tarta - 42848 przepisów (strona:110/2857)

Tarta serowa z suszonymi pomidorami, awokado i szynką parmeńską 114

wędzonej Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, ciasto owijamy folią i umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie wałkujemy ciasto i układamy na blaszce do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 minut. W tym czasie należy przygotować farsz. Sery i awokado kroimy(...)składniki połączą się równomiernie. Spód tarty wypełniamy farszem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wyciągamy tartę z formy i od razu podajemy. Tarta jest smaczna również na zimno. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Tarta z kremem czekoladowym 141

Tarta z lekkim kremem baaaardzo czekoladowym, bo do zrobienia zużyłam dwie czekolady: mleczną i gorzką. Tarta nie jest przesłodzona, wręcz przeciwnie. Gorzka czekolada nadaje jej charakteru. Krem można zrobić(...)dwóch gorzkich czekolad, wtedy tarta nabierze prawie wytrawnego smaku. Przed nałożeniem kremu na tartę, można wysypać na nią ulubione, rozdrobnione (lub nie) orzechy lub kawałki owoców. Ja dla kontrastu , dodałam pokrojony owoc kiwi. Potrzebujemy:   Kruchy spód tarty 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka 20 g cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tarta na francuskim cieście z sosem mornay (Quiche con verdure in salsa mornay) 105

Przepyszna tarta na cieście francuskim z warzywnymi rulonikami z marchwi i cukinii zapiekanymi w sosie mornay.  Tarta jest bardzo delikatna w smaku a warzywa chrupkie. SKŁADNIKI  Tarta 3 marchewki 3 cukinie ciasto francuskie sól, pieprz   olej z oliwek Sos mornay 50 gr masła 50 gr mąki(...)ogniu gotujemy 5 min. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby na górze sosu nie powstał "kożuch".     Tarta Z marchwi i cukinii obieraczk ą  wykrawamy cienkie podłużne plasterki. Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii

La grande e la piccola cuoca
Serowa tarta z figami 124

każdym razem inne. Jakich dodatków byście nie użyli to i tak będzie ekstra. Mój tata uważa, że to inna wersja pizzy, odpowiednia dla niego bo uwielbia ciasto kruche. Tarty z figami możecie przygotowywać cały rok jak jest sezon i są świeże oraz z suszonym, obydwie wersje są wyborne :) Składniki:  ciasto 200 g maki  100 g masła(...)zmielony pieprz i sól Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1,5h. Następnie formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym i rozwałkowujemy placek, tak aby wyłożyć ładnie spół i brzegi tarty. Nakłuwamy widelcem przykrywami folią aluminiową lib papierem pergaminowym obciążamy np. grochem

Niezły Młynek
Szarlotka z budyniem i pianką 171

szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta 130 gr cukru kryształ (3/4 szklanki) 6 żółtek 330 ml śmietany 30% 50 gr mąki pszennej(...)lekkiego zarumienienia. Ciasto może lekko popękać ale to normalne. Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnika nie wyłączyć tylko ustawić na 180 st. Ciasto posypać równomiernie bułką tartą. Jabłka, umyć obrać i pokroić w cienkie, ok 2 mm plasterki. W dużej misce wlać żółtka, rozbełtać, dodać cukier i mąkę i śmietanę, dokładnie wymieszać rózgą, żeby nie było grudek. Dodać jabłka

moj przepis na
Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą 174

Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka bezowa: 3 białka 100 gr drobnego cukru szczypta(...)wyłączyć mikser, dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać rękami tak aby otrzymać coś w rodzaju kruszonki. Odłożyć jedną garść kruszonki, resztą ciasta wyłożyć dno tortownicy, ugnieść, wyrównać. Posypać bułką tartą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st z włączonym termoobiegiem przez 10 min, tak aby ciasto lekko się zarumieniło. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki rozcięciami do góry

moj przepis na
SZYBKA SZARLOTKA 178

żółtka 2 łyżki bułki tartej lub ciasto kruche z tego przepisu FARSZ: 10 sztuk kwaśnych, twardych jabłek odpowiednia będzie Antonówka łyżka cynamonu 3-4 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Farsz(...)Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę wymieszać z cukrem, cynamonem oraz bułką tartą.  Ciasto:  Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz wodę wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Z ciasta odkroić niewielki kawek, tyle żeby starczyło

RAROSSA
Tarta gruszkowa w sosie śmietanowym z płatkami migdałowymi 140

: kruchutki spód, słodki sos śmietankowy, kwaskowate, jesienne gruszki, a wszystko to obficie obsypane płatkami migdałowymi. Wyobraźcie sobie chłodny, jesienny wieczór i tartę gruszkową, którą pachnie w całym domu i rozgrzewa Wasze podniebienie...poezja! :) Składniki: (forma na tartę o średnicy 28 cm) Ciasto kruche: 1 i 1/3 szkl mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)robić to pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dzięki czemu ciasto nie będzie się kleiło). Nawinąć na wałek i przenieść do formy na tartę o średnicy 28 cm wysmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Tak przygotowane ciasto piec w 200 st.C przez

Nastoletnie Wypiekanie
Kotlety kalafiorowe 99

bezmięsny obiad polecam kotlety z kalafiora. Są pyszne i delikatne w smaku. Składniki: kalafior jajko cebula 3 łyżki kaszy manny 5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku łyżeczka musztardy sól, pieprz, papryka ostra Ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy. Studzimy(...)kalafiora dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masa będzie raczej rzadka, ale powinno się z niej uformować kotlety. W razie konieczności dodajemy bułkę tartą lub kaszę manną. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą 124

100g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki śmietany - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, zioła prowansalskie Farsz: - 1 por - 3 małe cebule - śmietana 12% 200g - gorgonzola 120 g - tarta mozzarella 150 g - 2 szklanki słonecznika - sól, pieprz ziołowy do smaku, papryka słodka, garść świeżego tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone(...)tymiankiem. Zdjąć patelnię z gazu, dodać śmietanę, mozzarellę, przyprawy, dokładnie wymieszać. Dodać szklankę słonecznika do farszu, wymieszać. Wyłożyć farsz na gotową tartę, posypać kawałkami gorgonzoli, przyprawami i szklanką słonecznika. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż tarta się przyrumieni. Podawać np. na rukoli z oliwą oraz z winem Gewurztraminer d’Alsace. Najlepiej serwować wino o temperaturze

Corner With Recipes
Tarta z dyni z żurawiną. 110

serowo-dyniowym, przyprawiona cynamonem i innymi korzennymi przyprawami. Jest pyszna! Kruchy spód i słodkie nadzienie zrównoważone odrobiną żurawiny. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na tartę z dyni z żurawiną  (forma na tart o średnicy 26-28 cm) CIASTO: 200 g mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła 2 żółtka NADZIENIE: 300 g puree(...)siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy), wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (nie wykładamy jej papierem), wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.  Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 10 minut

Rozpustne gotowanie
Krucha tarta z cynamonowymi jabłkami i budyniem 124

schłodzić w lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budynie zmniejszając ilość mleka do 600 ml.  Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce. Spód tarty wykleić ciastem (najłatwiej pokroić ciasto w plasterki i wykleić nimi spód tarty). Nakłuć gęsto widelcem i piec przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(...)wylewamy budyń ( może być jeszcze ciepły) i układamy gęsto jabłka. Posypujemy całość cynamonem i brązowym cukrem. Jeśli zostało nam jescze ciasto, można pokruszyć je na wierzchu ciasta. Tak przygotowaną tartę pieczemy jescze 30 min. Po upieczeniu wystudzić ciasto, można posypać cukrem pudrem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Tarta serowo-pomarańczowa 187

przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać śmietanę wbić jajko wymieszać z cukrami, dodać wiórka masła zimnego z lodówki, zagnieść szybko ciasto.Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 30 cm.schłodzić ciasto w lodówce około 30 minut. 2. W tym czasie przygotować masę serową: Twarożek utrzeć z jajkami cukrem i śmietaną dodać budyń wlać(...)wylać na kruchy schłodzony spód, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 15-20 minut. Zimną tartę posmarować musem pomarańczowym i podawać

Wanilia i Kardamon
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 165

Dziś przedstawiam przepis na chyba najłatwiejsze ciasto jakie znam – Tarte Tatin. Przepis na tą klasyczną tartę autorstwa Michela Rouxa pojawił się już u mnie na blogu, a dziś przedstawiam wersję wzbogaconą o truskawki Takim też sposobem powstała obłędnie pyszna tarta na cieście francuskim z jabłkami i truskawkami, dosłownie ociekająca karmelem. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu(...)jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru

karmelowy
Tarta z brokułami 160

Publikuję dziś przepis na kruchą tartę z brokułami i startym żółtym serem. Tarta idealnie nadaje się jako przekąska podczas spotkań w miłym gronie.       Tarta z brokułami Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, brokuł, 10 dag sera żółtego. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto(...)Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Różyczki brokuła dokładnie osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i układamy na cieście. Całość posypujemy startym żółtym serem. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut.   A dla smakoszy tarty zapraszam do wypróbowania przepisu na wiejską

paapilotkaa