tarta - 42848 przepisów (strona:99/2857)

Tarta razowa z gruszkami i lawendą 74

szklanki mąki razowej 3 łyżki fruktozy 120 g masła (powyżej 82% tłuszczu mlecznego) 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 duże jajko 2 łyżki śmietany 18% masło do posmarowania blachy bułka tarta do wysypania formy Nadzienie: 6-7 dojrzałych gruszek 3 łyżki konfitury lawendowej (opcjonalnie) kwiaty lawendy (świeże lub suszone) Ewentualnie do podania: lody waniliowe Wszystkie składniki do zrobienia ciasta(...)piecz przy uchylonym piecu :) Gotową tartę podawaj samodzielnie lub na ciepło z kulką lodów waniliowych posypaną świeżymi kwiatami lawendy... Dlaczego gruszki? Po pierwsze - są pyszne :) Po drugie - są dobrym źródłem minerałów takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, miedź, żelazo, bor, jod i sód. Do tego zawierają sporo błonnika i witamin z grupy B. Po trzecie - mają mało kalorii . Średni owoc

Gary Bez dna
Tarta cytrynowa 81

szczyptę soli * zimna woda, tak ok. 2 łyżki * 2 łyżki cukru pudru Wszystko zagniotłam, owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do lodówki na ok. 1 godzinkę. Wysmarowałam porządnie blachę do tarty masłem i wykleiłam rozwałkowanym ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło(...)Ubiłam białka z cukrem do białości i sztywności, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła. Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw

Pieprzyć z Fantazją
Tarta cytrynowa 66

szczyptę soli * zimna woda, tak ok. 2 łyżki * 2 łyżki cukru pudru Wszystko zagniotłam, owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do lodówki na ok. 1 godzinkę. Wysmarowałam porządnie blachę do tarty masłem i wykleiłam rozwałkowanym ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło(...)Ubiłam białka z cukrem do białości i sztywności, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła. Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw

Pieprzyć z Fantazją
KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 164

suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie 1 łyżka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: 3-4 jajka 200 g bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Nadzienie: Grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy 2 szklankami gorącej wodą i odstawiamy na około 2-3 godziny. Po tym czasie, grzyby gotujemy(...)łyżki nadzienie. Najpierw składamy oba boki do siebie, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi naleśnikami. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą. Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Osuszamy na ręczniku papierowym

Kuchnia MagdaLeny
Tarta ze śliwkami i kruszonką 109

Idealne jesienne ciasto - słodko-kwaśna tarta na kruchym spodzie nadziana śliwkami i posypana kruszonką. Lekko maślana w smaku. Poniższa tarta jest łatwa i w miarę szybka do przygotowania. Zachęcam do pieczenia.   Składniki na formę do tarty o średnicy 23-25 cm: kruche ciasto ponad 1/2 kostki masła (120 g) 1,5 szklanki(...)lekkiej miękkości owoców. W wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Masę wlać do śliwek. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć (cały czas mieszając) . Schłodzone kruche ciasto rozwałkować. Przełożyć na formę do tarty (na spód i brzegi formy). Po nakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego do 180 °C  piekarnika i piec około 20 minut (do zarumienienia się ciasta) . Na podpieczony

Ugotować
Maślana tarta kajmakowa z figami, orzechami i białą czekoladą 83

domowo! Zebrała ochy i achy jędzących, więc mogę ją polecić z czystym sumieniem i od razu rozwiewam wszelkie wątpliwości, jeżeli sam tytuł wydaje się Wam przesłodzony i kaloryczny. Tę tartę należy upiec choć raz, aby podniebieniem zasmakować raju! Pieczcie! Składniki ciasto 160 g mąki pszennej tortowej 125-135 g zimnego masła 1 cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków(...)misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy

Raj dla Podniebienia
Tarta owsiana z jabłkami i aronią 125

przy tym cieście darować sobie wszelkie wymyślne dekoracje na wierzchu, bowiem ciasto z dodatkiem mąki owsianej jest bardzo delikatne i lubi się rwać. Polecam najprostszą kratkę :) Forma do tarty 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g masła 150 g mąki pszennej 100 g mąki owsianej 100 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 2 duże jabłka(...)wyłożyć formę do tarty aż po jej brzegi. Nakłuć je widelcem i wyłożyć nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nożem wykroić paski, które ułożyć na tarcie tworząc kratkę. Wierzch tarty posmarować pozostałym po cieście białkiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę. Wystudzić a przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Galette z jabłkami – rustykalna tarta z jabłkami 217

się przekonałam nie raz, bardziej smakuje mu pasztet niż owoce. Ciekawe czy jeż odwiedzi mój rodzinny ogród także w tym roku. Na pewno powita go ten zapach – tarta jest tak cudownie krucha i prosta do przygotowania, że mogłabym ją piec codziennie. Można podawać ją na ciepło i na zimno, samą jak i z lodami czy sosem waniliowym(...)Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na papierze do pieczenia rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na okrągły kształt na ok. 0,5-1 cm grubości (im cieńsze – tym większa tarta). Środek (bez brzegów) posypujemy kaszą manną, która wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek. Przekładamy jabłka na kaszę (ja delikatnie przenoszę całe połówki na nożu, zachowując ich kształt – tak najpiękniej

Poezja smaku
Panierowane krążki kabaczka i domowy ketchup z pieczonych pomidorów 106

prędzej zwyczajny sos pomidorowy albo dip? Zresztą...czy to ważne jak go nazwać? Ważne, ze jest smaczny i idealnie do kabaczka w takiej formie pasuje. Do połowy bułki tartej, w której obtaczałam kabaczka, dodałam startego parmezanu. Część była więc smażona po obtoczeniu w bułce, a część w bułce z parmezanem. Obie wersje okazały się pyszne, choć ta część(...)prawie niewyczuwalne. Jeśli jednak komuś drobne skórki przeszkadzają, wtedy skórkę można bardzo łatwo zdjąć z pomidorów po zapieczeniu i przestudzeniu ich. Składniki na panierowane krążki: kabaczek jajko bułka tarta sól i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: tarty parmezan tłuszcz do smażenia Kabaczka obrać ze skóry. Przekroić w poprzek i z obu części ze środka wydrążyć środek. Najłatwiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek 85

quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Zobacz(...)przepis Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia i wyrzutów sumienia Orzechowa tarta bez pieczenia! Pyszne śniadanie, pełne witamin i energii. Potężna dawka przyjemności bez wrzutów sumienia. Zobacz przepis Artykuł 5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tarta z malinami i kremem z białej czekolady 96

nielubiące kruchego ciasta lub nie posiadające piekarnika, jako spód mogą wykorzystać pokruszone herbatniki i roztopione masło (ewentualnie można do nich dodać trochę roztopniej gorzkiej czekolady ) W każdej z wersji tarta smakuje równie pysznie Tarta z malinami i kremem z białej czekolady Składniki: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru(...)przestudzoną białą czekoladę i chwilę ucieramy do połączenia składników. Krem przekładamy na tartę i rozprowadzamy równomiernie. Na koniec układamy na nim maliny, lekko posypujemy je cukrem pudrem. Całość porządnie schładzamy w lodówce, przez co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Smacznego Artykuł Tarta z malinami i kremem z białej czekolady pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek 83

quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo ładnie wyglądający deser. Zrobi go nawet początkujący kucharz. Nam bardzo smakowała z truskawkami! Zobacz(...)przepis Orzechowa tarta z truskawkami bez pieczenia i wyrzutów sumienia Orzechowa tarta bez pieczenia! Pyszne śniadanie, pełne witamin i energii. Potężna dawka przyjemności bez wrzutów sumienia. Zobacz przepis Artykuł 5 przepisów na niecodzienne dania z truskawek pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Tarta z bobem i kozim serem 132

czosnku. Wszystko wymieszaj i ułóż na podpieczonym spodzie tarty. Piecz wszystko ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie  . Podawaj na ciepło lub zimno. Artykuł Tarta z bobem i kozim serem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE