tarta - 42848 przepisów (strona:90/2857)

Tarta ze śliwkami 111

żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło w trakcie pieczenia soku ze śliwek. Umyte, pozbawione pestek i przepołowione owoce wykładamy na ciasto. Śliwki powinny do siebie(...)ciasta ścieramy na tarce lub zwyczajnie palcami odrywamy i rozcieramy w dłoni i wykładamy na wierzch piany. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ciasto na złoty kolor ok. 40 – 45 min. Tartę oprószamy cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Tarta ze śliwkami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 112

Sezon truskawkowo – rabarbarowy w pełni więc skusiłam się na tartę. W wersji pełnoziarnistej ta rustykalna tarta z rabarbarem jest zaskoczeniem w mojej kuchni. Tarta wyszła pyszna ale następnym razem zrobię z mąka pszenną – taką wolą wszyscy moi domownicy:) RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI CIASTO 1,5 szkl mąki orkiszowej 4 łyżki(...)wolnego od brzegu. Zawinąć ciasto na owoce, wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec piec 30-40 minut do zrumienienia. inspiracja Kwesta Smaku Artykuł RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
TARTA Z RUKOLĄ, KOZIM SERKIEM I ORZESZKAMI PINIOWYMI 131

stanowić samodzielne danie. W zasadzie można ją nazwać quiche , ponieważ składnikiem wiążącym jej nadzienie jest mieszanina jaj i śmietany. Ale nadzienia niektórych tart wytrawnych są również wiązane masą śmietanowo- jajeczną, więc w tym przypadku nazwa „tarta” jest również dopuszczalna. Do jej przygotowania możecie z powodzeniem użyć gotowego ciasta francuskiego, a jeśli dysponujecie czasem, możecie przygotować kruchy spód(...)lodówki przynajmniej na 1 godz. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką. Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 267

czuję jakiś ogromnych problemów z dostosowaniem ilości innych składników do mąki.* * korzystałam z  http://www.wpiekarni.pl/artykuly.php?id=68 Na burgery z płaskurki zapraszam tutaj  , a dziś przepis na tartę z płaskurki: Składniki: 250 g mąki z płaskurki 125 g masła 1 żółtko 1/2 – 1 łyżeczka soli 50 ml bardzo zimnej wody Wykonanie: Do mąki dodajemy sól, masło w kawałkach(...)razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na formę/formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Zazwyczaj podpiekamy w 190 stop.C przez ok. 15 minut, natomiast zależy to przede wszystkim od tego jaką i z jakimi dodatkami tartę przygotowujemy. To już

gutfut
Tarta z fasolką szparagową i bobem 228

miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne, żółtka, sól, czubricę, wodę i kroję wszystko nożem. Następnie zarabiam szybko ciasto rękoma jak najkrócej. Ciasto wkładam do lodówki na godzinę. Formę do tarty  26 cm średnica smaruję. Ciasto przekładam na arkusz papieru do pieczenia i przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję na cienki placek wielkości formy do tarty(...)Boczek smażę na patelni na odrobinie oleju. Fasolki gotuję na pół twardo w osolonej wodzie. Bób gotuję też aldente w osolonej wodzie, i obieram z łupinek. Na dno zimnej tarty wylewam 2/3 masy jajecznej, układam na przemian fasolkę, bób, boczek. wylewam resztę masy jajecznej. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20, minut

wesoła kuchnia
Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 862

tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz, zachowując w środku pożądaną soczystość. Polecam patent wypróbować i wykorzystać przy okazji najbliższego podejścia do schabowych na obiad. Satysfakcja gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista typ 2000 - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół z bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy w tym przypadku niż olej, bo nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku; jak szaleć z kaloriami, to szaleć! :) Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry

Grunt to przepis!
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 210

łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bułkę tartą zalewamy mlekiem aby napęczniała(...)wykorzystujemy dodatkowo domową suszoną cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy suszoną cebulkę z czosnkiem, starta marchewkę, podsmażone pieczarki, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mięso, całość dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczeń pczemy w piekarniku przez ok.1 godzinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta Papay style - szpinakowa tarta ma tę moc 195

pomidorki koktajlowe i liście młodego szpinaku do podania, oliwa Na maśle przygotowuję szpinak do uzyskania ciepłej masy, którą wzbogacam posiekanym czosnkiem i gałką. Wysmarowaną dużą 30cm formę do tarty wykładam ciastem, nadmiar należy odkroić i pozostawić do ozdobienia wierzchu tarty(...)trę grubo, jajka roztrzepuję ze śmietaną, sola i pieprzem. Mieszam wszystko ze szpinakiem i serem. Jednolitą masę wykładam na ciasto, którego odcięte fragmenty umieszczam na wierzchu. Całość wkładam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 i piekę jeszcze 15. Sprawdzam patyczkiem, czy cała masa na bazie jajek jest już odpowiednio zapieczona. Tarta

I tu będę miała takie te
Tarta z kurczakiem i pieczarkami 160

kroimy na bardzo małe kawałki i smażymy na innej patelni. Po usmażeniu dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Dno musimy ponakłuwac widelcem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wkładamy ciasto do piekarnika(...)minut. Tak podpieczone ciasto wyjmujemy i wykładamy wcześniej przygotowanym farszem. Następnie w misce musimy roztrzepać jajka ze śmietaną i zalać nasza tartę. Wierzch posypujemy startym serem. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Tarta jest gotowa, gdy jaja będą całkowicie ścięte. Artykuł Tarta z kurczakiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bezglutenowe kotlety mielone z quinoy i kurczaka 200

tartą z dodatkiem komosy ryżowej. Kosztowała niestety dużo za dużo, ale skład perfekcyjny w porównaniu z innymi bezglutenowymi bułkami tartymi. Uważam ten produkt za bardzo udany i będę do niego wracać. Wykorzystałam bułkę tartą na dwa różne sposoby w trakcie jednego obiadu - do obtoczenia kotletów przed smażeniem oraz jako dodatek do skorzonery - tradycyjnie uprażoną(...)posiekaną pietruszkę. Doprawiamy według własnych upodobań czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami :) u mnie gotowana skorzonera z bułką tartą i sałata z ogórkiem kiszonym

Quinoa Raz!
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 307

całe kawałki kalafiora. Wsypujemy koperek i ser tarty (to moja inwencja, Hani przepis nie uwzględniał sera). Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy tyle bułki tartej by nasza masa na kotlety dała się uformować i usmażyć bez rozpadania. W Hani przepisie był bułka(...)suszona i namaczana w wodzie jednak ja bałam się, że masa wyjdzie zbyt rzadka - użyłam bułki tartej. Z resztą tak mi poradziła moja Mama, która wypróbowała przepis jak tylko jej o nim powiedziałam i mimo użycia bułki odciskanej musiała zagęszczać masę bułka tartą. Potem wystarczy już tylko uformować zgrabne kuleczki, delikatnie obtoczyć je w bułce tartej

Kuchnia po mojemu
Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem. 211

tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo ciekawa alternatywa do kalafiora i fasolki szparagowej. Przepis podałam z większą ilości masła i bułki tartej, ja lubię tylko delikatnie polaną. Polecam serdecznie!   KALAREPKA Z BUŁKĄ TARTĄ I CZOSNKIEM.           Składniki: 3 - 4 kalarepki 5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 ząbek(...)czubatą łyżeczkę soli, zagotować i od tego momentu gotować około 8 minut. Odcedzić na sicie. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło dodać posiekany czosnek i bułkę tartą, chwilę przesmażyć do połączenia składników. Polać kalarepkę. Podawać jako dodatek do dania mięsnego. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Tarta rabarbarowa 170

soli 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo cukier puder do posypania gotowej tarty WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą(...)wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Obie masy delikatnie połączyć i wsypać rabarbar (trochę rabarbaru zostawić na wierzch tarty), wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty, wyrównać, posypać pozostałym rabarbarem i lekko wcisnąć go w masę. Piec przez około 35 minut. Gotową tartę

Passions hobbies life
Tarta wiśniowa Czarny las 140

jednolitej masy. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Polewę zostawić do ostudzenia. Składanie tarty: Na kruchy spód wyłożyć masę wiśniową (można nieco zostawić do dekoracji góry tarty) i włożyć(...)lodówki by lekko stężała. Na masę wiśniową wyłożyć bitą śmietanę, polać ją schłodzoną czekoladą i udekorować wedle uznania. Uwagi: Dekorując tartę, zostało mi bitej śmietany, więc na środku zrobiłam "wzniesienie". Był to zły pomysł, bo po ukrojeniu kawałka tarty i jego nałożeniu na talerzyk, to "wzniesienie" po prostu odpada

Passions hobbies life
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 260

słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania   Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około ½ do 1 godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo

Jak gotować i nie zwariować