tarta - 42848 przepisów (strona:76/2857)

TARTA BROKUŁOWA 161

Tarta brokułowa to zdecydowanie(...)jedna z moich lubionych tart. Jest idealnym pomysłem na obiad, do znajomych, czy też lunch do pracy. Świetnie smakuje również na zimno. Przygotowanie jej jest bardzo proste i dość szybkie. Spróbujcie sami:) Składniki: Ciasto – 250 g mąki pszennej – 125 g masła – 1 jajko (lub 3 – 4 łyżki … Czytaj dalej TARTA BROKUŁOWA Artykuł TARTA

greengoodies
Tarta bazyliowa z dżemem figowym i kremem mascarpone 106

jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni.  Wykonanie masy: Wystudzony spód posmarować dżemem wymieszanym z octem winnym. Do miski włożyć(...)mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany. Kremem posmarować tartę (można wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego) i udekorować świeżymi listkami bazylii.  Przechowywać w lodówce.  Wykonanie ciasta w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć

Mania Wypiekania
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 145

inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku i to w wersji bio. Na początku podeszłam do niej dość sceptycznie, jednak okazało się, że do tej tarty pasuje wyśmienicie. I nie martwcie się, jeśli nie lubicie(...)wyłóż je na blachę do tarty tak, aby dokładnie obkleiło brzegi. Blachę wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczok. 20 minut. Następnie na podpieczony spód tarty wyłóż kurki oraz ser pleśniowy, a całość zalej masą jajeczno – śmietanową. Tartę ponownie wsataw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Tartę podawaj

365 dni dookoła kuchni
Czekoladowa tarta z malinami 149

czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej(...)dobrze wymieszać. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych. Całość dokładnie wymieszać. Tak powstałą masą wylepić dno i boki prostokątnej formy do tarty. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zapiec przez 7-8 minut. Podpieczony spód pozostawić do ostygnięcia. ***  Dzięki pieczeniu, spód staje się bardziej zwarty

kolorowotorcikowo
Tarta truskawkowa z panna cottą 178

ulubioną tartę truskawkową z panna cottą, a później truskawki możecie zamienić także na inne świeże owoce (maliny, jagody, porzeczki, a nawet wiśnie). Czekoladowy spód (jego wytrawność możecie sami dostosować przez ilość kakao i cukru) doskonale łączy się z niezwykle delikatną i kremową panna cottą, a truskawki stanowią idealny akcent przełamujący wytrawność i słodkość pozostałych warstw. Efekt ogólny tarty(...)kakao przesiać i zagnieść z masłem. Dodać cukier puder, żółtko i kwaśną śmietanę. Ciasto dobrze zagnieść, uformować kulę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmarować masłem, oprószyć mąką, piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na formę (dno i brzegi), jeszcze raz włożyć do lodówki na 30 minut

Pociąg Do Kuchni
PIKNIKOWA TARTA Z ROZMARYNEM I FRANCUSKIM SEREM! 98

który możecie ze sobą zabrać na piknik, spacer czy rodzinne spotkanie na łonie natury. Pożywna i przepyszna tarta, którą można jeść na ciepło, jak i na zimno. Tarta jest bardzo aromatyczna, pożywna a za razem lekka w swojej formie. Do tarty użyłam dużej ilości świeżych ziół i sera, a spód do tarty(...)morska  - ewentualnie pomidorki koktajlowe Białka roztrzep trzepaczką , dodaj jogurt, starty na tarce ser mozzarella, zioła, Optimę Omega 3 i sól. Całość wymieszaj na jednolitą masę.  Formę do tarty wylep schłodzonym ciastem, oprósz mąką, wylej masę, poukładaj trójkąciki sera camembert.  Wstaw do piekarnika na godzinę. Temp. 180 stopni C. Tartę możesz zabrać ze sobą na wspólny

SMYKWKUCHNI
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 158

gotujemy do zgęstnienia bydyniu (budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień – spód formy do pieczenia tarty wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, wykładamy nim formę włącznie z bokami (z pozostałości ciasta można upiec ciasteczka), równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)krem budyniowy, wyrównujemy powierzchnię ( z kremu można zrobić dekoracyjny wzór). Na kremie układamy opłukane i osuszone borówki. Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę. Tartę wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia kremu i galaretki, najlepiej na całą noc. Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym to idealne ciasto na niedzielę , a także jeden z bardzo wielu sposobów podania tych wspaniałych

mojewypiekiinietylko
Tarta z zielonymi warzywami 128

Tarta z zielonymi warzywami Wczoraj proponowałam Wam zieloną zupę szpinakową , a dziś kolejne fantastyczne danie, które mam nadzieję urzeknie was kolorem - tarta z zielonymi warzywami . Jest wiosna, wszędzie jest pięknie, zielono, również w mojej kuchni i na talerzu. Zdjęcie tej tarty wypatrzyłam w książce Gino D'acampo - Pronto! i od razu wiedziałam(...)zrobię, czekałam tylko na odpowiednią porę roku. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wygląda przepięknie, a smakuje wyśmienicie. Polecam!  Tarta z zielonymi warzywami Składniki :  opakowanie gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych

Codzienne Gotowanie
Fit tarta na bakaliowym spodzie, kremem z ricotty i masła orzechowego z kiwi 144

włoskie i płatki migdałów, które następnie mielę na sypko. W malakserze łączę uprażone składniki z daktylami i olejem kokosowym na gładką, jednolitą masę. Powstałą masą wylepiam dno formy do tarty i wstawiam do lodówki na 2-3 godziny lub całą noc. Ricottę miksuję z masłem orzechowym i syropem klonowym na gładki krem. Krem nakładam do tarty i schładzam całość ponownie w lodówce. Kiwi obieram, kroję w plastry i dekoruję nim wierzch tarty najlepiej tuż przed podaniem. Tarta spokojnie może postać dobę w lodówce, bez żadnych skutków ubocznych w smaku.  Smacznego, Klaudia! Dla czytelników mojego bloga mam  zniżkę 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE

Mango Papaja
Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami 102

z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.   http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki oleju 150 g sera(...)fetą, słonecznikiem i polewamy wymieszanymi ze śmietaną albo serem jajkami. Na wierzchu układamy plastry pomidora. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tartę 25 minut. Na ostatnie 10 minut- zmieniamy funkcję piekarnika i pieczemy tylko spód tarty. *Jeżeli używamy prostokątnej blaszki, to żeby uzyskać efekt wyższego brzegu tarty, na rozłożone ciasto kładziemy drugą, mniejszą formę (wtedy

Moja Mama Gotuje
Tarta na bakaliowym spodzie z domową masą krówkową, mango curdem i bezami z polewą karmelowo - orzechową 123

naparze z hibiskusa przez 30-60 minut. Następnie odcedzam i miksuję za pomocą malaksera z granolą i masłem orzechowym na jednolitą, gładką masę. Zmiksowane składniki przekładam na dno tarty, delikatnie ugniatam i umieszczam w lodówce na 1-2 godziny. 3. Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję cukier puder oraz kurkumę. Kiedy otrzymam gęstą pianę przekładam(...)garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia. 5. Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia. 6. Dno tarty wypełniam masą krówkową. Na masę krówkową nakładam mango curd i chłodzę całość w lodówce przez 3-4 godziny lub całą noc. Przed podaniem dekoruję bezami i polewam polewą

Mango Papaja
O kuchennym zauroczeniu i jagodach z budyniem 120

ciastem, dociskając brzegi. 7. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż, wysypując na papier groch, lub fasolę. 8. Piecz przez 15min. w 180*C. 9. Zdejmij z tarty papier i obciążenie i piecz jeszcze przez 8-10min. do zarumienienia się ciasta. Ostudź w formie. Nadzienie: 1. Z przygotowanych produktów przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu(...)Ostudź. 2. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem na gładką masę. Sos: 1. Tabliczkę czekolady rozpuść z mleku. 2. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.  Całość: 1. Na spód tarty wyłóż krem budyniowy. 2. Na wierzch wyłóż umyte i osączone jagody. 3. Schłodź w lodówce min. 2h 4. Tartę podawaj polaną odrobiną sosu z białej czekolady. SMACZNEGO

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tarta czekoladowa z malinami 501

Mocno czekoladowa tarta z malinami, które dzięki temu, że są lekko kwaskowate, idealnie pasują do słodkiego kremu. Tartę przygotowałam na spodzie z herbatników, więc nie trzeba wkładać jej do piekarnika :) SPÓD: 200 g herbatników kakaowych 1 łyżka kakao 100 g masła KREM: 150 g czekolady gorzkiej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 2 łyżeczki żelatyny(...)zimnej wody ok 300 g świeżych malin Herbatniki zmielić w rozdrabniaczu lub rozkruszyć za pomocą wałka. Połączyć z kakao i rozpuszczonym masłem. Wymieszać wszystko dokładnie i wyłożyć na dno tarty (Ø 25 cm) wyrównać dociskając do dna. Można również wylepić boki i wstawić do lodówki. Jeżeli tarta nie ma odpinanego dna, można wyłożyć ją folią spożywczą

https:KKuchniaMniam
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 143

okresie letnim przygotowuje je na potęgę. Dzi ś  chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na przepyszn ą  tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem(...)lodówki) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mąkę migdałową, cały czas miksując.  Krem wykładamy  na ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki moreli. Tartę zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste. Tartę oprószamy cukrem pudrem

La grande e la piccola cuoca
Tarta czekoladowa z truskawkami 249

gęstym budyniowym nadzieniem, zniknęła u mnie błyskawicznie :). Szybka i uważam, że prosta w przygotowaniu. Ładnie i apetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany).     Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki cukru 120g masła 1 żółtko 1 łyżka wody Krem czekoladowy: 500ml mleka(...)później się okaże, że jest akurat w sam raz). 6. Gorący budyń wyłożyć na upieczony spód w blaszce i wyrównać. Wierzch: 7. Truskawki przepołowić i poukładać na wierzchu ciepłej tarty, lekko dociskając. 8. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Przełożyć do plastikowego woreczka, odciąć róg woreczka i ozdobić wierzch tarty, robiąc esy – floresy. Tartę wstawić

Mała Cukierenka