tarta - 42848 przepisów (strona:125/2857)

Pasztet szlachecki 174

czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy'; document.write(" "); Składniki na 2 formy o wymiarach 10 cm na 25 cm: 200 gr wołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej(...)ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie 2 liście laurowe masło i bułka tarta do wysmarowania formy Dzień wcześniej upiec mięso. Opłukać, osuszyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę

moj przepis na
Bułki filipińskie po polsku 163

mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min aż „ruszy”. Do dużej miski wsypać resztę mąki, resztę wody(...)podsypać mąką (około 1/2 szkl). Przykryć ścierką, odstawić do podwojenia wielkości. Po wyrośnięciu, krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o długości około 40 cm. Zwinąć w rulon, obtoczyć w bułce tartej. Podzielić na 16 równych części (najpierw podzielić ciasto na połowę, później połowę na połowę itd.). Położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika

moj przepis na
Prosta tarta dyniowo-pomarańczowa (bez pieczenia) 176

czekolady 1 łyżeczka oleju lub śmietany Przygotowanie: 1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać miękkie masło, miksować do połączenia składników i uzyskania lepkiej konsystencji.  2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować masłem, dno i boki wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. 3. W kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę. 4. Puree(...)dyni wymieszać ze skórką pomarańczową, serkiem homogenizowanym i roztopioną białą czekoladą. Tak przygotowaną masę wylać na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównać. 5. Tartę wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.  6. Przed podaniem wierzch udekorować roztopioną czekoladą: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, dodać olej/ śmietanę. Podgrzać w kąpieli wodnej, mieszając od czasu do czasu

Domowa Cookierenka Agi
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami 138

świetnie smakują ale również są szybkie do przygotowania. Moi przyjaciele oraz mąż uwielbiają wszystkie wersje tarty. Tym razem proponuję tartę na kruchym spodzie z karmelizowaną cebulką, suszonymi pomidorami w zalewie z kaparami oraz mozzarellą.  TARTA Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ I SUSZONYMI POMIDORKAMI Składniki na Ciasto( 2 szt) 3 Szklanki Mąki  2 jajka 4 łyżki zimnej(...)góra-dół.   12. Po upływie 15 minut, wyciągam ciasto z piekarnika.   13. Gotowy spód smaruję koncentratem pomidorowym i sypę majerankiem i bazylią. 14. Na tartę kładę skarmelizowaną cebulę wraz z pomidorkami, pomidorki suszone, kapary. 15.Na koniec dodaję plastry mozzarelli.  16. Tartę piekę kolejne 10 minut w 180 stopniach, góra- dół.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Tarta bardzo jabłkowa 151

Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, owijamy folią i zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę jak na zdjęciu. Pieczemy tartę 20 minut sam dół i ok 15-20 minut przełączając piekarnik na góra dół ( nie używamy termoobiegu  gdyż wysuszy nam jabłka) Taką tartę możemy

Niezły Młynek
Słodka waniliowa tarta z gruszkami 135

najróżniejszych kombinacjach smakowych. Często dodaję je do pieczonych mięs, których smak ciekawie podkreślają. Tym razem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg cukru pudru(...)rozpuszczenia cukru. Wyjdzie dość rzadka mieszanina. Gruszki wyłożyć na podpieczony spód i zalać jajami ze śmietaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i upiec do przyrumienienia wierzchu tarty (około 20-30 minut). Ta tarta ukazała się w pierwszym numerze magazynu "Życie ze smakiem" . Kto nie widział, niech szybko to nadrobi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta z porami i pomidorkami cherry 147

Nadzienie do tarty może być rozmaite, na słodko lub na wytrawnie. Dzisiaj będzie to druga wersja- tarta z porami i małymi pomidorkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: - 300 gram mąki pszennej - 130 gram margaryny do pieczenia - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli nadzienie: - 2 pory - 1 cebula - ok. 7-8 małych pomidorków(...)daję ją do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie kroję pory i cebulę i podsmażam je na patelni, delikatnie soląc. Wyjmuję ciasto, rozkładam w formie do tarty i podpiekam przez ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170'C (termoobieg). Na podpieczone i wystudzone ciasto nakładam wymieszane pory z cebulą. Przygotowuję polewę- mieszam

Wielopokoleniowo
Wykwintna żytnia tarta z borówkami 180

Szybko, ale dokładnie wyrabiamy ciasto i od razu umieszczamy je w lodówce na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni i natłuszczamy formę do tarty masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 25 minut, aż lekko się zarumieni.  Składniki na wypełnienie: - 200-250g borówek - 40g tartych migdałów - 1 łyżka syropu klonowego - 1 żółtko *opcjonalnie: cukier puder z ksylitolu lub zwykły Borówki myjemy, oczyszczamy i dokładnie osuszamy. Jeśli mamy całe migdały to mielimy je w młynku

Be Fit Be Strong
Tarta z pomidorami i serowym spodem 99

serowy spód i słodkie pomidorki ze szczypiorkiem. To wszystko, a danie bardzo smaczne i sycące. Jedynym minusem jest bardzo kruchy spód, ale niestety mamy ten sam problem z każdą tartą, albo nie będzie krucha, albo prawie nie możliwe jest jej wyciągnięcie z formy, żeby ładnie wyglądała na talerzu. W tym przypadku spód będzie bardzo kruchy, więc trzeba uważać(...)odstawiamy na chwilkę. Pozostałą łyżkę tymianku mieszamy z mąką, potartym serem i łyżeczką soli. Powoli dodajemy roztopione masło i całość wyrabiamy. Rozkładamy na blaszce (porcja jest na blachę do tarty około 23 cm) serowy spód i robimy niewielki rand. Rozkładamy na wierzch przygotowane przed chwilą pomidorki z ziołami i pieczemy w temperaturze 200’C (z termoobiegiem

KasiaiKrzysiu.pl
Wyborna tarta z kurkami 175

dodać trochę zimnej wody. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 15 - 20 min, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Nadzienie(...)masy jajecznej starty ser i dobrze wymieszać. Masę jajeczną dokładnie połączyć z grzybowym farszem. Na podpieczony spód przelać farsz. Piec w temperaturze 200 ° C przez około 30 minut. Wierzch tarty ładnie się zetnie i lekko zarumieni. Tarta doskonale smakuje podana zarówno na ciepło jak i na zimno.  Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Tarta z jeżynami i mango 144

Świetny deser, bez dodawania  cukru! Słodycz owoców i delikatność mascarpone wystarczą do tego pysznego, letniego ciasta. Tarta z jeżynami, mango i mascarpone Składniki: kruche ciasto na tartę 250 g mąki, 100 g masła, 2 jajka, 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego, szczypta soli nadzienie 2 dojrzałe mango średniej wielkości, 150 g jeżyn, sok z 1 limonki(...)talerz, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie rozgrzać piekarnik do 190 stopni w trybie termoobiegu. Ciasto ponownie rozłożyć na blacie i rozwałkować. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i dopasować do niej. Następnie przy użyciu widelca zrobić dziurki, żeby cisto nie rosło. Wstawić

Pełna Lodówka
Tarta z ciasta filo, wiśni i amarantusa 143

Zdrowa i ekspresowa tarta. Powstała bardzo spontanicznie, składająca się z tego co akurat było w domu. Tym większe było zaskoczenie, że tarta okazała się pyszna!  W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie(...)połówkami ciasta filo, wyłożyć farsz wiśniowy. Przykryć resztą ciasta filo, posmarować masłem/olejem, posypać migdałami. Piec w 180 stopniach ok. 25-30 minut. Przepis brał udział w akcji Tarty wytrawne i na słodko

Corner With Recipes
Tarta truskawkowa z mascarpone 151

lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej i wyłożyć foremkę do tart (28 cm) Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy spód tarty upiec. Wykładamy na ciasto papier do pieczenia, na który wysypujemy np.  groch. Pieczemy w temperaturze 200C przez 20-25 minut(...)minutach ściągany papier z grochem i dalej pieczemy bez przykrycia. Upieczony spód pozostawiamy do wystygnięcia. Mascarpone i kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wykładamy krem na spód tarty. Układamy na nim truskawki. Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Gdy będzie już lekko ściągnięta małą  łyżeczką wylewamy ją na truskawki. To ma być cieniutka warstwa. W sumie potrzebujemy tylko

Przysmaki Karolki
Tarta migdałowa z porzeczkami 91

rozłożonymi ziarnami grochu, aby ciasto nie wyrosło) i dopiero pod koniec pieczenia nakłada nadzienie Ja odkryłam je niedawno na nowo. Moje pierwsze, wykonane wiele lat temu próby pieczenia tarty, nie były zbyt udane. Chodziło głównie o spody. Zawsze wychodziły okropnie twarde. Z pewnością częściową winę za to ponosiły także przepisy jakimi wówczas dysponowałam. Jakiś czas temu zauważyłam(...)dobre. Ciasto nie jest takie twarde i zbite. Przypomniałam sobie wówczas o takim wypieku jak tarta i postanowiłam wykonać jeszcze jedną próbę. Wypadła nadspodziewanie dobrze. Moja dzisiejsza tarta jest zrobiona wg pierwszej metody.Wykorzystałam do niej czerwone porzeczki, których mam kilka krzaczków na swojej działce. Czytaj więcej

Wiem co jem
Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia) 2852

Mega prosta do przygotowania tarta na spodzie z ciastek oreo, wypełniona kremowym nadzieniem czekoladowym i truskawkami. Pyszności! Tej tarcie trudno się oprzeć, więc uprzedzam: jeśli jesteś na diecie, wchodzisz na własną odpowiedzialność :)  Składniki: 350 g czarnych markiz, np. oreo 120 g roztopionego masła 200 g czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej(...)czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.  4. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód, w masę powtykać truskawki. Tartę wstawić na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch tarty oprószyć solą himalajską. Źródło/ Inspiracja: Home Cooking Adventure

Domowa Cookierenka Agi