kuchnisera2 średnie cebule100 g masła1/2 pęczka natki pietruszkiolej do smażenia placków200 ml śmietany 18%sólpieprzDzisiaj alternatywa dla zwykłych placków ziemniaczanych. Takie danie z cyklu - wszystko w jednym :) - czyli połączenie ziemniaków z mięsem mielonym. Placki są chrupiące, pyszne i bardzo sycące. Najlepsze podawane z kwaśną śmietanką zaraz po usmażeniu.Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle(...)solą, pieprzem i zdjąć z patelni, pozostawiając na niej nadmiar tłuszczu (im mniej go zostanie w mięsie tym lepiej, ponieważ później z tego powodu mogą nam się placki "rozpadać").Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Dodać obie mąki, jajka, starkowany na tarce o grubych oczkach żółty ser i podsmażone (przestudzone) mięso
Świat Domowej Kuchniugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy podania, którą na pewno zaskoczymy domowników lub naszych gości. Pod "płaszczykiem" z ciasta(...)francuskiego, kryje się bowiem cały obiad w tak niewielkiej formie... czyli mięso, ziemniaki i przystawka :)Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa
Świat Domowej Kuchnikurczaka- 2 paski sera żółtego (6cm-1cm.-1cm)- 2 paski masła (6cm-1cm-0,5cm)- jajko - bułka tarta - pieprz i sól Puree Ziemniaczane:- 4-5 ziemniaków-1 duża cebula - 2-3 łyżki śmietany - 2 łyżki masła Sposób przygotowania:1.Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy na duży płaski placek ( uważaj , żeby nie zrobić dziur(...)kurczaka i nie powinna się długo smażyć ok 10 minut.(na obrazku widać 4 devolaye , ponieważ mam 5 osobową rodzinę , a jeden się nie zmieścił na patelni ;) )2.Obierz ziemniaki i je ugotuj. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki po rozgniataj np. widelcem lub specjalnym przyrządem do tego. Dodaj usmażoną cebulę, śmietanę i masło
Gotuj Z Muzykąpół szklanki śmietany-1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki sody - na posypkę,dekoracje : cukier puder, kakao, sos czekoladowy lub inny itp.- do smażenia: 2-3 kostki smalcu , obrany ziemniak przekrojony na 3 częściSposób przygotowania:1.Wszystkie składniki zagniatać ręcznie w misce. Gdy powstanie już jednolita masa , która by się minimalnie przyklejała do rąk , po prostu dosyp jeszcze troszkę mąki. Wyrobione(...)zdjęciu:Najlepiej robić to w dwie osoby , jedna wałkuję i robi krążki , a druga zaczyna smażyć. W małym garnku (średnica ok.17-20cm) rozpuścić smalec i wrzucić jedną część ziemniaka ( po to aby smalec się nie przypalał). 2. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz po 2-4 oponki. Gdy już delikatnie podrosną i się zarumienią , przewrócić wykałaczką na drugą stronę
Gotuj Z Muzykąsposób na dobre śniadanie lub kolację, a składniki potrzebne, na pewno masz w domu)Polecam taki placek dla miłośników placków ziemniaczanych i jajecznicy ;)Składniki:- 2 jajka- 1 duży ziemniak- pół cebuli - 4 plasterki sera żółtego-sól, pieprzSposób przygotowania:1.Obieramy ziemniaka, myjemy i tarkujemy na drobne paseczki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plastry sera kroimy w paski.Do(...)miski wbijamy 2 jajka i widelcem rozbełtujemy. Dodajemy starkowanego ziemniaka i pokrojoną cebule. Wszystko ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.2.Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i łyżką wykładamy całą masę. Czekamy 3-4 minutki, łopatką podbieramy delikatnie placek i sprawdzamy czy się już usmażył z jednej strony, jeżeli tak to przewracamy go na drugą stronę. I tak parę razy
Gotuj Z MuzykąKopytka z kurczakiem w pieczarkachSkładniki:(dla 4 osób)Kopytka:-2 kg ziemniaków- 2 szklanki mąki - 2 jajka- sól do smakuKurczak w pieczarkach:- 4 kawałki piersi z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 cebule- 3 łyżki śmietany - sól, pieprzSposób przygotowania:1.Ziemniaki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy ziemniaki i przepuszczamy je przez maszynkę(...)ugniatamy tłuczkiem/ ręką. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy na nią zmielone ziemniaki. Dodajemy 2 szklanki mąki, 2 jajka i solimy do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy masę na ok. 6 części. Z każdej części formujemy wałek i kroimy go w ukośne paski. Następnie wrzucamy partiami do wrzącej posolonej wody. Gotujemy każdą partię przez ok. 3 minuty
Gotuj Z Muzyką