tarta - 42848 przepisów (strona:138/2857)

Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce di cioccolato) 170

laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec do masy wmieszamy białka ubite na sztywn ą  pian ę .    Tarta Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką. Do wyłożenia formy możemy wykorzystać również papier do pieczenia. Ciasto(...)grubość 1/2 cm, z ciasta wykrawamy paski o szerokości 1 cm. Do formy z ciastem wylewamy nadzienie z ricotty, delikatnie wyrównując wierzch.  Z pasków układamy na tarcie kratkę. Tart ę  pieczemy ok. 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem tartę oprószamy cukrem pudrem. **** PREPARAZIONE Pasta frolla Inserite nel mixer

La grande e la piccola cuoca
Tarta z truskawkami i rabarbarem 275

oczami, a gdy nieco przestygła, ukroiliśmy po kawałku... a za chwilę drugim;) Żałowałam jedynie, że w lodowce zabrakło lodów waniliowych lub śmietankowych, żeby porcja szczęścia była jeszcze pełniejsza. Tarta z truskawkami ma w sobie wszystko, żeby podbić każde podniebienie: niesamowicie kruche ciasto, dużo soczystego aromatycznego nadzienia i przeuroczą kratkę z migdałami. Zachęcam do upieczenia! Truskawki do wypieków lepiej(...)między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim formę na tartę. Nadmiar ciasta obkroić, odłożyć do zrobienia kratki. Na ciasto równomiernie wysypać zmielone ciasteczka, wyłożyć owocowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski, ułożyć w kratkę na wierzchu tarty. Kratkę posmarować białkiem, posypać płatkami migdałowymi. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut

Obiad gotowy
Wiosenna tarta ze szpinakiem i jajkami 832

wegetarian. Lubimy tarty i robię je dość często. Można je podawać prawie zaraz po upieczeniu albo upiec wcześniej i potem podgrzać. Zawsze staram się by moje tarty wyglądały ładnie i oczywiście smakowały jak najlepiej. Ta jest jedną z moich ulubionych, szczególnie w okolicy Wielkanocy. Jajka i zielony szpinak zapieczone na kruchym cieście tworzą bardzo udaną, zarówno(...)smakowo jak i wizualnie, kompozycję. Możecie dodać do swojej tarty jeszcze więcej ziół, jeśli lubicie. Ja dosypałam dużo pachnącego koperku, bo go uwielbiamy. Na targu kupiłam już wielki, gruby pęk dorodnego kopru! Wiosna idzie! Innych przepisów na wielkanocne śniadania, obiad czy desery znajdziecie TUTAJ Taką tartę z jajkami i szpinakiem można podać na wielkanocne śniadanie albo codzienny obiad

Smaczna Pyza
Nadziewany placek naleśnikowy - propozycja na kolację 132

żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany olej wsypujemy bułkę tartą, na nią lejemy porcję ciasta, na to ser i szynka i znowu porcja ciasta. Jeszcze tylko(...)wierzch trochę bułki tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Z tej porcji wychodzą 3 placki. Smacznego

Tylko pysznie
Wiem, że nic nie wiem, czyli siódme urodziny bloga 204

wybornie, połączenie smaków jest wyjątkowo harmonijne. Dekoracja to urocze mini makaroniki i świeże maliny - prosta, a jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła(...)turach, delikatnie mieszając łyżką. Wylać krem na kisiel, schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować malinami, makaronikami, bezikami i suszonymi kwiatami hibiskusa. Smacznego! A co byście powiedzieli na taką tartę z okazji Walentynek...? W końcu czternasty lutego już za chwilkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z budyniem i brzoskwiniami 108

mleka, a następnie, nie przestając mieszać, gotować 2-3 min. 4) Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby do niego przylegała (dzięki temu nie powstanie korzuch) i odstawić do wystudzenia. Tarta: 1) Wystudzony budyń przez chwilę miksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek, wyłożyć na przestudzony spód(...)wyrównać. 2) Na budyniu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. 3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą. Artykuł Tarta z budyniem i brzoskwiniami pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Mini tarty jabłkowe z karmelem 164

mini tarty z jabłkami, nuta cynamony i karmelem. Do tego gałka lodów śmietankowych, kawa i jestem w niebie. No i się rozmarzyłam... Porcja na 14 małych tart Składniki: ciasto 110 g zimnego masła 150 g mąki  3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki wody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru(...)małą kostkę. Zasypujemy cukrem, cynamonem , przyprawą korzenną i mieszamy delikatnymi ruchami. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy nim formy do tart, dociskając do brzegów (formy nasmaruj masłem i oprósz bułka tartą lub kaszą manną lub wyłóż papierem pergaminowym). Formy napełniamy jabłkami i pieczemy w 180 C przez ok 20 minut, aż brzegi ciasta się

Niezły Młynek
Tarta z budyniem i brzoskwiniami 127

mleka, a następnie, nie przestając mieszać, gotować 2-3 min. 4) Budyń przykryć folią spożywczą, tak aby do niego przylegała (dzięki temu nie powstanie korzuch) i odstawić do wystudzenia. Tarta: 1) Wystudzony budyń przez chwilę miksować, aby pozbyć się ewentualnych grudek, wyłożyć na przestudzony spód(...)wyrównać. 2) Na budyniu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. 3) Przygotowaną tartę piec kolejne 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 4) Upieczone, wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 5) Gotową tartę przed krojeniem dobrze schłodzić w lodówce, a następnie podawać udekorowaną miętą. Artykuł Tarta z budyniem i brzoskwiniami pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami, bez pieczenia (Crostata di cocco con crema al cioccolato e frutta fresca senza c 117

Kokosowa tarta z kremem czekoladowym i owocami świetnie sprawdza si ę  latem, w czasie upałów, ponieważ nie wymaga pieczenia.   Tart ę  przygotowałam na spodzie z ciasteczek i oleju kokosowego, który znakomicie komponuje si ę  z delikatnym kremem czekoladowym i du ż ą  ilością świeżych owoców.  Smacznego! **** La crostata di cocco(...)tutto. Aggiungete il burro a temperatura ambiente. Frullate la crema fino ad ottenere una consistenza omogenea e cremosa. Fatela raffreddare in frigorifero per circa 1 ora. Tartę dekorujemy kremem czekoladowym, świeżymi owocami i listkami mi ę ty. **** Decorate la crostata con la crema al cioccolato, la frutta fresca e alcune foglie di menta. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 129

niepowtarzalnego smaku.  Wilgotna o konsystencji sernika, nie wymagająca zdolności kulinarnych.  Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe.  Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej  50 g cukru pudru(...)oraz  3 łyżki sezamu zmieszanego z 3  łyżkami bułki tartej. Migdały, obie mąki, cukier puder i posiekane zimne masło, włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tarta z porem i szynką - na idealnie kruchym cieście 257

dużego pora 150 g dobrej gotowanej szynki 150g śmietany 12% lub 18% 2 jajka 4 gałązki tymianku cytrynowego (lub zwykłego) 1/2 pęczka szczypiorku 100g sera z niebieską pleśnią 50g tartej mozarelli sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Po środku robimy dołeczek, wbijamy żółtka i lekko zarabiamy ciasto nożem. Na koniec(...)solimy i smażymy do momentu aż por się lekko zeszkli. Wrzucamy szynkę i smażymy ok 3-4 minuty. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki do tarty, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na 12-15 min. W dużym kubku łączymy ze sobą, śmietanę, jajka, pokruszony ser, 1 posiekaną gałązkę tymianku. Doprawiamy do smaku

DefinicjaSmaku
Tarta szparagowa z sosem pietruszkowo - cebulowym 177

ponieważ zbyt szubko się rozgotują.   Składniki na ciasto wyrabiamy szybko na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkowujemy i układamy w formie na tarte. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.   Na maśle podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulą, około 5 minut, nie powinna zbrązowieć ponieważ zgorzknieje(...)jajkiem, poszatkowaną natką i vegetą. Podgrzewamy przez chwilę ale nie doprowadzamy do zagotowania, sos nie może zbytnio zgęstnieć. Próbujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.   Na upieczoną gorącą tarte układamy szparagi i polewamy sosem. Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego

Jadło i czytadło
Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną 140

morelami i migdałami  nadziana kwaśną śmietaną z miodem to gratka dla fanów tych soczystych owoców. Z podanego przepisu zrobicie 5 sztuk mini tart o średnicy około 12 cm, lub jedną dużą  tartę – super rodzinnie, podzielną.   Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.  Smacznego   Podobny przepis, znajdziecie  Tu  na mini tarty o nadzieniu cytrynowym.    Artykuł Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork
CZEKOLADOWA TARTA Z OWOCAMI 129

wanilii 1 puszka mleka lub śmietanki kokosowej pełnotłustej wstawionej na noc do lodówki WYKONANIE Naszykować formę na tartę i nasmarować ją olejem kokosowym. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki na spód dokładnie wymieszać w misce. „Wylepić” nim formę na tartę i wstawić do nagrzanego piekarnika/ Piec około 10­-12 minut. Przygotowanie nadzienia czekoladowego Czekoladę rozpuścić w małym garnuszku, dodać(...)niej miód i wanilię. Ostudzić. Mleko lub śmietankę kokosową wyjąć z lodówki, gęstą część wyjąć i przełożyć do garnuszka z rozpuszczoną czekoladą. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Kiedy spód tarty ostygnie, wylać masę czekoladową , wyrównać łyżką i wstawić do zamrażarki na 2 godziny lub do lodówki na 5­-6 godzin, aby masa czekoladowa zastygła. Na górę można położyć

Mała w garnku miesza
Tarta ze szparagami, szalotką i parmezanem na gryczano- żytnim kruchym cieście 138

zupełnie mi to nie przeszkadza. Tarta dla wymagającego podniebienia, które surowych szparag nie trawi. Podkręcona słodką szalotką i ogromną ilością parmezanu. Ja uwielbiam!  Składniki (na tartę o średnicy 28 cm): Kruchy spód żytni/gryczany/pszenny: 1/2 szklanki żytniej 1/2 szklanki mąki gryczanej  1/2 szklanki mąki pszennej 100 gram masła  1 jajko  1 łyżka śmietany(...)szalotki  Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto kruche umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni i piekę w nim spód przez 25 minut. W tym czasie szparagom odrywam zdrewniałe końce, dokładnie je myje i przelewam wrzątkiem. Na upieczony spód układam

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania