tarta - 42848 przepisów (strona:135/2857)

"Tarta" z jagodami 81

Tarta z jagodami tak naprawdę niewiele ma wspólnego z klasyczną tartą, jaką znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód(...)jeżeli używamy mrożonych, nie musimy ich uprzednio rozmrażać) i pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni z funkcją góra-dół). Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego

MyCookBook.pl
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 104

temperatury 190 stopni. Następnie na cieście kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wsypujemy obciążenie (mogą to być specjalne ceramiczne kulki do pieczenia tart lub też fasola, która służy tylko temu celowi – ja właśnie jej używam). Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut z obciążeniem, a następnie kolejne 5 minut już bez obciążenia. Przygotowujemy farsz: jabłka i gruszki myjemy(...)uzyskacie piękny, aksamitny sos karmelowy. Należy odstawić go do przestudzenia na ok. 15-20 minut i jeszcze ciepłym polać upieczoną tartę. Ciasto po całkowitym wystygnięciu wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc, bowiem tarta najlepiej smakuje schłodzona :) Smacznego

MyCookBook.pl
Tarta serkowo-gruszkowa 123

moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami.   Składniki : 250 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła zimne jajko płaska łyżeczka(...)Piec w temp. 200 stopni C. ok. 30 minut. Wyjąć tartę z formy i przełożyć na kratkę. Gdy ciasto ostygnie, posypać obficie cukrem pudrem (ciasto jest lekko tylko słodkie, serek w ogóle; jedyna praktyczna słodycz to cukier w gruszkach). ----------- Podobne: Placek śliwkowo-kokosowy Gruszki z serem pleśniowym Rustykalna tarta ze śliwkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażone zielone pomidory 110

pyszną słodką konfiturę z zielonych pomidorów oraz wytrawną na sałatkę na zimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory, - bułka tarta, - sól, pieprz, - ew. płatki drożdżowe i suszony czosnek, - bułka tarta do smażenia. Wykonanie: Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w plastry(...)głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, odrobinę soli, pieprzu, szczyptę płatków drożdżowych i czosnek. Każdy plaster pomidora delikatnie solimy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż bułka będzie brązowa i pomidory zmiękną. Smacznego

Co na wege obiad?
Rustykalna tarta z jeżynami 150

ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące(...)efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami zamiast jeżyn. Rustykalna tarta z jeżynami: 1 szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka) 6 łyżek drobnej polenty (kaszki kukurydzianej) 2 łyżki cukru pudru + do posypania 100 g masła (pół kostki) 1 łyżka

Poezja smaku
Tarta cytrynowa z bezą 169

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ Witam ponownie wszystkich zaglądających,mam dla was dzisiaj prawdziwą ucztę dla podniebienia -tartę cytrynową  na kruchym spodzie z dużą bezą jest pyszna i lekka,no i duża beza na wierzchu-chyba nie trzeba nic więcej mówić jest naprawdę pyszna, Zawsze jak zostają mi z jakiegoś przepisu białka to daje je do woreczka,zawiązuję(...)zamrażam (koniecznie napiszcie sobie na woreczku ile jest  białek w środku,to ułatwia później dozowanie cukru) po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka

Swojskie jedzonko
Polenta con peperonata e pecorino 171

wyłóż całą polentę na dno i ładnie wyrównaj. Gdy zastygnie, można ją już śmiało kroić na kwadraciki, bądz prostokąty. Każdy kwadrat obtocz w jajku ,a następnie w bułce tartej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Dzieci podkradały co chwilę aromatyczne i chrupiące kwadraciki . Z wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino(...)polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed podaniem i w temperaturze 18 stopni...to czysta rozkosz dla podniebienia i darmowa podróż z Piemontu...na Sycylię! Gdyż pecorino tarte jest dodawane do wszystkiego na Sycylii i zastępuje często gęsto Parmezan czy ser Grana Padano. Aromat pecorino jest niezapomniany! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta ze śliwkami i marcepanem 159

lodówki na 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg i podpiecz spód do tarty przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Zetrzyj marcepan(...)tarce o grubych oczkach i wymieszaj z jajkiem i roztopionym masłem. Ułóż przepołowione i wypestkowane śliwki na podpieczonym spodzie. Wyłóż marcepanową masę na śliwki i wyrównaj powierzchnię. Piecz tartę przez 25 – 30 minut. Wyjmij z piekarnika i oprósz cukrem pudrem. Podaj lekko ciepłą z waniliowymi lodami

codojedzenia
tarta z gruszkami i mascarpone 148

Tarta z gruszkami i mascarpone    Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem

Miód i pieprz
Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarpone oraz białej czekolady 147

tartę z porzeczkami właśnie. Intensywnie czekoladowy spód, połączony z delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru(...)sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim przestudzeniu. Jako ostatni w mieszaninie powinien znaleźć się serek mascarpone. Wstawiamy krem do lodówki aż do chwili całkowitego ostudzenia się spodu tarty. Po tym czasie wykładamy go na ciasto i całość obsypujemy umytymi i osuszonymi porzeczkami. Dekorujemy liśćmi mięty lub bazylii (ja szczególnie lubię to drugie połączenie). Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Tarta razowa z czarną porzeczką i bezą 103

znacznie bogatsze. No, ale to moja opinia ;) Tarta jest dość kwaśna, z przyjemnie chrupiącą skorupką i miękkim ciastem. Idealna do kawy lub na podwieczorek w większym gronie! TARTA RAZOWA Z CZARNĄ PORZECZKĄ I BEZĄ Składniki na ciasto: - 300 gram pełnoziarnistej pszennej mąki - 200 gram masła - 100 gram drobnego cukru - 1 żółtko Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy(...)cukier. Na samym końcu obsypujemy masę skrobią i ponownie mieszamy. Całość wylewamy na ciepłą tartę z porzeczkami posypanymi cukrem. Rozsmarowujemy, formując dowolną powierzchnię. Wkładamy do piekarnika. Natychmiast po włożeniu obniżamy temperaturę ze 180 stopni do 120 i pieczemy całość przez około godzinę. Pychota! Moja tarta zrobiła mi niespodziankę i porzeczki uformowały się w idealne serduszko! :) Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Tarta z gruszkami i mascarpone 131

Tarta z gruszkami i mascarpone   Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)wstawiamy ją do lodówki na 30-40 minut, następnie wyjmujemy i wałkujemy na stolnicy, starając się uzyskać  kształt nieco większy od wielkości naczynia w którym będziemy piekli tartę. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy ciasto do formy, dociskamy je  mocno i formujemy rant równo z brzegiem formy, nakłuwamy całe ciasto  gęsto widelcem. Całość nakrywamy pergaminem

Miód i pieprz
Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) 136

jagodowym twarożkiem i owocami? —>KLIK To był jeden moich ulubionych wypieków. Postanowiłam zrobić nieco zdrowszą wersję bo bez cukru i bez glutenu. Nie znaczy to, że tarta nie była słodka. Wręcz przeciwnie :) Przekonajcie się sami! 180 g pełnoziarnistej mąki teff żółtko 40 g nierafinowanego roztopionego oleju kokosowego (waga przed roztopieniem) 3 łyżki naturalnego mielonego twarożku łyżka(...)pieczemy kolejne 20-30 minut (zależy od piekarnika). Gotowe ciasto odstawiamy do ostudzenia. Wystudzone dekorujemy owocami. Kakao mieszamy z syropem klonowym i gotowym sosem polewamy ciasto. Smacznego :) Artykuł Tarta z owocami i twarożkiem (bez glutenu i bez cukru) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami 114

boczek, który przełamuje te smaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis od Feed Me Better ) Składniki (forma(...)szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1 h lub do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wklep ciasto do nasmarowanej tłuszczem formy na tartę. Piecz ok. 15 minut w 180 stopniach.  Farsz: - 2 duże pomidory - 3 plastry boczku - konfitura z czerwonej cebuli ( porcja z tego przepisu )  - 2 łyżki startego parmezanu - sól, pieprz

Corner With Recipes