tarta - 42848 przepisów (strona:131/2857)

SEKRETY UDANEGO CIASTA KRUCHEGO 237

cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania. Do przesianej(...)minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość i smak. Natomiast jeśli pieczemy tarty, tarteletki i babeczki, czyli spody z podniesionymi brzegami - stosujemy metodę pieczenia tzw. na ślepo. Schłodzone i rozwałkowane ciasto wkładamy do delikatnie natłuszczonej foremki i dociskamy do brzegów

Ciastka - domowe słodkości
TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ 166

tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij ją z piekarnika, i rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta. W misce roztrzep jajka, domieszaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ¾ du startego(...)sera parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj rozdrobniony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszaj całość.   Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód tarty, i posyp z wierzchu resztą sera parmezan i płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta z kurczakiem i buraczanym makaronem 215

Tarta z mięsem i warzywami to dobry pomysł na uniwersalne, prawie jednogarnkowe danie obiadowe. W przypadku tarty wystarczy tylko tortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej(...)Często robię tarty właśnie wtedy kiedy spodziewam się gości bo łatwo je porcjować i nie muszę podawać obiadu w kilku częściach. Jeśli nie jesteście przekonani do wytrawnych tart to ja gorąco namawiam Was do ich przyrządzania. Dają duże pole do popisu i można w nich wykorzystać prawie wszystko co macie w lodówce. Spróbujcie też zapiekanki z kurczakiem

Smaczna Pyza
Nuggetsy rybne z dipem pomarańczowo-musztardowy 173

przekąska. Czas trwania: 40 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 200 g filetów rybnych (np. miruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej(...)łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Rybę pokroić na niewielkie kawałki (4 cm x 4 cm). Płatki kukurydziane zmiażdżyć, wymieszać z bułką tartą i doprawić pieprzem, solą i papryką. Na patelni podgrzać masło i podsmażyć bułkę tartą z płatkami kukurydziane na złoty kolor. Roztrzepać

KuchniaWeDwoje.pl
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 145

tutaj. Początkowo nikt nie wierzył, że z bułki tartej wyjdzie coś dobrego, ale na koniec padło stwierdzenie, że skoro to tak smakuje, to istnieją bardzo duże wątpliwości co do tego, czy to co się je na co dzień jest naprawdę kiełbasą Składniki: - zmielony suchy chleb lub bułka, tak zwana bułka tarta - cebula - mąka - papryka wędzona i inne(...)ulubione przyprawy Wykonanie: Bułkę tartą umieszczamy w misce. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i przysmażamy. Dodajemy do bułki razem z olejem. Przyprawiamy (dużo wędzonej papryki), dodajemy trochę mąki i wody. Z UMIAREM! Chodzi o to, żeby to była jednak masa z bułki tartej, a nie mąki, która ma się delikatnie lepić. Po uformowaniu kiełbaski

Kryzysowa Książka Kucharska
Kuleczki rybne w świątecznej zalewie octowej 209

czosnku 1 cebula 2 jajka pół pęczka pietruszki posiekanej  1 czerstwa bułka namoczona w mleku ok 3-4 łyżek bułki tartej (zależy do konsystencji)  sól i pieprz do smaku  panierka: rozbełtane jajko i bułka tarta olej do smażenia zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu spirytusowego 1 cebula pokrojona w plasterki 1 marchewka (obrana(...)karpia mielimy razem z cebulą i czosnkiem przez maszynkę  z drobnymi oczkami dwukrotnie. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę, pietruszkę, sól, pieprz - wszystko dobrze wyrabiamy i dodajemy bułkę tartą. Jeżeli masa jest zbyt kleista dodajemy jeszcze bułkę tartą. Z masy wyrabiamy małe kulki, które otaczamy w jajku i bułce tartej następnie obsmażamy na złocisty

Niezły Młynek
Czyżby jeżyny? 145

kiedy można było go użyć. Tak też zrobiłam. I chociaż przepis jest odgrzewany, bo dawno temu robiłam tę tartę w brzoskwiniami , postanowiłam wrzucić go na bloga. I namawiać wszystkich, żeby choć raz w sezonie zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ   Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego(...)osuszenia. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drobno posiekanym zimnym masłem, do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często

les mirabelles
Tarta z polenty z brokułami, szynką i pesto z suszonych pomidorów 130

grudek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Odstawić do wystygnięcia. Gdy kaszka będzie już chłodna, dodać jajo i mąkę i dokładnie wymieszać. Następnie dokładnie wysmarować tłuszczem foremkę to tarty (lub użyć papieru do pieczenia) i wyłożyć na nią kaszę. Rozprowadzić równo w formie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut. W między(...)Następnie dodać starty ser, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Brokuły zblanszować i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki pomidorami, szynką i 3 łyżami pesto. Pozostałym pesto posmarować spód podpieczonej tarty i posypać 2 łyżkami startego parmezanu. Następnie wyłożyć na tartę brokuły, szynkę i pomidory. Całość posypać ziołami i serem (opcjonalnie można wykorzystać ser camembert). Całość piec przez

Kuchnia Bon Appetit
MIELONE DEVOLAJE 189

smakiem i podaniem.Polecam!. 3 pojedyncze piersi kurze 1 jajko bułka tarta olej do smażenia   Farsz: ~~~~~~~~~~ pieczarki cebula serek topiony holenderski     Panierka: ~~~~~~~~~~ 2 jajka bułka tarta   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso mielimy na śr.sitku.Dodajemy jajko,bułkę tartą,vegetę,mieszamy. Robimy farsz-pieczarki czyścimy,kroimy na drobną kostkę.Cebule obieramy i siekamy drobno.Na rozgrzanej patelni(...)smażymy pieczarki z cebulką,dodajemy serek topiony,mieszamy,studzimy. Farszem nadziewamy porcję mięsa mielonego i formujemy,rolujemy w  rękach podłużny kotlet devolaj,spłaszczamy lekko i gotowe.Obtaczamy w bułce tartej,potem w jajku i znów w bułce tartej-trzymamy się tej kolejności!Smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.Smacznego.Można oczywiście użyć innego nadzienia:) ja lubię klasyczne

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z groszkiem i kremowym serkiem 234

Zachwycająca kolorem i smakiem zielona TARTA Z GROSZKIEM I KREMOWYM... Artykuł Tarta z groszkiem i kremowym serkiem pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  215

szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru Wszystkie składniki na nadzienie serowe zmielić blenderem na jednolitą masę. Kruszonka: 3/4 szklanki mąki(...)Wyrośnięte ciasto odgazować (mocno uderzyć o blat), jeszcze raz krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 70 cm na 50, połowę ciasta wysmarować serkiem (wzdłuż dłuższego boku), drugą połowę posypać bułką tartą, posypać porzeczkami. Zwinąć ciasno jak dywan, z dwóch stron, powinny powstać jakby rogi. Kroić ostrym nożem na 3-4 cm wałki, układać na blaszce, część z serem obracając

moj przepis na
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 364

ściema z tym ciastem, bo tak naprawdę masą wyłożyłam tortownicę o średnicy 24 cm, ale równie dobrze można użyć formy do tarty i za klasyczną tartę będzie robić. Tym razem inny przepis na bezglutenowy spód. I mocno cytrynowy wsad. Dla miłośników cytryn, witaminy C (chociaż ponoć cytryna z tą ilością i tak nie powala). Dla tych, którzy wcale(...)zmielone (warunek niekonieczny) płatki owsiane i amarantus. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Zagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy

gutfut
Tu ti tu rum tu - i tarta kokosowa do rodzinnej herbatki 166

zakazów! Ciekawa jestem, czy macie w swoich domach jakieś prywatne rytuały, które Was scalają? Jednym z przykładowych herbatkowych deserów jest kokosowa tarta. Ta dzisiejsza jest zainspirowana makaronikową tartą Doroty z Moich wypieków, zmieniłam parę rzeczy, choćby z powodu większej formy, jakiej użyłam. Biorę na spód: - 300g mąki pszennej - 150g masła zimnego - 80g cukru pudru - szczypta soli(...)wiórków, szklankę cukru,120g stopionego masła, łyżkę maki, średnią szczyptę amoniaku. Jednak zanim wszystko połączę, wyjmuję ciasto, wałkuję na pół centymetra, układam na 28 cm  formie do tarty, lekko wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta odcinam pozostawiając rant przy ściance formy, obcięte kawałki można wyłożyć dociskając do ciasta, lepiej jednak wykorzystać w małych dodatkowych foremkach. Nie trzeba

I tu będę miała takie te
Tarta chałwowa 161

się nie przypaliło. Wsypujemy zmiksowane herbatniki i wafelki czekoladowe. Mieszamy na bardzo wolnym ogniu, po bardzo krótkiej chwili, jak tylko się wszystko połączy ciasteczkową masę wykładamy na blaszkę do tarty, lub na silikonową formę tortową. Jak trochę ostygnie wkładamy do lodówki, jak pod drzwiami stoją goście – wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. W tym czasie zabieramy się(...)czasie pół puszki masy kajmakowej rozpuszczamy w garneczku, po ostudzeniu wylewamy kajmak na tartę i ładnie gładzimy. Wstawiamy do lodówki. Pychotka chałwowa była tak pyszna, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Więc mamy zdjęcie chałwy. Resztki chałwy też ktoś wchłonął, zdjęcie pożyczyłam ze strony deniz.pl Tarta chałwowa

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania