tarta - 42848 przepisów (strona:118/2857)

Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 165

laską) i gotować, aż masa zgęstnieje. Formę do tarty wysmarować masłem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną kulkę ciasta rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie. Wyłożyć formę tarty i dokładnie przycisnąć do brzegów. Wylać budyń i przykryć ciasto drugą rozwałkowaną kulką. Dokładnie przycisnąć na bokach. Odciąć nadmiar ciasta*. Wierz ciasta obsypać posiekanymi migdałami/orzeszkami ziemnymi. Piec(...)problemu zamrozić. Zarówno w kulce, jak i w uformowanych np ciasteczkach czy w formie na tarcie. Aby upiec ciastka lub tartę wystarczy ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a tartę w formie do tarty i piec 5 min dłużej niż mówi przepis :) Możecie również mrozić upieczone już np. spody do tart. Wystarczy je przed podaniem

CookYourself
Prosta czekoladowo-korzenna tarta 148

prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę. 'prosta czekoladowo-korzenna tarta'                (forma o średnicy 24cm) Składniki: - 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik(...)czasu mieszać. Masę lekko wystudzić i lekko zmiksować (opcjonalnie dodać cukru pudru, jeśli będzie za mało słodkie). Przelać na podpieczony spód. Tartę wsadzić do lodówki i schłodzić min.2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby tarta się dobrze kroiła. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub oprószyć cynamonem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ * najlepiej użyć taką

CookYourself
Tarta z szynką prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem 95

jedzeniowy misz-masz, dobry sposób na czyszczenie lodówki, bo konfiguracji do jej zrobienia jest mnóstwo. U mnie wygrała wersja z prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto(...)ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg? W sumie robimy co chcemy - koło, kwadrat, okrąg. Jeśli ktoś jest estetą - jak najbardziej można zrobię tę tartę w formie do tego przeznaczonej ;) Na spód tarty przekładamy nasz szpinak, układamy kawałki prosciutto i zalewamy całość śmietaną

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową 329

pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI: 2 płaty filetu z kurczaka 1 jajko 2 łyżki tartej mozzarelli z bloku papryka konserwowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.  Na środek nakładamy(...)łyżkę tartej mozzarelli oraz pokrojone paseczki papryki konserwowej, zwijamy roladkę (można spiąć wykałaczką).  Do miseczki wbijamy jajko doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.  Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą, roladkę panierujemy w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z każdej strony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wariacja na temat tarty jabłkowej. 154

cukier i żółtka i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mleko, olej i mąkę i dokładnie mieszamy. Celowo nie dodajemy proszku do pieczenia by ciasto było niskie jak w przypadku tarty. Gdy ciasto jest gotowe, po prostu wylewamy je na patelnie na której leżą nasze skarmelizowane jabłka. Tak przygotowaną "tartę" wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni(...)zarumienienia się ciasta). W trakcie pieczenia dokończy się proces karmelizacji jabłek dzięki czemu będą one rozpływać się w ustach. Gdy wyciągniemy tartę z piekarnika czekamy chwilkę (ale nie do całkowitego wystygnięcia) i odwracamy patelnię tym samym wyjmując z niej ciasto (W przypadku wystygnięcia ciasta, karmel zastygnie i nie będzie chciał się ładnie odkleić od patelni :( ). Wykładamy ciacho na talerz

Wspólne smaki
kotlety mielone z ziołami i parmezanem 178

sól  pieprz pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku  parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany 2 łyżki sosu sojowego masło i olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle(...)małym ogniu,  aż się zezłoci. W misce wymieszać  mięso , jajka, odciśniętą  bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem.  Smażyć na rozgrzanym oleju z   obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez

Stare Gary
Torcik orzechowy 178

smaku kawy i orzechów jest przepyszny. Torcik orzechowy SKŁADNIKI: biszkopty okrągłe starte - 3 łyżki cukier -0,5 szkl orzechy włoskie tarte - 20 dkg  ( BACK MIT) jajka - 6 szt proszek do pieczenia - 1 łyżeczka bułka tarta do formy tłuszcz do formy KREM orzechy tarte laskowe -5 łyżek  ( BACK MIT) żółtko - 1 szt kawa rozpuszczalna(...)łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować. Z pozostałych czterech białek, ubić pianę na sztywno, delikatnie wkręcić do masy orzechowej, wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy o wymiarach (26 cm). Wstawić do piekarnika. Piec ok.45 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto przekroić na 3 krążki.  KREM ORZECHOWY   Masło pokroić

Kuchnia Danusi
Tarta budyniowa z malinami 31

Dostałam piękne żółte maliny i od razu pomyślałam o tarcie budyniowej. Tarta nie jest pracochłonna, ciasto kruche rozmięka pod wpływem gorącego budyniu, a maliny to nie tylko piękna dekoracja, ale i dopełnienie smaku owocowej tarty. Składniki: Ciasto kruche ? 400 g mąki ? 50 g cukru ? 150 g masła ? 2 żółtka ? szczypta soli Masa ? 3 budynie waniliowe(...)masła ? maliny Wykonanie: ? Zanieść ciasto łącząc wszystkie składniki i wstawić do lodówki na 30 minut. ? Wyłożyć ciastem formę na tartę, nakłuć widelcem i piec w 180 st.C przez 15-20 minut, aż się zarumieni. ? Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ale w połowie ilości mleka. ? Po zagotowaniu dodać masło i roztrzepać, aż się rozpuści. ? Wylać gorącą masę budyniową na spód

To co kocham
Kotlety z mortadeli 46

wesela. Sprawdźcie koniecznie przepis na błyskawiczny obiad. Kotlety z mortadeli to wspomnienie tanich dań obiadowych, przygotowanych dosłownie z kilku składników. Grube plastry mortadeli obtoczone w jajku i bułce tartej, smażone na oleju na złoto- rumiany kolor. Można powiedzieć, że to taka trochę parówka usmażona w bułce tartej, a chyba nie ma osoby, która nie lubi parówek :) Bardzo często(...)jeśli kupiliśmy w kawałku kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak, tak powinny być dość grube. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy odrobię soli oraz pieprzu. Bułkę tartą przesypujemy na talerzyk. Kotlety z mortadeli namaczamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaki panierowane – z piekarnika 168

Pieczone ziemniaki panierowane w bułce tartej. Absurd? Taka może być pierwsza myśl. Przynajmniej moja taka była…. dopóki nie spróbowałam. A potem znowu, i znowu Ostatecznie coś, co miało się okazać zupełnie niepotrzebnym czy nawet nielogicznym działaniem, sprawiło, że pieczone ziemniaki nabrały zupełnie innego oblicza. Pysznego oblicza Ziemniaki panierowane mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, czy przekąskę(...)podawania konkretnej gramatury ziemniaków, ale tutaj możecie działać dowolnie. Ja zawsze daję i ziemniaków i przypraw „na oko” i zawsze jest pysznie. ziemniaki, najlepiej średniej wielkości bułka tarta granulowany czosnek tymianek mielona papryka sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 części. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez około 10-15 minut. Odcedzamy i lekko studzimy

Smaki Na Talerzu
Tarta Margherita z pesto 88

Gdyby tak stworzyć pizzę, która jest tartą? Wypróbujcie ten przepis, jeżeli lubicie eksperymentować i zaskakiwać w kuchni. Ta tarta Margherita z pesto to wariacja na temat klasyczne włoskiej pizzy, podkręcona zielonym pesto. Mamy piekną flagę Wloch na talerzu! Buon appetit! Tarta Margherita z pesto Rodzaj  … Artykuł Tarta Margherita z pesto

Flymetothespoon
Kruche ciasto frangipane z rabarbarem 53

razu pomyślałam, że na niedzielę upiekę kruche ciasto frangipane z rabarbarem. Wiecie co to jest frangipane? To taka masa migdałowa, którą wylewa się na wierzch ciasta z owocami lub tarty jak w przypadku tarty ze śliwkami . Uwielbiam migdały, marcepan i migdałowe wypieki . Migdały i ich pochodne świetnie pasują z różnymi owocami i okazuje się, że też(...)ostygnięte ciasto to było jeszcze lepsze! Polecam je zatem dobrze wystudzić przed podaniem. To nie moja pierwszy próba połączenia rabarbaru z migdałami. Często do wypieków z rabarbarem dodaję truskawki. Tarta truskawkowa z rabarbarem typu frangipane zawiera również migdały. Ciasto z rabarbarem to typowy sezonowy wypiek. Rustykalna tarta z rabarbarem zawsze otwiera u mnie rabarbarowy sezon. Jeśli

codojedzenia
Chrzan tarty domowy 38

Wyrazisty i pyszny w smaku domowy chrzan tarty to obowiązkowy dodatek na świąteczny stół. Pasuje nie tylko do dań na Wielkanoc, ale również na co dzień. Chrzan tarty jest idealnym dodatkiem do gotowanych jajek, wędlin, czy pieczonych mięs. Wprawdzie w każdym sklepie można kupić słoiczek tego przysmaku, jednak przygotowany domowym sposobem jest zdecydowanie smaczniejszy. W moim(...)przepisie do chrzanu dodaję odrobinę śmietany i majonezu, co wzbogaca jego smak i czyni chrzan bardziej aksamitnym i nieco złagadza ostrość. Zapraszam do wypróbowania przepisu! CHRZAN TARTY DOMOWY – PRZEPIS Składniki 2 korzenie chrzanu świeżego 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie 1. Korzenie chrzanu obrać

Alle Dobre!