tarta - 42848 przepisów (strona:126/2857)

tarta na słodko – przepis podstawowy 200

łyżki zimnej wody PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i szybko wymieszać mikserem. Dosypać mąkę i miksować, aby składniki połączyły się ze sobą. Im krócej miksujemy, tym tarta będzie smaczniejsza. Ciasto będzie sypkie, dlatego należy dolać wody i uformować z ciasta kulę, ale to już w trybie ręcznym Formę do tarty o średnicy(...)temu, by ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia. Jeśli to przygotowanie zajęło nam sporo czasu, to możemy jeszcze raz włożyć ciasto do lodówki na ok. 5 min. Przy pieczeniu tarty zapamiętać musimy jedno: ciasto zimne wkładamy do gorącego piekarnika. Ciasto z obciążeniem pieczemy 10 min., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze

zabawa smakiem
Tarta śliwkowo- migdałowa 127

Śliwki jeszcze są więc trzeba z nich korzystać dlatego też dzisiaj zajadamy się pyszną tartą. Tarta smakuje i pachnie obłędnie. Podczas jej pieczenia unosi się po całym domu cudowny zapach migdałów i śliwek. Tarta jest delikatna i prosta do zrobienia a przy tym wygląda bardzo efektownie. Serdecznie polecam, póki jeszcze są śliwki bo naprawdę(...)boki formy smarujemy masłem. Gdy ciasto będzie już schłodzone wykładamy nim formę, następnie nakłuwamy je widelcem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.  Składniki tarta: 0,5 kg śliwek 200 gram jogurtu naturalnego  2 jajka 3 łyżki cukru  2 łyżki cukru waniliowego  3 łyżki śmietankowego budyniu 50 gram migdałów Wykonanie

Krakowskie smaki Ani
Jeśli nie chcesz mojej zguby... Tarta z borówkami Pierre'a Hermé 123

mnóstwem warstw, mas i dodatków. Wolę kiedy nie ma zbyt dużo składników, a bohater przepisu - tu borówki amerykańskie - ma okazję do zaprezentowania całego spektrum smaków i aromatów.  Tarta z borówkami P. Herme idealnie spełnia moją zachciankę. Ciasto jest kruche, delikatne, a cała reszta to po prostu borówki! Nie mam pojęcia, jakie za Wami chodzą(...)teraz zachcianki, bo chodzą na pewno, ale jeśli kiedyś jedna z nich będzie borówkowa, upieczcie tą tartę na pewno. I pamiętajcie, że pora ani sezon nie ma znaczenia! Bo z zachciankami jest jak z tym krokodylem - "jeśli nie chcesz mojej zguby...". TARTA Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI PIERRE'A HERME Na ciasto: 130 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki

KUCHARNIA
Hello October! Gruszki, tymianek, szarlotka. 180

wyłożoną papierem do pieczenia formę. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasto podczas podpiekania. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temp. 190 stopni i wstawić spód tarty do wstępnego podpieczenia dosłownie na kilka minut .  W tym czasie gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały(...)spód wysypać mielonymi orzechami i ułożyć na nim gruszki. Posypać je z wierzchu cukrem trzcinowym.  Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na podłużne pasy. Rozłożyć je na wierzchu tarty.  Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 minut. Tarta jest gotowa, gdy ciasto ładne się zrumieni. Po wyjęciu lekko przestudzić i udekorować pozostałym tymiankiem. Można

KUCHARNIA
Tarta ze szpinakiem 203

wytrawne, jak i na słodko. Niesamowicie szybko się piecze, a farsz można wykonać na tysiąc sposobów z tego co akurat znajduje się w lodówce. Moim absolutnym numer 1 jest tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie(...)wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in.  potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych ilościach cynk oraz żelazo. Tarta ze szpinakiem Spód: 200 g mąki gryczanej Melvit; 100 g mąki pszennej; 3 łyżki otrębów żytnich Kupiec ; 150 g masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu);  szczypta

Życie na widelcu
Tarty i kruche 191

z malinami Kruche babeczki z masą serowo borówkową Kruche z czekoladową pianką i borówkami Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Tarta z morelami i migdałami Mini tarty kokosowe z owocami

Ala piecze i gotuje
Budyniowa tarta pod złotymi kroplami 153

Tarty na słodko czy na słono zawsze wychodzą.  Jest to tradycyjne danie z kuchni francuskiej. Przepis podany na kruchy spód można wykorzysta również do innych tart. Spód tarty jest kruchy, delikatny oraz maślany w smaku. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g masła z lodówki 2 żółtko sól Wykonanie: Mąkę, sól i masło posiekać(...)piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i pieczemy ok 25 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 100 stopni C. Na podpieczona masę budyniową wylewamy ubite białka wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Gdy tarta będzie stygła powoli na wierzchu zaczną pojawia się złote krople, ale trzeba przypilnować aby podczas pieczenia

kgwjanczewo
Tarta z bitą śmietaną z mleka kokosowego i truskawkami 132

spore ponieważ pyszna tarta z mascarpone i bitą śmietaną nie wchodziła w grę, ponieważ świeżo upieczona Mama niestety mleczne rzeczy wpisane ma listę zakazaną:). Tak oto powstała tarta z bitą śmietaną kokosową. Śmietanę wykorzystywałam już do tortów, ale tarta z jej dodatkiem była dla mnie nowością - wyszło wyśmienicie:) Składniki: CIASTO 25 dkg mąki(...)wysokich obrotach około 5 minut. Śmietana po tym czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki

Magiczna kuchnia Darii
Letnia tarta z malinami i borówkami 219

znajdziecie na stronie kuchni+ "Jakubiak w sezonie 4" , ale u mnie zaistniały pewne modyfikacje. Przede wszystkim polecam przepis na kruche ciasto, które sprawdziło się bardzo dobrze. Krem, który wypełnia tartę jest bardzo delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję(...)rozprowadziło. Gotowe ciasto wkładamy na min. 30 min. do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Przygotowujemy masę, dokładnie miksując wszystkie podane składniki. Masa jest dość rzadka. Formę na tartę smarujemy masłem. Po 30 min. wyjmujemy ciasto. Rozwałkowujemy je na blacie oprószonym mąką i wykładamy nim formę na ciasto. Dno nakłuwamy dokładnie widelcem, smarujemy białkiem, oprószamy mąką i wylewamy masę

W kuchni wieczorem
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 174

wcześniej przepisu, bo chciałam upiec ciasto w mniejszej formie niż zalecana 26 cm. Ilości masy orzechowej jednak nie zmniejszyłam, a ilość jabłek tylko odrobinę - idealnie zmieściły się na powierzchni tarty. Całość współgra ze sobą doskonale - cynamonowe, soczyste jabłka, orzechowa, ale nieco inna za sprawą rumu masa jest przepyszna, a do tego kruche ciasto, którego pierwszy chyba(...)zaszkodziło - tak samo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały... Tarta z jabłkami i orzechami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 189

doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię z gruszką, całość posypujemy orzechami, następnie wlewamy roztrzepane jaja z jogurtem naturalnym i ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki

Mango Papaja
1513. Zestaw foremek Zenker -test 151

zapobiega przywieraniu potraw.  Jestem bardzo zadowolona z tego zestawu foremek....Posiadam w domu ..zapewne jak każda z nas ..rożne blaszki..ale  najbardziej ucieszyłam się z formy do tarty i wkładki z kominkiem..Mam co prawda formę do tarty [ niedawno kupioną w Biedronce] , ale silikonową..Silikonowe foremki są też dobre, ale z tej jestem bardziej(...) biszkoptowa  ..ciasto pięknie się upiekło , nie było problemu z wyjęciem ciasta z formy i nic do niej przywarło.. Kilka dni później foremki znów były wykorzystane...była tarta ale wytrawna..był chlebek pieczony w keksówce, który ładnie się upiekł z każdej strony i bez problemu "wypadł"z blaszki..było także ciasto pieczone w tortownicy

Moje domowe kucharzenie
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 354

słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie te smaki razem dały niesamowity efekt. Każdy składnik do siebie pasował. Robiłam tartę pierwszy raz i trochę obawiałam się, że spód i brzegi będą zbyt twarde, a całość mdła. Tarta wyszła pyszna co zachęciło mnie do dalszych eksperymentów. Skorzystałam z przepisu Daniela na słodkie tarty, cukier zastępując solą. Farsz(...)całkowita improwizacja. W przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera

OstryKęs
Jednoosobowa pełnoziarnista orkiszowa tarta (?) z cukinią - genialna! 167

Napisałam tarta z pytajnikiem, bo nie wiem jak nazwać to, co mi wyszło - tarta, placek, a może pizza (tylko bez drożdży;)? Wzorowałam się na tym przepisie, ale śmietanę zamieniłam na jogurt, dodałam przyprawy i zrobiłam o połowę mniej ciasta na taką samą foremkę czyli o śr. 20 cm. I wyszedł cieniutki spód obłożony cukinią i serem(...)dałam jajka i posypałam czosnkiem niedźwiedzim).   Włożyłam ponownie do piekarnika na ok. 20 min, z tym, że ostatnie 5 min. już przy wyłączonych grzałkach. Tak jak w tytule, tartę określiłabym jako genialną! Cieniutkie, chrupiące, aromatyczne ciasto i sprężysta cukinia w połączeniu z lekko słonym serem - poezja obiadowa albo kolacyjna, albo na przegryzkę, albo do piwa, albo kiedy i gdzie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Klopsiki z fasolką szparagową 2419

Klopsiki z fasolką szparagową to bardzo smaczne połączenie. Zazwyczaj w takim zestawie fasolkę podaję podsmażoną na maśle z bułką tartą i do tego ziemniaki, tym razem jednak zrobiłam klopsiki z fasolką szparagową nieco inaczej, bo w sosie pomidorowym. Jest to pożywny i smaczny posiłek obiadowy dla całej rodziny. Tak przygotowane klopsiki możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem(...)wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka majeranku olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsików z fasolką szparagową: Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, włożyć do garnka. Wsypać łyżeczkę soli. Wlać wody. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować

Danka Pichci