które można przygotować na obiad, kolację czy wieczór z przyjaciółmi. Może być ona przyrządzona na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim z przeróżnymi dodatkami, zalanymi masą śmietanowo-jajeczną. Moja tarta jest na kruchym cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich(...)rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu. Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy wykwintny obiad lub kolację. Dzięki suszonym grzybom tarta wyszła bardzo aromatyczna i rewelacyjna w smaku
Kuchnia MagdaLenyjajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Gruszki obrać(...), ułożyć pokrojone gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałowymi. 5. Gotową tartę podawać posypaną cukrem pudrem
Szalona Kuchnia EwelinyDzisiaj pomysł na pyszny i prosty posiłek – włoska tarta z pomidorami i mozzarellą. Jeśli tak jak ja, lubicie tarty i włoskie smaki, spróbujcie j 🙂 Do jej przygotowania wykorzystałam pesto z bazylii, świeże pomidory oraz ser mozzarella i ricottę. Wyszło pysznie i włosko! 😉 Składniki: Ciasto – 2 szklanki mąki – 2 jajka – Czytaj więcej → Artykuł WŁOSKA TARTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiespyszne mini tarty czekoladowe z solonym karmelem. Aromatyczne, mocno czekoladowe, ciekawe w smaku, na kruchym kakaowym cieście. Mnie bardzo smakowały, lubię połączenie słonego karmelu z czekoladą. Tarty możemy ozdobić owocami lub podać posypane tylko solą w płatkach. Deser proszę podawać w temperaturze pokojowej, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl(...)około 4-5 minut. 7. Gorący karmel rozlać do mini tart i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Czekoladowy krem – ganache: 8. Do rondelka przełożyć wszystkie składniki na czekoladowy krem i podstawić na bardzo małym ogniu. Mieszać, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Gotowy krem wylać na mini tarty, odstawić na około 15 minut do przestygnięcia. Wierzch
Mała Cukierenkaprzepysznym kremem z mango i mascarpone. Smak tarty wzbogaciłam dodatkiem malin, borówek i kawałeczkami mango. Emma była zachwycona tart ą i prosiła mnie o przygotowanie kolejnej w najbliższym czasie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI Tarta 250 g czekoladowych ciasteczek 100 g masło 1 łyżka gorzkiego kakao Krem z mango 500 g mascarpone 50 g cukru(...)zucchero a velo fino a ottenere un composto omogeneo e cremoso. Aggiungete il mango e amalgamate bene il tutto. Fate raffreddare la crema in frigorifero per circa 1 ora. Tartę dekorujemy kremem z mango oraz świeżymi owocami. **** Decorate la crostata con crema di mango e frutta fresca. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuocadlatego aby uzyskać 500 g wiśni, należy wiśni zamrożonych zważyć więcej, powiedzmy o te 200 g. Świeże wiśnie wydrylować. Wiśnie wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i kardamonem. Formę do tarty o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą, mniej więcej 60% i 40%. Większą część ciasta rozwałkować(...)niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu tarty na kształt kratki, sklejając je z brzegami ciasta. Kratkę posmarować rozkłóconym jajkiem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Smacznego
Opowieści z piekarnikajestem ciekawa. Zaplanowałam ciasto gruszkowe, ale ostatecznie powstała lekko wytrawna tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Szybka w przygotowaniu, łatwa i pyszna, wprost idealna na lekką kolację:) Tarta z gruszkami i serem pleśniowym Spód 250 g mąki 120 g zimnego masła 1/4 szkl zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 żółtko 2-4 łyżki zimnej wody sól(...)pleśniowy z mascarpone, porto i tymiankiem. Wykładamy na podpieczony spód, przykrywamy plastrami gruszek, oprószamy solą, pieprzem i cukrem. Pieczemy 20 minut, do czasu aż wierzch lekko się skarmelizuje. Tarta będzie smaczniejsza, jeżeli poukładamy jak najwięcej plastrów gruszek, ja dałam ich za mało ale i tak smakowała. *źródło: Kuchnia 9-2011 Oto lista blogerek uczestniczących w akcji
Pieguskowa Kuchniabardzo smaczne połączenie typowo włoskich smaków. Dziś idziemy o krok dalej! Co powiecie na caprese w wersji pieczonej? Mam dla Was przepis na tartę z pieczonymi pomidorami, rozpływającą się mozzarellą i aromatyczną bazylią. Kto spróbuje? Tarta caprese z pieczonymi pomidorami Czas całkowity 45 minut/y Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dużych pomidorów mięsistych 300g mozzarelli kilka liści świeżej(...)pieprzem, a brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyciągamy naszą tartę z piekarnika i dekorujemy posiekanymi liśćmi bazylii. Serwujemy ciepłe. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/tarta-caprese-pieczonymi-pomidorami/ Artykuł Tarta caprese z pieczonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mostek
Mostek w kuchniTarta cappuccino z morelami to pyszna tarta z nadzieniem na bazie jogurtu greckiego i dodatkiem w postaci proszku cappuccino. Całość smakuje kawowo, a kwaskowate i soczyste morele idealnie współgrają z tym smakiem. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 24cm (ja zrobiłam swoją w formie o średnicy 21cm z 3/4 składników). Tarta cappuccino(...)schłodzonym ciastem wylepić formę na tartę - ciasto nakłuć widelcem, ponownie schłodzić - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - schłodzony spód z ciasta piec przez około 25 minut do zrumienienia (można piec też "na ślepo", czyli przykryć ciasto papierem i wysypać specjalne kulki lub zwykły groch, a po 15-20 minutach zdjąć papier i dopiekać tartę do zrumienienia) - podpieczone ciasto wyjąć
Smakołyki Berenikimisternie układać rabarbar. Odrobina nonszalancji jest mile widziana, w końcu pieczemy dla domowników. Tak, ten wypiek nie pasuje na eleganckie przyjęcia, raczej na deser po niedzielnym obiedzie. Tarta nie jest kaloryczna, wystarczy przejrzeć listę składników, żadnego szaleństwa czy nadmiaru. Na kawałek tej tarty pozwalam sobie nawet ja mimo, że nie jadam zbyt kalorycznych potraw(...)Składniki : Spód tarty 180 g mąki pszennej typ 500 110 g masła 1 łyżka cukru 3 łyżki gęstej śmietany szczypta soli Wierzch tarty 4 łodygi rabarbaru 1-2 łyżki cukru 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Schłodzone masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z mąką, cukrem, śmietaną i solą. Szybko zagnieść ciasto (aby masło
Codziennik Kuchennymuszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.Formę do tarty wysmarować masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą(...)układamy na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.Masą jajeczną zalewamy tartę. Pieczemy ok. 30-40minut w 170-180C. Artykuł Tarta z łososiem, kozim serem i papryką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się w ustach. Wykorzystałam do tarty 1/3 ciasta, więc w przepisie niżej znajdziecie odpowiednie proporcje na przygotowanie tylko takiej ilości ciasta, by zrobić spód. Jednak jest w tym mała zmiana, bo oryginalnie do ciasta(...)kruche zrobimy kilka dni wcześniej (a możemy spokojnie przechowywać je w lodówce lub w zamrażalniku), to reszta pójdzie gładko. Warto! :) Składniki: (tortownica 26 cm średnicy lub duża forma do tarty) Ciasto kruche: 75 g masła 1/3 szklanki drobno zmielonych orzechów włoskich (ok 45 g) 1 i 1/3 łyżki kakao ciemnego 1/3 szklanki cukru pudru
Anioszek w kuchniTarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa. Ostatnio tarty rozgościły się na blogu na dobre i wszyscy pytają, czy Wielkanoc też będzie pod znakiem tarty. Sama się więc zastanawiam, postawić na sprawdzone baby, mazurki i serniki, czy zaszaleć z ekstrawagancką tartą? Dzisiaj upiekłam tartę cytrynową na pysznym kruchym
dolcevitainmykitchennakłuwamy widelcem spód i wstawiamy jeszcze raz do lodówki 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 6. Na tartę wykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ceramicznymi kulkami lub grochem, pieczemy ok 15 min, następnie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze 10 min, wyjmujemy tarte 7. Spód tarty smarujemy pastą z pomidorów, do masy serowej dodajemy jajko i przyprawy(...)wykładamy na spód tarty, na wierzchu układamy pokrojone w plastry pomidory, mają na siebie zachodzić, posypujemy wierzch solą i pieprzem oraz startym parmezanem, wstawiamy całość do piekarnika na ok 30 min, aż masa się zetnie
Słodki Kompromisszybko dłonią lub za pomocą miksera na jednolitą masę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok 30 min 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy(...)mąką, schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy, dociskamy palcami do brzegów, nadmiar odcinamy, tartę wstawiamy na chwilę do zamrażalki, po czym wykładamy papierem do pieczenia na wierzchu wysypujemy groch lub fasolę i pieczemy 15 min, po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy tartę jeszcze ok 10 min, wyjmujemy i studzimy 3. Cytrynowe wypełnienie - śmietanę zagotowujemy w rondelku
Słodki Kompromis