tarta - 42848 przepisów (strona:80/2857)

Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 150

macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią: 4 cukinie baby(...)dymki 1 pęczek szczypiorku 3 jaja 150 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka posiekanych listków świeżego oregano (z 1 sporej gałązki) 1 łyżka listków świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie tarty z cukinią: Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan). Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać

Moja Delicja
Orkiszowa tarta z karmelizowaną pigwą i karmelizowanymi orzechami 125

cukier oraz laskę cynamonu. Gotuję na minimalnym ogniu przez 5 godzin. Po tym czasie pigwa zmieni barwę, stanie się miękka oraz słodka. Idealna jako konfitura lub nadzienie do tarty. Orzechy prażę na suchej patelni, kiedy zaczną delikatnie strzelać, wówczas dodaję cukier oraz masło. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i pokryje wszystkie orzechy ściągam patelnię z ognia(...)folię spożywczą dwie kulki ciasta w lodówce. Powinny tam spędzić minimum 30 minut. Większą część ciasta wyciągam z lodówki, wylepiam nim dno i boki formy do tarty. Tak przygotowany spód umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piekę przez 20 minut. Po tym czasie wypełniam spód karmelizowaną pigwą a z pozostałego ciasta tworzę kratkę

Mango Papaja
Tarta z mango curd i granatem 212

można przygotować na setki różnych sposobów i naprawdę jest smaczne. Przestałam więc z moją namiętnością walczyć (jeśli mam być szczera to walka, jeśli była, to krótka) i oto kolejna tarto odsłona.  Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 140 g masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki lodowatej wody Wykonanie: Mąkę, masło, żółtko i sól wyrobić(...)piasek. Nie przerywając mieszania dodać wodę. Chwilę jeszcze wyrabiać. Wyłożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika. Piec

gutfut
TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 137

TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART Dobra tarta – fajna sprawa. Nie ma z czym dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty(...)ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with that. Tart has something in common with pizza – you can put practically everything in it. I’ve decided to use, I think for the last time his year, chanterelle mushrooms. The recipe below is easy

Martyna Cooks
Grecka tarta Dionizosa! 218

sól do smaku - 1 ząbek czosnku WYKONANIE:  Z wymienionych składników zagnieć elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie wylep nim formę do tarty i nakłuwaj widelcem. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, pomidory, kostkę fety i oliwki. Posyp kilka listków rozmarynu. Warzywa skrop olejem, dzięki czemu nie będą suche(...)tarta będzie się piekła przygotuj sos do tarty. W tym celu, wszystkie wymienione składniki podane do przygotowania sosu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Tartę kroimy i podajemy póki ciepła.  Mocno polewamy obłędnie zielonym sosem! Smacznego życzę

SMYKWKUCHNI
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 139

ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek(...)żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version – it’s a white-wholemeal flour

Martyna Cooks
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 144

opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy(...)Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.    Po upieczeniu posypujemy całość startym serem. Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :) Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6. Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 124

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni

Kulinarne życie
TARTA Z JABŁKAMI 161

z jabłkami w yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.    Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami(...)miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę. Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy 28-30 cm masłem  i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami. Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem  i wstawiłam ponownie do lodówki

potrawyregionalne
Maślana tarta z owocami leśnymi 113

owocami leśnymi – spód: 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) 3 łyżki cukru pudru 1 całe jajko szczypta soli Maślana tarta z owocami leśnymi – wierzch: 600 ml mleka (niepełne 2,5 szklanki) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka jajek 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Maślana tarta z owocami leśnymi pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa 152

bitą śmietaną i posypać zostawioną wcześniej skórką z limonki.     Podobne przepisy Rogale marcińskie Brazylijska lemoniada z limonki Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta na oleju z białą kiełbasą 124

kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne(...)można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą.   Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię

dom-agi.pl
Mini tarty z twarogiem i wiśniami 153

opcjonalnie 3 łyżeczki kakao Wiśnie drylujemy. Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Pieczemy tarty  wypełnione papierem i fasolą około 12 minut. Wyjmujemy papier i fasolę. Tarty wypełniamy nadzieniem z twarogu, na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 C około 15-20 minut. Możemy wierzch  tarty albo same ranty oblać(...)czekolada i posypać ozdobami. Ja do połowy nadzienia dodałam kakao. Wyszły pyszne tarty czekoladowe.  Akcje

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania