Tarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem
Miód i pieprztartę z porzeczkami właśnie. Intensywnie czekoladowy spód, połączony z delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru(...)sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni w mieszaninie powinien znaleźć się serek mascarpone. Wstawiamy krem do lodówki aż do chwili całkowitego ostudzenia się spodu tarty. Po tym czasie wykładamy go na ciasto i całość obsypujemy umytymi i osuszonymi porzeczkami. Dekorujemy liśćmi mięty lub bazylii (ja szczególnie lubię to drugie połączenie). Smacznego
Życie zamknięte w smakuznacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;) Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie! TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ Składniki na ciasto: - 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki - 200 gram masła - 100 gram drobnego cukru - 1 żółtko Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy(...)cukier. Na samym końcu obsypujemy masę skrobią i ponownie mieszamy. Całość wylewamy na ciepłą tartę z porzeczkami posypanymi cukrem. Rozsmarowujemy, formując dowolną powierzchnię. Wkładamy do piekarnika. Natychmiast po włożeniu obniżamy temperaturę ze 180 stopni do 120 i pieczemy całość przez około godzinę. Pychota! Moja tarta zrobiła mi niespodziankę i porzeczki uformowały się w idealne serduszko! :) Smacznego
Życie zamknięte w smakuTarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem
Miód i pieprzjagodowym twarożkiem i owocami? —>KLIK To był jeden moich ulubionych wypieków. Postanowiłam zrobić nieco zdrowszą wersję bo bez cukru i bez glutenu. Nie znaczy to, że tarta nie była słodka. Wręcz przeciwnie :) Przekonajcie się sami! 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego mielonego twarożku łyżka(...)pieczemy kolejne 20-30 minut (zależy od piekarnika). Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone dekorujemy owocami. Kakao mieszamy z syropem klonowym i gotowym sosem polewamy ciasto. Smacznego :) Artykuł Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogboczek, który przełamuje te smaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma(...)szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h lub do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wklep ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy na tartę. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Farsz: - 2 duże pomidory - 3 plastry boczku - konfitura z czerwonej cebuli ( porcja z tego przepisu ) - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz
Corner With Recipesżółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki(...)jeszcze chwilę miksować. Galaretkę proponuje przyrządzić z mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu (ok. 400 ml). Należy zaczekać aż zrobi się troszkę gęsta. Gotowy krem wyłożyć na tartę i ułożyć na nim pokrojonego banana. Całość zalać tężejącą galaretką. Smacznego
The Sweet Damselbąbel iż nie będzie jak nałożyć „farsz” Kiedy tarta się upiecze możemy wykorzystać nagrzany piekarnik i uprażyć nasze migdały – 10 minutek w 180 stopniach . Tarta upieczona, migdały uprażone więc bierzemy się za karmel. Od razu Wam się przyznam – jeżeli nie czytaliście mojego ostatniego postu – że u mnie łatwo nie było: spalona(...)czas trzymamy patelnię na gazie). Kiedy cukier połączy się ze śmietanką na jednolitą masę to wrzucamy do niego migdały i chwilkę mieszamy. Gotowy karmel z migdałami przelewamy na naszą tartę, odstawiamy do stężenia i możemy się słodko objadać
Kuchenne Wariacjemąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany 12 % 2 jajka 3 łyżki posiekanego […] Artykuł Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej(...)porze nie było już żadnego kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie
Poezja smakuprzepis? Koniecznie spróbujcie przygotować to ciasto w domu. Składniki : Spód tarty : * 200g mąki pszennej * 50g cukru * 2 żółtka * pół kostki zimnego masła * szczypta soli Nadzienie tarty : * domowy budyń bananowy lub waniliowy bądź przygotowany z torebki - ważne żeby był przygotowany z połowy składników podanych na opakowaniu * 2 gruszki * łyżka miodu * 2 łyżki cukru trzcinowego(...)lodówki na pół godziny. Przygotować budyń z połowy składników podanych na opakowaniu - ja bym użyła dwóch torebek. Przygotowałam domowy budyń bananowy . Ciastem wylepić dno i boki foremki do tarty. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w 180 stopniach. Rozpuścić miód z cukrem, gruszki obrać, pokroić w ósemki i karmelizować aż będą miękkie. Budyń wylać na upieczone ciasto
Magiczne Życie Martymąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto(...)stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku
O kuchni z uczuciempraktycznie bez pieczenia, łącząca w sobie słodki smak karmelu, słoność krakersów, czekolady i masło orzechowe-będące połączeniem obu smaków-słonego i słodkiego. Dla mnie rewelacja! Tarta jest bardzo sycąca, mały kawałeczek zaspokoi Wasz apetyt na słodkości. Połączenie jest naprawdę zaskakujące, ostatnio zdecydowanie jeden z moich ukochanych deserów . Polecam!! Tarta z masłem(...)miksujemy końcówką do ubijania, do momentu otrzymania puszystego kremu. Banana kroimy w plasterki. Krem orzechowy wykładamy na spód, wyrównujemy, następnie układamy warstwę bananów, no końcu nakładamy krem czekoladowy. Schładzamy tartę w lodówce
Mania Gotowaniaprzypadku każdy owoc zamrożony był osobno co po rozmrożeniu daje lepszy efekt estetyczny. Składniki : 1 paczka mixu na tarte ( kruche ciasto ), 200 gr owoców leśnych , masło do smarowania foremek, 25 g cukry 3 łyżeczki bułka tarta, 1 łyżka mąki, jajko do smarowania Przygotowanie Kruche ciasto przygotowujemy i wkładamy(...)ciasta wałkujemy i wycinamy kółka przy pomocy np. miseczki większej niż otwory w naszej foremce do muffin. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy w otworach nasze krążki z ciasta. Owoce mieszamy z 1 łyżką mąki i cukrem, następnie wysypujemy je do naszych tart . Pozostałą część ciasta wałkujemy i wycinamy paski którymi ozdobimy wierzch
cookplprzygotowania: 70 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g filetów z ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej do smażenia Do panierowania: 1 jajko mąka bułka tarta Wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie blendujemy(...)gładką masę. Odstawiamy na 30-40 minut do lodówki, żeby masa nieco stężała. Przygotowujemy 3 talerze: z mąka, z rozkłóconym jajkiem i z bułką tartą. Ręce moczymy z zimnej wodzie lub delikatnie smarujemy olejem, żeby masa się nam do nich nie kleiła w czasie formowania. Z masy rybnej formujemy paluszki i obtaczamy najpierw w mące, potem
Kulinarne przygody Gatity