tarta - 42848 przepisów (strona:120/2857)

Tarta z malinami i jeżynami w mascarpone 113

tarta powstała z nadmiaru owoców w domu - miałam maliny i jeżyny z ogródka mojej mamy i chęć, żeby zjeść kawałek ciasta. A ponieważ tarty piekę z pamięci i intuicyjnie to szybko zagniotłam kruche ciasto z moich sprawdzonych proporcji. Nadzienie zwykle robię ze śmietany i jajek ale miałam akurat mascarpone tuż przed końcem terminu, więc śmietanę zamieniłam(...)Tarta z malinami i jeżynami w mascarpone Ciasto: 250 g mąki 2 łyżeczki cukru 150 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany   Nadzienie: 250 g mascarpone 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/3 szklanki cukru skórka z połowy cytryny   ok 1 i 1/2 szklanki owoców- u mnie maliny i jeżyny   Wykonanie

Smaczny zeszyt
Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką 71

Można z niej między innymi zrobić przepyszne klasyczne powidła albo obłędne kruche ciasto z bezą . A ja tym razem wykorzystałam je w bardzo prostym i znanym wszystkim przepisie. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyszła przepyszna i zniknęła w oka mgnieniu, nie zdążyła nawet jeszcze do końca wystygnąć. Oznacza to tylko jedno, była baaardzo smaczna! I aż się(...)dziwię, że przepis ten nie pojawił się na blogu wcześniej. Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką Krucha tarta ze śliwkami Proporcje na formę o średnicy 23 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 1 szklanka maki szczypta soli 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 duże jajo 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 łyżki tartej

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z fetą i indykiem 71

fetę pokrojoną w kostkę i poszarpaną mozzarelę ). Wszystko zalej masą jogurtowo-jajeczną.  Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie  . Podawaj najlepiej na ciepło. Artykuł Tarta z fetą i indykiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tarta z cukinii 65

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, bezmięsną tartę z cukinii. Idealna na obiad lub lekką kolację, świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tarta z cukinii Składniki 500 g (waga cukinii bez pestek) 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g sera żółtego (dowolny) 1 średnia cebula(...)białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy do masy cukiniowej i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm (możecie użyć okrągłej blaszki) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do naczynia, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-50 minut, aż się ładnie zrumieni. Smacznego :) Artykuł Tarta

To co lubię - gotuję i polecam
Tarta z pieczarkami i boczkiem 86

Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula(...)Następnie przełożyć je do miseczki, dokładnie odsączając. Na patelni powinien zostać cały płyn, który następnie należy zredukować poprzez gotowanie ( powinniśmy otrzymać bardzo gęsty sos ). Odstawić do ostudzenia. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Ponakłuwać widelcem. Na cieście ułożyć pieczarki. Ser zetrzeć na tarce o średnich

królestwo garów
Tarta z warzywami 61

Tarta z warzywami jest łatwa do zrobienia, syta i pyszna. Gotowe danie najlepiej podać z sosem pomidorowym. Tarta z warzywami doda nam siły i pobudzi nasz organizm do działania. Składniki 300 g mąki 150 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie 1/2 petka kiełbasy ( dodałam śląskiej(...)pomidorowego Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto. Masło siekamy nożem na drobne kawałki, dodąjoc mąkę. Następnie posypujemy wszystko solą , po czym szybko i dokładnie ugniatamy na ciasto. Z gotowego ciasta na tartę formujemy kulę i wkladamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie na masełku podsmażamy pokrojoną kiełbasę, gdy kiełbasa się zarumiení z obu stron dodajemy warzywa (doprawiając do smaku solą

Smaczne Potrawy
Tarta na cieście francuskim z botwinką 72

Bardzo szybka tarta na cieście francuskim z botwinką. To idealne rozwiązanie, jeśli nie przepadacie(...)zagniataniem ciasta. Nadzienie przygotowałam z botwinki i wymieszałam z masą jajeczną. Posypałam z góry szczypiorkiem i do piekarnika. Jest bardzo dobra na ciepło jak i na zimno.   Tarta na cieście francuskim z botwinką Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 ... Czytaj dalej Tarta na cieście francuskim z botwinką Artykuł Tarta na cieście francuskim

Pink Envelope
Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT 69

wielokrotnie sprawdzony, bezglutenowy spód gryczany również nie sprawia nikomu trudności. Użyta ricotta, zamiast śmietanki w znaczny sposób obniża kaloryczność tej tarty, a mimo to porządny kawałek takiej tarty jest bardzo sycący i idealnie sprawdzi się na obiad, ale również do lunchbox’a do pracy. Koniecznie jej spróbujcie! Przepis na formę o średnicy 25cm, z której(...)jajko – 30g parmezanu – ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – ½ łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz Dodatkowo: 30g sera Feta, kiełki rzodkiewki SPÓD: Formę do tarty o śr. 25 cm natłuszczamy oliwą. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, 50ml wody oraz sól. Miksujemy mieszadłem miksera planetarnego lub rozcieramy składniki

Be Fit Be Strong
Razowa tarta rustykalna – galette z rabarbarem FIT 98

chłodzenia, a którego wałkowanie nie sprawia trudności, to coś co uwielbiam. Dlatego tarta ta wyjdzie idealna nawet osobom, które mają dwie lewe ręce w kuchni. Co więcej, tarta nie wychodzi sucha, dzięki użyciu skrobi ziemniaczanej, która sprawia, że rabarbar zawieszony jest w delikatnym kisielu ze swojego soku. Poezja! Nie czekajcie dłużej, tylko zapiszcie ten przepis(...)pieczenia i rozwałkowujemy na kształt koła. Ostudzony rabarbar obsypujemy 60g erytrolu i 30g skrobi ziemniaczanej, mieszamy i przekładamy na środek ciasta, skrapiamy sokiem z pomarańczy. Brzegi zawijamy do wnętrza tarty i lekko dociskamy (podnosząc papier do pieczenia). Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Studzimy i przed podaniem posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Razowa tarta

Be Fit Be Strong
Tarta z wędzonym łososiem 43

kolei od swojej koleżanki. W trakcie wykonywania tarty mój Tato opisał mi jakie to cudne danie Mama przygotowuje i trochę nie wierzyłam. Muszę się przyznać, że tarta jest cudowna w smaku. To takie szybkie danie z prostych składników. Sprawdzone w porze obiadowej jak i na spotkaniach koleżeńskich. Spróbujcie – jestem przekonana, że Wam też będzie smakowało(...)odpowiednio tyle sam gramów fety lub ricotty – 2 pomidory pokrojone w kostkę – 2 jajka (rozbełtane) – 1 opakowanie ciasta francuskiego – sól, pieprz, zioła Formę do tarty wyłożyć ciastem, które nakłuwamy i pieczemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pomidory i ser pokroić w kostkę, łososia też można

Szybko Tanio Smacznie
Kotleciki rybne 140

filetów z mintaja ( lub innej ulubionej ryby ) 1 bułka kajzerka pół pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, lub przyprawa do ryb do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów trochę soku z połówki cytryny olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: bułkę kajzerkę namaczamy w mleku lub w wodzie(...)filety rybne mielimy w maszynce lub bardzo drobno rozdrabniamy w blenderze, do miski przekładamy zmieloną rybę, odsączoną bułkę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, sok z cytryny, doprawiamy do smaku, mieszamy, wyrabiamy kotlety, ( w razie potrzeby możemy dodać trochę więcej bułki tartej), formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej ( możemy włożyć je przed smażeniem

Blog kulinarny S9.PL
Tarta lemon curd 117

mąki 200 g masła 100 g cukru Dodatek żółtka, jajka czy śmietany lub też proszku do pieczenia sprawi, że ciasto będzie półkruche. Cukier można pominąć, aby upiec podstawę wytrawnej tarty lub słonych przekąsek. Kruche ciasto również nie potrzebuje glutenu, więc jest to dobra opcja dla osób, które nie mogą go spożywać. W przypadku mąk kiepsko lepiących jak gryczana(...)dobrze się połączyły. Nie chłodzę ciasta w kulce, ale delikatnie spłaszczone, aby schłodziło się szybciej i dało się łatwiej rozwałkować. Najczęściej jednak nie chłodzę w ogóle, tylko wylepiam spód tarty i wtedy dopiero wkładam do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 st. C i piekę tarty przez 25 minut. Gdy ostygną wypełniam je kremem

Kucharzyca