tarta - 42848 przepisów (strona:88/2857)

Tarta z grzybami 75

roku przerabiam świeże grzyby na suszone - tutaj poczytacie  jak suszyć grzyby - robię przetwory, ale także szykuję różne dania ze świeżych grzybów. Zawsze z ogromną przyjemnością wracam do klasycznej tarty z grzybami. Kruche ciasto, grzyby, cebula, śmietana i jajka. Bez zbędnych kombinacji. Zapraszam po przepis i mam nadzieję, że ta tarta z grzybami też Wam posmakuje(...)wejdzie na stałe do Waszego jesiennego menu. Tarta z grzybami   Tarta z grzybami  Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o średnicy 23 cm Składniki Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 100 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany  Farsz: 300 g świeżych grzybów 2 cebule olej do smażenia

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z gruszkami 75

Tarta z gruszkami to fantastyczne kruche ciasto, które przygotujemy bardzo szybko a jeszcze szybciej zniknie. Ciekawe nadzienie dopełnia całości, będzie prawdziwym hitem, jeżeli choć raz zrobicie:)Tarta to najbardziej rozpoznawalne ciasto kuchni francuskiej. W okresie letnim możemy poszaleć z nadzieniem, doskonale sprawdzą się również inne dostępne latem owoce. Zachęcam do kreatywnych wypieków i czekam na komentarze(...)zaprosić do przepisu. Składniki 150 g zimnego masła 150 g mąki krupczatki 90 g mąki pszennej 80 g cukru 2 żółtka dodatkowo fasola Jaś do obciążenia tłuszcz i bułka tarta do formy Nadzienie 200 g śmietanki 30% 2 żółtka, 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 płaskie łyżki mąki pszennej 4 miękkie gruszki 5 łyżek płatków migdałowych

gotuj ze mną
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 107

u0105. Mieszamy intensywnie do g\u0142adko\u015bci.","text":"Jajka ubijamy przez chwil\u0119 trzepaczk\u0105, by pozbawi\u0107 je glutowatej konsystencji. Dodajemy do nich kwa\u015bn\u0105 \u015bmietan\u0119, tarty ser mozzarella, posiekan\u0105 natk\u0119 pietruszki, przyprawy oraz m\u0105k\u0119 ziemniaczan\u0105. Mieszamy intensywnie do g\u0142adko\u015bci.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/zapiekanka-ziemniaczana-z-brokulami-i-boczkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step(...)młodych ziemniaków 1 większy brokuł 200 g swojskiego boczku 1 czerwona cebula 1 biała cebula SOS SEROWY 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka od szczęśliwych kur 100 g tartej mozzarelli 1/2 natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli morskiej czarny pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy z łupinki lub jeśli używamy młodych ziemniaków, wystarczy je jedynie wyszorować. Kroimy je w plasterki

ProstePesto.pl
Tarta jabłkowa w wersji fit – prosty przepis 77

formy na tartę i dokładnie wyklej jej brzegi i dno. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut. W międzyczasie obierz i potrzyj jabłka. Następnie wymieszaj je z sokiem z cytryny. Na kruche ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką. Następnie włóż ciasto jeszcze do piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po pierwsze nasza tarta jabłkowa jest(...)smacznego! A po drugie uważajcie, ponieważ to ciasto znika z talerzy w mgnieniu oka. Dietetyczne ciasto jogurtowe z owocami Chlebek bananowy w wersji fit Brownie z czerwonej fasoli Artykuł Tarta jabłkowa w wersji fit – prosty przepis pochodzi z serwisu Czynniki Pierwsze

Czynniki pierwsze
Tarta rabarbarowo serowa 113

śmietankowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru galaretka rabarbarowa: 70 dkg rabarbaru 250 ml soku z czerwonych owoców/ granat, żurawina, albo inny/ 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki cukru Spód tarty: Mąkę przesiewam do miski, dodaję zimne i pokrojone masło, żółtka, puder, wodę i całość kroję nożem. Bardzo krótko zagniatam rękoma i wstawiam na 15 minut do zamrażalnika(...)stolnicy. Robię to na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru dzięki czemu ciasto nie klei się do wałka i łatwo je potem przenieść. Rozwałkowuję na wielkość blaszki do tarty. Moja ma średnicę 26 cm, pamiętajcie jeszcze o bokach. Zrywam jeden arkusz papieru od ciasta i przekładam do formy odwracając je. Potem zrywam drugi arkusz papieru. Ciasto ugniatam

wesoła kuchnia
Tarta z rabarbarem 85

blasze a na nim rozwałkuj ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 30 cm. Tworząc tartę boki zostaw wolne, możesz zostawić około 3 cm lub zdecydowanie więcej nawet do 5-6 cm, takie duże boki założone na owoce stworzą piękną tartę. Na spodzie tarty wysyp 2 łyżki cukru, następnie połóż rabarbar odsączony z nadmiaru soku, okładając(...)kolejnymi 2 łyżkami cukru. Załóż wolne boki na tartę i tak przygotowane ciasto delikatnie wsuń na blachę. Rozgrzej piekarnik do 200 st C i piecz ciasto przez 40 minut. Po wyjęciu wystudź tartę na blasze, a kiedy będzie już całkiem chłodna posyp ją cukrem pudrem i podawaj. Smacznego! Artykuł Tarta z rabarbarem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Tarta z rabarbarem i migdałami 78

z rabarbarem i migdałami ?. Najsmaczniejsza na gorąco, ale całkiem niezła również na zimno. Kruche ciasto, migdałowe nadzienie z serem mascarpone i kwaskowy rabarbar to połączenie całkiem ciekawe. Tarta jest dość syta, wystarczył mi kawałek, żeby zaspokoić głód. Jeżeli lubicie tak jak ja eksperymenty w kuchni i ciasta z rabarbarem zachęcam do skorzystania z przepisu. Tarta(...)brzegi ciasta bez nadzienia na rabarbar. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do zezłocenia, około 40 minut. Gorącą tartę posmarować lekko podgrzanym miodem. Najsmaczniejsza na ciepło. Tarta z rabarbarem i migdałami By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Tarta z rabarbarem

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 92

Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem - kuchnia podkarpacka Kto nie próbował gołąbków z tartymi ziemniakami, temu danie to może wydawać się wymyślne, a połączenie smaków podejrzane. Nie ma się jednak przed czym wzbraniać, ponieważ nie jest to żaden kulinarny eksperyment, a stare, dobrze znane na Podkarpaciu danie, które przyrządza się tu od pokoleń. Ziemniaki bywają doprawione czosnkiem(...)cebulą albo wzbogacone boczkiem. Gołąbki z tartymi ziemniakami zawija się w białą kapustę albo w kapustę włoską. A w każdej możliwej odmianie gołąbki te najlepiej smakują z sosem grzybowym. Zapraszam serdecznie na gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem, jakie przygotowuje się w okolicach Lubaczowa. Przepisem na to smaczne danie podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Krowicy

Trzeci talerz
Knedle z bułki tartej 73

owocami w środku. Można zrobić knedle serowe, ziemniaczane, serowo - ziemniaczane, a nawet z bułki tartej. Do knedli można użyć zarówno owoców świeżych, sezonowych, jak i mrożonych. Najlepsze są śliwki, truskawki czy jagody, ale nie tylko. Knedle podaje się przeważnie z masełkiem i bułką tartą oraz kleksem śmietany. Takie danie nadaje się zarówno na odrębny posiłek lub ciepły(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 żółtka  1szkl. bułki tartej 3/4szkl. mleka 100g masła ok. 1szkl. mąki tortowej duży cukier waniliowy śliwki świeże lub mrożone ok. 1 łyżeczka cukru do każdego knedla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko podgrzałam i gdy było gorące, zdjęłam je z ognia i zalałam nim bułkę tartą. Wymieszałam i odstawiłam ją do wystygnięcia

Waniliowe Improwizacje
Domowa lekka pizza z rukolą i prosciutto 77

10ml oliwy – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz Dodatkowo: – 100g mozzarelli di bufala – 40g mozzarelli tartej – 4-6 plastrów prosciutto di Parma – 20g tartego parmezanu – 2 garści rukoli – kilka listków bazylii – kilka pomidorków cherry CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C wraz z kamieniem do pieczenia pizzy w środku(...)pomidory się rozpadną lub blendujemy. PIZZA: Jeżeli pieczemy na blasze: Rozwałkowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy składniki: sos, pokrojoną w plastry mozzarellę i tartą mozzarellę. Pieczemy 8-12 minut. Na upieczonej pizzy układamy prosciutto, rukolę, pomidorki i listki bazylii, posypujemy parmezanem. Jeżeli pieczemy na kamieniu: Ciasto przekładamy na oprószonej mąką desce lub łopatce

Be Fit Be Strong
Wegańska tarta z malinami i limonką 94

Następnie przelej masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek malin. Na wcześniej upieczone ciasto wylej najpierw mieszankę z pestkami malin, a następnie część przelaną przez sitko (dzięki temu góra tarty będzie gładka). Wyrównaj wierzch szpatułką. Odstaw do całkowitego wystygnięcia(...)przełóż tartę do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ozdób tartę według uznania (można na górę dodać odrobinę mascarpone i posypać malinami). Tartę trzymaj w lodówce. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 193 | Białko: 3,6 | Węglowodany: 19,5 | Tłuszcze: 11,7 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Wegańska tarta

Przepisy na widelcu
Tarta malinowa z mascarpone, czekoladą ruby i bezą 189

mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami, tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy żółtko i śmietanę, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, posypujemy kuleczkami ceramicznymi do obciążania i pieczemy przez około(...)wyłączonym piekarniku. Maliny, które użyjemy do masy, miksujemy i przecieramy przez sito (pestki wyrzucamy). Powstały mus malinowy miksujemy z mascarpone. Spody smarujemy konfiturą malinową, a na wierzch wykładamy mascarpone. Tarty ozdabiamy wystudzonymi bezami, czekoladą rubinową oraz świeżymi malinami. Możemy podawać od razu lub po schłodzeniu. Przechowujemy je w lodówce. Smacznego :)   Artykuł Tarta malinowa z mascarpone

Mienta blog
PULPECIKI DROBIOWE W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SZPINAKU 122

tartej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą(...)zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej, a jak za gęsta to dodajemy wody ( ja to robię na oko 😉). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy: sól pieprz, zioła prowansalskie i paprykę słodką mieloną. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji

Kuchnia MagdaLeny