tarta - 42848 przepisów (strona:107/2857)

Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami 67

smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz z kolei był efektem tak zwanego czyszczenia lodówki Ale z czystym sumieniem polecam to połączenie! Por i pieczarki to zdecydowanie dobrana para(...)całości bardziej kremowej konsystencji dodałam do farszu resztę twarogu, który akurat miałam w lodówce. Możecie zamienić twaróg np. na 2-3 łyżki serka wiejskiego, trochę jogurtu czy startą mozzarellę. Tarta z porem i pieczarkami Artykuł Bezglutenowa tarta z porem i pieczarkami pochodzi z serwisu Healthycreations - zdrowe odżywianie jest prostsze niż myślisz

Healthycreations.pl
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ WŁOSKĄ 174

wymaga pieczenia - może zostać zrumieniona przy pomocy palnika cukierniczego. W tej wersji tarty cytrynowej można zrezygnować z włoskiej bezy. Każdy z nas może pozwolić sobie na przygotowanie tarty cytrynowej z bezą, nie musimy iść koniecznie do cukierni, zamawiać z pracowni... Zakasajmy rękawy i do pracy! Przepis pojawił się kiedyś na poprzedniej odsłonie naszego bloga. TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ (forma do tarty o średnicy 24-25 cm) Składniki na spód 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150 g schłodzonego masła 70 g cukru pudru 2 żółtka (jajka o rozm. L) ewentualnie 2 łyżki zimnej wody Składniki na cytrynowe nadzienie 4 wyszorowane i wyparzone wrzątkiem cytryny 1 szklanka wody 3 żółtka

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 73

indyka 5 pieczarek startych na tarce o dużych oczkach 1 cebula drobno posiekana 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1/3 szklanki bulionu lub wody gazowanej, u mnie bulion warzywny olej do smażenia + bułka tarta do obtoczenia kotletów sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mięso, jajka, 3 łyżki bułki tartej, wlewam bulion(...)oczkach pieczarki. Gdy się przesmażą dodaję do masy mięsnej, wyrabiam kilka chwil do połączenia. Odstawiam na 30 minut. Na patelni rozgrzewam olej, z mięsa formuje kotlety, obtaczam w bułce tartej, smażę z obu stron na rumiano. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję od razu lub odgrzane w piekarniku. Podaję z dodatkami z ziemniaków i warzyw. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Tarta z rabarbarem truskawkami 121

albo lodami. Majowo-czerwcowy klasyk. W końcu ciepło i słonecznie. Piękna pogoda długo kazała na siebie czekać w tym roku ale już jej. Uczcijcie jej przyjście tym cudownym ciastem. Tarta z rabarbarem  truskawkami Składniki: Ciasto: 350 g mąki 2 łyżki cukru pudru 200 g zimnego masła 1 żółtko 1 czubata łyżka śmietany kwaśnej 18% lub gęstego jogurtu(...)stopni. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 10 minut, zdjąć folię i piec kolejne 5 minut, wyjąć. Czasem zdarza się, że przy podpiekaniu zjeżdżają boki tarty - w takim wypadku trzeba tartę wystudzić i z części odłożonego ciasta nadsztukować boki. Pozostałe ciasto rozwałkować i za pomocą foremek do ciasteczek wyciąć serduszka ( albo inne kształty). Na ciasto

Smaczny zeszyt
Pieczone śliwki pod karmelową przykrywką 93

deser przypomina tartę kruszonkową . Użyłam praktycznie te same składniki jak do crumble ale wykorzystałam je zupełnie inaczej. Zimne masło roztopiłam, a potem podgrzałam z cukrem i śmietanką. Kiedy karmel zaczął lekko bulgotać, a cukier całkowicie się roztopił dodałam suche składniki czy owsiane płatki, wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. W ten sposób powstała karmelowa tarta ze śliwkami(...)każde ciasto kruszonka. Polecam niezmiernie przepis, ale pospieszcie się, bo śliwki już niedługo się skończą. Uwielbiam śliwki i lubię te, które wystarczy tylko lekko zgnieść aby przepołowić. Karmelowa tarta ze śliwkami forma do tarty o średnicy 25 cm Składniki: 550 g śliwek 50 g cukru 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 120 g owsianych płatków 80 g pszennej

codojedzenia
Tarta kokosowa z truskawkami 89

jeszcze się nimi zajadamy. Jeżeli nie macie już pod ręką truskawek do tej tarty można wykorzystać inne owoce, np. maliny, jagody. Tartę baaardzo polecam, bo jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Tarta kokosowa z truskawkami Składniki na formę do tarty ok.23 cm: Spód 260 g ciastek owsianych 70 g roztpuszczonego masła Przygotować formę(...)ciasta. Najlepiej użyć formy do tarty z wyjmowanym dnem lub tortownicy (wtedy brzegi formujemy niższe, niż wysokość naczynia). Dodatkowo dno można wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka zmiksować w malakserze lub bardzo drobno pokruszyć. Mieszając, stopniowo dodawać rozpuszczone masło. Masą wyłożyć dno i boki formy. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy. Masa kokosowa - śmietanka i mascarpone powinny być

Pełny talerz
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 138

słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny(...)solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 3. Gruszki dokładnie umyć, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, a ser camembert pokroić w kostkę. 4. Na podpieczoną tartę wyłożyć ser camembert, plastry gruszki, plastry wędzonego łososia, żurawinę i zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 20 minut. 5. Gotowy quiche podawać

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta z gruszką 88

wymieszać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dodatkowo rozpuścić 2 łyżki masła. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy ok. 30 cm. Przenieść na formę do tarty o średnicy 28 cm. Ciasto posypać mieszkanką cukru(...)mąki (przygotowaną wcześniej). Następnie wyłożyć gruszki, które zalewamy roztopionym masłem. Tak przygotowaną tartę zawijamy z każdej strony  (brzegi ciasta) do środka ok. 5 cm. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200ᵒC) na ok. 40 minut. Propozycje podania : gałka lodów waniliowych. Artykuł Tarta z gruszką pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tarta z marchewką i cukinią 186

masło na smalec. Do wytrawnych wypieków świetnie pasuje. Ciasto jest może troszkę bardziej tłuste, ale ma też inny posmak, jest bardziej kruche. Naprawdę świetne. Spróbujcie chociaż raz takiej zamiany. Tartę możecie podać na obiad lub kolację, ale jestem pewna, że sprawdzi się również na wielkanocnym świątecznym stole. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 1-1,15 godzina Składniki: Ciasto: mąka(...)smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C bez termoobiegu. Wszystkie składniki ciasta przełóż do dużej miski lub na blat i zagnieć na gładkie ciasto. Blaszkę do tarty posmaruj odrobiną oleju i wyłóż ją ciastem. Włóż do lodówki. W tym czasie obierz marchewkę i cukinię. 400g marchewki zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę, przełóż

wiecejwarzyw.pl
Tarta z kurczakiem i porem 221

piekarnika i ułóż na cieście nadzienie, wszystko zalej masą serowo – jajeczną. Piec tartę ok. 40 minut,  aż masa jajeczna się zetnie i lekko zarumieni Artykuł Tarta z kurczakiem i porem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
TARTA SEROWA Z PIECZONYM CZOSNKIEM 175

spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy, a najdłużej czeka się na upieczenie czosnku. I to właśnie pieczony czosnek nadaje tej tarcie wyjątkowego aromatu i smaku, bo dzięki pieczeniu staje się on niezwykle aromatyczny, i delikatny. Dodatkowo ser gorgonzola, który jest dość intensywnym serem, dodaje daniu wyrazistości i ostrości. Poza tym, dobrze(...)tarta znakomita i jest jedyna w swoim rodzaju! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 główki czosnku 150 g sera gorgonzola 1 kula mozzarelli 100 g mozzarelli tartej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oliwy szczypta soli morskiej Wykonanie: Zaczynamy od upieczenia czosnku. Z każdej główki czosnku odcinamy górę tak, aby odsłoniły się ząbki. Układamy

Kuchnia MagdaLeny
Tarta czekoladowa 104

koło o grubości ok. 4-5 cm, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód formy do tarty. Spód podpiekamy ok. 15 minut w 180 st. C. Wypełnienie: 100 g gorzkiej czekolady 125 g serka ricotta 1 jajko 3 łyżek słodzika (ja użyłam ksylitolu) 1 łyżeczka skrobi(...)kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek słodzika. Do lekko przestudzonej masy dodajemy serek i żółtko. Mieszamy dokładnie do czasu, aż masa będzie jednolita. Masę wykładamy na podpieczony spód tarty. Jeśli używamy owoców – wykładamy je na wierzch. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy łyżkę słodzika i skrobię, jeśli używamy. Ubijamy jeszcze raz, krótko. Pianę wykładamy na wierzch

Kucharzyca
Quiche z leśnymi grzybami i natką pietruszki 130

postaci aromatycznych leśnych grzybów. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 100g masła extra 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Grzybowy farsz: 250g podgrzybków 250g maślaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki z pietruszki 2 łyżki oleju 2 łyżki masła(...)solą, pieprzem i całość wymieszać. 3. Masa jajeczno-serowa: Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. 4. Na podpieczoną tartę wyłożyć aromatyczne grzyby, zalać masą jajeczno - serową i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 25-35 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
TARTA Z BOROWIKAMI 145

wlezie. Czasem się nie udaje i robią się zaległości . Więc do rzeczy póki jeszcze grzyba można znaleźć w lesie. Przyznaję się bez bicia  moja tarta powstała dzięki bratowej, która ma niesamowite szczęście do runa leśnego , jeszcze dobrze w drzewa nie wejdzie i już cały koszyk prawdziwków i innych cudów nazbiera. Ja użyłam mąki pełnoziarnistej ale wybór należy(...)masy jajecznej  z pkt 4 dodać grzyby z cebulą i orzechy, wymieszać wszytko razem i wypełnić nią podpieczony spód. Na wierzch posypać natką pietruszki.  Formę z tartą  włożyć ponownie do piekarnika  na ok. 35-40 min aż masa jajeczna się zetnie.  * Tarta najlepiej smakuje na ciepło

pieprzny smaczek
Tarciuch z cukinią. Tarta cukiniowa 124

błyskawicznym tempie. Tarciuch wykonany jest z ciasta kruchego, a jego głównym dodatkiem jest lekko uduszona cukinia. Ma on wyjątkowy, jedyny w swoim rodzaju oraz niepowtarzalny smak i aromat. tarta cukiniowa Tatrę z dodatkiem cukinii można przygotować na wiele sposobów. Upieczona tarta cukiniowa jest nieco podobna do tradycyjnej pizzy. Jednak w przeciwieństwie do niej składa się(...)zagnieść, a następnie wyłożyć do formy na tartę. tarciuch Następnie na ciasto układamy podsmażoną cukinię. W celu ulepszenia smaku możemy dodać lekko zrumienioną cebulkę, czosnek, koperek oraz starty ser parmezan. Doskonałym dodatkiem są też pieczarki lub grzyby leśne. Odpowiednio przyprawiony tarciuch może być przepysznym daniem obiadowym.   Artykuł Tarciuch z cukinią. Tarta cukiniowa pochodzi z serwisu Sierotka Marysia

sierotka maRysia w kuchni