tarta - 42848 przepisów (strona:93/2857)

Tarta ze szparagami, boczkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. 177

szparagami i boczkiem została wzbogacona smakowo poprzez dodatek pasty z czosnku niedźwiedziego . Pasta nadała tarcie również ciekawy zielony kolor.  Zielone szparagi i wędzony boczek to składniki, które stanowią bardzo zgrany i smaczny duet. Dziś poszłam na łatwiznę i na spód tarty wykorzystałam gotowe ciasto francuskie, które doskonale się sprawdziło. Tartę ze szparagami, boczkiem i pastą(...)cukru. Odcedzić, przelać na sicie zimną wodą. Odciąć główki szparagów, a ogonki pokroić na niewielkie kawałki. Boczek pokroić w niewielką kostkę, krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Formę do tarty posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem.  Ciasto delikatnie ponakłuwać widelcem, ale niezbyt mocno. Nałożyć na ciasto pokrojone szparagi i wystudzony boczek. Maślankę wymieszać z jajkami, dodać sól i pastę

Codziennik Kuchenny
Tarta ze szparagami 130

Odłożyć przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, na około pół godziny, aby podrosło. Po tym czasie ciasto po raz kolejny rozwałkować, wykrawać o średnicy większej niż średnicy formy do mini tarty. Wykładać ciastem formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułka tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Na patelni rozpuścić masło(...)wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki. Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 3 minut od zagotowania. Szparagi wyjąć, pokroić, ułożyć na podpieczonych tartach. Polać beszamelem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. *porcja na 5 - 6 mini tart **szparagi mogą być białe, zielone lub jedne i drugie. Proporcje zależą

królestwo garów
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 134

masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, na pewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon(...)waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę i wkładamy

Różne smaki w kuchni
WYTRAWNA TARTA DROŻDŻOWA z warzywami (orkiszowa, wegańska) 159

Wytrawna tarta, idealna na obiad i kolację – jest bardzo lekka i pyszna. Jednak w pierwszej kolejności przyciągnie nas wyglądem – przypomina kwitnący kolorowy ogród. Ciasto zrobiłam z mąki orkiszowej. Jest ono lekko drożdżowe. Nadzienie to warzywa i pieczarki. Dokładne proporcje oraz wykonanie znajdziesz poniżej, zapraszam // Składniki: Ciasto: 100 g mąki orkiszowej 40 g mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka

Via Gusto
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 179

szpinakiem, ot taka klasyka połączeń. W tartach zakochałam się mieszkając we Francji. Wcześniej, 14 lat temu, u nas nie były to zbyt popularne dania. Nikt z moich znajomych ich nie przyrządzał, na mieście też nie spotykałam tego typu dań. Dziś jest zupełnie inaczej, szczególnie, że w mieście mamy kilka francuskich knajpek gdzie takie tarty można zjeść bez problemu(...)Mieszkając we Francji przygotowywałam je dość często, ale teraz z różnych względów goszczą u nas rzadko i są raczej rarytasem. Oczywiście ze względów zdrowotnych przerobiłam spód do tarty na takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte

Przysmaki Karolki
Tarta z bobem i pieczarkami 224

była malutka to postanowiłam zaryzykować i wziąć ją ze sobą. Wykonana z grubej blachy więc nie powinna się wyginać pod wpływem ciepła. I nie wygina się, aczkolwiek by spód tarty był przyrumieniony musiałam dodatkowo podpiec na dolnej grzałce przez kilka minut. Ot taki mały minus, który mi nijak nie przeszkadza. Jako że tarty uwielbiam, a sezon(...)wybrzuszało się w trakcie pieczenia.  W celu obciążenia możemy użyć specjalnych kulek ceramicznych, grochu lub- jak to robi Agnieszka z bloga Lady Kitchen- wyparzonych kamyczków J Tartę podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200⁰C przez 15 minut. Farsz- Pieczarki myjemy, osuszamy, a jeśli są większe przekrawamy na pół. Rumienimy na maśle ze szczyptą soli. Jajka ubijamy przez 45 sekund

Kuchnia w czekoladzie
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 164

sale e pepe. Mescolate bene il tutto. Tarta Na podpieczony spód tarty układamy połowę groszku, którą pokrywamy  mas ą  jajeczn ą. Wierzch tarty dekorujemy pozostałym groszkiem.  **** Quiche Versate metà dei piselli sul fondo della quiche, poi coprite il tutto con il composto di uova. Cospargete la superficie della torta(...)piselli rimasti. Tartę  pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. **** Infornate la torta in forno preriscaldato a 180 gradi per circa 30-40 minuti. Upieczon ą  tart ę  udekorowałam ciasteczkami z resztek kruchego ciasta.   **** Potete decorare la quiche con i biscotti fatti con pasta brisée avanzata. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
ŁATWA TARTA Z KREMEM I GALARETKĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 265

Taką odwróconą formę z tartą włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180º. Ustawić funkcję grzania góra/dół. Piec 20 – 30 minut ( wszystko zależy od piekarnika – tarta powinna lekko się zarumienić). Po tym czasie wyjąć ciasto i delikatnie ściągnąć z formy. Odwrócić na drugą stronę. Krem podgrzać 4 – 6 minut na małym ogniu, mieszająć(...)czasu do czasu. Nałożyć na tartę. Polać galaretką kiedy stężeje do połowy. Można także dodać owoce. Zamiast kremu równie dobrze można użyć budyniu waniliowego lub śmietankowego zmniejszając ilość mleka podaną na opakowaniu o połowę

kuchniabellissima.wordpress.com
Obiad Za 10 zł Czyli Tarta Z Warzywami 545

Pyszna tarta warzywna, którą możemy zaserwować na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na tartę o średnicy 25 cm Na ciasto: 150 gr mąki pszennej 100 gr masła 1 łyżka śmietany 12-18 % lub jogurtu naturalnego 1 żółtko 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej ( nie konieczne ) szczypta papryki słodkiej, szczypta soli Na nadzienie : 3/4 paczki mrożonych warzyw ( u mnie w paczce(...)osolonej wodzie, następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.  3. Jajka roztrzepujemy ze śmietanką oraz serem żółtym i przyprawami. 4. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę ( foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą ) następnie nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stop. przez 8-10 minut. Jeśli zostanie nam ciasta wkładamy je w woreczku

Gotowanie...to proste !
Tarta z rabarbarem i budyniem 164

kroku: 1. Wyrobić ciasto na tartę 2. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy 3. Pokroić rabarbar 4. Wyłożyć rabarbar na ciasto 5. Przygotować budyń 6. Wylać ciepły budyń na tartę 7. Piec pod przykryciem 8. Udekorować cukrem pudrem Pobierz wersję do druku: Pobierz Tarta z rabarbarem i budyniem Artykuł(...)Tarta z rabarbarem i budyniem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta makowa 219

które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny.   Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje(...)desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zlepić składniki w kulę i wstawić do lodówki na około godzinę Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę

Wypieki i Rumieńce
Francuska tarta jabłkowa 161

mówią - zawsze w cenie. Czy w cenie - nie wiem. Wiem na pewno, że smaku tej tarty nigdy nie zapomnicie. Rozkosz, czysta rozkosz w najprostszej postaci. Krucha tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne(...)czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie posypać wierzch tarty łyżką cukru i piec kolejne 10-12 minut. Wierzch upieczonej tarty delikatnie posmarować cienką warstwą konfitury/marmolady morelowej. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta z figami i kozim serem 364

folię spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 min. Po 30 minutach wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy w nim formę na tarte o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie chowamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Na cieście kładziemy folie aluminiową a następnie wykładamy nasze obciążenie w postaci np. fasoli(...)temperaturze 180 stopni, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 min. Składniki na masę (bez figi) łączymy przy pomocy trzepaczki a następnie wylewamy na podpieczony spód do tarty. Na masie układamy plasterki figi a następnie smarujemy je miodem połączonym z olejem. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu kiedy nasza masa się zetnie

Mohiella
tarta z brzoskwiniami i mascarpone 162

mascarpone sprawi iż całość nabierze prawdziwie niecodziennego charakteru. składniki na ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli   na wierzch tarty 5-7 niewielkich brzoskwiń  2 jajka 3-4 łyżki cukru 30 ml słodkiej śmietany 30 % 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania  Masło, mąkę, jedno jajko oraz(...)wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania