tarta - 42848 przepisów (strona:106/2857)

Tarta z owocami 50

Tarta z owocami z budyniową masę najbardziej smakowała mojemu mężowi Kompozycja owoców zależy jedynie od Was, ja użyłam kilku poziomek i truskawek, banana oraz brzoskwinię. Tarta z owocami jest idealnym deserem na letnie, upalne dnia, ponieważ nie jest bardzo słodka, ani masiasta Czas wykonania: 3 h (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy(...)rozmieszany budyń i zagotować całość ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę na tartę (forma o średnicy 27 cm). Ciasto nakłuć i piec na złoty kolor w 200 stopniach przez 15 – 20 minut. Ciasto przestudzić. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na ciasto wyłożyć budyń

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta za szpinakiem i suszonymi pomidorami 49

Kilka dni przed publikacją tego wpisu tarta ta cieszyła się dużym zainteresowaniem u męża w pracy, dlatego mogę ją z czystym sercem polecić każdemu kto szuka pomysłu na przygotowanie obiadu do pracy. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka(...)stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko razem posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto nakryć papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut

KuchniaWeDwoje.pl
KRUCHA TARTA Z KREMEM I BORÓWKAMI 113

Krucha tarta z waniliowym kremem z mascarpone, z borówkami, czyli lekkie i pyszne letnie ciasto. Nas zauroczyło totalnie i dopóki są dostępne borówki, będzie u nas jeszcze nie raz. Idealnie kruchy spód, delikatna waniliowa masa i mnóstwo owoców... hmm... mniam... 😋 Kruche ciasto warto sobie upiec dnia poprzedniego, krem i owoce można wyłożyć krótko przed podaniem, choć ciasto przechowywane(...)zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - szczypta soli - 60g ksylitolu (lub cukru) - 25g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 1 jajko dodatkowo: - masło lub inny tłuszcz do wysmarowania formy - bułka tarta do obsypania formy Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy pomocy haka zagniatamy kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy

Smaczne Zdrowe
Orkiszowa tarta z kremem i figami 84

Dziś na blogu kolejna odsłona pysznej kruchej tarty na słodko. Tym razem upiekłam ją z mąki orkiszowej. A w środku znalazł się delikatny krem zrobiony na bazie kremówki i mascarpone. Orkiszowa tarta z kremem i figami to idealny deser na ten jesienny czas, bo wykorzystujemy  w niej sezonowe produkty, czyli winogrona i figi, które teraz(...)smakują najlepiej. Orkiszowa tarta z kremem i figami Krucha tarta z kremem i figami Proporcje na foremkę o średnicy 23 cm Składniki:  Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 130 g masła szczypta soli 2 żółtka 50 g cukru pudru Krem: 200 g kremówki 30% 250 g mascarpone 4  łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 winogronowa przezroczysta

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ziemniaczana z porami i fetą 137

Magda Jeśli mnie czytacie i gotujecie ze mną to wiecie, że wytrawna tarta jest moim top w kwestii pomysłu na pyszny obiad. A ta jest zdecydowanie jedną z prostszych ponieważ nie wymaga przygotowania ciasta. Wszystkie pyszne składniki w środku zalewamy dobrze nam znaną zalewą jajeczno-śmietanową, a resztę robi piekarnik. Zestawienie ziemniaków i słodkiego, przesmażonego pora i cebuli(...)pora z cebulą i zalewamy połową zalewy. Na wierzch pierwszej warstwy rozkruszamy połowę przygotowanej fety. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną pieprzu. Układamy drugą warstwę ziemniaków – jeśli chcecie aby tarta ładnie wyglądała, możemy ułożyć plasterki na zakładkę, i układać ładnie po okręgu blaszki. Na ziemniaki wykładamy równomiernie pora i cebulę, na to wylewamy zalewę – polecam poruszyć delikatnie

Smaczna Strona
Lazurowa tarta o smaku limonki i owoców leśnych 76

Tarta błękitna jak lazurowe wybrzeże łączy w sobie orzeźwiający smak limonki z niebieską jeżynowo-jagodową pianką i owocami. Moim zdaniem to idealny deser na letnie gorące popołudnie.  TARTA LAZUROWA Składniki: spód: 2 szkl mąki 50 g cukru 120 g masła 60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek) 1/2 łyżeczki soli masa limonkowa: 250 g serka mascarpone(...)barwnik spożywczy) Przygotowanie: spód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tatą. Środek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.  Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia bądź grochem/fasolą. Ciasto z obciążeniem

Bon appetit mon amie
Tarta z kremem jagodowym i owocami 85

Dzisiaj tarta z kremem jagodowym i owocami. Idealne ciasto na gorące dni. Kto nie lubi w upał sięgnąć po taki zimny kawałek ciasta? Dużo pieczenia nie ma, za to pyszny kruchy spód, sporo kremu i dużo owoców. Czasem tak mam, że muszę zjeść ciasto z kremem. Muszę, bo się uduszę No ale ta ilość owoców… mogę powiedzieć(...)ciasto z owocami i poczuć odrobinę mniejsze wyrzuty sumienia hihi;) Czy ktoś nie lubi tart lub tartinek? U mnie ciasto tym razem zrobione z przepisu, który wykorzystuję najcześciej, a więc na szarlotkę z cukinii. Polecam wam ten przepis, bo ciasto wychodzi mega kruche, a to wszystko dzięki dodatkowi smalcu. Smalcu, który nie jest ostatnio bardzo popularny w kuchniach, ale jako

Mieszam w Garnku
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 93

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo(...)następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 24-25 cm. Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku i przygotować jedną dużą tartę. Pasta kakaowo-cynamonowa: Płatki migdałowe mielimy na miałko. W misce mieszamy zmielone płatki migdałowe z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, kakao oraz cynamonem. Dodajemy białko jajka i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania

Kuchnia MagdaLeny
Tarta owsiana z budyniem i truskawkami 94

przykrywamy folią (tak, aby dotykała powierzchni budyniu, co zapobiegnie powstaniu kożucha) i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy (np. suchym grochem). Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach (góra-dół). Na ostatnie 10 minut pieczenia ściągamy(...)pomocą szpatułki. Gotowy krem przekładamy na wystudzony spód do tarty i rozprowadzamy dokładnie. Wierzch dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki oraz czekoladą. Gotową tartę chłodzimy jeszcze minimum godzinę w lodówce. Smacznego! Artykuł Tarta owsiana z budyniem i truskawkami pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą 86

serwować i na ciepło  na zimno. Robi się ją błyskawicznie z dosłownie kilku składników, a efekt końcowy jest bardzo apetyczny i smakowity. I takie przepisy uwielbiam 💓 Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą Szybka tarta ze szparagami i szynką dojrzewającą   Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki(...)cieście, malujemy je oliwą. Brzegi ciasta malujemy mlekiem.  Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 30 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim plasterki szynki i posypujemy świeżymi ziołami. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno

Kulinarne przygody Gatity
Ryba w panierce z bułki i sera 94

sera . Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera ? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną kolorową sałatką(...)rybę po włosku, smażona ryba w panierce z bułki i sera : 2 filety z dorsza, które przecięłam jeszcze na pół 2 rozbełtane jaja 3 łyżki mąki 50 g tartego parmezanu 100 g bułki tartej 2 łyżki oleju + 2 łyżki masła Sól i pieprz do smaku Jak przygotować smażoną rybę w panierce z bułki i sera? Filety z dorsza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z rabarbarem 73

Rabarbar kroimy na ok. 1 centymetrowe kawałki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy w kształt okręgu trochę większy jak średnica naczynia do tarty.(Moje ma 20 cm mierzona u dołu)  Ciasto przełożyć do naczynia lekko dociskamy spód i boki, nakłuć ciasto po całej powierzchni widelcem. Do tak przygotowanej tarty wykładamy przygotowany wcześniej rabarbar spryskujemy sokiem z cytryny. W między czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na drugim poziomie ok 30-35 minut. Świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych. Jednak przed krojeniem warto odczekać jakieś 10-15 minut. Smacznego

Andzia Pichci
Żytnia tarta ze szparagami / Rye asparagus tart 83

też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche(...)that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version – it’s a white-wholemeal flour mix, and as we have asparagus season – they had to find a place in my menu. Of course you don’t live only with asparagus so we have the salmon and cherry tomatoes

Martyna Cooks
Tarta z budyniem i galaretką / Pudding and Jello Tart 79

lodówce, można je nawet z powodzeniem zamrozić i wykorzystać przy najbliższej okazji. Jedyną wadą takiej tarty jest to, że znika wprost błyskawicznie:) Polecam, smacznego:) Polecam też pyszną tartę z domowym budyniem i owocami lata :) na kruchy spód: 250 g mąki 125 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru szczypta wanilii nadzienie: opakowanie budyniu waniliowego (na pół(...)rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm; można też wylepić formę ciastem bez wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem.  Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach

Lekcje w kuchni
Tarta bananowa z migdałami 121

mają wysoki indeks glikemiczny jadam je stosunkowo rzadko. Więc na święta postanowiłam zaszaleć i będę zajadać się tartą bananową z migdałami - połączenie bananów i migdałów zawsze uwielbiałam 😋 Tarta bananowa z migdałami - przepis Do przygotowania tarty będziesz potrzebować: 3/4 szklanki mąki owsianej, 1/4 szklanki mielonych migdałów, 75g masła, 3 łyżki siemienia lnianego, 8 łyżek wody(...)mniejsze kawałki i zawartość kubka, w którym pęczniało siemię lniane. 3. W malakserze wyrób ciasto (możesz też zrobić to ręcznie jeśli wolisz). 4. Przygotowanym ciastem wylep silikonową formę do tarty (lub zwykłą wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na 20 minut. 5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz w nim ciasto przez 15 minut

Z notatnika dietetyka