tarta - 42848 przepisów (strona:116/2857)

Tarta cytrynowa. 182

Dzisiejsza tarta cytrynowa jest moją drugą tartą. Pierwsza niestety wyszła mi zbyt kwaśna. Dlatego postanowiłam zmodyfikować kilka gotowych przepisów i zrobić ją trochę po swojemu, troszkę słodszą. Wyszła taka jaką sobie wyobraziłam. Składniki: Spód: 190g mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 110g zimnego masła, 1 żółtko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka zimnej wody. Masa(...)stanie przykryć folią aluminiową i piec pod przykryciem. Ja już po 10min. pieczenia musiałam przykryć swoją tartę. Upieczoną tartę ostudzić, posypać cukrem pudrem. Jeżeli zostanie śmietana kremówka i nie ma do czego jej zużyć można ją ubić i podawać razem z tartą ( krem nakładać bezpośrednio przed podaniem ciasta). Mi zostało troszkę masy cytrynowej, ponieważ z jednej strony ukruszyło

W kuchni u Moniki
Tarta Drożdżowa z Serem i Jeżynami 149

szybko, ot taki mój spontan :) Tu napiszę, że gdybyście poszukiwali formy do tarty, tu kupujcie taką z wyjmowanym dnem, ja mam taką i aby wyciągnąć tartę na deskę, troszkę się pokombinowałam, pokazywać nie będę, bo to były akrobatyczne ruchy :) A dobre drożdżowe i szklanka lub tak jak u mnie butelka mleka, dla mnie idealnie! Takie małe butelki(...)pozwijałam sobie drożdżówki z dżemem z czarnej porzeczki i malinowym z miętą.  Tartę piekłam w temperaturze 200 stopni 20- 30 minut. Musicie obserwować ciasto, każdy piekarnik piecze inaczej, jak Wam boki szybko zaczną łapać kolor to przykryjcie wierzch folią aluminiową, ja tak zrobiłam. Tarta musi dobrze wystygnąć, aby Wam ciepły ser nie wypływał podczas krojenia. Drożdżówki piekłam

Blondynka Gotuje
Tarta z agrestem i bezą 238

dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem i bezą – spód: 150 g zimnego masła (3/4 kostki(...)lodówki na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (160° z termoobiegiem). Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia tak, aby miało średnicę większą niż forma na tartę (najlepiej użyć formy 23-24 cm). Wykładamy ciastem formę i nakłuwamy je widelcem. Obciążamy ciasto – wykładamy na wierzch folię aluminiową i wsypujmy suchą fasolę, groch lub ryż. Podpiekamy tak przygotowany spód

Poezja smaku
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 191

masłem i obsypanych mąka foremkach i dobrze dociskamy. Jeśli chcemy zrobić tartę, to tak rozwałkowane ciasto zawijamy na oprószony mąką wałek i ostrożnie przenosimy na tartę. Odwijamy i dokładnie wylepiamy ciastem formę, razem z bokami. Nadmiar ścinamy nożem. Tak przygotowane ciasto (zarówno te na tarte, kruche babeczki czy inne) wkładamy ponownie do lodówki do schłodzenia. Ciasto musi(...)papierem) i piec dalej normalnie (ta czynność zapobiegnie wybrzuszeniu się ciasta). Należy pominąć ten krok, jeśli pieczemy małe babeczki czy ciasteczka. Dotyczy to tylko dużych wypieków, np. tart, mazurków itp. Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam troszkę temat ciasta kruchego ;)  Jeśli masz pytanie, a może o czymś zapomniałam, albo masz swoje rady dotyczące tego ciasta

Nastoletnie Wypiekanie
TARTA Z KREMEM WANILIOWYM, CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ 186

mojej ulubionej tarty. Delikatny, kruchy spód, obłędnie kremowa masa mascarpone , soczyste czereśnie i galaretka. Takie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Tarta jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam(...)pieczemy ok. 20 minut / 200 C. MASA: Żółtka ubijamy z cukrem , dodajemy ziarenka wanilii , skórkę cytrynową i mascarpone – mieszamy, wylewamy na wystudzony kruchy spód. CAŁOŚĆ: Na tarcie układamy wydrylowane czereśnie i zalewamy przygotowaną wcześniej, tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 251

stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki(...)tarty z boczkiem i warzywami: Formę na tartę smarujemy masłem.  Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę wyłożoną folią spożywczą. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i rozwałkowujemy na 4 mm placek. Zdejmujemy wierzchnią warstwę foli i całość nawijamy na wałek w rulon. Rulon z ciasta rozwijamy na formę do pieczenia tart. Dociskamy ciasto do spodu i boków formy. Zdejmujemy folię

kulinarnyJa
Owocowa Tarta 192

Dzisiaj przychodzę do Was z owocową tartą - idealną do kawy czy też herbaty w lato. Tarta z malinami - teraz trzeba z nich korzystać, bo zimą znów może być problem. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku . Składniki: Spód Tarty: 250g mąki pszennej,  150g masła, 3 łyżki cukru, szczypta soli, 1 jajko. Krem: 250g serka(...)samego błędu jak ja!) Mała rada od Asi - autorki przepisu  - " UWAGA: Z tej ilości ciasta pozostanie nam około 1/3 do wykorzystania innym razem. Można też upiec 2 tarty wykorzystując połowę ilości ciasta. " Kiedy piekarnik się nagrzeje, musimy na ciasto nałożyć folię i jakieś obciążenie - aby nie urosło w czasie pieczenia. Ja wysypałam surową ciecierzycę.  Ciasto

Chocolate Stop Tempting
Kluski leniwe czy pierogi, na dwa sposoby 180

oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata szklanka mąki pszennej sól Wersja z bułką tartą  100 g masła 2 łyżki bułki tartej Wersja z truskawkami 1 szklanka truskawek 1 szklanka jogurtu cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie(...)zagotować wodę,posolić. Kluski wkładać do wrzątku i jak wypłyną na powierzchnię wody gotować kilka minut, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową. Na patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą , lekko przyrumienić. Można polać kluski bułką na talerzu lub włożyć je na patelnię z przyrumienioną już bułką i lekko obsmażyć. Truskawki zmiksować z jogurtem. W razie potrzeby posłodzić

O kuchni z uczuciem
Tęczowa tarta warzywna 228

patelni grillowej, nie jest to konieczne, jednak ja wolę takiego. Czosnek posiekać drobno. W miseczce wymieszać jajko, czosnek, musztardę, sól i pieprz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę do tarty (wcześniej wysmarowaną olejem), posmarować ciasto wcześniej przygotowanym sosem. Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 200 stopni, program góra/dół bez termoobiegu. Układać kompozycję z warzyw, zaczynając od środka. Skończywszy każdy(...)cukinię (podczas pieczenia nie zrobią się twarde i suche). Piec około 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut proponuję włączyć termoobieg z funkcją pieczenia od dołu, aby spód tarty był chrupiący. Bon appetit! Inspiracja na wykonanie tarty pochodzi z bloga (klik) . Gdy ją zobaczyłam, po prostu musiałam wykonać swoją wersję! Wersja wege bez boczku - radzę dodatkowo

Garniec Magalie
Imprezowe chipsy cukiniowe z parmezanem. 243

odrazu na imprezke  podwoić , potroić itd. składniki , bo cukiniowe chipsy z parmezanem znikają ze stołu jak  przysłowiowe " świeże bułeczki ". Składniki: cukinia - 1szt bułka tarta - 2łyżki tarty parmezan - 3-4łyżki oliwa - 4-5łyżek sól , świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Cukinie myjemy , kroimy w półcentymetrowe plasterki i wrzucamy(...)miski. Następnie solimy i pieprzymy. Do drugiej miski wsypujemy bułke tartą , starty parmezan i mieszamy. Cukinię zalewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Każdy plasterek cukini obtaczamy w bułce tartej z parmezanem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 25-30 minut do momentu aż ładnie zbrązowieją i staną się chrupkie. SMACZNEGO

Bazylia kontra Rozmaryn
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 123

Składniki: (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru  40 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła sok z jednej świeżej cytryny 1/3 łyżeczki cukru waniliowego Czekoladowy krem: budyń czekoladowy na 0,5 litra mleka 380 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka masła Rabarbar(...)rabarbaru, syrop może nie być dostatecznie różowy, można dodać kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Dekoracja: 1. Na tartę nałożyć różowy kajmak 2. Następnie nałożyć krem czekoladowy i rabarbar 3. Dekorować wiórkami czekoladowymi, bitą śmietaną oraz gałązkami świeżej mięty Smacznego :) Zobacz także: Tarta z kremem czekoladowym z gruszkami         Tarta z kremem malinowym

KreatywnePiny
Tarta makowa 251

spożywczą i chowamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę, lub do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy formę na tartę - u mnie o średnicy 25 cm. Resztę ciasta pozostawiamy na udekorowanie wierzchu tarty - wycinamy foremką do ciasteczek, u mnie gwiazdki.  Masę makową wykładamy do miski, dodajemy posiekane orzechy i pokrojone suszone owoce, jeśli(...)upływie tego czasu formę wyciągamy i wypełniamy przygotowaną masą makową. Wkładamy do piekarnika na kolejne 30 - 40 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów i stężenia masy. Następnie na wierzch tarty wykładamy ciasteczka z resztek z kruchego ciasta i dopiekamy jeszcze kolejne 10 minut. Upieczoną tartę studzimy w formie na kratce. Smacznego :)  * U mnie gotowa  masa makowa ** Orzechy

Plate of Joy
Pieczarki portobello faszerowane po liguryjsku 210

Łatwa kuchni śródziemnomorska" Claudii Roden  z modyfikacjami Składniki (na 6 pieczarek): 6 pieczarek portobello lub zwykłych dużych pieczarek 2 grube kromki wczorajszego białego chleba lub 4 łyżki bułki tartej 5 łyżek natki pietruszki, drobno posiekanej 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 papryczka pepperoncino 3 łyżki koniaku lub rumu (ja pominęłam) sól, pieprz, oliwa Przygotowanie: Grzyby przetrzyj(...)naczynia do zapiekania stroną z blaszkami do góry. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Nóżki grzybów posiekaj drobno lub rozdrobnij w robocie kuchennym. Kromki chleba pokrusz na bułkę tartą lub wykorzystaj gotową bułkę tartą. W misce wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, czyli nóżki grzybów, tartą bułkę, posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek i ostrą papryczkę. Dopraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Placek włoskiej babci , kruche ciasto z budyniem 178

laską) i gotować, aż masa zgęstnieje. Formę do tarty wysmarować masłem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną kulkę ciasta rozwałkować na delikatnie posypanym mąką blacie. Wyłożyć formę tarty i dokładnie przycisnąć do brzegów. Wylać budyń i przykryć ciasto drugą rozwałkowaną kulką. Dokładnie przycisnąć na bokach. Odciąć nadmiar ciasta*. Wierz ciasta obsypać posiekanymi migdałami/orzeszkami ziemnymi. Piec(...)problemu zamrozić. Zarówno w kulce, jak i w uformowanych np ciasteczkach czy w formie na tarcie. Aby upiec ciastka lub tartę wystarczy ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a tartę w formie do tarty i piec 5 min dłużej niż mówi przepis :) Możecie również mrozić upieczone już np. spody do tart. Wystarczy je przed podaniem

CookYourself
Prosta czekoladowo-korzenna tarta 154

prawdę możecie wybrać swoje ulubione herbatniki. Tarta jest mega czekoladowa i z lekko chrupiącym spodem. Do przepisu, warto jest wziąć dobrą jakościowo czekoladę. 'prosta czekoladowo-korzenna tarta'                (forma o średnicy 24cm) Składniki: - 150g korzennych ciastek (użyłam tych samych co do kremu - klik(...)czasu mieszać. Masę lekko wystudzić i lekko zmiksować (opcjonalnie dodać cukru pudru, jeśli będzie za mało słodkie). Przelać na podpieczony spód. Tartę wsadzić do lodówki i schłodzić min.2 godziny. Przed podaniem wyjąć z lodówki, aby tarta się dobrze kroiła. Udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub oprószyć cynamonem. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ * najlepiej użyć taką

CookYourself

Proponowane wyszukiwania