tarta - 42848 przepisów (strona:127/2857)

Tarta z porzeczkami, bezą i budyniem 18

spowodowały, że lipiec minął nam jakoś inaczej. I minie. Jutro na przykład jadę na pogrzeb :/. Dobra, to chyba tyle tytułem wstępu. Teraz może w końcu przejdę do rzeczy. Tarta z porzeczka, bezą i budyniem. Czemu ją zrobiłam? Bo wyżebrałam miskę czerwonych porzeczek. Bo akurat w tym czasie mieliśmy się spotkać z częścią ekipy, która lubi desery. Bo chciałam(...)końcu skupiałam się jedynie na zdjęciu), ale gdy doszłam do tytułu i okazało się, że będzie potrzebny, nie zrezygnowałam z niego. Czy był niezbędny? Raczej nie. Spowodował jednak, że tarta jeszcze fajniej rozpływała się w ustach. A, no i przepis jest stąd: https://whitemorning.pl/ . Sezon na porzeczki w pełni. Nie skupiajcie się jednie na nalewkach i przetworach. Zróbcie

Kardamonovy
Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem 50

kości – 8 jajek gotowanych – 100 ml wywaru drobiowego lub bulionu – 3-4 ząbki czosnku – 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta – 4 łyżki bułki tartej lub 3 łyżki kaszy manny – 2 łyżki majeranku – 2 łyżki natki pietruszki – 2 łyżki czosnku niedźwiedziego – sól i pieprz czarny do smaku – 100 ml bulionu Dodatkowo: tłuszcz(...)posmarowania keksówki + 1 łyżka bułki tartej Najlepsza pieczeń rzymska z jajkiem . Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, studzimy i obieramy. Mięso drobiowe mielimy wraz z namoczoną i odciśniętą bułką, czosnkiem, dodajemy przyprawy, ja dodałam majeranek, natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi (wy dajcie przyprawy jakie lubicie), dolewamy bulion, dodajemy ok. 3-4 łyżki bułki tartej i masę dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane 43

panierce faszerowane – przepis na pyszny i niebanalny przysmak na Wielkanoc Składniki potrzebne do przygotowania jajek w panierce faszerowanych to: jajka ugotowane na twardo, mąka, surowe jajko, bułka tarta, sól, pieprz, czosnek granulowany oraz olej do smażenia. Do przygotowania farszu potrzebujemy: majonez, wodę z kiszonych ogórków, musztardę, sól i pieprz. Dokładny przepis na jajka w panierce znajdziesz poniżej(...)Wielkanocny… Drukuj Czas przygotowania: 30 min Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 4 jajka ugotowane na twardo mąka (do obtoczenia) 1 jajko surowe około 50 g bułki tartej + sól, pieprz, czosnek granulowany olej do smażenia   Farsz: 1 łyżka majonezu 2 łyżki wody z kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz przygotowanie Ugotowane na twardo jajka obierz

Via Gusto
Pasztet drobiowy z mięsa i warzyw z rosołu 51

rosół z myślą wykorzystania mięsa i warzyw na pasztet. Z takim podejściem zrobienie pasztetu trwa chwilę. Wystarczy zmielić ugotowane już mięsko i warzywa. Następnie połączyć z jajkiem oraz bułka tartą, doprawić i upiec. Pasztet drobiowy – składniki: Podane składniki są na 2 keksówki o wymiarach 11 x 25 cm. Szklanka to pojemność 250 ml. Rosół(...)nieduża sztuka) 1 korzeń pietruszki kawałek korzenie selera 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe płaska łyżeczka ziaren pieprzu czarnego Do masy pasztetu: 3 jajka surowe 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (ewentualnie mąkę ryżową lub kaszę kukurydzianą w wersji bezglutenowej) 4 średnie ząbki czosnku 1 czubata łyżka majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz

Ania gotuje
Koperty z tortilli z kiszoną kapustą i boczkiem 38

Tortille w wersji polskiej to pomysł na szybki obiad. Koperty z tortilli nadziane farszem z kiszonej kapusty z marchewką i boczku wędzonego, z dodatkiem tartego sera mozzarella. Smakują naprawdę pysznie, nawet lepiej niż się tego spodziewałam! Danie bardzo proste, zaledwie z kilku ogólnodostępnych składników i szybkie w przygotowaniu - gotowe w maks. 40 minut. Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu, możemy(...)czerwonego barszczu.  Składniki: 6 tortilli  ok. 300 g boczku wędzonego w kawałku ok. 600 g kapusty kiszonej z marchewką  1 duża cebula  ok. 100 g tartego sera mozzarella  1 łyżka majeranku  1 łyżeczka kminku całego  pieprz  Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się

Kuchnia MagdaLeny
Schab pod pierzynką warzywną 418

kruchy schab pod warzywną pierzynką to propozycja na mięsny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku plastry schabu pod pierzynką z kapusty pekińskiej, pora, marchewki i papryki, z dodatkiem tartego sera mozzarella świetnie się sprawdzą jako niedzielny obiad.  Tak przygotowany schab jest kruchy, delikatny i soczysty, a pierzynka warzywno-serowa nadaje daniu przepysznego, oryginalnego smaku. Jest to smaczniejsza(...)schabu 1 mały por 1 większa marchewka 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 1 czubata łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy 120 g tartej mozzarelli Dodatkowo: sól, pieprz papryka słodka mielona mąka pszenna  olej do smażenia szczypiorek świeży Wykonanie: Przygotowujemy warzywa: Pora myjemy, obieramy z pierwszej warstwy i kroimy w półplasterki. Marchewkę obieramy, myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Orecchiette z czosnkiem, oliwą, anchois i papryczką 49

mówię Wam, dobre… 😘 Niby banalna wariacja na temat ogranego aglio & olio a jednak dwa, bardzo „zwyczajne” dodatki mocno zmieniają końcowy rezultat. A mówimy tu o anchois i… bułce tartej. Tak, dobrze czytacie. Włosi już dawno temu zauważyli (i słusznie), że „parmezan dla ubogich” czyli tarty, czerstwy chleb zrumieniony na oliwie świetnie się komponuje z makaronem. Spróbujcie(...)jeśli ktoś lubi i nie planuje wychodzić do ludzi to, oczywiście można dać więcej 😋) 2-3 fileciki anchois w oleju oliwa (jak najlepsza) natka pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej opcjonalnie: ostra papryczka peperoncino Wykonanie: czosnek obieramy i drobno siekamy. Siekamy też pietruszkę. Z papryczki (jeśli używamy) usuwamy ziarna i kroimy ją drobno; makaron gotujemy al dente ; na szerokiej

Pasta Po Polsku
Panierowane kotlety kurczaka z parmezanem 53

kotlety z kurczaka - doskonałe na szybki obiad dla całej rodziny. Aby przygotować panierowane kotlety z kurczaka , wystarczy tylko kilka prostych składników: filety z piersi kurczaka, jajko, mąka oraz bułka tarta. Ja dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki i parmezan- można jednak pominąć ten składnik i przygotować tradycyjne panierowane kotlety. Oto kilka innych przepisów, do których można użyć panierowanych kotletów(...)pomidorów i soczewicy Panierowane kotlety z kurczaka Składniki potrzebne do przygotowania panierowanych kotletów: 2 duże piersi z kurczaka 2 duże jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki około 1/2 szklanki tartego parmezanu mąka i bułka tarta lub Panko do panierowania kotletów sól, pieprz do smaku mielony czosnek do smaku olej do smażenia Przepis na panierowane kotlety z kurczaka

Moja Książka Kucharska
Tarta z porzeczkami, bezą i budyniem 115

spowodowały, że lipiec minął nam jakoś inaczej. I minie. Jutro na przykład jadę na pogrzeb :/. Dobra, to chyba tyle tytułem wstępu. Teraz może w końcu przejdę do rzeczy. Tarta z porzeczka, bezą i budyniem. Czemu ją zrobiłam? Bo wyżebrałam miskę czerwonych porzeczek. Bo akurat w tym czasie mieliśmy się spotkać z częścią ekipy, która lubi desery. Bo chciałam(...)końcu skupiałam się jedynie na zdjęciu), ale gdy doszłam do tytułu i okazało się, że będzie potrzebny, nie zrezygnowałam z niego. Czy był niezbędny? Raczej nie. Spowodował jednak, że tarta jeszcze fajniej rozpływała się w ustach. A, no i przepis jest stąd: https://whitemorning.pl/ . Sezon na porzeczki w pełni. Nie skupiajcie się jednie na nalewkach i przetworach. Zróbcie

Kardamonovy
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 50

smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Żółtka utrzeć, wymieszać z ostudzoną masą jajeczno - pieczarkową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 – 50 minut. Podawać na ciepło(...)zimno. Plastry pasztetu można oprószyć bułka tartą i podsmażyć na maśle. Można też panierować je jak kotlety schabowe – obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej i usmażyć na maśle. 5 jajek ugotowanych na twardo, 4 jajka surowe, 200 g cebuli, 500 g pieczarek, 60 g masła, sól, pieprz, 150 ml tartej bułki, 125 ml śmietanki

królestwo garów
Ferricelli al Rafano 52

chrzanem, smacznego. PS. Danie sprzed szpitalnej przygody. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ferricelli 400 gram Biała kiełbasa Cebula 1-2 sztuki Pomidory San Marzano 1-2 puszki Bułka tarta kilka dobrych łyżek Oliwa z oliwek kilka łyżek Świeży tarty chrzan Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Ferricelli al Rafano Po pierwsze podpiecz bułkę(...)tartą na suchej patelni i odłóż na bok. Po drugie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojoną na wielkość kęsa białą kiełbasę i obsmaż ją dość mocno z każdej strony. Przełóż ją, używając tej dużej łyżki z dziurami na bok. W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na al dente. Po trzecie dodaj

RafalCook