tarta - 42848 przepisów (strona:90/2857)

Kwiecista tarta z cukinią 166

formy innej niż wielkie okruchy chwilę zajmuje, ale warto spróbować. A jeśli macie swój wypróbowany przepis na wytrawne kruche, to po prostu zróbcie po swojemu:-) I jedzcie cukinię!!! KWIECISTA TARTA Z CUKINIĄ Na ciasto 300g mąki 150g masła szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie 40g masła 20g mąki 400ml mleka 1 jajko 2 łyżki gęstej(...)śmietany (12%) sól i pieprz gałka muszkatołowa 5-10 małych cukinii z kwiatem kilka łyżek sera feta  Tortownicę/ formę do tarty (nie większa niż 25cm) natłuszczamy i osypujemy mąką albo bułką tartą. Ze składników zagniatamy ciasto- jest to łatwiej zrobić jeśli masło nie jest zimne Ciastem wyklejamy tortownicę, tak, żeby otrzymać dość wysoki zawinięty brzeg

les mirabelles
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 262

orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut(...)Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciągamy spód z lodówki, wylewamy na niego krem

Be Fit Be Strong
Tarta z kurczakiem i brokułami 368

słono. Poprzednia nie była zła ale chciałam żeby kolejna była jeszcze lepsza. Przepis na ciasto lekko zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła znakomita. Tartę zrobiłam przy okazji wizyty u znajomych   Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli   Składniki na nadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów(...)masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. W między czasie

Kuchenne Wariacje
Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 146

momentu połączenia składników. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formie do tarty (u nas forma o średnicy 25 cm). Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 12 minut aż się lekko zarumieni. Teraz robimy kruszonkę. Pistacje obieramy z łupek i mielimy blenderem na drobny proszek. Potem dodajemy(...)rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, zmielone migdały i startą skórkę z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na wystudzoną tarte nakładamy nadzienie. Śliwki kroimy na ćwiartki i lekko wciskamy w nadzienie. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika (160 stopni) i pieczemy ok. 10 minut. Upieczoną tarte smarujemy miodem

Kuchenne Wariacje
tarta orzechowa 177

budyniu - 3 żółtka - 40 g cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto na tartę. Do robota wrzucamy mąkę, orzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię(...)orzechy włoskie i mieszamy. Gotowy krem przelewamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do wystygnięcia (folia musi dotykać kremu). Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Na ostudzoną tarte wykładamy zimny krem i dekorujemy orzechami pekan. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 177

wyczuwalne:  dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek  z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki(...)nakładając masę ścianki delikatnie podnosimy do góry. Farsz: Nakładać  na wierzch Snack Pack: przepołowione oliwki, czosnek i kosteczkę Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty Piec: 15-35 minut w temperaturze 180-200 stopni do momentu zarumienienia się tarty i ścięcia się masy pomidorowej. Podawać z gałązkami świeżego rozmarynu. Całość dzielić

KreatywnePiny
Produktywność 10 268

mogłyśmy zdegustować nasze własne ciasteczka, ale jeszcze posmakował ich obsługujący nas pan. Tego właśnie było mi trzeba- potem nawet praca do północy nie była taka dołująca jak zwykle:) A tarta z porami- musiałam spróbować zrobić ją sama! Przepis tu to moja wariacja, żeby spróbować oryginału, musicie wybrać się do Wrocławia:) ( fejsbukowy profil Dobrej Karmy ) Zdjęcie zrobione dziś- mało(...)zimowe...   TARTA Z PORAMI Na spód tarty 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie łyżka masła 1/2 średniej cebuli 3 dość duże pory (u nas jeszcze pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku

les mirabelles
Smażone kulki mięsne 354

ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż najpierw obtoczyć je należy w mące, jajku i bułce tartej, ale dzięki temu zabiegowi kuleczki mają rewelacyjnie chrupiącą skorupkę. Mąkę i bułkę tartą zalecam wsypać do wyższej i szerokiej miski, wtedy jednorazowo obtoczyć można   większą ilość kulek. Polecam, dzieci na pewno będą zadowolone(...)również sprawdzą  się jako imprezowe przekąski dla dorosłych :) Kuleczki (około 30 sztuk):   * gotowany kurczak- 200 g * ryż surowy- 50 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * bułka tarta- 4-5 łyżek * chili, bazylia, sól, pieprz- do smaku * olej- 1/2 litra Dodatkowo: * bułka tarta * mąka pszenna * jajko- 2 sztuki Ugotować ryż. Gotowanego kurczaka zmielić wraz

Kraina Miodem Płynąca
Mini tarty z owocami 151

będzie gładkie. Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Przygotować foremki do mini tart – wysmarować masłem lub olejem roślinnym, oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste(...)jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem, posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Smacznego! function load(url, callback

dom-agi.pl
Tarta dietetyczna 151

mieszając, aż masa zgęstnieje. ciasto: Otręby mielimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy. Wkładamy na pól godziny do zamrażalnika i wykładamy dno blaszki na tartę. Najpierw smarujemy blaszkę tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180C. Następnie wykładamy przygotowane nadzienie na spód tarty i pieczemy jeszcze około(...)minut. Posypujemy słodzikiem. Tarta nadaje się do spożycia w III fazie diety Dunkana

Humanistka w kuchni
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 202

babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią. Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku. Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki: babka ziemniaczana (kartoflak) Babka(...)Babka ziemniaczana do perliczki Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: 1 kg tartej dyni na drobnych oczkach 1 jajko 1 cebula mąka pszenna mąka ziemniaczana sól, pieprz, tymianek, czosnek niedźwiedzi , pieprz cayenne 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g boczku parzonego bułka tarta 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TARTA Z KURCZAKIEM 492

kuchni francuskiej. Składa się ona z ciasta (kruchego, francuskiego lub drożdżowego) i słodkiego lub wytrawnego nadzienia.  Jest pyszna na ciepło jak i na zimno.  Ja najbardziej lubię tarty na kruchym cieście i chyba właśnie one są najbardziej popularne. Wytrawna tarta to super pomysł zarówno na obiad  jak i na ciepłą, bardziej wykwintną(...)kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek.  Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa z bułką tartą, jajka sadzone i ziemniaki. Letni obiad, który uwielbiamy. PRZEPIS 82

Taki obiad latem robimy bardzo często. Sezonowy, bardzo prosty w przygotowaniu, po prostu pyszny. Fasolka szparagowa z bułką tartą, jajka sadzone i ziemniaki Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , ćwierć kostki masła, 2-3 łyżki bułki tartej, 4 jajka, 500 gramów ziemniaków, świeży koperek, olej, sól, pieprz. – Składniki na 2 duże porcje. Jak zrobić obiad(...)gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem przez około 12 minut, aż strączki zrobią się miękkie, ale jędrne. Odcedź. Fasolka szparagowa przygotowana do gotowania. Na patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą, lekko zrumień. Dodaj fasolkę, wymieszaj, żeby okleiła się bułką, wyłącz ogień – przepis na fasolkę z bułką tartą znajdziesz także tutaj . Na patelni rozgrzej trochę oleju

Kulinarna Polska
TARTA TIAN Z LETNIMI WARZYWAMI I PESTO 94

Tarty i quiches podane z sałatą mogą stanowić samodzielne danie, mogą też być podane na przystawkę, na letni bufet. Jednym z fajnych pomysłów na lato jest tarta zainspirowana prowansalskim tianem z bakłażanem, pomidorami i cukinią, z dodatkiem bazyliowego pesto. Przygotowanie : 30 min. Pieczenie : 25 min. Porcja dla 4 osób  : ● 1 ciasto francuskie(...)mandoliny lub ostrego noża. Przygotuj pesto: zmiksuj drobno posiekane listki bazylii, czosnek, ziarenka słonecznika z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan. Wyłóż ciastem francuskim foremkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając ciasto dobrze do brzegów. Ponakłuwaj spód widelcem, przykryj spód i boki ciasta widelcem, wysyp na papier fasolę lub szklane kulki, aby ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta Pieczona Z Masą Z Mascarpone I Owocami Lata 83

Krucha tarta, z sezonowymi owocami to coś na co miałam ochotę, a że kocham ciasta nad przygotowaniem  których nie trzeba spędzać długich godzin to tarta wpisuje się w to idealnie, spód zagniatamy, masę tylko miksujemy i można powiedzieć że gotowe ;) Zdradzę Wam dobry patent na jeszcze szybsze robienie tart, wystarczy zagnieść sobie wieczorkiem czy rano(...)lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wylepiamy blaszkę, jeśli pozostanie Wam ciasto to  z wykrawamy ciasteczka które układamy na wierzchu tarty. 2. Składniki na masę miksujemy ze sobą i wykładamy na spód tarty. Na wierzch układamy owoce a pomiędzy nie np. wycięte z pozostałości ciasta ciasteczka. Pieczemy

Gotowanie...to proste !