tarta szarlotkowa Krucha i delikatna tarta wypełniona aromatycznym jabłkowym nadzieniem to deser wprost idealny. składniki 135 g miękkiego masła 300 g mąki 1 jajko 2 łyżki cukru waniliowego 500 g jabłkowej marmolady ( najlepiej domowej) u mnie z dodatkiem owoców czarnego bzu sposób przygotowania Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jajko(...)kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy ( osoby które czują się mniej pewnie w wałkowaniu i przenoszeniu ciasta, formują ciasto, od razu po wyjęciu z lodówki, w foremce w której będą piekły tartę) W foremce dociskamy mocno ciasto ( możemy użyć do tego szklanki) i formujemy
Miód i pieprzdeserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 40 ml burbonu opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki do dekoracji: płatki migdałów, czekolada, jajka czekoladowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: tarta: mąkę i kakao mieszamy, dodajemy masło, cukier, żółtka, sól i zagniatamy. Ciasto owijamy folią i chłodzimy 1h. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty (forma(...)oraz czekoladę, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy masło i burbon, wszystko mieszamy i schładzamy. Burbon jest opcjonalnie :) Jak ganasz zacznie gęstnieć wykładamy całość na tartę. - tutaj możecie najpierw tartę posmarować dżemem, a następnie wylać ganasz. Tartę chłodzimy ok 2h w lodówce. Następnie możemy dekorować. Smacznego
Niezły MłynekDyniowe Wariacje bez słodkiej dyniowej tarty nie miałyby racji bytu dlatego też dla wszystkich łasuchów mamy tartę dyniową bez pieczenia W tej tarcie wykorzystaliśmy dynię Butternut Orange (tak samo jak w przypadku dyni karmelizowanej ) choć można skorzystać z innych odmian tej pomarańczowej jesiennej koleżanki niemniej ta nam bardzo odpowiadała smakowo – takie wrażenie jedzenia budyniu Składniki(...)musu z dyni - 20g żelatyny - 50ml wody 4. Galaretka dyniowa - 200g przygotowanego musu z dyni - 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy - 5g cukru pudru - 10g żelatyny - 50ml wody Forma do tarty 25cm. Zaczynamy od dyni, z której zrobimy mus potrzebny na masę i galaretkę. Obieramy dynię, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą i cukrem. Gotujemy
Kuchenne Wariacjesłodka, chociaż cukru do niej nie dodałam bo zamienniki wykorzystałam, syrop klonowy, który jest w smaku wyjątkowy oraz chałwę, której słodkości nie brakuje, a jej smak w całej tarcie dominuje. Tarte można na różne sposoby kombinować i nie ma co, trzeba, wymyślać nowe smaki i próbować J Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej(...)proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masę przekładamy na podpieczone, wystudzone ciasto, a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Tarte przez pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 200°C, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 20 min. do próby suchego patyczka. Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Smacznego
Moniki Smakołykiodmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki(...)czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty. Po tym czasie mieszamy na gładki krem czekoladowy, który wylewamy bezpośrednio na tartę wyciągniętą z piekarnika. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. 3. Krem II: W momencie chłodzenia ciasta na tartę przygotowujemy sobie truskawki: Blendujemy i zagotowujemy. Dodajemy galaretkę w proszku, mieszamy i studzimy. Śmietankę ubijamy (choć w tej ilości ciężko
Kuchnia w czekoladzieJedna tylko uwaga na koniec jeszcze - tartę należy przygotować w całej formie - bez odpinanych brzegów lub wyjmowanego dna. Inaczej soki się wyleją, i bez mycia piekarnika się nie obejdzie... Przepis znalazłam na blogu Drink eat live niemal rok temu i bardzo żałuję, że za jego wykonanie zabrałam się dopiero teraz... Pomidorowa tarta tatin Składniki: (na formę do tarty(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko posiekany rozmaryn. Piec w 150 st. C. przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na okrąg nieco większy od średnicy formy. Wyjąć tartę z piekarnika, na wierzchu ułożyć ciasto, zawijając jego brzegi do środka, pod pomidory. Piec w 220 st. C. przez 2-30 minut, aż ciasto nabierze złoto-brązowego koloru. Podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejest on przeciętny, za to smak samej tarty jest wyjątkowy. Z połączenia śmietany, białek i proszku budyniowego powstała lekka i smaczna pianka okalająca owoce. Polecam wszystkim zwolennikom tart owocowych :-) SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru 3 żóltka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500-600 g czarnej jeżyny (u mnie(...)trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżyny umyć i lekko
Passions hobbies lifektóre później użyjemy jako jeden z dodatków do tarty, lub inna blacha, szklaną misą albo czymkolwiek, co wpadnie wam w ręce i wytrzyma temperaturę. :) Tak przygotowany spód tarty wkładamy do piekarnika na 25 minut. Jeśli mimo dociążenia w spodzie ciasta pojawią się pęcherze powietrzne, wystarczy przekłuć je wykałaczką. W między czasie kroimy sery, pomidory, szynkę(...)virgine. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 5-7 minut, aż ser się roztopi. Przed podaniem układamy na każdej z porcji garstkę rukoli. Ta da! Smacznego :) PS. I Jeśli tarta wystygnie przed podaniem, śmiało możecie włożyć ją na kilka minut do piekarnika, tak aby ser się rozgrzał był ciągnący :) PS. II Bardzo proszę Was o opinię
Spektrum SmakuPrzepyszna tarta. Nie spodziewałam się że będzie taka dobra! Jeżeli nie dodacie za'ataru, też będzie smaczna, ale ta przyprawa okazała się tutaj świetna. Tarta jest wilgotna, to zasługa cukinii. Użyłam tylko botwinkowych łodyżek i liści. Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika . Warto zrobić! składniki paczka gotowego ciasta francuskiego(...)śmietany 30% 100 g sera cheddar pęczek szczypiorku 2 łyżeczki za'ataru pieprz ewentualnie sól przygotowanie Przygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć ciastem, obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż tarta, obciążyć fasolą lub grochem
Stare Garyrazu robiąc przegląd blogów kulinarnych natknąłem się na marchewkową tartę z kiełbasą chorizo (u Magdy z Obados na Obiados). I od razu wiedziałem, że to właśnie na to kilka miesięcy czekałem! O tak, nie zwlekając zabrałem się za pracę. Jak się później okazało warto było czekać. Bardzo dobra tarta. Właściwie, gdyby się trzymać kulinarnej nomenklatury to nie tarta(...)opuszkami palców żeby zbytnio nie ogrzać masła. Jak osiągniemy jednolitą masę to zawijamy ciasto w folie i chowamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozpłaszczamy, przenosimy do formy na tartę i dokładnie wylepiamy nim formę. Żeby nam się nie obsunęło podczas pieczenia to zakładamy ciasto aż za krawędzie formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem dokładnie miejsce przy miejscu i pieczemy
Marder&Marder ManufactureBardzo smaczne tarty, dobre jako przystawka lub jako danie główne - wystarczy podać tarty z duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche(...)cheddar tymianek pieprz przygotowanie ciasto . Wszystkie składniki umieścić w robocie, mieszać tak długo aż utworzą kulę. Ciasto wyjąć, owinąć folią i schować do lodówki na 30 minut. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki (najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru
Stare Garytoffi jest jedną z najprostszych i najlepszych tart, jakie jadłam. Wszystko cudownie się tu równoważy i uzupełnia. Idealnie kruche ciasto (u mnie mocno zrumienione, bo tylko takie naprawdę mi smakuje), jędrne i aromatyczne jabłka i absolutnie uwodzicielska słodycz sosu. To ciasto jest idealną okazją do tego, by się przekonać, że całą tartę można zjeść samemu nie tylko bez problemu(...)masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę . Do środka włożyć arkusz pergaminu i wysypać go fasolkami przeznaczonymi wyłącznie do pieczenie (lub służącymi
KUCHARNIAwykorzystanie brukselki - widocznie jednak więcej jest tych, co nie lubią... Niezrażona, szukałam dalej. Wahałam się między zupą a tartą, ale ponieważ zupa była ostatnio... Stwierdziłam, że tarta będzie idealna. Na blogu Wielki apetyt znalazłam jedną bardzo zachęcającą, bez pieczarek, które wydają się być dla brukselki wymarzonym wręcz towarzystwem (a przynajmniej bardzo popularnym). Pozmieniałam jednak(...)łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności! Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił z pracy i spróbował stwierdził, że powinnam zacząć gotować obiady. I choć tarta była sporych rozmiarów, zniknęła błyskawicznie. Polecam serdecznie - może polubicie brukselkę...? Tarta z brukselką i kurczakiem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 31 cm) ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolecamy, to właściwie nic innego jak schabowy zapiekany w sosie pomidorowym. Niby niewiele, a różnica jest ogromna. Sos jest zawiesisty, kwaskowy i świetnie współgra ze słodkawą mozzarellą i słonym tartym parmezanem. Danie jest zapiekane bardzo krótko, dzięki czemu panierka na kotletach nadal jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć sosem. Zapiekankę można zrobić z dobrze rozklepanym schabowym(...)indyka. Sposób na szybkie panierowanie Polecamy Wam nasz patent na szybkie panierowanie mięsa: wbijcie jajka do głębokiej misy i zanurzcie większą partię kotletów za jednym razem. Połowę bułki tartej wsypcie do standardowego, plastikowego pojemnika do przechowywania żywności. Przełóżcie do niego obtoczone w jajku kotlety, zamknijcie wieczko i potrząsajcie pudełkiem, żeby bułka pokryła mięso. To znacznie szybszy i „czystszy
Niedzielny kucharzpuree i surówką z białej kapusty. Pyszny obiad który znika ze smakiem z talerzy. 5 sztuk 600 g filetów z kurczaka 5 plastrów szynki wędzonej około 80 g tartego żółtego sera 1 solidna łyżka majonezu 1 łyżka bułki tartej sól pieprz opcjonalnie szczypta suszonego lubczyku Panierka 2 jajka plus 4 łyżki mleka bułka tarta Opcjonalnie(...)łyżka sezamu Do zmielonych filetów z kurczaka dodać przyprawy, majonez i bułkę tartą. Masę mięsną dokładnie wyrobić i odstawić na 15-20 minut. Szynkę pokroić w kosteczkę. Mięso podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej porcji uformować kulkę najlepiej zwilżonymi zimną wodą dłońmi, następnie spłaszczyć na środek położyć szynkę i ser, brzegi mięsa zawinąć formując
Andzia Pichci