tarta - 42848 przepisów (strona:78/2857)

Tarta gruszkowa na kruchym spodzie 51

Tarta gruszkowa na kruchym spodzie to jeden z moich ulubionych deserów na kruchym cieście. Tarta jest aromatyczna dzięki odrobinie cynamonu, którym są posypane gruszki. Kruche ciasto, delikatnie nasiąknięte sokiem z gruszek jest wyśmienite. Wbrew pozorom przygotowanie tej tarty nie jest skomplikowane, a tą chwilę warto poświęcić, bo otrzymacie super deser. Nie ukrywając trzeba przyznać(...)znika w kilka chwil. Składniki na ciasto 225g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki cukru pudru 150g masła jajko Dodatkowo 4-5 gruszek cynamon jajko szczypta mąki Tarta gruszkowa na kruchym spodzie – przepis Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, masło i jajka. Przy pomocy dłoni wyrabiamy ciasto. Powinno być dość elastyczne. Ciasto zawijamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z bułką tartą 59

Makaron z bułką tartą czyli Pasta 'ca Muddica Makaron z bułką tartą, czyli Pasta 'ca Muddica to chyba najszybsze i najprostszy danie, jakie zrobiłem.  Ten sycylijski, chłopski posiłek nie dość, że wykorzystuje resztki i jest z minimalnej ilości składników to, co najważniejsze, jest niewyobrażalnie pyszny 😊. Wyobraź sobie, że wracasz do domu po imprezie. Głodny(...)Wystarczy niecałe 20 minut i zajadasz pyszne danie, które możesz wzbogacić czymkolwiek. Czosnek, pomidory czy anchois. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia Oczywiście możesz zrobić to danie tylko z bułką tartą i na przykład Parmezanem. Jeśli nie masz gotowej Muddicii, wystarczy że w czasie gotowania makaronu, podpieczesz bułkę z solą i pieprzem, dodając później oliwę z oliwek oczywiście z Domu

RafalCook
Kokosowa tarta z musem rabarbarowym – bez dodatku cukru 65

jest słodszy. Poza walorami smakowymi rabarbar posiada także wiele wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, E, A oraz fosforu i potasu. Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczną tartę, którą zrobicie w zaledwie 20 minut. Kokosowa tarta z musem rabarbarowym to naprawdę pyszne i bardzo lekkie ciasto. Osłodzone oczywiście tylko owocami. bez cukru, bez słodzików. Czyli(...)około dwie łyżki gorącej wody. Gotowym ciastem wyłóż formę. Ja foremkę wcześniej wysmarowałam delikatnie olejem kokosowym i wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto można rozłożyć zwilżonymi dłońmi, będzie łatwiej. Spód tarty przed pieczeniem Przygotowany spód do tarty włóż do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, i piecz przez około 10-12 minut do zarumienienia. Spód

Natka Pietruszki
Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami 74

Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami to rewelacyjne połączenie słodkiego śmietankowego kremu z lekko kwaśnymi jagodami. Zarówno ciasto jak i krem możecie wzbogacić odżywką białkową, co spowoduje, że deser ten zyska dodatkową porcję białka. Zamiast jagód możecie wykorzystać truskawki, maliny, jeżyny, a jeśli nie jesteście na diecie keto to również inne owoce. Na dodatek, tarta śmietankowa jest nie tylko idealna dla osób na diecie keto , low carb , ale również dla cukrzyków i osób na diecie bezglutenowej Przepis na keto tartę z kremem śmietankowym i jagodami Składniki kruchy spód 2 jajka 4 łyżki oleju kokosowego lub masła (80 g) 100 g mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu lub 60 g odżywki białkowej szczypta soli krem

WegePrzepis
Tarta z kurczakiem, cukinią i koperkiem 50

Tarta z kurczakiem, cukinią i koperkiem to kolejny pomysł na tartę na słono dla całej rodziny – tym razem z dodatkiem mięsnym i warzywnym oraz sosem koperkowym. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 – 8 kawałków Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Dodatki(...)Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli, masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty i nakłuć spód widelcem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki na minimum 20 minut. Następnie fileta pokroić w małą kosteczkę, obsypać 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i usmażyć

KuchniaWeDwoje.pl
QUICHE Z KAPUSTĄ WŁOSKĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I ORZECHAMI, PODANA Z SAŁATKĄ Z CYKORII 80

Dzisiaj proponuję Wam przepis na smakowitą i oryginalną tartę, a raczej quiche z kapustą włoską, pomidorami i orzechami włoskimi, którą możecie podać (choć niekoniecznie) ze zdrową sałatką z cykorii, która jest doskonałym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego. Nie mówiąc o tym, że jest niskokaloryczna, a zatem idealna dla osób dbających o linię. Przygotowanie: 40 min. Pieczenie(...)Proporcja dla 6 osób: Składniki na ciasto: (spód do tarty o średnicy 24 cm lub gotowy spód do tarty) ● 250 g mąki pszennej (Typ 450 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 5 cl wody   Składniki na farsz: ● 300 g kapusty włoskiej ● 200 g cebuli ● 80 g wyłuskanych orzechów włoskich

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 77

Galette z porzeczkami i malinami , czyli rustykalna tarta z porzeczkami i malinami, którą piecze się bez użycia formy, na dużej blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Polecam także pyszną “ Tartę z porzeczkami i truskawkami “. Jeśli interesują(...)pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki nadzienia Tarty z porzeczkami i malinami: 1 garść malin (ok. 200 g) 1 garść czerwonej porzeczki (100 g) 1 garść czarnej porzeczki (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki

Moja Delicja
Tarta z brokułem i pomidorami 115

pomidorami ciasto francuskie  5-6 różyczek brokuła pomidor  ćwiartka czerwonej cebuli 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki żółtego sera sól Ciasto wykładamy na blasze do tart (lub naczyniu żaroodpornym). Spód nakłuwamy widelcem, a na wierzch wysypujemy garść grochu, żeby było obciążenie i ciasto nie rosło. Ja groch zastąpiłam dwoma małymi naczynkami żaroodpornymi, które równie dobrze obciążyły(...)drobne różyczki. Pomidory kroimy na plasterki, a cebulę w piórka. Jajka i śmietanę łączymy, mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Po wystudzeniu ciasta możemy zacząć układać składniki naszej tarty. Brokuły, pomidory oraz cebulę. Całość polewamy masą z jajek i śmietany. Następnie posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
TARTA Z RICOTTĄ I PESTO Z NATKI MARCHEWKI 126

uwagę zasługuje tutaj wykorzystanie natki marchewki, którą najczęściej wyrzucamy. Zapraszam Was zatem do wypróbowania tego przepisu „zero waste”. Czas przygotowania: 40 min. Czas pieczenia: 55 min. Składniki na tartę o średnicy 24 cm Porcja dla 4-6 osób Składniki na ciasto:* ● 250 g mąki pszennej (T 500 lub 550) ● 125 g miękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli(...)przynajmniej na 1 godz.  Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.  Wyłóż ciastem formę do tarty, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 151

pełnym słońcu, ale chłodniejsze, sierpniowe wieczory powoli przypominają, że niebawem zawita do nas jesień. Może dlatego, zrywając owoce prosto z drzewa, pomyślałam o kubku herbaty, tarcie Tatin i cynamonie? Pełna nazwa deseru to „tarte renversée des demoiselles Tatin” – odwrócony placek pań Tatin. Ciasto zostało nazwane tak długo po śmierci pań Tatin, w latach 30-tych XX wieku. Stephanie(...)porozpadają. Wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Jeśli korzystacie z formy na tartę – przełóżcie do niej owoce razem z całym płynem. Jeśli chcecie piec tartę w patelni – zostawcie owoce tam, gdzie są. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na grubość około pół centymetra. Ciasto powinno wystawać na około 1cm poza brzeg

Karo in the Kitchen
Czekoladowa tarta z kremem i owocami 116

typu nutella Dodatkowo: sezonowe owoce     *** Mleko mieszamy z kakao i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem aż powstanie jednolita masa *** *** Formę do tartej lub tortownicę smarujemy masłem i możemy też obsypać bułką tartą aby ciasto po upieczeniu bez problemu odchodziło. Foremkę wyklejamy ciastem (jeżeli używamy tortownicy to wyklejamy ją do połowy wysokości) i nakłuwamy widelcem(...)jednolita masa. Gotowy krem wykładamy do wystudzonego ciasta *** *** Na wierzchu układamy umyte i wysuszone owoce, u mnie są to: borówki, czereśnie, morele, winogrona, maliny i porzeczki *** *** Do czasu podania tartą przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ

Blog z Apetytem
Korzenna tarta z dynią i mascarpone 129

jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone   Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time 1 godzina 5 min   Korzenna tarta(...)ciasto z piekarnika - przełożyć na nie masę i wstawić na 35 minut z powrotem do piekarnika, skręcając temperaturę do 180 stopni. Kroić całkowicie ostudzone ciasto. 3.5.3228 The post Korzenna tarta z dynią i mascarpone appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
TARTA BROKUŁOWA 161

Tarta brokułowa to zdecydowanie(...)jedna z moich lubionych tart. Jest idealnym pomysłem na obiad, do znajomych, czy też lunch do pracy. Świetnie smakuje również na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo proste i dość szybkie. Spróbujcie sami:) Składniki: Ciasto – 250 g mąki pszennej – 125 g masła – 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki … Czytaj dalej TARTA BROKUŁOWA Artykuł TARTA

greengoodies
Tarta bazyliowa z dżemem figowym i kremem mascarpone 106

jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni.  Wykonanie masy: Wystudzony spód posmarować dżemem wymieszanym z octem winnym. Do miski włożyć(...)mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany. Kremem posmarować tartę (można wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego) i udekorować świeżymi listkami bazylii.  Przechowywać w lodówce.  Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć

Mania Wypiekania
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 145

inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku i to w wersji bio. Na początku podeszłam do niej dość sceptycznie, jednak okazało się, że do tej tarty pasuje wyśmienicie. I nie martwcie się, jeśli nie lubicie(...)wyłóż je na blachę do tarty tak, aby dokładnie obkleiło brzegi. Blachę wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczok. 20 minut. Następnie na podpieczony spód tarty wyłóż kurki oraz ser pleśniowy, a całość zalej masą jajeczno – śmietanową. Tartę ponownie wsataw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Tartę podawaj

365 dni dookoła kuchni
Czekoladowa tarta z malinami 149

czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej(...)dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiec przez 7-8 minut. Podpieczony spód pozostawić do ostygnięcia. ***  Dzięki pieczeniu, spód staje się bardziej zwarty

kolorowotorcikowo
Tarta truskawkowa z panna cottą 178

ulubioną tartę truskawkową z panna cottą, a później truskawki możecie zamienić także na inne świeże owoce (maliny, jagody, porzeczki, a nawet wiśnie). Czekoladowy spód (jego wytrawność możecie sami dostosować przez ilość kakao i cukru) doskonale łączy się z niezwykle delikatną i kremową panna cottą, a truskawki stanowią idealny akcent przełamujący wytrawność i słodkość pozostałych warstw. Efekt ogólny tarty(...)kakao przesiać i zagnieść z masłem. Dodać cukier puder, żółtko i kwaśną śmietanę. Ciasto dobrze zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, oprószyć mąką, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę (dno i brzegi), jeszcze raz włożyć do lodówki na 30 minut

Pociąg Do Kuchni
PIKNIKOWA TARTA Z ROZMARYNEM I FRANCUSKIM SEREM! 98

który możecie ze sobą zabrać na piknik, spacer czy rodzinne spotkanie na łonie natury. Pożywna i przepyszna tarta, którą można jeść na ciepło, jak i na zimno. Tarta jest bardzo aromatyczna, pożywna a za razem lekka w swojej formie. Do tarty użyłam dużej ilości świeżych ziół i sera, a spód do tarty(...)morska  - ewentualnie pomidorki koktajlowe Białka roztrzep trzepaczką , dodaj jogurt, starty na tarce ser mozzarella, zioła, Optimę Omega 3 i sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę.  Formę do tarty wylep schłodzonym ciastem, oprósz mąką, wylej masę, poukładaj trójkąciki sera camembert.  Wstaw do piekarnika na godzinę. Temp. 180 stopni C. Tartę możesz zabrać ze sobą na wspólny

SMYKWKUCHNI
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 158

gotujemy do zgęstnienia bydyniu (budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)krem budyniowy, wyrównujemy powierzchnię ( z kremu można zrobić dekoracyjny wzór). Na kremie układamy opłukane i osuszone borówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki, najlepiej na całą noc. Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym to idealne ciasto na niedzielę , a także jeden z bardzo wielu sposobów podania tych wspaniałych

mojewypiekiinietylko
Tarta z zielonymi warzywami 128

Tarta z zielonymi warzywami Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest wiosna, wszędzie jest pięknie, zielono, również w mojej kuchni i na talerzu. Zdjęcie tej tarty wypatrzyłam w książce Gino D'acampo - Pronto! i od razu wiedziałam(...)zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam!  Tarta z zielonymi warzywami Składniki :  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych

Codzienne Gotowanie
Fit tarta na bakaliowym spodzie, kremem z ricotty i masła orzechowego z kiwi 144

włoskie i płatki migdałów, które następnie mielę na sypko. W malakserze łączę uprażone składniki z daktylami i olejem kokosowym na gładką, jednolitą masę. Powstałą masą wylepiam dno formy do tarty i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Ricottę miksuję z masłem orzechowym i syropem klonowym na gładki krem. Krem nakładam do tarty i schładzam całość ponownie w lodówce. Kiwi obieram, kroję w plastry i dekoruję nim wierzch tarty najlepiej tuż przed podaniem. Tarta spokojnie może postać dobę w lodówce, bez żadnych skutków ubocznych w smaku.  Smacznego, Klaudia! Dla czytelników mojego bloga mam  zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE

Mango Papaja
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 102

z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.   http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera(...)fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie 10 minut- zmieniamy funkcję piekarnika i pieczemy tylko spód tarty. *Jeżeli używamy prostokątnej blaszki, to żeby uzyskać efekt wyższego brzegu tarty, na rozłożone ciasto kładziemy drugą, mniejszą formę (wtedy

Moja Mama Gotuje
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 123

naparze z hibiskusa przez 30-60 minut. Następnie odcedzam i miksuję za pomocą malaksera z granolą i masłem orzechowym na jednolitą, gładką masę. Zmiksowane składniki przekładam na dno tarty, delikatnie ugniatam i umieszczam w lodówce na 1-2 godziny. 3. Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję cukier puder oraz kurkumę. Kiedy otrzymam gęstą pianę przekładam(...)garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia. 5. Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia. 6. Dno tarty wypełniam masą krówkową. Na masę krówkową nakładam mango curd i chłodzę całość w lodówce przez 3-4 godziny lub całą noc. Przed podaniem dekoruję bezami i polewam polewą

Mango Papaja
O kuchennym zauroczeniu i jagodach z budyniem 120

ciastem, dociskając brzegi. 7. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż, wysypując na papier groch, lub fasolę. 8. Piecz przez 15min. w 180*C. 9. Zdejmij z tarty papier i obciążenie i piecz jeszcze przez 8-10min. do zarumienienia się ciasta. Ostudź w formie. Nadzienie: 1. Z przygotowanych produktów przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu(...)Ostudź. 2. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem na gładką masę. Sos: 1. Tabliczkę czekolady rozpuść z mleku. 2. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.  Całość: 1. Na spód tarty wyłóż krem budyniowy. 2. Na wierzch wyłóż umyte i osączone jagody. 3. Schłodź w lodówce min. 2h 4. Tartę podawaj polaną odrobiną sosu z białej czekolady. SMACZNEGO

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta czekoladowa z malinami 501

Mocno czekoladowa tarta z malinami, które dzięki temu, że są lekko kwaskowate, idealnie pasują do słodkiego kremu. Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny(...)zimnej wody ok 300 g świeżych malin Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu lub rozkruszyć za pomocą wałka. Połączyć z kakao i rozpuszczonym masłem. Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na dno tarty (Ø 25 cm) wyrównać dociskając do dna. Można również wylepić boki i wstawić do lodówki. Jeżeli tarta nie ma odpinanego dna, można wyłożyć ją folią spożywczą

https:KKuchniaMniam
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 143

okresie letnim przygotowuje je na potęgę. Dzi ś  chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem(...)lodówki) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mąkę migdałową, cały czas miksując.  Krem wykładamy  na ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki moreli. Tartę zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste. Tartę oprószamy cukrem pudrem

La grande e la piccola cuoca
Tarta czekoladowa z truskawkami 249

gęstym budyniowym nadzieniem, zniknęła u mnie błyskawicznie :). Szybka i uważam, że prosta w przygotowaniu. Ładnie i apetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany).     Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki cukru 120g masła 1 żółtko 1 łyżka wody Krem czekoladowy: 500ml mleka(...)później się okaże, że jest akurat w sam raz). 6. Gorący budyń wyłożyć na upieczony spód w blaszce i wyrównać. Wierzch: 7. Truskawki przepołowić i poukładać na wierzchu ciepłej tarty, lekko dociskając. 8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przełożyć do plastikowego woreczka, odciąć róg woreczka i ozdobić wierzch tarty, robiąc esy – floresy. Tartę wstawić

Mała Cukierenka
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 179

wieku, wykonana po raz pierwszy przez panią Stephanie Tatin.  Jak dla mnie, wydaje się być ona bliską krewniaczką typowego i popularnego amerykańskiego przysmaku - apple pie. Generalnie jest to tarta odwrócona, w której najpierw przygotowuje się nadzienie, a później przykrywa je ciastem. W klasycznej wersji owocami powinny być jabłka karmelizowane w maśle i cukrze. Wraz ze wzrostem(...)tarta powinna bez problemu wyjść! Przygotować polewę. Wino i cukier redukować na małym ogniu do uzyskania 1/4 objętości. Ostudzić. Syropem winnym (najlepiej zrobionym już wcześniej) polać równomiernie tartę. Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami

zadanie-gotowanie
Odwrócona tarta z buraczkami 153

Wege piątek Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką , dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą  tartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo(...)często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami

Codzienne Gotowanie
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 120

można w nich przemycać ogrom składników. Muszę w końcu zrobić kilka spodów i je zamrozić, wtedy wszystko pójdzie bardzo sprawnie :)  W tym przepisie postawiłam na cebulę - wszyscy zachwalają tarty cebulowe, a ja cebulę uważam za składnik, bez którego moja kuchnia nie może funkcjonować. Choć wiem, że są ludzie, którzy cebuli szczerze nie lubią (na przykład moja mama(...)zapach dostaje mdłości i wcale nie udaje). Do tarty dodałam mięso, pomimo, że byłaby dobra z samą cebulą, i można pominąć ten składnik, jednak fajnie jest zrobić coś co jest zawsze trochę bardziej różnorodne w składniki niż popularne tarty cebulowe. Danie to jest bardzo syte, i uwierzcie, że jak zjecie dwa kawałki to będziecie mieć dość

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym oraz Galaretką 166

z kremową masą budyniową z aromatycznymi malinami i jeżynami oraz orzeźwiającą galaretką. Ciasto idealne na letnie dni i świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców przy tworzeniu deserów. Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Składniki: Kruche Ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g masła (zimnego) 1/3 szklanki cukru żółtko(...)łyżce ostudzonego budyniu. Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość smarujemy tężejącą galaretką (wcześniej rozpuszczoną w ok. 400 ml wrzątku). Tarta powinna spędzić minimum 2-3 h w lodówce.   Moje posty

Słodka Strona
Tarta z owocami leśnymi 174

wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.  Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10-13 minut na środkowym poziomie piekarnika. Owoce umyć i lekko osuszyć(...)wsypać owoce, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na lekko podpieczony spód tarty. Włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut. Gotową tartę zostawić do ostudzenia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać nią górę tarty. Można na jej wierzchu rozrzucić kilkanaście owoców do ozdoby (u mnie było to również kilka borówek amerykańskich i czerwona porzeczka

Passions hobbies life
Tarta śliwkowa z toffi 183

kupiłam śliwki by wykorzystać je w moich domowych wypiekach. Tak powstała krucha razowa tarta z całym mnóstwem soczystych śliwek, warstwą słodkiego toffi, przyrumienionymi chrupiącymi migdałami i kruszonką. Tarta wspaniale smakuje z jogurtem greckim lub lodami waniliowymi. Polecam! /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wypestkować. Oprószyć cynamonem. Na lekko zastygającej warstwie toffi ułożyć ciasno śliwki przecięciem do góry. Wykonanie kruszonki: Masło rozetrzeć palcami z mąką. Wierzch tarty posypać obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić.  Tartę

maniapieczenia
Tarta truskawkowo-porzeczkowa 133

Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.   Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą formę do tarty lub formę tortową (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika.   Owoce umyć(...)wyjęciu spodu tarty zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. 2-3 łyżki białka przełożyć do małej miseczki, z pozostałym wymieszać owoce i wyłożyć na tarcie. Resztę białka rozsmarować na wierzchu tarty. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ja piekłam swoją tartę w dużej formie tortowej o średnicy

Passions hobbies life
Tarta z truskawkami 258

Dawno nie robiłam tarty więc się skusiłam i zrobiłam tym razem wersję truskawkową. Do ciasta dodałam nieco tartych migdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie(...)migdałami. Dodać masło oraz żółtko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do schłodzenia do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 25 minut aż ciasto się zarumieni. Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką

Monia miesza i gotuje
Tarta z mascarpone i truskawkami 1364

ciasta. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Tarte odstawiamy do wystygnięcia i robimy krem. Żółtka z cukrem ubijamy na gładką jednolitą masę a potem dodajemy stopniowo serek mascarpone i razem miksujemy. Na wystudzoną tarte przekładamy krem a na krem tężejącą galaretkę. Tarte wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego Przepis na galaretkę podglądnięty na blogu feeriasmaków

Kuchenne Wariacje
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 123

Pawła: Dobra, teraz tak na serio. To absolutnie najlepsza tarta jaką jadłem kiedykolwiek. A to naprawdę mocne słowa, bo ja średnio lubię słodkie jedzenie. A ta tarta jest genialna. Od momentu, gdy Magda ją zrobiła teraz w każdy weekend gości w naszym domu (ten wpis publikujemy z kilkutygodniowym opóźnieniem). Stało się to swego rodzaju tradycją(...)robi resztę. I cały weekend się nią zajadamy. Taka nowa świecka tradycja :) Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to - póki co - najsmaczniejsze danie na naszym blogu. Madzia bardzo dobrze gotuje, ale ta tarta po prostu zmiażdżyła system. I na koniec dodam, że niezwykle ważna w tym przepisie jest marmolada z pomarańczy. Ale musi być cierpka, nie słodka. Ta cierpkość idealnie dopełnia

Marder&Marder Manufacture
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 171

odpoczywam, a dla Was mam dzisiaj wytrawną tartę - danie sycące, a jednocześnie lekki i orzeźwiające. Inspiracją do tej tarty była ta, którą robiliśmy na owsiankowych warsztatach. Moja tarta jest wariacją na temat oryginału autorstwa Mai Sobczak. Różni się nieco, ale i tak jest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi(...)pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 190 stopni do delikatnego zarumienienia wierzchu tarty. Podawać na gorąco. Może to być danie obiadowe, ale też i na ciepłą kolację. Tarta ma ciekawy smak. W cieście delikatnie wyczuwa się smak i zapach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowy obiad 181

upieczeniu, wprost uwielbiam. Całość przyprawiona pikantnym oregano i odrobiną melisy cytrynowej. Wyszło bosko - lekko, ale sycącą, bardzo wiosennie i zielono-czerwono. Pycha! No i pięknie wygląda. Skusicie się...? Tarta ze szparagami, brokułem i serem pleśniowym Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki graham 100 g mąki pszennej 125 g zimnego(...)minut. W tym czasie zblanszować podzielonego na różyczki brokuła i pozbawione twardych końcówek szparagi przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki.  Zdjąć z tarty obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. W tym czasie roztrzepać jajka, dodać serek kremowy i kremówkę, połączyć. Dodać sól i pieprz oraz drobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsza tarta z rabarbarem 154

wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie, i tylko odrobina rozsądku, która się jeszcze zachowała, mnie przed tym powstrzymała... Dla tej tarty można oszaleć, mówię Wam. Tarta z rabarbarem i kremem karmelowym Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej(...)ciasno obok siebie. Schłodzić. Smacznego! Z oryginalnego przepisu pominęłam masło orzechowe - nie jesteśmy jego wielkimi fanami, nie miałam akurat w domu i niespecjalnie chciało mi się robić... Moim zdaniem tarta nic na tym nie straciła, ale jeśli uwielbiacie masło orzechowe - spróbujcie ciasta z jego dodatkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z cukinią 119

tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli(...)cienko pokrojoną cukinię - u mnie żółta i zielona, posypać z wierzchu drobno pokrojoną świeżą papryczką chilli i skropić oliwą z oliwek. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Smacznego :) Uwagi : Do tarty możemy dodać świeżych bądź suszonych ziół, większą bądź mniejszą ilość chilli, dodać inne warzywa - wspaniale sprawują się w tartach brokuły. Wszystko

Plate of Joy
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 153

powodują u mnie szybsze bicie serca i rumieńce zachwytu. To marchewkowe gnocchi (klik) i orientalna sałatka z z baby carrots (klik) , a kilka dni temu dołączyła do nich Elżbietańska Tarta Marchewkowa. Odkąd ją ujrzałam - a minęło już kilka lat, wiedziałam, że nadejdzie dzień, kiedy będę na nią nie tylko patrzeć, ale przede wszystkim jeść. Ba! Zajadać się(...)chować ostatni kawałek tylko dla siebie.  Tak, ta marchewkowa tarta potrafi obudzić we mnie egoistyczne zapędy! Czemu elżbietańska? Nie mam pojęcia - pod taką nazwą widnieje w książce kucharskiej, którą za 2 zł wyszperałam kiedyś w pewnym second-handzie.  Jest pyszna! Zdrowa nie tylko ze względu na spory udział marchewki, ale także kruchy, lekko orzechowy spód

KUCHARNIA
Tarta z truskawkami 102

jest gotowa do napełniania. nadzienie: Robimy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki myjemy, obieramy ze szypułek i kroimy w plasterki lub połówki. Tartę posypujemy niewielką ilością tartej bułki i na nią wykładamy truskawki. Gdy już prawie stężeje zalewamy nią truskawki. Odstawiamy do lodówki na około 1h. Możemy podać z bitą śmietaną. Z proporcji wychodzi(...)tarta 24 cm lub 6 małych tart

Humanistka w kuchni
Prosto, owocowo. Pysznie 131

kawałki rabarbaru zachowały swój kształt, zamiast się rozpaść. Wygląda, jak wygląda - kratka nie jest idealna, brzegi mi się troszkę pokruszyły, ale co z tego, skoro smakuje wybornie...? Pochwała prostoty. Tarta rabarbarowa z kratką Składniki:  (na formę do tarty o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 130 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru(...)macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata . I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta kakaowa z masą kokosową 207

Połączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka(...)ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć i rozwałkować równomiernie (najlepiej na papierze do pieczenie). Przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem, dokładnie wylepić i ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem i wsypana na niego obciążenie - fasolę lub ryż. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec najpierw przez

Złote przepisy
Tarta ze szparagami 133

Bartek U. natchnął mnie do przygotowania mojej tarty, pokazał na FB-ku zdjęcie swojej kolorowej tarty, napisałam mu, że ja też wymaluję swoja tartę, no i wymalowałam ;). Tarta ze szparagami to super szybka, bardzo prosta i pyszna propozycja na kolację, tarta z zielonymi szparagami, szynką wędzoną i tartym serem mozzarella(...)arkusza, formujemy na papierze do pieczenia tartę o kwadratowym kształcie, formujemy wokół ok 2 cm. brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem, Na ciasto wylewamy masę śmietanowo-jajeczną, a następnie układamy zielone szparagi, tworząc szachownicę. W każdą kratkę wkładamy zwinięty plasterek szynki, na środku tworzymy jakby rozetkę z pomidora, gdzieniegdzie układamy paski pomidora. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet z pomidorami i serem żółtym 25

głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 3 sztuki Przygotowanie 10 min. Smażenie 10 min. Kalorie 190 kcal Miękki omlet z pomidorem malinowym i tartym żółtym serem. Przepyszny omlet śniadaniowy. Pomysł na śniadanie z jajkiem. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 3 jajka 3 łyżki 3 mąki pszennej 1 1 pomidor(...)malinowy 1/3 szklanki 1/3 tartego żółtego sera (Gouda lub Podlaski) pieprz i sól* odrobina masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jajka, mąkę pszenną oraz przyprawy zmiksuj krótko do połączenia masy. Postaraj się zmiksować na tyle dobrze żeby masa nie miała żadnych grudek mąki. Pomidora sparz krótko wrzątkiem i zdejmij skórę. Usuń twardy środek i pokrój w niedużą kostkę

ProstePesto.pl
Tarta z jabłkami 42

taki czas, który nieodłącznie kojarzy mi się z zapachem cynamonu i jabłek. To właśnie w tym okresie mam największą ochotę na domowe wypieki z użyciem jabłek. Tym razem powstała tarta z jabłkami na kruchym cieście , z mini cynamonkami na wierzchu… Oj cóż to była za uczta dla oczu, jak i dla podniebienia! Tarta z jabłkami(...)cynamonowe ślimaczki. Na samą myśl o takim wypieku pociekła mi ślinka i już wiedziałem co będę musiał ukręcić. Ułożenie na wierzchu cynamonek ma za zadanie nie tylko pięknie udekorować tartę, ale przede wszystkim nadać jej niesamowitego i wyjątkowego smaku. Zwykłe dodanie cynamonu do jabłek, z pewnością nie dostarczyłoby takich doznań smakowych. Lubisz jabłka i cynamon? Dzisiejsza tarta

Blendman
Zapiekanka z cukinii z serem feta 51

Pełna smaku zapiekanka, której głównym składnikiem jest cukinia. Jako dodatki mamy tutaj piórka czerwonej cebuli oraz ser feta. Całość posypana jest bułką tartą oraz okruchami chleba tostowego, które po zapieczeniu nadają zapiekance fajnego chrupkiego elementu. Zapiekanka z cukinii może posłużyć jako samodzielne wege danie, albo jako dodatek do mięs. Ja podałam tak przygotowaną cukinię z udkami kurczaka(...)sosie śmietanowym ze szpinakiem, boczkiem i cebulką . Połączenie sosu z upieczoną na chrupko bułką tartą dało naprawdę świetny efekt smakowy. 3-4 cukinie (w tym u mnie 1 żółta) 1/3 szkl. śmietanki 30% 1 jajko 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka bazylii około połowy opakowania sera sałatkowo-kanapkowego favita

Smaki Na Talerzu
Rustykalne tartaletki truskawkowe z miętowo-cytrynową nutą 45

cytryny oraz listki mięty – ten zestaw smakowy świetnie łączy się z truskawkami i można go stosować do innych deserów z tym owocem. Mniam! Składniki (na 4 małe tarty): 2 szklanki mąki 3 łyżku cukru pudru 120g zimnego masła skórka otarta z połowy cytryny szczypta soli 1 małe jajko 3 łyżki lodowatej wody Na nadzienie: 1kg truskawek(...)łyżki cukru skórka otarta z połowy cytryny duża łyżka siekanej mięty płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łyżeczki bułki tartej 1 żółtko cukier trzcinowy do posypania brzegów cukier puder do oprószenia lody waniliowe/śmietankowe do podania – opcjonalnie   Do robota kuchennego wsypyjemy mąkę, sól, cukier puder, skórkę startą z cytryny oraz masło pokrojone w małe kawałki – wszystko

Smaczna Strona
Prosta tarta szarlotka sypana bez miksera 59

temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, jej dno i ścianki wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. Na samo dno wyłóż bardzo cienką warstwę tartych jabłek, taką by tylko pokryła cienko powierzchnię dna blaszki. Do miski przesyp mąkę pszenną, kaszę manną, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Suche składniki wymieszaj do połączenia i podziel(...)mniej więcej równe części. Pierwszą część wysyp na cienką warstwę jabłek, przykryj tartymi jabłkami, ponownie wysyp suche składniki, na wierzch jabłka i ostatnia warstwa proszku. W sumie 3 warstwy jabłek oddzielone 3 warstwami składników w proszku. Na sam wierzch ciasta zetrzyj na tarce całą kostkę masła. Szarlotkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 1 godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Zapiekane naleśniki à la carbonara 60

boczkiem i serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PARMEZANOWE NALEŚNIKI 4 jajka 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 1/3 łyżeczki soli 2 czubate łyżki tartego parmezanu lub grana padano olej rzepakowy lub rzepakowo – słonecznikowy do smażenia CARBONARA 40 g boczku parzonego w cienkich plastrach (3 plastry do sosu carbonara, reszta do nadzienia) 10 plasterków(...)sera żółtego 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 3 łyżki tartego sera parmezan lub grana padano 1 pęczek natki pietruszki sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: NALEŚNIKI Z PARMEZANEM Do misy miksera wbij całe jajka bez rozdzielania na żółtka i białka, wlej mleko i wodę, wsyp mąkę wrocławską z solą i drobno starym parmezanem. Zmiksuj wszystko

ProstePesto.pl
Filet z kurczaka w chrupiącej panierce 46

kcal Tradycyjny polski kotlet drobiowy w chrupiącej, złotej panierce. Filet z piersi kurczaka usmażony na złocisto. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 fileta z piersi kurczaka mąka pszenna bułka tarta 2 jajka 1 łyżka Vegety 1 łyżeczka Maggi w płynie 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki sól i mielony pieprz olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle(...)pierwszego wsypujemy mąkę. Do drugiego wbijamy jajka i przyprawiamy według uznania (Vegeta, Maggi, czosnek, natka pietruszki, sól, pieprz itp.), rozmącamy widelcem do połączenia. Do ostatniego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Każdego kotleta maczamy z dwóch stron najpierw w mące, jajku a następnie w bułce tartej. Gdy już mamy wszystkie gotowe, wstawiamy patelnię na mały ogień. Wlewamy do niej

ProstePesto.pl
Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami 70

Ostatnio na naszym stole często goszczą rustykalne tarty. To bardzo wdzięczne kruche ciasto, które robi się bardzo szybko, a do środka możemy włożyć to co mamy akurat pod ręką.  Dosłownie kilka składników i pyszny deser gotowy. Nie wymaga też żadnej foremki, bo pieczemy ją bezpośrednio na papierze do pieczenia. ja robiłam ją też nawet na grillu. Taką(...)tartę można zrobić i na słodko i na wytrawnie. Rustykalna tarta z borówkami amerykańskimi i poziomkami w pierwszym zamierzeniu miała być upieczona tylko z borówkami, ale znalazłam na krzaczkach kilka poziomek, więc postanowiłam też je dorzucić. Jeśli nie macie poziomek, też będzie pysznie. Przy robieniu tej tarty warto pamiętać, aby ciasto było dobrze schłodzone, wtedy

Kulinarne przygody Gatity
Fasolka szparagowa z bułką tartą 54

Fasolka szparagowa z bułką tartą. Fasolka szparagowa.      Gotowana albo pieczona fasolka szparagowa jest idealnym i najłatwiejszym dodatkiem do każdego głównego posiłku. Upieczona z czosnkiem, oliwą i parmezanem może też być niesamowitą przystawką lub pomysłem na lekką kolację.  Jak ugotować fasolkę szparagową.      Większość kucharzy pewnie powie, aby blanszować fasolkę szparagową. Potrzeba(...)fasolkę szparagową, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, pozostały płyn szybko odparowujemy i gotowe. Na tą samą patelnię dodajemy do fasolki ulubione dodatki np. masło, bułkę tartą, czosnek, sezam itp. Proste i szybkie danie z fasolki szparagowej gotowe w kilka chwil i w dodatku w jednym garnku. Inne pyszne pomysły na obiad, które mogą

Moja Książka Kucharska
Serowe knedle z truskawkami 62

Króliś był na wyjeździe i nikt jej za uchem nie faflunił, że kluski to Zuo, więc mogła bez skrępowania i wyrzutów sumienia zjeść wszystkie co do jednej z bułeczką tartą, a jakże…a na to jeszcze zasmażka ( Kabaret Otto). Zawsze jak Konefka je coś na wypasie i grzesznego, to przypomina się jej ta piosenka znanego kabaretu(...)przeciśniętych przez praskę 150 g białego sera koziego 1 jajko 1 szkl mąki dodatkowo 10 truskawek cukier (ja użyłam brązowego) Na bułke tarta 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania / Instructions: Na knedle W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić

Spice things up
Serowe knedle z truskawkami 58

Króliś był na wyjeździe i nikt jej za uchem nie faflunił, że kluski to Zuo, więc mogła bez skrępowania i wyrzutów sumienia zjeść wszystkie co do jednej z bułeczką tartą, a jakże…a na to jeszcze zasmażka ( Kabaret Otto). Zawsze jak Konefka je coś na wypasie i grzesznego, to przypomina się jej ta piosenka znanego kabaretu(...)przeciśniętych przez praskę 150 g białego sera koziego 1 jajko 1 szkl mąki dodatkowo 10 truskawek cukier (ja użyłam brązowego) Na bułke tarta 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania / Instructions: Na knedle W misce połączyć wszystkie składniki na knedle i wyrobić. Wstawić

Spice things up
Tarta cytrynowa na kruchym cieście 53

Tarta cytrynowa na kruchym cieście to pyszny, orzeźwiający deser. Idealne połączenie kruchego ciasta z masą cytryną, która ma w swoim smaku odrobinę kwaskowatości. Przepis na Tartę limonkową czyli key lime pie Składniki na ciasto 250 g mąki pszennej 120g cukru 125g masła 2 żółtka 2 łyżki wody Składniki na masę cytrynową 2 cytryny 140g cukru 5 jajek(...)ciasto. Następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 35 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na grubośc ok. 0,5 cm i wykładamy ciastem formę do tarty. Na cieście układamy papier do pieczenia, obciążamy grochem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 160 st. C., następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Masa cytryna

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta borówkowa 54

Tarta borówkowa to smaczne i orzeźwiające ciasto, które warto przygotować na specjalne okazje, ponieważ nie tylko ucieszy gości smakiem, ale i wyglądem. U mnie w domu uwielbiamy tarty, bo są szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu, bo są pyszne! Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę z borówkami, który zachwyci każde podniebienie. PRZEPIS(...)TARTĘ Z BORÓWKAMI Składniki Ciasto: (na formę o średnicy 28 cm) mąka pszenna – 1,5 szklanki cukier puder – 1/3 szklanki żółtka – 3 sztuki masło – 70g proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Masa serowa: twaróg z wiaderka – 500g jajka – 2 sztuki mąka ziemniaczana – 1 łyżka cukier waniliowy – 1 łyżka cukier puder

Alle Dobre!
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 72

bigos. My mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone(...)blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie ze świąt. Po kilkudziesięciu minutach wyciągamy z pieca rumianą, pachnącą tartę, niezwykle sycącą, ale o niebo mniej kaloryczną niż wspomniany wcześniej bigos. Zachęcamy Was do spróbowania tego przepisu. Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Wyjdzie każdemu, nawet niedzielnemu kucharzowi Przepis

Niedzielny kucharz
Krokiety po meksykańsku 106

Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.  Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu(...)meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie.  Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później

Kuchnia MagdaLeny
Tarta szparagowa 64

przekąskę. Zielone szparagi są delikatnym warzywem przez co 30 minut w piekarniku na upieczenie tary wystarczy w zupełności. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Tarta ze szparagami Składniki na tartę szparagową. opakowanie ciasta francuskiego (27 dkg) 40 dkg zielonych szparagów 8 dkg sera Parmezan 10 dkg orzechów włoskich 1 jajko szczypta soli(...)zrobić tartę szparagową. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach dokładnie nakłuć widelcem i posmarować jajkiem. Kolejno równomiernie wysypać połowę startego sera Parmezan i oraz połowę posiekanych orzechów włoskich. Szparagi umyć, usunąć łykowatą część po czy pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone szparagi ułożyć na cieście uprzednio posypanym połową orzechów i sera

MeCooks
Tarta migdałowo – pomarańczowa 75

polecam Wam tartę migdałowo-pomarańczową. Postanowiłam stworzyć nowy smak tarty bazując na wyśmienitym przepisie na tartę migdałowo-malinową zwaną Bakewell. W dzisiejszej wersji smak malin zastąpiłam pomarańczą, który w połączeniu z migdałami wyszedł obłędny! Ciasto na spód tarty to w zasadzie mieszanka mąki, masła z odrobiną cukru-bez dodatku jajek, dzięki temu ciasto jest bardzo kruche(...)idą smażone pomarańcze i masa migdałowa, tarta jest wspaniała i tak pyszna, że potrzeba dużo silnej woli, aby nie sięgać ciągle po kolejną dokładkę 🙂 Print Tarta migdałowo-pomarańczowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 15 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta ze szpinakiem i łososiem 82

kolację. Przepis jest prosty , trzeba upiec kruche ciasto, a następnie wypełnić je sosem beszamelowo-jajecznym oraz pozostałymi składnikami. Zapiekanie trwa około 30 minut i obiad jest już gotowy! Tarta ze szpinakiem i łososiem wspaniale smakuje z dobrą surówką na przykład,  Coleslaw  i szklaneczką kompotu! Prawda, że brzmi smacznie i zapewniam, że smakuje również wspaniale ! Zapraszam wypróbujcie(...)porwanego na kawałki wylać resztę sou, Na wierzch rozłożyć cebulkę i plastry mozzarelli, wstawić do piekarnika, piec przez 25 do 30 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika posypać tartym parmezanem, tarta podajemy na ciepło z surówką. Na zimno również smakuje wyśmienicie. Smacznego! Artykuł Tarta ze szpinakiem i łososiem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
RYBA W PANIERCE ZAPIEKANA Z SEREM I PRAŻONĄ CEBULKĄ, Z TZATZIKAMI I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 88

czyli obtoczoną w mące, jajku i bułce tartej. Następnie ułożyłam filety rybne na blasze, każdy posmarowałam łyżeczką majonezu, a następnie posypałam tartym serem i cebulką. Możecie użyć dowolnego ulubionego żółtego sera, ja akurat miałam tartą mozzarellę w paczce i taką wykorzystałam do tego przepisu. Całość zapieka się około 4-5 minut i gotowe. Dla mnie(...)wygrała wersja w panierce z mąki i bułki tartej, Adasiowi smakowała bardziej ryba w cieście. Mąż i Córka również byli w teamie chrupiąca panierka nr 1. W każdym razie wybór pozostawiam Wam. Możecie spróbować obu wersji.  Taka rybka z tzatzikami z dodatkiem czosnku i ogórka kiszonego smakuje naprawdę wybornie. Cebulka zrobiła tu całą robotę

Słodko-Słony Świat Ilony
KRĄŻKI CEBULOWE Z MOZZARELLĄ 104

piwa lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej  około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Cebule obieramy(...)drugi z czwartym, itd. W przestrzeń pomiędzy krążkami wkładamy słupki mozzarelli. Następnie przygotowane krążki wkładamy do zamrażarki na około 60 min. Na jeden talerz wysypujemy mąką, na drugi - bułkę tartą, a na trzecim roztrzepujemy jajka. Do jajek dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu.    Po wyciągnięciu z zamrażarki, każdy krążek obtaczamy w mące, jajku, bułce tartej, jeszcze

Kuchnia MagdaLeny
BURGERY (KOTLETY) Z WOŁOWINY 88

patelni), buraczkami tartymi i frytkami, na bogato! Można także w bułce z dodatkiem sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, cebuli czerwonej, sosu majonezowego i ketchupu. Dziś u mnie wersja na talerzu. Gdy komponuję gotowe danie cieszę się jak nic, bo obiady domowe są najzdrowsze i już. Polecam burgery a la kotlety mielone z wołowiny z tartą cebulą i marchewką(...)marchewka starta na tarce o dużych oczkach 2 jajka 1/3 szklanka gazowanej wody sól, świeżo zmielony pieprz szczypta mielonej kolendry, ostrej papryki i czosnku olej do smażenia i bułka tarta do obtoczenia kotletów lub patelnia grillowa – bez bułki i bez oleju do podania buraczki tarte, brokuły z wody lub patelni, frytki/ziemniaki z wody albo bułka

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE Z SEREM 96

Kotlety mielone z tartym serem, podane z ziemniakami z wody z koperkiem oraz sałatą masłową z jogurtem naturalnym i pomidorkami. Pysznie się zrobiło! I tak domowo, to częsty obiad za dawnych czasów w moim rodzinnym domu. Do kotletów zasiadaliśmy już zanim mama skończyła hurtowe smażenie. Czy był upał czy deszcz, nie ważne, mielone z takimi dodatkami smakowały zawsze, znikały(...)jajko 1/2 szklanki wody mineralnej 1 czubata łyżka bułki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera, parmezan, grana padano lub żółty 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane bułka tarta do obtoczenia kotletów PRZYGOTOWANIE: Mięso układam w misce, dodaję jajko, wodę, bułkę tartą, ser, mieszam

Zasmakuj Kuchni
Tarta ze szpinakiem 122

kolację, dobrze sprawdza się również do śniadaniówki na lunch. Tarta ze szpinakiem przygotowałam na pełnoziarnistym cieście, dzięki czemu jest sycąca na długo. PRZEPIS NA TARTĘ ZE SZPINAKIEM Składniki na tarte ze szpinakiem: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 100g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli woda nadzienie: 400g szpinaku mrożonego(...)liściach – wcześniej odmrożonego na sicie 3 ząbki czosnku pieprz 2 jajka 150g sera feta Jak zrobić tartę ze szpinakiem: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, jeśli potrzeba dodajemy kilka łyżek wody. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę (nadmiar ciasta odkrojony z boków tarty wykorzystałam do wykrojenia ozdobnych listków, które potem ułożyłam jako dekoracje na nadzieniu). Szpinak odmrażamy

Dorota Smakuje
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 122

tartej 3 łyżki czarnego sezamu Radix-Bis Wykonanie: Nadzienie: Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Serek śmietankowy przekładamy do miski i mieszamy z pokrojonymi pomidorami oraz orzechami. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Roladki:  Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części. Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując kształt prostokąta

Kuchnia MagdaLeny
TOP 3 pomysłów na tartaletki - Instagram cz. IV 88

Lubicie robić tarty? My nie jesteśmy ich fankami, zdecydowanie częściej sięgamy po mniejsze wersję tych nietypowych form. Mini tarty są świetnym deserem nie tylko smacznym ale również wizualnym bo wyglądają jak małe dzieła sztuki. Jeśli macie ochotę na takie i wiele innych podobnych przepisów to z apraszamy gorąco na naszego   Instagrama candypandas.pl   po desery(...)pomocą podważania cienkim patyczkiem). 2. Piec w 180°C aż z wierzchu będą przypieczone. 3. Po wystudzeniu małych tart i wyciagnięciu ich z formy wykonać lody. 4. Banany zblendować na gładką masę z masłem orzechowym i wypełnić nimi tarty dekorując owocami i sezamem. Mini szarlotki Składniki na jedną dużą tartę lub kilka mniejszych tartaletek: - 180g mąki ryżowej

Candy Pandas
Kolorowa tarta warzywna 202

takiego efektu chyba warto, nieprawdaż? Przepis powstał tylko i wyłącznie dlatego, że nie miałam pomysłu, co by tu ugotować. Zrobiłam przegląd lodówki i w głowie zaświtał mi pomysł. Tarta warzywna. Nie będę Was oszukiwać, chwilę spędziłam na krojeniu i układaniu kolorowej mozaiki, ale efekt jest świetny, a moja tarta podbiła serca i domowników i sąsiadów. Danie(...)dodać mleko/jogurt, doprawić solą i tymiankiem i dokładnie roztrzepać. Tak powstałą masą jajeczną zalać warzywa i ponownie wstawić tartę do piekarnika. Piec około 45 minut. Podawać gorącą zaraz po wyciągnięciu z pieca, chociaż odgrzewana również dobrze smakuje. 1 porcja (1/4 tarty) to ok. 485 kcal , węglowodany: 45g, białko: 16g, tłuszcz: 27g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 142

tartej 3 łyżki czarnego sezamu Radix-Bis Wykonanie: Nadzienie: Pomidory suszone odsączamy z oleju i kroimy w drobną kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Serek śmietankowy przekładamy do miski i mieszamy z pokrojonymi pomidorami oraz orzechami. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Roladki:  Cebulę oraz czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy, a ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Bułkę tartą wsypujemy do kubka i zalewamy wodą. Mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby spęczniała. Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy jajko, spęczniałą bułkę tartą oraz cebulę i czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy na 6 części. Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując kształt prostokąta

Kuchnia MagdaLeny
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci 117

wrażenia! :) ➤ Sprawdź także: Tarty z serkiem, szparagami, groszkiem i miętą Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci Składniki / na 1 tartę, 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta 1 żółtko (do posmarowania ciasta) 16 małych młodych marchewek z nacią (jeśli są większe, to wystarczy 8-10) pęczek rzodkiewki z ładną(...)mascarpone) sok i skórka z 1 cytryny 5 łyżek mleka (lub napoju roślinnego) 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka kaparów 3 fileciki anchois (można pominąć) łyżeczka łagodnej musztardy Przygotowanie tarty z serkiem i młodą marchewką: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Rozwiń ciasto francuskie i nie usuwając papieru do pieczenia, z którym jest sprzedawany, rozwiń go na blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini galette z jabłkami i solonym karmelem 95

to chyba moje ulubione ciasta, zwłaszcza że nie potrzeba do nich żanej formy, wystarczy jedynie duża blaszka. Po orkiszowej galette ze śliwkami naszła mnie ochota na mini tarty w wersji z jabłkami i cynamonem. Do tego niedawno odkryty przeze mnie domowy solony karmel i mamy deser jak z najsmaczniejszej cukierni, a nawet powiedziałabym że o niebo(...)lepszy... Składniki na 4 małe galette: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki zimnej wody szczypta soli jajko + odrobina mleka - do posmarowania tarty 2 łyżki bułki tartej 3 jabłka cynamon 3 łyżki masła - ewentulanie dodatkowo: solony karmel np. z TEGO przepisu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem

wyzwania kuchenne
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 112

słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania(...)oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia Jajko 5-6 łyżek ciepłej wody Pesto: Garść szpinaku Mała garść natki pietruszki Mała garść orzechów włoskich Ząbek czosnku 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn) 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto: 2 szklanki mąki Półtorej łyżeczki suchych drożdży Pół łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli 4 łyżki oliwy 10 łyżek ciepłej

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 119

cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż do nasmarowanej oliwą foremki na tartę. Dociśnij do dna, a na brzegach uformuj nieco wyższy rant. Rozbij jajko i dobrze rozmieszaj, a następnie posmaruj ciasto pędzlem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw tartę na 10 minut do środka. Krok 5 Wyjmij podpieczoną tartę z pieca. Wyłóż na wierzch i rozprowadź równo kiszoną kapustę(...)niej ułóż plasterki ziemniaka, tak by zachodziły na siebie. Posyp wierzch suszonym oregano, posól i popieprz, a następnie posmaruj jajkiem. Wstaw tartę do piekarnika i piecz około 30-40 minut, aż ziemniaki ładnie się przyrumienią. Tarta doskonale smakuje z barszczykiem czerwonym. Świetnie sprawdzi się jako lancz do pracy, bo łatwo ją podgrzać a podgrzana mic nie traci

Niedzielny kucharz
JESIENNA TARTA Z JABŁKAMI 182

posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem przy pomocy pędzelka kuchennego. Piecz w temperaturze 180º C (lub 200°C, w zależności od piekarnika) przez około 25 min, do lekkiego zbrązowienia tarty. Tartę podawaj najlepiej na ciepło (lekko przestudzoną), np z gałką lodów waniliowych. Porady: * Masła w temperaturze pokojowej, lub zimnego masła, pokrojonego w kostkę, jeśli przygotowujesz ciasto w malakserze(...)renety o odcieniu żółto-czerwonym). *** Zamiast solonego masła możesz użyć zwykłego i dodać kilka szczypt soli morskiej. **** W niektórych przepisach na tartę z kratką ten etap jest pominięty, wykłada się jabłka bezpośrednio na surowy spód tarty, uważam, że spód tarty jest wtedy często nieupieczony

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Słodko – kwaśne ciasto truskawkowo – rabarbarowe. Przepis BLW dla małego smakosza. 173

będzie mocno maślana, z lekką nutką migdałów. Sezon na truskawki jest w pełni, a i rabarbaru jest pod dostatkiem.   Ciasto dla niemowlaka może być smaczne i zdrowe. Tarta dla niemowlaka prezentuje się świetnie na przyjęciu. Pieczenie to jedyny moment kiedy należy się powstrzymać od schrupania naszego BLW ciasta. Koniecznie spróbujcie i nie zapomnijcie napisać(...)truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka.   Jak upiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową.   Truskawkowo -rabarbarowe ciasto. Składniki na ciasto 250 gramów mąki tortowej typ 450 50 gramów zmielonych migdałów 185 gramów zimnego masła minimum

Krupeczki
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 136

macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby(...)dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka listków świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie tarty z cukinią: Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan). Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać

Moja Delicja
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 114

cukier oraz laskę cynamonu. Gotuję na minimalnym ogniu przez 5 godzin. Po tym czasie pigwa zmieni barwę, stanie się miękka oraz słodka. Idealna jako konfitura lub nadzienie do tarty. Orzechy prażę na suchej patelni, kiedy zaczną delikatnie strzelać, wówczas dodaję cukier oraz masło. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia(...)folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny tam spędzić minimum 30 minut. Większą część ciasta wyciągam z lodówki, wylepiam nim dno i boki formy do tarty. Tak przygotowany spód umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 20 minut. Po tym czasie wypełniam spód karmelizowaną pigwą a z pozostałego ciasta tworzę kratkę

Mango Papaja
Tarta z mango curd i granatem 202

można przygotować na setki różnych sposobów i naprawdę jest smaczne. Przestałam więc z moją namiętnością walczyć (jeśli mam być szczera to walka, jeśli była, to krótka) i oto kolejna tarto odsłona.  Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 140 g masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić(...)piasek. Nie przerywając mieszania dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika. Piec

gutfut
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 134

TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty(...)ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza – you can put practically everything in it. I’ve decided to use, I think for the last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy

Martyna Cooks
Grecka tarta Dionizosa! 208

sól do smaku - 1 ząbek czosnku WYKONANIE:  Z wymienionych składników zagnieć elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wylep nim formę do tarty i nakłuwaj widelcem. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, pomidory, kostkę fety i oliwki. Posyp kilka listków rozmarynu. Warzywa skrop olejem, dzięki czemu nie będą suche(...)tarta będzie się piekła przygotuj sos do tarty. W tym celu, wszystkie wymienione składniki podane do przygotowania sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Tartę kroimy i podajemy póki ciepła.  Mocno polewamy obłędnie zielonym sosem! Smacznego życzę

SMYKWKUCHNI
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 126

ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek(...)żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version – it’s a white-wholemeal flour

Martyna Cooks
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 133

opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy(...)Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.    Po upieczeniu posypujemy całość startym serem. Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :) Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6. Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 116

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni

Kulinarne życie
TARTA Z JABŁKAMI 151

z jabłkami w yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.    Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami(...)miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę. Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy 28-30 cm masłem  i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami. Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem  i wstawiłam ponownie do lodówki

potrawyregionalne
Maślana tarta z owocami leśnymi 94

owocami leśnymi – spód: 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) 3 łyżki cukru pudru 1 całe jajko szczypta soli Maślana tarta z owocami leśnymi – wierzch: 600 ml mleka (niepełne 2,5 szklanki) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka jajek 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Maślana tarta z owocami leśnymi pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa 143

bitą śmietaną i posypać zostawioną wcześniej skórką z limonki.     Podobne przepisy Rogale marcińskie Brazylijska lemoniada z limonki Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta na oleju z białą kiełbasą 118

kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne(...)można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą.   Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię

dom-agi.pl
Mini tarty z twarogiem i wiśniami 146

opcjonalnie 3 łyżeczki kakao Wiśnie drylujemy. Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Pieczemy tarty  wypełnione papierem i fasolą około 12 minut. Wyjmujemy papier i fasolę. Tarty wypełniamy nadzieniem z twarogu, na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 C około 15-20 minut. Możemy wierzch  tarty albo same ranty oblać(...)czekolada i posypać ozdobami. Ja do połowy nadzienia dodałam kakao. Wyszły pyszne tarty czekoladowe.  Akcje

Humanistka w kuchni