tarta - 42848 przepisów (strona:108/2857)

Tarta z bitą śmietaną i jagodami 171

Czas przygotowania: 30 minut Czas przyrządzania: 20 minut Ilość porcji: forma 22 cm Drukuj Tarta z bitą śmietaną i jagodami By Piotr 27 czerwca 2018 Tarta z bitą śmietaną i jagodami. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu na bazie kremówki oraz niezwykle pachnących leśnym aromatem jagód. Składniki: Kruche ciasto: mąka pszenna - 200g masło - 100g cukier(...)połącz i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem wyklej dno i boki formy na tartę. Dno nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Zimną śmietankę ubij na sztywno. Dodaj cukier puder, wanilię i mascarpone

Pogotujmy.pl
TARTA FRANCUSKA Z PIECZARKAMI I POMIDORKAMI 134

tartę z ciasta francuskiego z koktajlowymi pomidorkami , pieczarkami, masą serowo-śmietanowo- jajeczną , podawaną z rukolą. Smakuje wyśmienicie na pewno przypadnie nie jednemu smakoszowi :)  SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 🍴 Ciasto francuskie ok 350 g 🍴 20 dag pieczarek 🍴 1 cebula 🍴2 łyżki drobno posiekanej natki i koperku 🍴10 pomidorków np. koktajlowych 🍴sól i pieprz do smaku 🍴15 dag sera żółtego tartego(...)kostkę, smaże jeszcze chwilę.  3. Pieczarki i cebulę  przekładam na ciasto.  4. Posypuję natką i koprem.  5. pomidorki myję i kroję w połówki, układam na tartę. Posypuję solą i pieprzem.  6. Składniki masy łączę ze sobą , polewam tartę.  7. Wierzch posypuję serem żółtym.  8. Piekę ok 25 minut w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Tarta z rabarbarem 147

rabarbarem najbardziej uwielbiam bułeczki drożdżowe - p rzepis znajdziesz na takie TUTAJ - lubię również kompot rabarbarowy i wszelakie tarty. Tym razem postawiłam na połączenie rabarbaru i migdałów. Do tarty(...)użyłam masła migdałowego i dużo rabarbaru.  PRZEPIS NA TARTĘ Z RABARBAREM SKŁADNIKI: CIASTO: - 125 g masła z lodówki - 250 g mąki pszennej - szczypta soli - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 3 - 4 łyżki zimnej wody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy w ciasto. Wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki na kwadrans

SMYKWKUCHNI
Tarta orzechowa z kawałkami czekolady 137

Tarta orzechowa to takie moje kombinowanie kulinarne, które zakończyło się genialnie. Ciasto kruche, wnętrze kremowe, bardzo orzechowe, z czekolady kawałkami, zachwyca smakami. Jeszcze ciepłą próbowałam i od razu w niej się „zakochałam”, ale jak w lodówce mocno schłodziłam, to od razu stwierdziłam, że jest wprost znakomita, słodka, chrupka, po prostu PYCHA! Na ciepło czekolada się rozpływała(...)wierzch posypujemy startą czekoladą. Tarte przez  pierwsze 20 min pieczemy w temperaturze 180°C, następnie skręcamy do 160°C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Na wierzch tarty układamy physalis

Moniki Smakołyki
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 108

danie na obiad, lunch czy kolację. Jeśli chcesz podać ją gościom, dzień wcześniej spokojnie przygotuj ciasto i podpiecz oraz przygotuj farsz, a na drugi dzień całą tartę upiecz w piekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak to tę tartę polecam szczególnie ;) Jedna z moich ulubionych! SKŁADNIKI NA KRUCHE(...)kawałeczki. Siekamy wszystko nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem, można wyłożyć samo dno papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto, na kształt formy, wcześniej podsypując blat mąką, żeby ciasto ładnie odchodziło. Na wałek nawinąć ciasto

Calzonella.com
Tarta z burakiem i pesto 166

smoothie, czy ciasta. Tym razem moja wielka sympatia wylądowała w tarcie wraz z towarzystwem sera feta i pesto. Efekt zaiste niezwykły, zachwyci każdego fana buraków (jak i tart :)) Ilość porcji: 2 osoby Składniki: Na ciasto: 125g mąki pszennej 80g masła ½ łyżeczka soli 1 malutkie jajko Nadzienie: 1 malutki burak lub ½ dużego (ja kupiłam gotowe buraki gotowane  w folii(...)kuchenny. Ciasto wyrabia się krótko i szybko. Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na macie podsypując mąką. Następnie delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy na formę do tarty. Delikatnie wykładamy dno i boki formy. Wałkujemy po wierzchu formy odcinając brzegi. Nakłuwamy widelcem spód.  Na ciasto wykładamy folię aluminiową i wysypujemy fasolę albo specjalne kulki

Kolizje Smaków
Krucha tarta serowa z kajmakiem 237

opakowanie cukru waniliowego) Z podanych składników zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy to tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min. 200 g masy kajmakowej Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem. masa serowa(...)śmietanką. Gdy masa stanie się pulchna, wlewamy powoli przestudzone mleko z żelatyną. Masę wykładamy na kajmak i wyrównujemy. Schładzamy w lodówce. wierzch kakao do posypania Gotową tartę posypujemy kakao. Artykuł Krucha tarta serowa z kajmakiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 298

Dzisja przepis na kolejną tartę 🙂 Tym razem tarta(...)szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Robi się ją szybko i równie szybko znika ze stołu 🙂 Smakuje pysznie również na zimno i zaskakuje wyśmienitym smakiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tarty z dodatkiem szpinaku to koniecznie musicie jej spróbować ! 🙂 Składniki: Ciasto – 2 szklanki Czytaj więcej → Artykuł TARTA ZE SZPINAKIEM, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI pochodzi z serwisu green

greengoodies
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 157

śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód(...)Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy serek mascarpone. Tarta : Na wystudzona tartę , wykładamy krem , następnie dekorujemy truskawkami i borówkami. Wcześniej przygotowaną galaretkę , kroimy i układamy na tarcie. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Cukiniowa tarta z serem korycińskim 221

Delikatna tarta, której podstawą jest tarta cukinia. Składa się prawie z samych warzyw, ale całość wieńczy ser koryciński od Agnieszki i Marcina Bielec . Ser fantastycznie się rozpuścił i nadał ciekawego, lekko słonego smaku. Polecam na lekki obiad bez mięsa. 2 cukinie zielone 3 jajka 200 g sera korycińskiego 1 mały brokuł 1 mała puszka konserwowej kukurydzy(...)kostkę ser koryciński. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 35 min, aż ser się lekko przyrumieni. Smacznego :) Do dania użyłam sera korycińskiego produkowanego przez Agnieszkę i Marcina Bielec. Takie pyszności produkują na terenie gminy Korycin :) http://www.serykorycinskie.com.pl/ Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Obiad , Tarty i kruche ciasta

https:KKuchniaMniam
Tarta z owocami 155

Tarta z owocami z budyniową masę najbardziej smakowała mojemu mężowi Kompozycja owoców zależy jedynie od Was, ja użyłam kilku poziomek i truskawek, banana oraz brzoskwinię. Tarta z owocami jest idealnym deserem na letnie, upalne dnia, ponieważ nie jest bardzo słodka, ani masiasta Czas wykonania: 3 h (+ 1 h oczekiwania) Ilość porcji: 12 kawałków (forma o średnicy(...)rozmieszany budyń i zagotować całość ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wyłożyć nim formę na tartę (forma o średnicy 27 cm). Ciasto nakłuć i piec na złoty kolor w 200 stopniach przez 15 – 20 minut. Ciasto przestudzić. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Na ciasto wyłożyć budyń

KuchniaWeDwoje.pl
Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką 148

czekoladowa z czerwoną porzeczką Zarówno ciasto jak i krem są bardzo proste do przygotowania. Tartę tą robiłam już kilka razy, zmieniałam tylko owoce z jakimi ją serwowałam. Można na przykład podać ją z sosem malinowym, truskawkami, borówkami lub z porzeczką. Pamiętam, iż gdy serwowałam tą tartę z sosem malinowym do serowania użyłam także domowej bitej śmietany. Całość była przepyszna. Smacznego(...)kostkę czekoladę. Trzepaczką ręczną delikatnie ubijać całość do momentu aż czekolada całkowiecie się rozpuści. Gotowy krem wylewamy na uprzednio schłodzoną tartę. Wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Po schłodzeniu dekorujemy owocami czerwonej porzeczki. Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką Smacznego! Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką Zamiast gorzkiej czekolady możemy użyć czekolady mlecznej. Należy

mecooks
Urodzinowa tarta Bonduelle 200

odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.   Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Szczerze ? grzechu warta! Składniki : na okrągłą formę 28 cm: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka(...)dodać zimne masło oraz śmietanę, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, uformować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce, po czym wyjąć rozwałkować na stolnicy okrąg i wylepić nim formę do tarty, razem z brzegami, przykryć papierem pergaminowym do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 15 minut, wyjąć usunąć obciążenie. Bób ugotować

Wanilia i Kardamon
Prosta tarta rustykalna z dużą ilością owoców 233

tartę z mnóstwem świeżych, aromatycznych owoców. Szybka, prosta w przygotowaniu i wygląda fantastycznie. Na jednym kawałku nie można poprzestać, bardzo mi smakowała. Ciasto możemy podawać na zimno jak i na ciepło z gałką lodów waniliowych. Polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony shelovesbiscotti.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta tarta(...)przygotowane owoce. Następnie brzegi ciasta zwijać do środka, formując mały brzeg. 5. Jajko rozmieszać z 1 łyżką wody, posmarować nim brzeg tarty i posypać odrobiną brązowego cukru. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190C przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Około 10 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto folią aluminiową. Ciasto pieczemy

Mała Cukierenka
Gryczana tarta z cukinią, botwinką i fetą 103

pieprzu i majeranku  Mąkę zagniatam z masłem, jajkiem, solą i papryką na gładkie ciasto. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wylepiam nim formę do tarty. Formę z ciastem umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do delikatnego zarumienienia. Studzę. Botwinę siekam, cukinie obieram obieraczką do jarzyn na cienkie(...)traty wysypuję botwinę, na wierzchu umieszczam ruloniki z cukinii. Całość zalewam przygotowaną mieszanką. Tartę piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Podaję na ciepło, od razu. Świetnie smakuje z pieczonymi w oliwie z oliwek pomidorkami koktajlowymi.  Smacznego, Klaudia.  Tarta przed pieczenie, przed zalaniem mieszanką śmietany, sera i jajek.  Gotowanie jest śliczne! zdjęcie

Mango Papaja