tarta - 42848 przepisów (strona:84/2857)

Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 123

Kolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja  tarty z jabłkami  wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy(...)Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis.  PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus

HealthyCreations
Rustykalna tarta z młodą kapustą i zmiana adresu bloga. 151

Rustykalna tarta z młodą kapustą, nazywana galette, to moja dzisiejsza propozycja na przepyszny obiad. Do zwyczajnych tart pieczonych w formach nie pałam wielką miłością, chociaż robiłam je wiele razy, ale tę pokochałam od razu. Za wygląd - bo jest naprawdę bardzo ładna z tymi zawijanymi brzegami, ale także za łatwość przygotowania, bo nie musimy podpiekać ciasta, i dopiero nakładać(...)już po przejściu, ale jeżeli macie mnie gdzieś np. na blogspocie w liście czytelniczej, to możecie mnie zgubić :/ Wpiszcie sobie już dziś nowy adres:  https://katarzynarzepecka.pl/  Rustykalna tarta z młodą kapustą, serem feta i pomidorkami.  Składniki na 2 tarty Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub pszennej zwykłej, ale z orkiszową jest naprawdę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta różana 133

folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę różaną umieszcamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Forme wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C(...)pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Na podpieczoną tartę wylewamy masę różaną. Pieczemy do ścięcia się masy, ok. 10-15min w zależności od piekarnika. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Schłodzone ciasto dekorujemy wg uznania. Smacznego! Tartę można z powodzeniem wykorzystać na Wielkanoc i udekorować jak mazurka. Artykuł Tarta różana pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 130

które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną.  Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich(...)rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku

Kuchnia MagdaLeny
Tarta migdałowa z gruszkami 133

jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem   o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2.  Gruszki obrać(...), ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi. 5.  Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem

Szalona Kuchnia Eweliny
WŁOSKA TARTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 159

Dzisiaj pomysł na pyszny i prosty posiłek – włoska tarta z pomidorami i mozzarellą. Jeśli tak jak ja, lubicie tarty i włoskie smaki, spróbujcie j 🙂 Do jej przygotowania wykorzystałam pesto z bazylii, świeże pomidory oraz ser mozzarella i ricottę. Wyszło pysznie i włosko! 😉 Składniki: Ciasto – 2 szklanki mąki – 2 jajka – Czytaj więcej → Artykuł WŁOSKA TARTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ pochodzi z serwisu green goodies

greengoodies
Mini tarty czekoladowe z solonym karmelem 231

pyszne mini tarty czekoladowe z solonym karmelem. Aromatyczne, mocno czekoladowe, ciekawe w smaku, na kruchym kakaowym cieście. Mnie bardzo smakowały, lubię połączenie słonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl(...)około 4-5 minut. 7. Gorący karmel rozlać do mini tart i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladowy krem – ganache: 8. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na czekoladowy krem i podstawić na bardzo małym ogniu. Mieszać, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Gotowy krem wylać na mini tarty, odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Wierzch

Mała Cukierenka
Czekoladowa tarta z kremem z mango i owocami, bez pieczenia (Crostata con crema di mango e frutta fresca, senza cottura) 136

przepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango. Emma była zachwycona tart ą  i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej  w najbliższym czasie.  Polecam serdecznie! SKŁADNIKI Tarta 250 g czekoladowych ciasteczek 100 g masło 1 łyżka gorzkiego kakao Krem z mango 500 g mascarpone 50 g cukru(...)zucchero a velo fino a ottenere un composto omogeneo e cremoso. Aggiungete il mango e amalgamate bene il tutto. Fate raffreddare la crema in frigorifero per circa 1 ora. Tartę dekorujemy kremem z mango oraz świeżymi owocami. **** Decorate la crostata con crema di mango e frutta fresca. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Tarta z wiśniami i kardamonem 155

dlatego aby uzyskać 500 g wiśni, należy wiśni zamrożonych zważyć więcej, powiedzmy o te 200 g. Świeże wiśnie wydrylować. Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i kardamonem. Formę do tarty o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą, mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować(...)niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu tarty na kształt kratki, sklejając je z brzegami ciasta. Kratkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym 134

jestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól(...)pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy plastrami gruszek, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczemy 20 minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje. Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy jak najwięcej plastrów gruszek, ja dałam ich za mało ale i tak smakowała.   *źródło: Kuchnia 9-2011 Oto lista blogerek uczestniczących w akcji

Pieguskowa Kuchnia
Tarta caprese z pieczonymi pomidorami 138

bardzo smaczne połączenie typowo włoskich smaków. Dziś idziemy o krok dalej! Co powiecie na caprese w wersji pieczonej? Mam dla Was przepis na tartę z pieczonymi pomidorami, rozpływającą się mozzarellą i aromatyczną bazylią. Kto spróbuje? Tarta caprese z pieczonymi pomidorami Czas całkowity 45 minut/y Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dużych pomidorów mięsistych 300g mozzarelli kilka liści świeżej(...)pieprzem, a brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyciągamy naszą tartę z piekarnika i dekorujemy posiekanymi liśćmi bazylii. Serwujemy ciepłe. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/tarta-caprese-pieczonymi-pomidorami/ Artykuł Tarta caprese z pieczonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mostek

Mostek w kuchni
Tarta cappuccino z morelami 165

Tarta cappuccino z morelami to pyszna tarta z nadzieniem na bazie jogurtu greckiego i dodatkiem w postaci proszku cappuccino. Całość smakuje kawowo, a kwaskowate i soczyste morele idealnie współgrają z tym smakiem. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 24cm (ja zrobiłam swoją w formie o średnicy 21cm z 3/4 składników). Tarta cappuccino(...)schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę - ciasto nakłuć widelcem, ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - schłodzony spód z ciasta piec przez około 25 minut do zrumienienia (można piec też "na ślepo", czyli przykryć ciasto papierem i wysypać specjalne kulki lub zwykły groch, a po 15-20 minutach zdjąć papier i dopiekać tartę do zrumienienia) - podpieczone ciasto wyjąć

Smakołyki Bereniki
Tarta z rabarbarem. 146

misternie układać rabarbar. Odrobina nonszalancji jest mile widziana, w końcu pieczemy dla domowników.  Tak, ten wypiek nie pasuje na eleganckie przyjęcia, raczej na deser po niedzielnym obiedzie. Tarta nie jest kaloryczna, wystarczy przejrzeć listę składników, żadnego szaleństwa czy nadmiaru.  Na kawałek tej tarty pozwalam sobie nawet ja mimo, że nie jadam zbyt kalorycznych potraw(...)Składniki : Spód tarty 180 g mąki pszennej typ 500 110 g masła 1 łyżka cukru 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Wierzch tarty 4 łodygi rabarbaru  1-2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Schłodzone masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z mąką, cukrem, śmietaną i solą. Szybko zagnieść ciasto (aby masło

Codziennik Kuchenny
Tarta z łososiem, kozim serem i papryką 117

muszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.Formę do tarty wysmarować masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą(...)układamy na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.Masą jajeczną zalewamy tartę. Pieczemy ok. 30-40minut w 170-180C. Artykuł Tarta z łososiem, kozim serem i papryką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 188

ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc w przepisie niżej znajdziecie odpowiednie proporcje na przygotowanie tylko takiej ilości ciasta, by zrobić spód. Jednak jest w tym mała zmiana, bo oryginalnie do ciasta(...)kruche zrobimy kilka dni wcześniej (a możemy spokojnie przechowywać je w lodówce lub w zamrażalniku), to reszta pójdzie gładko. Warto! :) Składniki: (tortownica 26 cm średnicy lub duża forma do tarty) Ciasto kruche: 75 g masła 1/3 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich (ok 45 g) 1 i 1/3 łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki cukru pudru

Anioszek w kuchni