tarta - 42848 przepisów (strona:114/2857)

Babcina pomidorowa z tartym ciastem 81

tartym ciastem według tego przepisu to dla mnie najsmaczniejsza wersja tej zupy! No i nie ma odwiecznego problemu: pomidorowa z ryżem, czy z makaronem? Babcina pomidorowa z tartym ciastem Składniki: 1-2 kości schabowe 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 2 łodygi selera naciowego kilka gałązek lubczyku (można pominąć) 3-4 liście laurowe 6-8 ziarenek ziela(...)angielskiego 6-8 ziarenek pieprzu czarnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól Tarte ciasto: szklanka mąki + trochę do podsypania jajko sól Rozpoczynamy od przygotowania bulionu. Myjemy kości i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy obraną marchewkę, pietruszkę

PatiGotuje
Tarta ze śliwkami i czekoladą 100

jadacie na słodko. PRZEPIS NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ Składniki na tartę ze śliwkami i czekoladą: ciasto: 40 dag mąki 150g cukru pudru 1 jajko 120g masła 3 łyżki śmietany szczypta soli nadzienie: 1 słoik 300g powideł śliwkowych 10-15 śliwek 50 g płatków czekoladowych lub startej czekolady deserowej Jak zrobić tartę ze śliwkami i czekoladą: Na stolnicę wysypuję(...)wykładam formę na tartę lub tortownicę 24-28cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Powidła śliwkowe wykładam na spód ciasta. Śliwki kroję na pół, pozbawiam pestek i układam na powidłach. Całość zapiekam ok 50 min w 180st. Wyjmuje z piekarnika i jeszcze gorącą tartę posypuję startą czekoladą. Artykuł Tarta ze śliwkami

Dorota Smakuje
Poniedziałek: Quiche z ziemniaków z łososiem i szpinakiem 123

Wystarczy dodać do niej garść sałaty, skropić sokiem z cytryny i pełnowartościowy, sycący obiad gotowy. Zachęcamy do wypróbowania innych zapiekanek ziemniaczanych: tarta brokułowa na spodzie z tartych ziemniaków tarta z ziemniaczanych plasterków z chipsami z jarmużu Składniki: Ciasto z puree 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1/3-1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól(...)jajko 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mąki Na dzienie 150 g wędzonego łososia 100 g szpinaku 3 jajka 1 szklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Zrób puree. Ziemniaki umyj, nie obieraj, zalej zimną wodą

Niedzielny kucharz
Jak gotować fasolkę szparagową i z czym ją podawać? 312

czym podawać? Przepisów na dania z fasolki szparagowej krąży w Internecie bardzo dużo, jednak najbardziej popularna jest fasolka szparagowa gotowana oraz ta podana z usmażoną na maśle bułką tartą. Fasolka szparagowa w słoikach to jednak moja ulubiona wersja fasolki. Taką fasolkę szparagową konserwową mogłabym jeść cały rok. Poznaj nasz najlepszy, sprawdzony przepis na fasolkę konserwową do słoików(...)szparagowa do obiadu Jakie są Wasze ulubione przepisy na fasolkę szparagową do obiadu? U nas najczęściej króluje w postaci fit, czyli gotowanej fasolki lub jako fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem . Czasami podajemy do obiadu po prostu fasolkę ze słoika, czyli taką konserwową wg przepisu mojej Babci. Fasolka szparagowa może także stanowić samodzielne danie obiadowe

Kulinarne Przeboje
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 189

duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy obywa końce i ścieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię solimy i odstawiamy(...)odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wrzucamy starte i odsączone cukinie, cebulę, czosnek, mozzarellę i koperek. Dodajemy jajka, oliwę, sól, pieprz oraz bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie: 24 x 15 cm) i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z kremem kajmakowym 146

pieczenia krem: 250 g mascarpone 200 g masy kajmakowej od Helio dekoracja czekoladowa od Helio, posypka oraz: forma na tartę o śred. 20 cm Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem(...)wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (ja piekłam bez obciążenia). Upieczony spód tarty wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Krem: do miski wkładamy mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Przekładamy masę do szprycy i nakładamy na spód tarty

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KOTLETY POŻARSKIE Z CIELĘCINĄ I MARCHEWKĄ 107

mielonej cielęciny 1 marchewka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki masła 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka lubczyku sól, pieprz Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki mąka do panierki bułka tarta do panierki 2 jajka masło klarowane Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu i wrzucamy do miski. Mieszamy z mieloną cielęciną(...)oraz przyprawy: sól, pieprz i lubczyk. Wyrabiamy masę mięsną dłońmi, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugi wysypujemy bułkę tartą, a na trzecim mąkę. Z otrzymanej masy formujemy płaskie kotlety i obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy

Kuchnia MagdaLeny
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 146

kotlety mielone z pieczarkami: 50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków) duża cebula 10 dużych pieczarek kopiasta łyżka tartej bułki 1/2 szklanki mleka jajko białko łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu sól, pieprz majeranek olej tarta bułka wymieszana z utartym żółtym serem (pół na pół) do panierowania kotletów  Przepis na kotlety mielone(...)pieczarkami: przepis krok po kroku Krok 1. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku. Krok 2. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki zasmażone z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, mięso , przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne

Moja Książka Kucharska
Tarta z jabłkami 240

jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka(...)śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy. przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Tarta z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy z miękkim masłem. Powinniniśmy otrzymać coś w rodzaju drobnej kruszonki. Dodajemy jajka i zagniatamy

Ciastkozercy
Tarta z cukinią 140

Magdy, więc trzeba coś wymyślić aby zaskoczyć żonę. Pomysł padł na tartę, od razu wiedziałem że skorzystam z gotowca ciasta francuskiego na tygodniu brakuje czasu na wszystko więc proces gotowania minimalizujemy maksymalnie :) Na weekendzie może spróbuję zrobić tartę owocową więc wtedy uskutecznię już przepis na prawdziwe ciasto do tarty - więc bądźcie cierpliwi. Na ciasto francuskie poza cukinią, która(...)jest składnikiem głównym dodałem składniki, które lubimy i moim zdaniem idealnie spasowały do tej tarty. Testujcie bo warto, delikatna i lekka kolacja, a że wyszła cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby. Składniki: 1 op ciasta francuskiego serek bieluch średnia cukinia 1 jajko ser pleśniowy sól, pieprz Na blachę wykładamy papier do pieczenia a następnie płat

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Tarta z brokułem i serem feta 157

Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło, ale i na zimno jest ok :). Polecam :). Kruche ciasto: 250 g mąki(...)pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną. Można ułożyć na wierzchu kilka plastrów pomidora i/lub posypać startym żółtym serem. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180°C. Tartę podawać ciepłą. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Menu na tydzień: Samorosnąca mąka i cegła 132

typu leftovers. Z niedzielnego obiadu zostało nam sporo pieczonego kurczaka, którego dodaliśmy do makaronu chińskiego z niezwykłym sosem na bazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru. Absolutnie niecodzienny smak. Polecamy! Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina Polecamy Wam ten przepis na tartę ze szparagami i prosciutto, zapieczonymi w kremowym serniku. Danie ładne, smaczne i łatwe do zrobienia. Środa: Bakłażan(...)gotowa w 10 minut Ta pizza naprawdę jest błyskawiczna. Można ją zrobić w 10 minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy! Jak to ugotować Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można spokojnie zrobić

Niedzielny kucharz
Tarta z płaskurki z winnymi gruszkami 133

wielbię i mogłabym je jeść na słodko, na słono, kwaśno i jakkolwiek tylko wymyślę. I tym razem dorzuciłam dodatki, które moim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej Ciasto podstawowe na tartę z płaskurki znajdziecie tutaj. Zamiennie zamiast płaskurki można użyć zwykłej mąki pszennej (proporcje na ciasto są dokładnie takie same). Nie jest konieczne pieczenie samego ciasta przed dodaniem farszu. Użyłam dwóch(...)blue 50 g startego, wyrazistego w smaku sera żółtego (grana padano, nasz swojski carski, bądź inny najlepiej z tych długo dojrzewających) 2 jajka + pozostałe białko z robienia ciasta na tartę 200 ml śmietany 30% kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz czerwony, pieprz pomarańczowy, suszony czosnek niedźwiedzi  PRZYGOTOWANIE :  Gruszki obieramy i przekrawamy na dwie połówki, wydrążamy gniazda nasienne

gutfut
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese 123

jest. W naszym przepisie sos i mięso dodają dodatkowej wilgoci i makaron wychodzi ładnie przypieczony, ale i soczysty. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posypcie wierzch bułką tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Czas: około 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 4 bardzo solidne Składniki: 2 i 1/2 szklanki makaronu kolanka 500 g mielonego indyka(...)chwilę przestudź i dodaj szklankę tartego sera, gałkę muszkatołową, pieprz kajeński i sól do smaku. Krok 4 Przełóż mięso i makaron do żaroodpornego, posmarowanego olejem naczynia (naczynie nie powinno być zbyt głębokie, żeby zapiekanka mogła szybko zapiec się w piecu). Wylej na wierzch sos i rozprowadź po całości. Posyp parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Wstaw pod grill

Niedzielny kucharz