obecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa(...)kruszonkę (crumble). Oderwane wcześniej ciasto kładę na stolnicę, dodaję migdały oraz wiórki kokosowe, siekam nożem a następnie formuję kulkę. Na upieczony spód do tarty wykładam masę serową, rabarbar pokrojony w centymetrowe kawałki i posypuję wszystko nasionami Chia, a także kruszonką. Piekę 25 minut w 180 stopniach i gotowe :-) Moje uwagi !! Lepiej
Życie na widelcumama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska(...)kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy na cebuli. Całość posypujemy delikatnie startym serem mozzarella. Tartę
paapilotkaaDziś ciąg dalszy przepisów na tarty... Przepis na ciasto na tartę jest już na moim blogu...dziś wariacje na temat wypełniania tart.. tarta z truskawkami i galaretką tarta z truskawkami, rabarbarem i kruszonką tarta z kremowym nadzieniem truskawkowym i czekoladą
Humanistka w kuchniZastanawiam się jaka jest różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ? Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki: gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka(...)jajko 2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe) 1 - 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia Ciasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy
Bon Appetit Małgorzatyoboje mieliśmy być w domu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich(...)równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Podawać na ciepło. Smacznego! Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można je przyrządzić na milion sposobów, i zawsze będzie pysznie. Oczywiście na lunch
Pożeraczka, czyli raz adobrzecateringu Dietering określam jako bardzo smaczne! A oto moja lista najlepszych posiłków: Seitan w sosie BBQ z kasza bulgu i, surówką z czerwonej kapusty Gniazda szpinakowe z serem feta, tarta flambee z cebulką i mix warzyw Sałatka z tortellini, z brokułem, fetą i pestkami dyni Jagodzianka z migdałową kruszonką Pomarańczowe naleśniki, twarożek waniliowy, dżemik bananowo-czekoladowy Dietetyczne gołąbki(...)tofu z sosem grzybowym Pizzerinki z bakłażana Dietetyczny serniczek chia z topem mango na czekoladowym spodzie Tarta z fenkułem i pieczarkami Placuszki cukiniowo-marchewkowe z ziołowym twarożkiem, sos czosnkowy i mix sałat Brzmi przepysznie, prawda? Jeśli są to Twoje smaki, to dieta pudełkowa Dietering na pewno będzie dla Ciebie dobrym wyborem! Jakie diety oferuje Dietering i jakie
Via Gustodeserach, które z pewnością rozpłyną się w waszych ustach: Zobacz również 12 przepisów na desery w pucharkach – https://viagusto.pl/desery-w-pucharkach-12-przepisow/ Przepisy na desery z truskawkami Prosta truskawkowa tarta bez pieczenia Marzysz o pysznej, lekkiej i orzeźwiającej tarcie? Truskawkowa tarta to przepis bez konieczności włączania piekarnika. To idealne rozwiązanie, szczególnie w… ZOBACZ PRZEPIS(...)KRUSZONKĄ (przepis wegański i bezglutenowy!) W lodówce lub w zamrażarce znajdziesz trochę truskawek? Masz ochotę na coś słodkiego? Świetnie się składa – przychodzę do Ciebie… ZOBACZ PRZEPIS TRUSKAWKOWA TARTA bez pieczenia Sezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na… ZOBACZ PRZEPIS ZOBACZ EBOOK Zobacz
Via Gustoaromatycznym sosie grzybowym inaczej zwane dwojakami. Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane Składniki: 500g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka) ½ szklanki mleka 1 bułka pszenna 2 jajka Łyżka mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej Sól – 1 łyżeczka Pieprz – ½ łyżeczki Olej Farsz śliwkowy Suszone śliwki 100g 20g masła Płaska łyżka bułki tartej Farsz pieczarkowy 150g pieczarek 1 cebula 20g masła 1 łyżka(...)bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos grzybowy: 20g grzybów suszonych 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka wody (200ml) Sól Pieprz Łyżka mąki Łyżka masła Kotlety dubeltowe podwójnie nadziewane (Dwojaki) Przygotowanie: Bułkę pszenna zalewamy mlekiem i tak namoczoną rozdrabniamy widelcem, przekładamy do większej miski, dodajemy mięso mielone, jajka, mąkę pszenną oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy
Księga-SmakuJeżeli kiełbasa jest już dobrze przyprawiona, to nie trzeba dodawać do niej żadnych przypraw czy czosnku. Sos chrzanowy przygotowany jest na bazie bulionu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz chrzanu tartego ze słoiczka, dzięki temu jest kremowy i wyrazisty. Taki sos świetnie komponuje się ze smakiem białej kiełbasy. Danie najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 500 g białej, surowej(...)kiełbasy 1 jajko 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia odrobina oleju do podsmażenia Sos chrzanowy: 1 szklanka bulionu 2-3 łyżki chrzanu tartego 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz pęczek koperku Wykonanie: Klopsiki: Kiełbasę
Kuchnia MagdaLenyPlacek tarty – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Niepla, gmina Jasło, powiat jasielski Placek tarty to ciasto dobrze znane na Podkarpaciu i nie tylko, choć lokalnie nosi ono różne nazwy. W Niepli mówią na nie placek tarty, w Kłodawie mazurek, a na północy regionu kruszonka. Jednak najpopularniejsza nazwa to pleśniak, choć mnie akuratnie przekonuje najmniej ;) Mowa(...)smaczne, dzięki czemu nadal obecne jest na naszych stołach. Dzisiejszy przepis został udostępniony przez panią Barbarę Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla w publikacji pt. „Smaki Nowej Galicji”. Placek tarty – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: 4,5 szklanki mąki pszennej 375 g margaryny (można zastąpić masłem) 6 jajek 150 g cukru pudru 1 łyżka śmietany
Trzeci talerzInstagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sos remoulade Składniki na remoulade. 15 dkg majonezu 1,5 łyżki musztardy ziarnistej Dijon 1 łyżeczka przyprawy kreolskiej 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoika 1/2 łyżeczka sosu chili 1 łyżeczka krojonej natki pietruszki 2 łyżki tartych ogórków kiszonych Jak zrobić remoulade. Do miseczki włożyć majonez, musztardę, tarty chrzan(...)chili, przyprawę kreolską, drobno-krojoną natkę pietruszki oraz tarte ogórki kiszone. Składniki dokładnie wymieszać łyżką. Sos remoulade Warto wiedzieć robiąc remoulade. Mój sos lubię robić z dodatkiem musztardy ziarnistej Dijon, lecz zastąpić ją można musztardą kremową. Ogórki starłam na tarce o dużych oczkach. Nie odciskałam ogórków z soku, dodałam je wraz z nim do sosu. Według mnie
MeCooksDziś słodko – maślana tarta kajmakowa z białą czekoladą, orzechami i figami. Na sam koniec oprószyłam całe ciasto ziarenkami suszonej lawendy. Wyszło czarownie! Prosto, naturalnie, smacznie, a przede wszystkim domowo! Zebrała ochy i achy jędzących, więc mogę ją polecić z czystym sumieniem i od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości, jeżeli sam tytuł wydaje się Wam przesłodzony i kaloryczny. Tę tartę(...)opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc
Raj dla PodniebieniaMigdałowa tarta z konfiturą z czarnej porzeczki ze śledziem i gruszką. Tarta wyszła rewelacyjna. Chrupiące ciasto, konfitura świetnie wpasowała się ze śledzikiem i gruszką. tarta migdałowa: 200 g mąki pszennej 70 g migdałów 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej 120 g masła zimnego 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody nadzienie: 1 słoik(...)gruszki 8 gron winogrono czerwone 8 pomidorów suszonych w oleju 100 g konfitury z czarnej porzeczki 50 g sera niebieskiego oregano, sól, pieprz czarny i czerwony Tarta: Migdały zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15minut. Po tym czasie obieram ze skórki. Przekładam do malaksera i rozdrabniam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję migdały, żółtka,sól, masło zimne
wesoła kuchnia