tarta - 42848 przepisów (strona:128/2857)

Kotlety ziemniaczane 56

kotlety jajeczne, ale póki co zrobiliśmy ziemniaczane. PRZEPIS NA KOTLETY ZIEMNIACZANE Kotlety ziemniaczane – składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 duże cebule (około 400-450 g) 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej Spora ilość koperku Sól, pieprz, przyprawy wedle gustu (u nas zioła prowansalskie) Bułka tarta (do panierki) Olej do smażenia Kotlety ziemniaczane – wykonanie: Ziemniaki(...)cebuli do reszty składników. Cebulę dusimy kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypaliła. Do miski z ziemniakami dodajemy uduszoną cebulę i całą resztę składników (jajka, bulkę tartą, mąkę, koperek, sól, pieprz i ulubione przyprawy). Masę bardzo dokładnie mieszamy, aż będzie jednolita. Na osobnym talerzu wysypujemy bułkę tartą do panierowania. Z ziemniaków formujemy kotleciki

Marder&Marder Manufacture
Leniwe 69

mama nakładała je łyżką bezpośrednio do wrzącej wody. Dokładnie tak jak w kluskach kładzionych. Nie wyglądały wtedy idealnie, kształt miały raczej nieokreślony, ale smakowały wybornie! Zwłaszcza obtoczone w bułce tartej z masełkiem. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Dobry twaróg to podstawa Te kluski/pierogi w większości składają się z białego sera, więc warto kupić naprawdę dobry twaróg . Wybierajcie produkty sprawdzonych producentów(...)tłuste mocno wilgotne, więc często trzeba dosypać do masy dodatkową łyżkę mąki, bo inaczej konsystencja może być zbyt rzadka. Z czym podawać leniwe? Najlepsze dodatki do leniwych to: bułka tarta z masłem roztopione masło cukier cynamon wanilia Wymienione powyżej dodatki możecie dowolnie miksować i łączyć, aż znajdziecie swoją ulubioną wersję. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania kuchni

Na-talerzu.pl
Jajka pieczone w koszyczkach z plastrów bekonu 70

Kalorie 250 kcal Śniadaniowe jajka zapieczone w koszyczkach z bekonu. Śniadaniowa inspiracja na jajka podane w niecodzienny sposób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 8 plastrów cienko krojonego boczku 100 g tartego żółtego sera 4 jajka sól i grubo zmielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Na dnie blaszki do wypiekania babeczek lub 4 foremek żaroodpornych typu okrągłe kokilki ułóż(...)plastry boczku, tak by boki boczku nachodziły na brzegi a w środku utworzyły koszyczek z miejscem na jajko. Do środka bekonu każdego koszyczka z bekonu wsyp tarty żółty ser oraz wbij całe jajko, oprósz szczyptą soli i zmielonym czarnym pieprzem. Zapiecz przez 8 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 190 stopni. Białko powinno ściąć się

ProstePesto.pl
Szybka tarta ze szparagami i kozim serem 61

dania z tego co mamy pod ręką. Tym razem szparagi czekały na swoją kolejkę, nie miałam na nie pomysłu, ale jak jest francuskie, to pomysł zawsze się znajdzie. Szybka tarta ze szparagami i kozim serem jest pyszna i na ciepło i na zimno. To idealny lekki obiad czy kolacja. Na pewno wielbiciele zielonych szparagów będą zachwyceni! Szybka tarta ze szparagami i kozim serem Szybka tarta ze szparagami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje  na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 200 ml gęstej śmietany 18%  sól  pieprz łyżeczka suszonego tymianku 1 pęczek zielonych szparagów oliwa z oliwek kawałek koziego sera świeże tymianek

Kulinarne przygody Gatity
KOTLETY MIELONE Z RYBY: przepis, jak zrobić 113

krok po kroku. Kotlety mielone z ryby. SKŁADNIKI na kotlety mielone z ryby: 500 kg filetów z morskiej ryby np. z dorsza 2 jajka duża cebula  3 łyżki tartej bułki + mleko do namoczenia 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny (najlepsze będą młode pędy czosnku i natka pietruszki) sól, pieprz łyżeczka przyprawy do ryb tarta bułka lub otręby(...)pszenne do panierowania sznycelków oliwa lub olej Kotlety mielone z ryby przepis: Krok 1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Bułkę tartą zalać mlekiem, dodać przyprawę do ryb, wymieszać i odstawić na chwilę, aby spęczniała. Rozmrożone albo świeże filety rybne i lekko podsmażoną cebulę przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę namoczoną w mleku

Moja Książka Kucharska
Jajka faszerowane panierowane 95

Dziś mam dla Was bardzo prosty, ale pyszny przepis na jajka faszerowane panierowane . Jest to tradycyjny polski przepis na jajka wielkanocne. Takie jajka, z chrupiącą skorupką z przyrumienionej bułki tartej, wyglądają niezwykle apetycznie, a co więcej są bardzo smaczne. Gorąco polecam, świetnie sprawdzą się w roli ciepłej przekąski na świąteczny stół. Jajka możecie przygotować wcześniej, a tylko usmażyć(...)bieżąco podczas przyjęcia.  Jajka faszerowane panierowane  Składniki:  5 dużych jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej łyżka masła 2-3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz 0,5 łyżeczki słodkiej papryki duża szczypta ostrej papryki bułka tarta do panierowania olej do smażenia Jak zrobić jajka faszerowane panierowane?  Jajka ugotować

Codzienne Gotowanie
Zupa chrzanowa z jajkiem 80

kawałków chrzanu i od razu część z nich wylądowała w tejże zupie. Nie mówię Wam, iż świeży chrzan to jedyny chrzan, którego można użyć do zupy chrzanowej, gdyż chrzan tarty ze słoika również sprawdzi się w tej zupie. Sugeruję użycie świeżego chrzanu zwłaszcza w okresie wielkanocnym, gdyż ten mamy już za pasem i świeży chrzan powinien być ogólnie(...)razie zupa będzie tłusta a przez to i nieco cięższa. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Zupa chrzanowa Składniki na zupę chrzanową. 10 dkg tartego korzenia chrzanu 40 dkg obranych ziemniaków 5 dkg korzenia pietruszki (obrany) 5 dkg cebuli szalotki (obrana) 2 łyżki masła 150 ml śmietanki 30% 2 liście laurowe 1,5 litra

MeCooks
Tarta kremowa z mascarpone, mleczkiem kokosowym pod śmietanową kołderką 73

Mój debiut z mleczkiem kokosowym w roli głównej. Tarta bez pieczenia, na gotowych biszkoptach,  z masą serową i warstwą puszystej śmietany  z kawałeczkami gorzkiej czekolady. Wystarczy kilka godzin w lodówce,  by była idealnie stężona i gotowa do podania. Masa na bazie mleczka kokosowego jest przyjemnie gęsta, kremowa.  Obawiałam się, że może wydawać się mdła(...)bardziej mylnego. Na masę wyłożyłam warstwę z ubitej śmietanki kremówki  z dodatkiem rozpuszczonej białej czekolady  - użyłam ulubionej Toblerone z migdałami. Każdy kawałeczek tej tarty zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia,  złaknione czegoś wyjątkowego. Jeśli nie mieliście dotąd okazji, by zastosować w swych wypiekach  mleczko kokosowe, skorzystajcie z tego przepisu.  Nawet jeśli nie przepadacie za kokosem

Kronika Piekarnika
Kotleciki maślankowe w panierce serowej 106

środku Mięso jest miękkie.  Wszystkie dodatki i przyprawy znajdziecie oczywiście w sklepie @skworcu.pl https://www.skworcu.com.pl/ A teraz przepis :  🍴6 bardzo dobrze ubitych kotletów schabowych 🍴30 dag sera tartego mozarella 🍴10 dag sera tartego żółtego np.gouda 🍴2 jajka 🍴 2 Łyżki majonezu 🍴1.5 szklanki bułki tartej 🍴1/2 szklanki maślanki 🍴Olej do smażenia 🍴1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Skworcu(...)łyżki przyprawy Kuchmistrz Skworcu 🍴1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej Skworcu 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 Przygotowanie:  1. Kotlety dokładnie solimy i pieprzy z obu stron.  2. Do jednej miski wsypujemy bułkę tartą 3.Do kolejnej miski dodajemy jajko i maślankę dokładnie mieszamy,dodany przyprawy i dalej mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu i mieszamy. 4. Do kolejnej miski

Gotowanie Patki
Tarta z gruszkami bez pieczenia 104

Pyszna jesienna tarta z gruszkami, na czekoladowym spodzie ciasteczkowym i z puszystym kremem mascarpone. Idealny przepis na prostą i jednocześnie pyszną tartę bez pieczenia. Składniki na spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g masła 50 g czekolady mlecznej Krem mascarpone: 375 g serka mascarpone (schłodzonego) 150 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru(...)blendera i pokruszyć na piasek (fot.1) . Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do ciastek i dokładnie wymieszać, do momentu otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem). Dno i boki wysmarować masłem, a następnie  wysypać masę ciasteczkową i wcisnąć ją w dno i boki formy

Świat Ciasta
Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej 93

fileta z karpia  1 ząbek czosnku 1 cebula 2 jajka pół pęczka pietruszki posiekanej  1 czerstwa bułka namoczona w mleku ok 3-4 łyżek bułki tartej (zależy do konsystencji)  sól i pieprz do smaku  panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu spirytusowego 1 cebula(...)karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę  z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy wyrabiamy małe kulki, które otaczamy w jajku i bułce tartej następnie obsmażamy na złocisty

Niezły Młynek
Tarta ze śliwkami i posypką migdałową 87

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową. Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż(...)jednolite.  Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.  Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z białej fasoli i słodkich batatów z gremolatą 70

cebula 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku ekologicznego 50 g masła 1500 ml gorącego bulionu jarzynowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego kardamonu sól i pieprz GREMOLATA 30 g tartego parmezanu skórka otarta z 1 cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku ekologicznego, mały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: KREMOWA ZUPA W garnku rozpuść masło. Na płynnym maśle(...)gotuj kolejne kilka minut. Wlej gorący bulion i gotuj do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zupę zblenduj i przetrzyj przez sito, by uzyskać jak najbardziej aksamitną konsystencję kremu. GREMOLATA Tarty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, czosnek pokrojony w bardzo cienkie plasterki i skórkę otartą z cytryny wymieszaj ze sobą. Pamiętaj by otrzeć jedynie żółtą część skórki cytrusa, gdyż biała warstwa

ProstePesto.pl
Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka 82

Tarta z ciasta francuskiego z figami, serem pleśniowym i konfiturą z cebuli jest tak pyszna, że nie można przestać jej jeść. Jeśli podacie ją na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi, to goście będą zachwyceni. Tarta jest szybka i bardzo prosta do zrobienia, a wygląda bardzo wykwintnie. W sezonie na figi, z pewnością warto wypróbować ten przepis(...)pożałujecie!   Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami: płat ciasta francuskiego 4 figi 100 g sera pleśniowego 3 cebule czerwone łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny) łyżeczka cukru brązowego duża szczypta soli   Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy solą i smażymy do miękkości. Następnie do cebuli dodajemy cukier

e-PrzepisyKulinarne